2014-02-01 706 浏览
一件粢飯索價十九個大洋 貴到痴!糯米飯質感不俗 有嚼頭 不會太乾太硬可惜是饀料非常咸 那個咸又不能跟糯米飯互相調和就是糯米飯雖然質感好 可是沒什麼味道饀料咸得沒分得出油條肉鬆炸菜的味道吃着就是一口咸的跟一口沒味道的熱豆漿九個大洋 價錢跟味道可以接受沒什麼特別可言就是到連鎖粥店都能買到的性價比店內人流非常高 座位擠迫 吃好就得走人其他食物都很貴 而且份量偏少但是在這個吃跟買都偏貴的地段一個人想以三十元以下草草填飽肚子不想吃麥記 又得有吃有喝來吃個粢飯豆漿還是一個選擇只是對我個人來說就免了
一件粢飯索價十九個大洋 貴到痴!
糯米飯質感不俗 有嚼頭 不會太乾太硬
來吃個粢飯豆漿還是一個選擇
只是對我個人來說就免了
2014-02-01
2014-01-07 179 浏览
今次無食粢飯,叫左豬排菜飯加熱豆漿. 點知有甘多野食. 豬排菜飯有兩碗飯,配湯, 豬排係淋身嘅,味道幾好,不過油左少少. 菜飯都係比較淋, 不過味道ok嘅! 飲個熱豆漿,好香豆味,飽飽走人下次都係食翻粢飯加熱豆漿!!
今次無食粢飯,叫左豬排菜飯加熱豆漿. 點知有甘多野食.

下次都係食翻粢飯加熱豆漿!!

2014-01-06
  • 粢飯
2013-05-02 119 浏览
這天下午跟大爺來到銅鑼灣, 不能捱餓的大爺又嚷著要吃下午茶.西式TEA當然不合他了, 所以近近地便來到了渣甸街吃碗麵頂肚.大爺點了個五香牛肉麵 (HKD$39)湯底好淡又好稀, 麵的份量有點少, 而且質感好淋, 五香牛肉不太淋又不太入味, 不過又未致於好差的地步.不過再看看價錢, 就覺得完全唔抵了.宅女點了個菜肉雲吞 (HKD$35)湯底稀得像開水一樣, 但喝一口, 味道超怪的, 有點像洗潔精的味道不過菜肉雲吞本身不太差的, 一碗有8粒, 雲吞皮不算厚又頗軟身, 菜肉比例亦適中.可惜湯底實在太差, 影響了整體的味道.食物強差人意, 下次應該不會再來光顧這裡的麵食.看看網上其他的食評, 似乎來這裡只能吃粢飯?
大爺點了個五香牛肉麵 (HKD$39)
不過再看看價錢, 就覺得完全唔抵了.

宅女點了個菜肉雲吞 (HKD$35)
可惜湯底實在太差, 影響了整體的味道.

食物強差人意, 下次應該不會再來光顧這裡的麵食.
看看網上其他的食評, 似乎來這裡只能吃粢飯?
2013-03-19 77 浏览
一年一度的花展又來了,進場之前在附近找地方食早餐。友人介紹我們來這裡,因為她之前來吃過,更推介這裡的粢飯。查實這是我人生第一次食粢飯啊,只因我不食油炸鬼。XD友人笑說食粢飯不食什麼料都可以叫走,那我便放心叫一個走油炸鬼的粢飯。聽到阿姐向門口的出品部叫喊"一個走鬼"。XD在場人人都是食粢飯多,所以阿姐無停手,粢飯密密包。在ORDER後十秒就有得食,快到呢...已預先切成兩截,用保鮮紙包住,方便直接拿起食用。這件粢飯實在好粗大,糯米飯佔九成,飯粒較硬,每口都要咀嚼成分鐘先可以吞下,可惜有食到幾粒是生米來。餘下一成以甜的肉鬆和鹹的炸菜絲而組成,由於材料偏向一邊,所以大部份都是淨食糯米飯,未免有點寡口。個人喜歡甜肉鬆,因為這裡的炸菜較為鹹。不排除連同油炸鬼一併吃,那風味才是最完美啦﹗飲品是熱甜豆漿,估不到豆漿如此好飲,微微的豆味,微微的甜度,飲完不渴喉。很想來多碗呢。除粢飯外,早上都有提供生煎包﹑小籠包,更有大碗豬扒麵,見到有幾位食客食緊,其實早上有地方可以食到這些算少有了吧。我試不到那麼多啦,因為食完半個粢飯都好飽了,只是不想浪費唯有照食,直到下午餓意才出現。(強﹗)

聽到阿姐向門口的出品部叫喊"一個走鬼"。XD

2013-03-16
$24 (早餐)
  • 熱甜豆漿
2012-11-21 57 浏览
一直喜歡此店,粢飯好味,新鮮即製,糯米煙韌,肉鬆咸香,榨菜爽口。有時自己一个人,加杯豆漿已是一頓平靚正的quick lunch。昨天又去,發現粢飯已加至$16一个,再加凍漿,堂食盛惠$24!果真百物騰貴!
2012-06-17 23 浏览
到過上海兩次,就好像沒遇過餈飯,所以對於上海餈飯的味道,就是港式的。 記得十多年前,朋友己介紹這家的餈飯。十多年後的今天到來,再嘗餈飯和豆漿的美妙配搭。對於這裡餈飯,是又愛又恨的。貪愛它的三脆:肉鬆的香脆,榨菜的爽脆,油炸鬼的鬆脆,再配外面軟糯的糯米。不過就是我的胃,總跟糯米過不去,每次吃完必會胃痛。因此每次都只可以吃到一半。一個花心煙韌的咸點再加一個清純軟滑的甜豆漿,算我誇張,這是我心目中的天作之合。更欣賞這裡的餈飯是「即點即整」,吃到微溫的餈飯和豆漿作的早餐,造就美好的一天。

餈飯豆漿@上海麵家
餈飯豆漿@上海麵家
2012-01-26 46 浏览
前幾日想食上海麵, 走到荃灣唯一幾日, 唔錯的上海麵, 上星期五, 放新年假之前, 都想食上海麵, 但又唔想到荃灣, 於是放工一路行到銅鑼灣, 記得呢間好多人等, 以前食過門口的餈飯, 但沒坐下來一試, 大約7:00, 外賣的或等位的都要等五六個, 很快便有枱了, 但坐得唔太舒服, 地方又細, 我只叫我一向會食的上海雲吞麵, 3分鐘便上枱了, 很細碗, 面很少, 雲吞好像4隻, 一試一啖麵, 很林, 湯又啖唔好食, 雲吞普通啦, 其實唔想食啦, 但實在肚餓, 於是食晒便閃了, 33蚊, 算貴呢, 我見隔離食的菜飯, 也不吸引, 又無乜茶, 又油, 唔明點會咁多人排隊架

前幾日想食上海麵, 走到荃灣唯一幾日, 唔錯的上海麵
2012-01-08 12 浏览
在銅鑼灣口乾, 不想飲汽水, 就來的這入一碗熱豆漿女友眼睛眨巴眨巴的看著粢飯, 就買了個一開二熱豆漿淡淡豆香,但好熱,食不出什麼味道粢飯有點過鹹, 油條鬆脆, 炸菜肉鬆略多, 不夠熱, 比之前差了
在銅鑼灣口乾, 不想飲汽水, 就來的這入一碗熱豆漿
女友眼睛眨巴眨巴的看著粢飯, 就買了個一開二
熱豆漿淡淡豆香
,但好熱,食不出什麼味道

2012-01-07
外卖自取
2012-01-05 18 浏览
聖誕日,那天在銅鑼灣準備出發前往海洋公園,本來並不打算吃早餐,但細心一想,園內餐廳貴夾唔飽,還是先吃一個早餐為上策。因為想吃飽一點,而我是那種有飯到肚才覺得飽那種人,最正路當然是吃一個粢飯做早餐,立刻想到渣甸街這間上海麵家。原本打算爭取時間,買兩個粢飯在巴士上速吃,但眼見店內還有空桌,最後打消念頭,座下來點了兩個粢飯,鹹甜各一,另加兩碗熱豆漿。粢飯由門口的阿姐即叫即做,所以端來時非常熱,鹹粢飯跟甜粢飯的分別在於鹹的配料用上肉鬆,油條及雪菜,而甜的配料則是油條及糖,女友喜歡甜粢飯,我卻獨愛鹹粢飯。粢飯軟糯,配菜雖然簡單,肉鬆,油條跟雪菜,全都是一些不起眼的配料,但夾起來卻是很簡單的美味,吃罷很溫飽。個人而言,覺得甜粢飯的味道較為單調。另外,豆漿順滑富豆香,表現四平八穩。想起早前在台北吃阜杭豆漿,即時後悔為何沒有點鹹豆漿,吃過阜杭豆漿後,完全打破我對鹹豆漿的成見,下一次要點一碗鹹豆漿回味一下。從前吃過店家其他菜式如小籠包等,不過印像是普通的,所以無謂刻意求冷,來這裏吃個熱騰騰的粢飯保證滿意。
鹹豆漿及甜豆漿
熱豆漿

2011-12-25
$23 (早餐)
鹹豆漿及甜豆漿
熱豆漿
  • 鹹粢飯
平時黎都係食粢飯今晚試食佢其他食物 真係無比失望小籠包 - 蒸都過晒火,,,皮又厚,乾到好似無汁咁! 失望鍋貼 - 唔知點解淋晒! 失望3絲冷麵 - 唔冷既冷麵,配料無特別,麻醬又無咩味! 失望咸豆漿 - 表現係唯一一個正常!可能只有粢飯先至係好食
平時黎都係食粢飯
今晚試食佢其他食物 真係無比失望

小籠包 - 蒸都過晒火,,,皮又厚,乾到好似無汁咁! 失望
鍋貼 - 唔知點解淋晒! 失望
3絲冷麵 - 唔冷既冷麵,配料無特別,麻醬又無咩味! 失望
咸豆漿 - 表現係唯一一個正常!
可能只有粢飯先至係好食
2011-10-02
2011-07-12 22 浏览
好耐無去崇光啦.呢次行咗差唔多成4個鐘.但都係齋行,無咩心水.回頭一望,都已經成10:00幾.正當想落MTR之際.聞到有少少生煎包既香味.再望一望.入去坐一坐先先嚟一杯豆漿$72.5分:一般貨式.但幾解渴.由於唔係太肚餓.所以只係叫蔥油餅$7同生煎包$194分:蔥油餅好家庭式,令我諗起媽媽式既小食. 而生煎包雖然無旺角上海生煎皇咁多汁. 但都OK WOO.唔太多肉都幾好AH!埋單$33.下次試吓文輝.
好耐無去崇光啦.呢次行咗差唔多成4個鐘.
但都係齋行,無咩心水.
回頭一望,都已經成10:00幾.
正當想落MTR之際.
聞到有少少生煎包既香味.
再望一望.
入去坐一坐先
先嚟一杯豆漿$7
2.5分:一般貨式.但幾解渴.

由於唔係太肚餓.所以只係叫蔥油餅$7同生煎包$19
4分:蔥油餅好家庭式,令我諗起媽媽式既小食.
而生煎包雖然無旺角上海生煎皇咁多汁.
但都OK WOO.唔太多肉都幾好AH!
埋單$33.下次試吓文輝.
2011-07-09
2011-03-15 19 浏览
雲吞擔擔面已漲至40元,但卻比以前不好吃,擔擔面又不麻醬又不辣,而且比以前更細碗了,竟然:吃不飽!還聽到對面說,湯很鹹.之前常來這裡吃飯,並不是這個狀態,也許是換了廚房

還聽到對面說,湯很鹹.
之前常來這裡吃飯,並不是這個狀態,也許是換了廚房
2011-03-15
$40 (其他)
2011-02-04 63 浏览
今日去左CWB行左一陣順免食埋個lunch先至返屋企食團年飯,CWB 咁多好野食我今日揀左去食粢飯,因為好想飲咸豆漿。咸豆漿唔係四圍都有得飲,以我所知暫時只係得CWB這家!而CWB這家的粢飯真係好出名我都排了很久才可入內進餐!該店設有最低消費$18。唔知係咪物價飛漲,以前要多肉鬆都唔駛加錢,但係今日已經見到多肉鬆的粢飯就要$22。我唸唸下如果要多肉鬆又好似唔係好底,所以最後都係選了一個正常的粢飯+咸豆醬。該店太細,由於人客太多坐得比較逼,所以食得唔係咁舒適!這家的粢飯係即叫即做,所以送到上來是熱騰騰,平時朝早食,佢條油炸鬼仲係脆卜卜,可能今次去食係下午,油炸鬼已經放了一段時間,所以已經唔脆了!

該店太細,由於人客太多坐得比較逼,所以食得唔係咁舒適!

咸豆漿+粢飯
粢飯
咸豆漿+粢飯
咸豆漿內的配料~蝦米
2010-12-19 11 浏览
I saw that there were two places nearby each other making fresh rice roll in front of you. I went with this one...bad choice. I got one rice roll to go so I can eat as I walk. The rice roll was nice and hot, fat and round. I took my first bit and notice that the fried crueller was too soft. I don't need it to be crispy but I prefer it to have texture. What is so great about rice roll in general is the multiple levels of texture and flavor. You have your chewy from the sweet rice, the crunchy from the preserved turnip, and the crispy from the crueller (which this place was lacking) In terms of flavor you have your neutral taste from the sweet rice and the saltiness of the preserved turnip and meat floss. This place made a really nice rice roll with the rice, meat floss and turnip except for the crueller. I ate my rice roll right away so it wasn't because it sat too long.
外卖自取
2010-11-30 17 浏览
都吾知食咗lee 間野幾多年,總之1-2個月, 就黎食下....次次都一定係叫 栥飯 + 凍荳漿栥飯 - 肉鬆+炸菜+油炸鬼 比例剛剛好, d亞姐不停做栥飯, 所以次次都熱騰騰的....凍荳漿 - 其實平平冇奇一杯荳漿, 但一食完栥飯, 有小小飯癡住個口同牙縫, 飲杯凍荳漿, 就正曬 ~~~

都吾知食咗lee 間野幾多年,

總之1-2個月, 就黎食下....

次次都一定係叫 栥飯 + 凍荳漿

2010-11-28