雖然這間在屯門、元朗、旺角和大角咀都有店舖的「東哥點心籠仔蒸飯專門店」離家不遠,但已有好一段日子沒在這條街蹓躂的我,這一晚才初次幫襯這間環境新簇簇,光鮮明亮的點心店,飲夜茶,食點心。已經很久沒吃過的灌湯餃,這兒竟然有得吃,當然要試試。這「花膠海皇灌湯餃」($34)味道是不錯的,湯好喝,灌湯餃裡面的餡料也軟滑好味,不過那花膠就實在太過纖薄細小,如果給風一吹,一定會即時被吹走。「必食鮑汁雞腳」($26)既是必食,那便叫一碟吧!這雞腳的鮑汁都算入味,但雞腳稍為硬身,未夠軟腍,炆得尚未夠火候。一客三件的「鮮竹牛肉球」($26)不算特別好,但是及格的出品。同樣是一客三個的「薑汁雞包仔」($26)雖只是小小的一個,餡料都幾多。這點心店是有三款燉湯供應的,非常喜歡喝燉湯的我又怎會錯過,叫來「響螺燉肉排湯」($42)一試。湯是清甜的,但就不夠濃郁,材料不算少,肉排都有兩件,但我始終發現不到響螺的足跡,有點貨不對辦。這方面就一定要扣分。還叫了青菜,是簡單的「白灼菜心」($23),正正常常的,但顏色偏黃,不夠翠綠,不算很好。雖然這間點心店環境不錯,但我覺得點心水準還有提升呢!
雖然這間點心店環境不錯,但我覺得點心水準還有提升呢!
用餐时段
2024-08-17 361 浏览
今日嚟呢一間新店探店, 食點心嘅專門店。門面乾淨企理新裝修。點心選擇都多,大多數都係傳統點心有蝦餃、鳳爪、燒賣、叉燒飽…….特別啲嘅有燉湯,甜品有雙皮奶😮今日試咗個龍仔蒜蓉蝦蒸飯,荷葉底蒸飯好香。啲飯有口感,蝦都算足料,勁多蒜頭。不過就比較薄身。總括嚟講味道唔錯。另外試咗個黑松露燒賣,口感彈牙。但個黑松露醬冇乜味。。。佢啲點心係即叫即蒸,上到台仲熱辣辣👍坐底開始食先知,午市有罐裝飲品送,有啲驚喜🤣

甜品有雙皮奶😮

另外試咗個黑松露燒賣,口感彈牙。但個黑松露醬冇乜味。。。

佢啲點心係即叫即蒸,上到台仲熱辣辣👍

坐底開始食先知,午市有罐裝飲品送,有啲驚喜🤣
2024-07-17 381 浏览
當日lunch時間坐滿,生意唔錯,點心即叫即蒸,四個點心、一個油菜、一籠蒸飯加罐可樂同茶錢,唔使兩舊水。除了座位有點迫和通風不夠,整體水準和價錢都合理👌🏻鳳爪排骨飯$48大大籠嘅蒸飯,加10蚊有碟菜,份量好大,味道唔錯,最後兩個人都食唔晒燒汁釀茄子釀茄子嗰嚿似係豬肉,係好大嚿嘅,不過好油。如果係鯪魚肉就好,個人覺得呢個點心麻麻。東哥蝦餃皇蝦餃皮蒸出嚟冇爛晒,蝦同荀嘅配合適中,幾好味!四寶滑雞扎有魚肚、雞件、芋頭同蟹柳,味道正常。鮮竹牛肉球爽口,唔係好實硬硬嘅牛肉球,味道正常。P.S. 座位逼夾,當日被安排坐喺近廁所飲品櫃隔離,唔係好通風,有點熱。

鳳爪排骨飯

燒汁釀茄子

東哥蝦餃皇
蝦餃皮蒸出嚟冇爛晒,蝦同荀嘅配合適中,幾好味!

四寶滑雞扎
有魚肚、雞件、芋頭同蟹柳,味道正常。

鮮竹牛肉球
爽口,唔係好實硬硬嘅牛肉球,味道正常。

2024-06-24 367 浏览
呢間點心店真心性價比高人均100 食到超飽茶價方面係每位 $6 我地揀左普洱 啲茶飲到最後都冇話變澀 可見啲茶都有返一定質素 唔似某啲酒樓 只有第一盞茶好飲食物方面:🔸️ 黑松露燒賣(4粒) - 價格: $32真係粒粒面頭都有黑松露啱哂我呢啲黑松露愛好者燒賣亦大大粒 滿滿肉汁 好好味😋🔸️花膠海皇灌湯餃 - 價格:$34灌湯餃入面有成大舊花膠 唔係果啲花膠溶哂喺湯入面啖湯仲要好正性價比超高🙈🔸️點心拼盤(8件)- 價格:$48絕對係今餐性價比MV👑有蝦餃、潮洲粉果、菜苗餃、叉燒包 各2件咁多樣我最鍾意嘅蝦餃🦐大大粒蝦 又超juicy 潮洲粉果都唔錯 自己比較鍾意潮州粉果嗰種味道🔸️ 千層蘿蔔絲酥 - 價格:$42有冇人同我一樣好鍾意食蘿蔔酥🙋🏻‍♀️外酥內嫩 真係正到爆但東哥嘅蘿蔔酥再有特別之處佢地嘅蘿蔔酥有加入芹菜粒喺蘿蔔嘅香味上再添香氣啱哂我呢啲鍾意香口野嘅🙈🔸️原隻鮮蝦腸 - 價格:$32每舊腸粉都有🦐🦐腸粉比軟軟糯糯口感好好💝我地全單加埋啱啱好齊頭200人均先100好扺食啊~
呢間點心店真心性價比高

口感好好💝

我地全單加埋啱啱好齊頭200
人均先100
好扺食啊~
想起小時候總是跟爺爺奶奶去茶樓喝早茶,現在工作日不能經常早上去茶樓飲茶,但也能到這種新潮的全日點心店!鳳爪排骨飯、馬拉糕、腸粉每次必點還有其他幾十種點心我都想試試更吸引我的是良心價格~✅點心拼盤8只有蝦餃、潮州粉果、菜苗、叉燒包✅籠仔鳳爪排骨飯一定要加上特有的醬汁✅原籠馬拉糕當然少不了我最愛吃的馬拉糕✅油菜菜心✅大良雙皮奶雙皮奶的口感真的太美妙了,滑溜溜的奶味十足✅普洱茶全天都有點心供應錯過早茶時間也不用擔心這一桌子價格好實惠

鳳爪排骨飯、馬拉糕、腸粉每次必點
還有其他幾十種點心我都想試試
更吸引我的是良心價格~

✅點心拼盤8只
有蝦餃、潮州粉果、菜苗、叉燒包

✅籠仔鳳爪排骨飯
一定要加上特有的醬汁

✅原籠馬拉糕
當然少不了我最愛吃的馬拉糕

✅油菜菜心
✅大良雙皮奶
雙皮奶的口感真的太美妙了,滑溜溜的奶味十足

✅普洱茶
全天都有點心供應
錯過早茶時間也不用擔心
這一桌子價格好實惠

我倆偶然都喜歡港式飲茶吃吃點心,除了到茶樓外,近年都多了不少專賣點心的餐廳,今天到了大角咀這間東哥點心籠仔蒸飯專門店,價錢便宜抵食,點心選擇又多,很推薦東哥蝦餃皇 $36一盅有4件,每個蝦餃都很大隻,皮薄但是蝦子都很新鮮彈牙,很滿足鵪鶉蛋燒賣 $30這算是很懷舊的點心了,平時在外面都很少看到,每籠有3個,燒賣是豬肉配鵪鶉蛋很好味多湯小籠包 $28每籠有3個,小籠包內面湯汁很多,趁熱吃的時候要小心燙嘴,配了浙江紅醋提鮮越式米網炸兩腸 $33炸兩腸和平時吃的不一樣,包著的餡料用越式米網很爽脆,比油炸鬼更鬆脆,不錯的組合籠仔冬菇蟲草花蒸雞飯 $48籠仔飯超值,$48滿滿一大籠,配的蒸雞雞肉滑嫩而且份量又多,飯吃起來還有荷葉香味,飯不會蒸得過火候,十分推薦,另外跟餐加$10配加大良雙皮奶,奶味濃郁入口香滑,值得點另收每人茶位$6📍東哥點心籠仔蒸飯專門店 (大角咀)大角咀大全街43-59號大滿樓地下4B號舖

東哥蝦餃皇 $36

鵪鶉蛋燒賣 $30

多湯小籠包 $28

越式米網炸兩腸 $33

籠仔冬菇蟲草花蒸雞飯 $48

另收每人茶位$6

📍東哥點心籠仔蒸飯專門店 (大角咀)
大角咀大全街43-59號大滿樓地下4B號舖
2024-06-16 105 浏览
🥟 東哥點心 - 大角咀大全街43-59號大滿樓地下🥟 「黑松露燒賣」($32),細膩的餡料包裹著香濃的松露香氣,一口咬下,醇厚滑順🥟 「花膠海皇灌湯餃」($34),肥美的海鮮餡料爆汁,餃子皮Q彈可口🥟 「多湯小籠包」($28),包內湯汁豐盛,一口咬下流溢而出🍱 「點心拼盤」($48),每種餐點份量充足,包括蝦餃、粉果、翡翠餃、叉燒包🌶️ 「香茜牛肉腸」($26),牛肉鮮嫩多汁,配茴香醬香氣撲鼻🍮 「大良雙皮奶」($24),濃郁滑順,回味無窮💰 整體性價比極高,兩個人$200就可以吃到飽飽。東哥點心實在是大角嘴最具代表性的粵式點心店之一。👍
🥟 東哥點心 - 大角咀大全街43-59號大滿樓地下

🍮 「大良雙皮奶」($24),濃郁滑順,回味無窮

2024-06-06 127 浏览
今天我去到位於大角咀的東哥點心。在這裡,你可以和朋友或家人愉快地聊天,非常適合約上三五好友來品嘗美食。 😋我要向大家推薦的是蒜味蝦春捲,春捲熱辣辣炸起,外皮勁脆,即使擺放了一段時間,依然保持著暖暖的口感。😋蝦肉非常多,味道鮮美,推薦大家一定要嘗試。此外,蝦餃也是非常不錯,味道超過酒樓,外皮晶瑩剔透,煙韌彈牙,內餡的蝦大大只,爽脆。😎黑松露燒賣也是這個菜單上的一個亮點,將傳統酒樓的燒賣和創新黑松露食法結合在一起,口感豐富,豬肉餡混合著爽爽的蝦肉,黑松露的香味和口感混合得恰到好處🤩金箔流沙包也是這個菜單上的一大亮點。這個包子的包皮非常香軟熟,一撕開包子里的流沙餡就會立刻流出來,流沙餡不會太甜,非常適合喜歡甜味的食客。最後,我要介紹的是大良雙皮奶。這個茶樓版雙皮奶非常罕見,而且只有凍品,吃起來口感非常香濃,奶味很濃郁,滑爽可口。❤️
2024-06-05 141 浏览
有好一段時間無嚟大角咀啦,咁啱要去奧海城,就行咗過嚟。見到呢間東哥點心又好耐無耐茶,咁就不如坐底飲啖茶、食個包🫖嘆番吓呢度點心款式比較傳統,不過都算多選擇。籠仔冬菇蟲草花蒸雞飯:估唔到$48咁大籠🙈又香又多料。四個人食都夠點心拼盤:有蝦餃、潮州粉果、菜苗餃、叉燒包。每款兩粒,兩個人食剛剛好。唔好以為$48得好細粒,全部無偷工減料,叉燒包大大個無馬虎響螺燉肉排湯:細細盅但都好足料鮑汁雞腳:雞腳好大隻。個汁偏甜,可能依家大肚口味改變咗,對甜嘅需求無以前咁大金萡流沙包:搣開果吓真係流心㗎,睇住d蛋黃餡流出嚟好治癒兩個人想飲茶又唔想阿公阿婆爭位,去吓呢類點心舖都唔錯。呢度有唔少街坊熟客,證明嘢食同服務都有保證👍🏻
呢度點心款式比較傳統,不過都算多選擇。

響螺燉肉排湯:細細盅但都好足料

金萡流沙包:搣開果吓真係流心㗎,睇住d蛋黃餡流出嚟好治癒

響螺燉肉排湯
響螺燉肉排湯
點心拼盤
籠仔冬菇蟲草花蒸雞飯
鮑汁雞腳
不敢相信这是香港物价🤩!打卡了一家名为“東哥點心”的早茶店,简直是物美价廉的宝藏餐厅!这家店位于繁华的大角咀,餐厅环境干净整洁,让人一进店就感到舒适愉悦。炒鸡推荐金箔流沙包、蜜味鸡蛋散、百酱蒸凤爪和沙嗲金钱肚,金箔流沙包的口感绵密,内馅流沙丰富,真的是一口爆浆的感觉!蜜味鸡蛋散香甜可口,甜而不腻,每一口都是童年的味道。百酱蒸凤爪一抿脱骨,沙嗲金钱肚酱香浓郁。每一款都很好吃😋而且,这家店的性价比超高,价格亲民到让人不敢相信这是香港物价!💰在这里,你可以尽情享受美食,不用担心钱包压力。而且店家的服务也非常周到,很热情友好❤️‍🔥如果你也是一个热爱美食的小伙伴,千万不要错过“東哥點心”这家店!无论是和朋友聚餐还是和家人共度美好时光,这里都是一个绝佳的选择。

平時好少入大角咀,今次夜晚入黎有野做,發現原來大角咀都有好多好野食‼️而今次就試下飲下夜茶😃佢仲要開到23:00,啱晒食宵夜🤤 首先餐廳環境以為會好細得幾張枱,但原來空間感都好大,都有十幾廿張枱👍環境唔會好似酒樓咁嘈,傾計都唔錯茶位同酒樓差不多,$6/位 ❤︎蒜味蝦春卷 | $30 | 推薦‼️春卷熱辣辣炸起,外皮勁脆👍就算擺左一陣都仲係暖👍餡料好香蒜味,蝦都唔少,好爽👍推薦黎必點👍 ♡︎蝦餃皇 | $36/4件蝦餃又係冇得輸👍好味過酒樓😂外皮晶瑩剔透,煙靭彈牙,內餡啲蝦大大隻,爽脆👍 ❥︎黑松露燒賣 | $32/4件將傳統嘅酒樓燒賣mix埋創新黑松露食法,大大粒,豬肉餡mix埋又係爽爽嘅蝦🦐😂,豬肉嘅香mix埋黑松露嘅香味👍口感豐富又彈牙 ❣︎多湯小籠包 | $28/3件小籠包餡料豐富,啲湯蒸完有隻漏左出黎😂唯一我唔鐘意係有薑係入面😂 ❤︎金箔流沙包 | $28/3件包皮好香好軟熟,一撕開啲流沙餡即刻流晒出黎😆🤤流沙餡唔會太甜👍推薦👍 ♡︎花膠海皇灌湯餃 | $34而家真係唔太多細嘅茶樓有灌湯餃食,仲有塊厚厚嘅花膠,即刻矜貴左😂但價錢亦都合理😆湯亦都好甜👍 ❣︎大良雙皮奶 | $24好少見茶樓會有雙皮

環境唔會好似酒樓咁嘈,傾計都唔錯
茶位同酒樓差不多,$6/位

❤︎蒜味蝦春卷 | $30 | 推薦‼️

春卷熱辣辣炸起,外皮勁脆👍就算擺左一陣都仲係暖👍
餡料好香蒜味,蝦都唔少,好爽👍推薦黎必點👍

♡︎蝦餃皇 | $36/4件

❥︎黑松露燒賣 | $32/4件

❣︎多湯小籠包 | $28/3件

❤︎金箔流沙包 | $28/3件

♡︎花膠海皇灌湯餃 | $34

❣︎大良雙皮奶 | $24
好少見茶樓會有雙皮奶食😆佢係得凍嘅,食落好香奶味同埋都算幾滑

總結:如果比起一般酒樓我會更加鍾意黎呢啲茶樓小店,因為睇得出師傅好有心機❤️有誠意做嘅手工點心店,佢所有有蝦🦐嘅點心我都好滿意👍😆啲蝦真係爽滑彈牙😂仲有價錢又唔貴,偏向做街坊生意😆👍我地兩個人叫咁多點心都係$200多少少😆

佢除左點心外,籠仔蒸飯都係佢地嘅招牌,等我下次再黎會試下

2024-06-02 94 浏览
绝绝绝绝绝绝绝!!!在香港吃到了梦中情包!是真正有咸蛋黄味的流沙内芯 !甚至可以品到沙沙的口感!流心量超级 满~口感松软,咸甜适中~一口下去爆汁流沙~真是太满足了虾饺皇外皮是糯叭见的水晶外皮,皮薄馅儿大,一只里面给满了足足的西!虾仁脆脆的,微微弹牙咬下去巨新鲜!一口气炫一笼!蒸凤爪颜色红亮,酱汁儿浓郁,一抿脱骨!层层入味桌桌都看见点了!近期吃到最好吃的凤爪~不得不说大角咀真是卧虎藏龙,既然吃到怀旧日的鹌鹑蛋烧麦,饭市好多本地人来吃。抵食又好味粒粒饱满又弹牙,比较干身。看到了一定要试呀!~市面上好少见了!脆皮鲮鱼球!又是一道怀旧日名菜~鲮鱼球大大粒,鱼肉Q弹不会很油腻。即叫即炸,配上酱料真是一口一个大满足!不喜炸物的本人都一口一个赞这家排骨饭真是吃出了住家饭的感觉,味道超棒绝绝绝绝绝绝绝!!!在香港吃到了梦中情包!是真正有咸蛋黄味的流沙内芯 !甚至可以品到沙沙的口感!流心量超级 满~口感松软,咸甜适中~一口下去爆汁流沙~真是太满足了虾饺皇外皮是糯叭见的水晶外皮,皮薄馅儿大,一只里面给满了足足的西!虾仁脆脆的,微微弹牙咬下去巨新鲜!一口气炫一笼!蒸凤爪颜色红亮,酱汁儿浓郁,一抿脱骨!层层入

一口下去爆汁流沙~真是太满足了

~一口下去爆汁流沙~真是太满足了
牙咬下去巨新鲜!一口气炫一笼!
台~粒粒饱满又弹牙,比较干身。看到了一定要试呀!~市面上好少见了!宝子们记得冲啊~館
脆皮鲮鱼球!又是一道怀旧日名菜~鲮鱼球大大
粒,鱼肉Q弹不会很油腻。即叫即炸,配上酱料
真是一口一个大满足!不喜炸物的本人都一口一个赞~

这家排骨饭真是吃出了住家饭的感觉,味道超棒排骨新鲜,腌的味道怡到好处。蒜香味浓郁咸香,浸润在软嫩的排骨之中,越嚼越香。这一口肉饭下去真是太满足了!终于知道什么叫简单的食材,惊艳的味道~

这次还有一些菜式没吃到!希望下次不会太远
  • 排骨饭
2024-05-28 64 浏览
大角咀雖然比較舊區,原來都有很多有質素的餐廳,今日行街肚餓就近找一間餐廳坐下休息兼飲下午茶,沒想到有驚喜連連,第一個驚喜是不收加一服務費,第二個驚喜是茶位費每人只需6元,第三個驚喜是點心好味😋,收藏呢間餐廳會再去多幾次
可以是一個好吃的奶黃包🤤一疊熱氣騰騰 裹滿醬汁的金錢肚 一份恰到好處 脆爽的唐生菜🥬…一個下班後的夜晚 一頓撫慰人心的美食🍃今天微微小雨,來吃朋友推薦的茶點,種類蠻豐富的,還有燉湯選擇困難症也不用怕,有點心拼盤,蝦餃、粉粿、叉燒包等等一份滿足你幾個願望值得一提的金錢肚底下的芋頭也很好吃!!很綿很粉🤤如果有單蒸芋頭我肯定要再來一份😝粉粿也很大一個 皮薄餡多👍🏻還有我最愛的腸粉包了炸過的蝦肉毫不誇張這個蝦的脆皮不輸天婦羅!!這家店跟今天的天氣一樣,輕輕柔柔的,配料不會很重手,連今天吃的紅棗醬汁糕都很扛打,醬汁味道濃郁,仔細一看還能看出薑絲粒粒!!薑🫚星人最愛😻又不會很甜!!環境也不錯很乾淨!!茶位一個才6️⃣元!!!免加一的寶藏店舖📍東哥點心籠仔蒸飯專門店:大角咀大全街43-59號大滿樓地下4B號舖

今天微微小雨,來吃朋友推薦的茶點,種類蠻豐富的,還有燉湯

毫不誇張這個蝦的脆皮不輸天婦羅!!

今日又帶大家去大角咀覓食,今日近近地就去屋企附近新開嘅 東哥點心籠仔蒸飯專門店。店舖除咗點心款式齊全(有蒸物、炸物、包類、腸粉、甜品)外,另一主打係籠仔蒸飯🥰,今日一於試埋先😋。沙爹金錢肚 $30金錢肚炆得軟腍入味,味道香辣惹味😋。必食鮑汁雞腳 $26果然係必食,雞腳炆至軟腍入味,味道濃郁,充滿膠質😍。點心拼盤 (每款兩隻) $48蝦餃一口一粒,皮薄餡料飽滿,蝦肉🦐爽甜🤗;叉燒包包皮軟熟,叉燒醬汁香甜,肥瘦肉餡比例啱啱好😋;菜苗餃皮薄餡料飽滿,味道鮮香又多汁🥰;粉果皮薄口感煙韌,餡料飽滿,味道鮮香😍。懷舊原籠馬拉糕 $28 馬拉糕非常軟熟,味道微甜帶陣陣黑糖味😍。籠仔蒜蓉蝦蒸飯 $55飯量多足夠2️⃣人食,竟然選用金象泰國香米🍚,口感香滑軟熟,飯香味十足,好有家的感覺🤤。加上蝦🦐的鮮甜味及濃濃的蒜香味🧄,每食一口,都令人回味無窮😋。總括價錢十分親民,而且無加一服務費😍,茶位都只係收$6/位,睇嚟我又多間長期飯堂😊。

沙爹金錢肚 $30
金錢肚炆得軟腍入味,味道香辣惹味😋。

必食鮑汁雞腳 $26
果然係必食,雞腳炆至軟腍入味,味道濃郁,充滿膠質😍。

點心拼盤 (每款兩隻) $48

懷舊原籠馬拉糕 $28
馬拉糕非常軟熟,味道微甜帶陣陣黑糖味😍。

籠仔蒜蓉蝦蒸飯 $55

2024-05-18