2023-03-22 55 浏览
跟好朋友多年不見難得今天大家都有空就好好地享受一下寧靜的午餐吧這家店在網上很多好評雖然位置有點偏不過實在店內坐位不多所以不會太嘈跟朋友在聚會可以方便聊天朋友點了龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬非常特別的一道菜用茶壺倒出微暖的龍蝦湯湯味香濃而不會過咸如果湯能煮得更熱會更好烏冬採用較粗身讚岐烏冬口感煙韌大蝦份量也很足夠這一道茶色香味俱全味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉相比之下這一款意粉就有點失色了蟹籽蟹肉份量夠多白汁也很濃郁不過沒什麼特式最後我們少不了要來一杯咖啡我們選了DIRTY官網表示DIRTY 其實係在凍牛奶上直接倒入濃縮咖啡☕因為倒入嘅濃縮咖啡有重力滲透係奶度會形成“自然旋轉”😚形成了“潑墨式”的視覺效果不過我看不出來只看到分成而層而已總結如果想靜靜地跟朋友聊天不妨來這邊坐坐哦
跟好朋友多年不見

如果想靜靜地跟朋友聊天
不妨來這邊坐坐哦
午餐
2023-03-22 29 浏览
一直都想試呢間cafe, 環境真係幾chill😚 最難得係cafe竟然唔收加一🤩 即刻慳返唔少haha🫣 想搵間cafe chill下嘅話, 可以一試, 不過晚市比較早收👀.龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128見IG上面個個都必點, 所以好快已經揀咗呢個, 賣相真係超吸引😚! 有一個兜裝住啲龍蝦湯, 都有啲熱, 比你自己倒入去啲烏冬到😆 過程都幾好玩, 同埋好IGable, 龍蝦湯好好飲🤓 一啲都唔腥, 味道亦好夠, 配上牛油果同埋其他沙律菜, 幾refreshing嘅配搭, 仲有4隻大蝦🫶🏻 烏冬都好滑😛 .味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉🍝 $138好多蟹肉同蟹籽, 好正haha 味道都唔錯, 食落幾creamy 勁香蟹味😆 意粉係煙靭彈牙嘅, 味道亦係啱啱好, 好夠味 .雞軟骨餃子🥟 $68呢個個汁好驚艷到我, 應該係柚子醬油, 好香同埋好開胃😭 雞軟骨餃子都幾大舊, 有5大件, 同埋炸得好脆😚 .Affogato☕️ $48話明affogato就梗係咖啡espresso, 加雲呢拿雪糕啦🫶🏻 真係無得輸, 又苦又甜👍🏻.西西里絲咖啡 $58問咗店員飲咩好, 就推介佢哋嘅signature
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128
味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉🍝 $138
雞軟骨餃子🥟 $68
Affogato☕️ $48
西西里絲咖啡 $58
問咗店員飲咩好, 就推介佢哋嘅signature 咖啡☕️ 係比較特別的, 味道係酸酸地, 無乜普通咖啡嘅苦, 我唔會話佢好似一杯typical嘅咖啡👀 但如果你好鐘意飲啲酸酸地嘅飲品, 呢杯應該好啱你, 值得一試的👍🏻
Matcha Latte🍵 $47
無得挑剔嘅matcha latte, 正正常常, 抹茶味好濃, 感覺落咗好多抹茶粉😆
📍不籽是咖啡
油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖
西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖
  • 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
  • 味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
  • Matcha Latte
  • 雞軟骨餃子
2023-03-20 26 浏览
-Lobster bisque with avocado prawn Inaniwa udon noodlesI always revisit for the lobster udonIt’s definitely one of my favourite comfort foodThe lobster bisque is rich yet not clingy With chewy inaniwa udon fillin up the bowlTogether with avocado , the perfect super food It’s the best combo you can find in any cafe-Crab linguineTried this linguine for the first timeIt’s full of umami with crab roe, cream and paste piling up on topLinguine is cooked just right with a spongy texture -Caramel latte

-Crab linguine

-Caramel latte
Very generous portion with cute latte art which is not Juz good for the gram but yummm as well
You can easily enjoy an hour or two at the bar or the corner table
跟朋友聚會,想要找一家文青一點的小餐廳,網路上推薦這一家,還說是有拍個電影,照片也拍的很好看,所以就想去看一下。因為是中午的關係,不能先訂位,就直接去了,結果沒有人,他是要你self service 自己去買東西,然後他在送到你桌子上,桌子有點小,兩個人的餐都放滿了的時候,有點不夠位置,另外,餐點的量偏少,女生吃可以,剛剛好七成,男生可能就不夠飽了。比較好的是,他不會一直催你趕快走,這個讚。不過價格偏高.
2K
2023-03-17 15 浏览
呢間cafe好文青 位置喺佐敦同埋油麻地交界 環境同嘢食嘅擺盤都好靚 好啱打卡影相 平時weekend好多人 今次weekday尼就唔洗排🤣-🦞🥑龍蝦配牛油果大蝦稻庭鳥冬 $128賣相好靚 有蝦同牛油果做配料 另外會俾一壺龍蝦湯你自己放落去個烏冬度龍蝦湯好濃郁 烏冬texture都唔錯 幾煙韌-🍝金不換蒜香白貝意粉 $138用金不換香蒜炒香意大利粉 味道突出 意粉好入味 夠乾身爽口 白貝新聞 口感彈牙-🍗海鹽焦糖雞翼 $68雞翼好脆 味道甜甜咸咸 肉質juicy-🍹熱情果高山茶 $45-🫖玫瑰洛神花茶 $68酸酸甜甜嘅味道 幾清新-📍 不籽是咖啡 (文豪閣) (油麻地)油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號

🦞🥑龍蝦配牛油果大蝦稻庭鳥冬 $128

🍝金不換蒜香白貝意粉 $138

🍗海鹽焦糖雞翼 $68
雞翼好脆 味道甜甜咸咸 肉質juicy

🍹熱情果高山茶 $45

🫖玫瑰洛神花茶 $68
酸酸甜甜嘅味道 幾清新
📍 不籽是咖啡 (文豪閣) (油麻地)
油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號
  • 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
2023-03-15 34 浏览
二訪餐廳 以龍蝦湯稻庭烏冬聞名今次決定試吓其他嘅菜式 同想像冇出入 一樣咁高質🤤同朋友都幾大食 叫左唔同款式 咩都試下😍🍝金不換蒜香白貝意粉 $138滿滿嘅新鮮蜆肉 仲有磨菇 加埋金不換🍃 帶黎一點嘅清新 又唔會蓋過蒜香味🍝味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉$138蟹肉嘅份量非常多 蟹膏都唔會出現腥味🤩加埋一粒粒嘅蟹籽 口感好豐富十分creamy 每條意粉都好掛汁又唔覺膩~🍅香草芝士蕃茄焗大啡菇 $48一上碟已經聞到好濃郁嘅芝士味大啡菇焗到岩岩好 十分juicy ‼️如果呢個價錢有兩舊菇更好😳🍧焦糖香蕉雲尼拿雪糕配牛角酥窩夫 $88百吃不厭 必叫牛角酥窩夫🧇影完相即刻襯熱食❣️食完一啖又一啖香蕉面仲燒左一層焦糖🤤仲有大大球嘅雲呢拿雪糕🍵青檸薄荷生薑茶 $68 唔會太重薑味 可以調配蜜糖份量🍹MOJITO SODA $55無酒精飲品 加埋青檸 飲落幾清新

二訪餐廳 以龍蝦湯稻庭烏冬聞名

加埋金不換🍃 帶黎一點嘅清新 又唔會蓋過蒜香味

🍝味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉$138
蟹肉嘅份量非常多 蟹膏都唔會出現腥味🤩
加埋一粒粒嘅蟹籽 口感好豐富
十分creamy 每條意粉都好掛汁又唔覺膩~

🍅香草芝士蕃茄焗大啡菇 $48

唔會太重薑味 可以調配蜜糖份量

🍹MOJITO SODA $55
無酒精飲品 加埋青檸 飲落幾清新

2023-03-14 207 浏览
呢日去到油麻地嘅小巷嘅文青cafe食晚餐~龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬($128)呢碗烏冬色彩繽紛,好岩打卡😍,份量大!有四隻彈牙嘅大蝦🦐、新鮮牛油果🥑同沙律菜🥗,仲有滑溜嘅稻庭烏冬墊底;茶壺🫖裝住鮮味嘅龍蝦湯,自己加去烏冬🍜~味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉($138)意粉彈牙又creamy🍝,意粉上面有蟹肉蟹醬山🦀,入口每啖都有濃郁蟹味😋海鹽焦糖雞翼($68)炸得香脆嘅單骨雞翼🐥,外皮香甜可口,蜜糖雞翼真係冇得輸🍯!CHOCOLATE(凍)($42)有漸層效果嘅凍朱古力,唔會太甜,夠朱古力味🍫👍🏻菊花茉莉花茶($68)近排成日捱夜🌃,飲返杯清肝明目嘅花茶就最岩😌,菊花香氣蓋過咗茉莉花,入口微甘🌼~
呢日去到油麻地嘅小巷嘅文青cafe食晚餐~

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬($128)

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉($138)
味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉

海鹽焦糖雞翼($68)

炸得香脆嘅單骨雞翼🐥,外皮香甜可口,蜜糖雞翼真係冇得輸🍯!

CHOCOLATE(凍)($42)
CHOCOLATE

有漸層效果嘅凍朱古力,唔會太甜,夠朱古力味🍫👍🏻

菊花茉莉花茶($68)
菊花茉莉花茶

CHOCOLATE
菊花茉莉花茶
  • 海鹽焦糖雞翼
2023-03-14 31 浏览
終於試到呢間小有名氣既cafe,店舖外有打卡位,餐廳樓底好高,因此唔會有壓迫感,座位都幾闊落,都幾岩三五知己一齊食嘢傾偈💬龍蝦🦞湯配牛油果大蝦稻庭烏冬見個個都order ,實要試一試🤤,龍蝦湯另外用咗金色小湯壺裝住,將熱辣辣既龍蝦湯倒入烏冬內,大蝦🍤真係幾大隻,而且幾爽口,加上有少量牛油果、車厘茄、菜,整體配搭都幾match幾fresh,可以試試~香草忌廉蒜蓉藍青口烏冬份量十足既青口,食落都幾新鮮無臭味,烏冬煙煙韌韌滑嘟嘟,仲相當掛汁,食落好creamy ,又唔好膩nice😙😙海鹽焦糖雞翼好開心係單邊雞翼,食落無咁狼狽,金黃金黃色,味道唔會好甜唔會好乾!熱情果高山茶甜度適中,熱情果酸酸甜甜,幾開胃!

熱情果高山茶
甜度適中,熱情果酸酸甜甜,幾開胃!
2023-03-14
海鹽焦糖雞翼
一直聽聞這家餐廳已久,今次與朋友來吃,叫了兩個意粉,一個是招牌味噌蟹籽蟹肉扁意粉,另一個則是黑松露。蟹籽意粉剛上菜就跟朋友起筷,味道不俗,但很明顯並不是剛煮好熱騰騰的溫度,完全感覺到是煮好很久放置一則再加熱的。而黑松露意粉則吃完很油膩。除此之外,還叫了番茄芝士大啡菇,與兩杯高山茶,三者都非常普通,不值得這個價錢。而當日來的時候約晚上6時,店裡不算很多人,但店員服務態度欠佳,擦桌子時一度黑面、語氣不屑的叫我與同行友人讓出位置,破壞了整頓晚餐的氣氛。點餐採自助形式,幸好不設加一服務費才說得過去。總括而言,這次是非常失望的用餐體驗,與網路上一面倒的高評價有著天壤之別,希望這次體驗只是剛好失準。

2023-03-10
.記得之前有電視劇喺呢間cafe取景拍攝,咁啱經過👣👣好即興咁walk-in,唸住試吓~~雖然係weekend,但係都唔太多人,坐位又夠寬闊🪑Cafe都係以木系色調為主,簡約設計,感覺好舒服🌿.▪️金不換蒜香白貝意粉 $138 • 8/10白貝份量都幾多,夠飽滿之外,肉質夠清甜,又冇沙!扁意粉嘅texture exactly係我鍾意嗰款😋夠彈牙之餘,口感係非常厚實!!意粉收汁收到好乾身,仲要蒜香味都幾重,好惹味👍🏼👍🏼.▪️海鹽焦糖雞翼 $68 • 8/10單骨雞翼真係會加分,絕對係方便好多💯雞翼外皮好脆卜卜,又鹹又甜,味道幾新奇有趣😝越食越滋味,又唔會有油膩感👍🏼.▪️Dirty $48 • 5/10聞到好濃烈嘅咖啡味,分層好明顯,酸味較重,飲落去嘅滑溜感差咗少少🤏🏼下次會想試吓其他飲品!!
雖然係weekend,但係都唔太多人,坐位又夠寬闊🪑
Cafe都係以木系色調為主,簡約設計,感覺好舒服🌿

▪️金不換蒜香白貝意粉 $138 • 8/10
白貝份量都幾多,夠飽滿之外,肉質夠清甜,又冇沙!
扁意粉嘅texture exactly係我鍾意嗰款😋
夠彈牙之餘,口感係非常厚實!!
意粉收汁收到好乾身,仲要蒜香味都幾重,好惹味👍🏼👍🏼

▪️海鹽焦糖雞翼 $68 • 8/10
單骨雞翼真係會加分,絕對係方便好多💯
雞翼外皮好脆卜卜,又鹹又甜,味道幾新奇有趣😝
越食越滋味,又唔會有油膩感👍🏼

▪️Dirty $48 • 5/10
聞到好濃烈嘅咖啡味,分層好明顯,
酸味較重,飲落去嘅滑溜感差咗少少🤏🏼
下次會想試吓其他飲品!!
2023-03-06 43 浏览
坳柴夠慘,入到餐廳先知系自助,行來行去,order食物同拎水,比錢未比就叮囑我要將餐牌拎返出去(門口果邊)員工就幾個系度傾計,冇服務得可憐.講返食物先。北海道帶子蟹籽忌廉扁意粉配americano $166等左10分鐘就有👍🏻賣相打卡都ok。意粉既忌廉汁好香濃,creamy,唔錯的本身我唔太鐘意醬都覺得幾好,冇油膩感意粉份量算多,食一半已經覺得飽飽地了刺身帶子2粒,凍凍地,大小適中,都覺得合理。至於Americano就冇特別,不過都有小小果香。整體都覺得一般,你地未試可以試下,仲有其他食物,選擇都唔少。

坳柴夠慘,入到餐廳先知系自助,
行來行去,order食物同拎水,比錢未比
就叮囑我要將餐牌拎返出去(門口果邊)
員工就幾個系度傾計,冇服務得可憐
講返食物先。

北海道帶子蟹籽忌廉扁意粉
配americano $166

等左10分鐘就有👍🏻

賣相打卡都ok。
意粉既忌廉汁好香濃,creamy,唔錯的
本身我唔太鐘意醬都覺得幾好,冇油膩感
意粉份量算多,食一半已經覺得飽飽地了
刺身帶子2粒,凍凍地,大小適中,都覺得合理。

仲有其他食物,選擇都唔少。
2023-03-04 42 浏览
最近放工同朋友嚟咗油麻地呢間cafe食飯Cafe以木色傢具為主🪵門外擺有多盤綠色大型植物🪴🌿甚具文情氣息!放工嚟食飯,夠晒relax😌另外佢哋喺西營盤都有新分店Tt我搵日weekend都想去試吓最主要係放假可以飲咖啡☕️唔怕瞓唔着呀😆-🥗櫻花蝦柚子沙律($88)照字面睇呢本沙律好似冇咩特別但原來加咗齋燒鵝碎粒口感同味道都好豐富呀!面頭仲加咗食用花成碟賣相都好吸引色香味俱全,私心大推📸🍗蒜香避風塘雞翼($78)雞翼香脆唔油膩牛油同蒜香味非常濃郁惹味辣勁唔算強怕辣嘅朋友仔都會接受到呀😉🍝軟殼蟹卡邦尼扁意粉($138)原隻軟殼蟹配搭食用花點綴擺盤精緻有心思呢📸軟殼蟹即叫即整炸得脆身之餘又唔會太油蟹肉好肥美添呀!值得一讚嘅係仲有煙肉做配料🥓煙肉同意粉都唔少💯☕️熱朱古力($40)採用天然法國可可粉👍🏻入口口感非常滑溜唔會太甜💕🫖玫瑰茉莉花茶($68)花茶味道清香仲可以美白抗衰老推介女生必飲😆
最近放工同朋友嚟咗油麻地呢間cafe食飯
Cafe以木色傢具為主🪵
門外擺有多盤綠色大型植物🪴🌿
甚具文情氣息!
放工嚟食飯,夠晒relax😌
另外佢哋喺西營盤都有新分店
Tt我搵日weekend都想去試吓
最主要係放假可以飲咖啡☕️
唔怕瞓唔着呀😆

🥗櫻花蝦柚子沙律($88)
照字面睇呢本沙律好似冇咩特別
但原來加咗齋燒鵝碎粒
口感同味道都好豐富呀!
面頭仲加咗食用花
成碟賣相都好吸引
色香味俱全,私心大推📸

🍗蒜香避風塘雞翼($78)
雞翼香脆唔油膩
牛油同蒜香味非常濃郁惹味
辣勁唔算強
怕辣嘅朋友仔都會接受到呀😉

🍝軟殼蟹卡邦尼扁意粉($138)
原隻軟殼蟹配搭食用花點綴
擺盤精緻有心思呢📸
軟殼蟹即叫即整
炸得脆身之餘又唔會太油
蟹肉好肥美添呀!
值得一讚嘅係仲有煙肉做配料🥓
煙肉同意粉都唔少💯

☕️熱朱古力($40)
採用天然法國可可粉👍🏻
入口口感非常滑溜
唔會太甜💕

🫖玫瑰茉莉花茶($68)
花茶味道清香
仲可以美白抗衰老
推介女生必飲😆
2023-03-03 24 浏览
🌿放工要抖抖氣,想係鬧市中尋回寧靜既一角,文青Cafe 係個好選擇!「不籽是咖啡」以木系簡約裝修,佈置清新自然,座位不多,但空間感十足,令人感覺好放鬆!🌟龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128木系擺盤好吸精,而且用料好足,有牛油果同4隻大蝦,鮮甜好味。最特式係用金屬茶壺裝著龍蝦湯,鐘意倒幾多落去都得,湯底鮮甜唔會過鹹,配搭新穎好食!🌟香草忌廉蒜蓉藍青口烏冬($138)忌廉醬汁濃稠Creamy,仲好香蒜蓉味,配上幼烏冬非常掛汁,質感彈牙滑溜,青口大粒鮮甜無雪藏味,食曬全部竟然都唔膩,驚喜推介!🐔海鹽焦糖雞翼($68)單骨雞翼焦香入味,鹹中帶點甜,越食越滋味!☕Mocha ($44)拉花精緻可愛,朱古力同咖啡味併重。🌹玫瑰茉莉花茶($68)清新香氣十足,飲完心情舒暢!
🌿

🌟
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

🌟
香草忌廉蒜蓉藍青口烏冬($138)

🐔
海鹽焦糖雞翼($68)
單骨雞翼焦香入味,鹹中帶點甜,越食越滋味!

Mocha ($44)
拉花精緻可愛,朱古力同咖啡味併重。

🌹
玫瑰茉莉花茶($68)
清新香氣十足,飲完心情舒暢!
之前經過西環見到【不籽是咖啡】好多人食同打卡,所以今次就去左另外油麻地分店試下。餐廳主打木系裝修,樓底高,位置唔算太逼,所以都幾舒服。叫野食同水都係要自己出去既。 黑松露忌廉芝士薯條:超級無敵香脆,唔只D醬、連薯條本身都灑滿黑松露,非常香濃黑松露既味道,正! 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬:呢個係餐廳signature,見好多人都有叫,而且好少café/coffee shop有日式fusion菜叫,當然就試下啦。龍蝦湯自己加入碗入面,所以可以自己調整分量,或者可以留少少分開之後飲。蝦有4隻,牛油果有半個,有D沙律菜,但係烏冬分量比較少。不過都好特別,不錯。 北海道刺身帶子蟹籽忌廉扁意粉:分量好多,調味唔會太濃太heavy,蟹籽都好多,而且帶子好鮮甜。 Matcha Latte:比較遜色少少,抹茶味唔係太濃,無咩特別。 青瓜梳打:好少地方有呢個飲,好refreshing,而且唔會太甜,推薦。 不過個人覺得味精好似重手左,因爲之後比較口渴,同餐廳無厠所,要注意一下。

2023-02-26 80 浏览
主要係想講位平陰帶眼鏡黑髮女同事嘅態度好少可coffee shop啲員工態度會差到咁 以為去左茶記🤩 可能茶記仲好啲 哈哈行左出去點餐時 等左一陣都冇人理但收銀位後面就係個位平陰帶眼鏡黑髮女同事但全程冇望過我 而且落單個位勁嘈 隱約聽到聲:要咩?但冇人走去收銀位幫我落單😧之後我再問係咪係度落單㗎個平陰同事先望一望我答係咁我叫完2杯咖啡之後 個女同事又走翻去咖啡機個位 冇收到我錢 咁我已經黑人問號左啦又企左30幾秒佢先轉個身問我俾咩payment好啦 俾完之後我張個餐牌放左係枱面嘅一個空位 之後佢就用一個態度勁差嘅語氣講:係放翻係枱下面張櫈度🥵後尾問我有枱號未?我心諗乜枱號?我指左下我坐個張枱 佢就show個枱號牌俾我睇 其實你問嘅時候拎一拎起個枱號牌 我就會清楚知你講緊乜🫡只係想好好地飲杯咖啡都要受氣🥵咖啡嚟講就冇乜特別 正常

主要係想講位平陰帶眼鏡黑髮女同事嘅態度
行左出去點餐時 等左一陣都冇人理
但收銀位後面就係個位平陰帶眼鏡黑髮女同事
但全程冇望過我 而且落單個位勁嘈
隱約聽到聲:要咩?
但冇人走去收銀位幫我落單😧
之後我再問係咪係度落單㗎
個平陰同事先望一望我答係
又企左30幾秒佢先轉個身問我俾咩payment
後尾問我有枱號未?我心諗乜枱號?
只係想好好地飲杯咖啡都要受氣🥵
咖啡嚟講就冇乜特別 正常