2023-07-19 126 浏览
東海堂嘅蛋糕,向來都幾吸引,質素都保持得到,今次就買咗呢個蛋糕同屋企人慶祝生日,超多忌廉,好邪惡啊!鋪面嘅生果,款式幾多,顏色鮮艷,食落都算係合格,同埋個size唔太大,幾個人食嘅話,一次就食得晒,唔使留俾雪櫃😂
2022-12-24 209 浏览
阿仔一直都好鍾意多啦A夢,有日行過東海堂已經嘈住要買要食😂😂😋阿媽對於食更加唔會say No😂而且仲見到會員19/12前order有discount 😍😍😍為咗捉住優惠嘅尾巴😂19/12 order,23/12同表哥一齊食😋😋😋攞蛋糕果陣,服務員都好好,大家都笑吓分享吓👍🏻蛋糕味道好👍🏻👍🏻👍🏻雖然係朱古力,一啲都唔甜,食大大份都唔會好膩😋😋😋😍😍而阿仔最開心係有多啦A夢聖誕樹燈😂😂😂*仲有個朱古力筆同牌送,可以自己DIY😍😍😍
攞蛋糕果陣,服務員都好好,大家都笑吓分享吓👍🏻
而阿仔最開心係有多啦A夢聖誕樹燈😂😂😂
*仲有個朱古力筆同牌送,可以自己DIY😍😍😍
2022-12-23
下午茶
2021-09-02 364 浏览
牛奶布丁 食落有好重嘅牛奶味草莓味就甜少少個味道係草莓牛奶果種草莓味 唔會太假蜜瓜蛋糕都好食 啲蜜瓜好甜好多汁就算食完蛋糕再食個蜜瓜都仲係好甜蛋糕中間仲有蜜瓜粒同埋啫喱不過中間啲蜜瓜好似冇上面嗰啲咁甜但係整體來講都好好味
北海道3.6牛乳布丁&草莓味北海道牛乳布丁

生日
北海道3.6牛乳布丁&草莓味北海道牛乳布丁
北海道赤肉蜜瓜蛋糕
2019-11-03 619 浏览
東海堂新出嘅海鹽焦糖切餅共分4層口味面層係海鹽焦糖略帶鹹味,點題之作中間係焦糖忌廉同朱古力蛋糕焦糖忌廉很薄,味道不算突出最底層係朱古力脆脆咬落鬆鬆脆脆,增加口感不錯👍

東海堂新出嘅海鹽焦糖切餅
共分4層口味

面層係海鹽焦糖
略帶鹹味,點題之作

中間係焦糖忌廉同朱古力蛋糕
焦糖忌廉很薄,味道不算突出

最底層係朱古力脆脆
咬落鬆鬆脆脆,增加口感
不錯👍
2019-10-31
下午茶
2019-09-11 234 浏览
Arome has always been one of my favourite bakeries in town. They make more Japanese styled buns with purple potato, chestnut and red bean being common fillings. They also have a super fluffy cheese bread (looks like a filling of cheese squeezed between two milk buns) which is absolutely amazing.This Arome is closest to where I live although it is still a bit out of the way. There’s a wide selection of bread. The counter ladies are also helpful. There isn’t a line most of the time (when I come ar

This Arome is closest to where I live although it is still a bit out of the way. There’s a wide selection of bread. The counter ladies are also helpful. There isn’t a line most of the time (when I come around anyway).

Have I mentioned their cakes are good too? For the price they’re sold at, they are really high quality. I always get them for my friend/family’s birthdays.
2019-09-04 143 浏览
環境3分:人地原盒送,冇入過去攞,冇得評,所以三分。衛生5分:月餅盒好厚好實正,打開入面有四隻雙黃白蓮蓉月餅,全部都有獨立包裝,衛生可以畀滿分。服務3分: 人地原盒送,冇感受過服務,所以冇得評,又係三分。味道2分:隻雙黃白蓮蓉月餅大就夠大隻,但係個外皮好乾,入底唔夠油水,個白蓮蓉呢都還可以,但個雙黃就唔靚仲好硬,畀盡兩分!抵食1分:因為唔好食,就算人地送都覺得唔抵,畀最抵嘅一分!
環境3分:
人地原盒送,冇入過去攞,冇得評,所以三分。

衛生5分:
服務3分:
人地原盒送,冇感受過服務,所以冇得評,又係三分。

味道2分:
抵食1分:
因為唔好食,就算人地送都覺得唔抵,畀最抵嘅一分!
2019-09-02
2019-05-21 331 浏览
今天收工時間,經過東海堂。平時間唔中都會見到有木糠蛋糕賣,但就唔係成日見到。而且價錢十分便宜,好像大約$50定$58。剛好正在做緊銀聯優惠,買滿$30用銀聯卡閃付,就可以減$10,所以立刻買了這個木糠蛋糕,好抵 !價錢吾洗$50!這個木糠蛋糕份量也不算少!拎都幾重手下味道方面,唔算太甜,忌廉份量適中,唔會好似坊間嘅甜品店忌廉過多,令到好濟!蛋糕份量很足夠,餅乾碎很幼細,而且蛋糕十分鬆軟充滿蛋香,很加分!係平價甜品之選!(7/10分)
今天收工時間,經過東海堂。
平時間唔中都會見到有木糠蛋糕賣,但就唔係成日見到。
而且價錢十分便宜,好像大約$50定$58。

係平價甜品之選!
(7/10分)
2019-04-29 199 浏览
東海堂~士多啤梨蛋糕🎂🍓今日慶祝表姐生日,於是就㨂佢最鍾意嘅粉紅色同士多啤梨嘅生日蛋糕同佢慶祝!東海堂嘅蛋糕非常吸引,不嬲都又靚又好食,充滿住少女心!🥰🥰🥰👏👏👏性價比十分高!又抵又好食又大個!😘😘😘最重要係一啲都五膩,蛋糕入邊層次分明,唔會好似食緊全部都係cream禁!而且cream甜度適中👍🏻👍🏻😋又五會怕好肥!🍓👏蛋糕頂部嘅士多啤梨非常之新鮮,從外觀察士多啤梨嘅顏色係鮮紅色,而且食落口非常之甜😋
東海堂~士多啤梨蛋糕🎂🍓

👏👏👏性價比十分高!又抵又好食又大個!

2019-02-28
庆祝纪念
生日
2018-12-10 200 浏览
今日放學經過東海堂見到有一個紅豆抹茶買一送一ge優惠,la la買左兩杯!呢間東海堂ge staff笑容攞足100分,態度都好好,會主動提出要唔要膠袋,亦會問我地使唔使少甜,我地吖左走甜,因為紅豆都會有甜味。同預期一樣,抹茶因為走甜,所以係會苦D,不過同紅豆一齊飲,就會中和反個苦味,因為D紅豆真係幾甜下。佢自稱有落我最鍾意ge北海道3.6牛乳,不過係完全冇奶味,呢點就要減分la!我以前飲過東海堂ge OREO沙冰,OREO果個幾好飲,不過呢個就麻麻地la!總結來講,態度100分,但係野飲就80分,大家可以去試下,而我都會繼續飲呢個ge(因為冬天,相信大家都唔會飲沙冰卦~)
我以前飲過東海堂ge OREO沙冰,OREO果個幾好飲
,不過呢個就麻麻地la!

卦~)
紅豆抹茶
2018-12-10
2 分钟 (外卖自取)
$11.5 (下午茶)
紅豆抹茶
  • OREO沙冰
2018-10-31 115 浏览
我相信每一個小朋友都好中意食提子🍇,皆因又甜又多汁🤤。今日相約左幾個老死帶埋帶埋自己既小朋友去佐敦谷度野餐😋😋。呢d天氣野餐真係好舒服,小朋友又可以係草地上面走黎走去去,同大自然、陽光玩遊戲。本身諗住買西餅一人一件食就算。但諗諗下都係買一個蛋糕開心d🤭,又有得睇下👀、又有得食下👅。最後買左個日本巨峰甘王蛋糕。面頭既巨鋒提子非常大粒,望落去成粒真既提子一樣,非常晶瑩剔透😱,就咁聞都已經香提子味。有d啫喱提子入面都包住一粒真提子,可惜唔係粒粒都有。整體黎講,小朋友都好中意食呢個蛋糕,因為真係好香甜👍👍

整體黎講,小朋友都好中意食呢個蛋糕,因為真係好香甜👍👍
2018-10-26 287 浏览
我又在百無聊賴,呆在家裡無所事事的情況下,忽然坐上從西貢墟出發的專綫小巴,前往位於將軍澳寶琳邨旁邊的「新都城」商場。你的而且確是沒有聽錯,的而且確是「新都城」,因為西貢墟有專綫小巴線,可以直達寶林「新都城」,連從坑口轉車過來的錢也可以省掉。我一去到「新都城」,馬上走到位於「新都城」二期樓下,近着「寶林邨」入口的戲院位置,看看戲院最後有沒有新電影上畫,結果我當然還是失望而回。我失望離開戲院後,回到「新都城」一樓的位置,結果我選擇了,在「新都城」扶手電梯出口旁邊的日本麵包店「東海堂」。寶林的「東海堂」雖然沒有提供相關的堂食座位,但是卻偏偏有製作鹹批食品,飲品的外賣自取攤位,食客還勉強可以,外賣自取購買「東海堂」製作的批點,到旁邊的「新都城」長櫈慢慢享用。結果我分開了兩次,先後購買了寶林「東海堂」的鹹味「雞批」食品,以及兩款跟抹茶有關的飲品,第一次是抹茶紅豆凍飲加上雞批小食,第二次則是抹茶沙冰。這次「東海堂」讓我發現,原來「東海堂」居然也有套餐提供,雞批加抹茶紅豆凍飲就是例子。雖然寶林分店「東海堂」沒有提供堂食座位,但是起碼拍攝過程都未遇上過任何阻滯,令我在購買過程總算能輕鬆自在。我在「東海

我在「東海堂」第一次付款購買「雞批」套餐的時候,「東海堂」店員很快可以從櫥櫃裡面,取出一個熱度仍然保存一定程度,完好無缺的「雞批」給我。

反而「東海堂」的「抹茶紅豆凍飲」,我就需要略為等候六七分鐘的時間,才能真正等到「東海堂」水吧的店員,沖調製作完成「抹茶紅豆凍飲」了。

我一收到「東海堂」店員,順利製作完成的「抹茶紅豆凍飲」跟「雞批」之後,就立刻攜帶「抹茶紅豆凍飲」跟「雞批」,走到「新都城」旁邊的長櫈立刻試食。

「東海堂」的「雞批」雖然不是新鮮滾熱辣,但是勝在批身還未完全冷掉。但是我因為擔心自己可能一時不慎,隨時令到「雞批」跌落地上,所以我只小小咬下一口「雞批」,然後就開始享用「雞批」了。

「抹茶紅豆凍飲」的味道偏甜,因為「抹茶紅豆凍飲」裡面的紅豆,起碼還有曾經冷藏過,所以紅豆的甜味還有被釋放出來,加上「東海堂」抹茶味道不算苦,所以紅豆令到「抹茶紅豆凍飲」整體味道變得很甜。

而且「東海堂」的店員,在製作期間也有放大量的紅豆,所以整杯「抹茶紅豆凍飲」,紅豆的份量佔了飲品不少的位置,飲品整體味道感覺也變得很甜。

至於「東海堂」廚房製作的「雞批」,「雞批」表面的皮層質地也算很脆,我稍手一碰「雞批」的表面脆皮立刻碎掉下來。

而且「雞批」裡面的雞蓉餡料,雞蓉味道也算很甜,雞蓉味道除了甜之餘,也沒有吸掉口水,沒有令我口腔感到乾燥不適。「雞批」裡面的雞肉餡料切得十分之碎,咀嚼的難度不算大。

不過,講真坐在戶外食「雞批」,原來過程都頗為驚險,因為我擔心「雞批」,隨時因為我一時不慎,隨時不幸跌到地上。

飲完「抹茶紅豆凍飲」跟「雞批」之後,我立刻折返返回「新都城」「東海堂」,再購買另一款抹茶飲品,那款抹茶飲品的名稱,叫做「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」。

「東海堂」實際的「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」製成品,表面上看來好像跟「抹茶紅豆凍飲」沒有分別,只能靠試飲之後,才能分辨到兩者在味道口感上的分別。

「抹茶紅豆凍飲」製成品口感雖然偏稠,但是「抹茶紅豆凍飲」的味道卻比「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」來得甜,關鍵在於「抹茶紅豆凍飲」裡面的紅豆。

「新都城」「東海堂」的店員,在製作「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」的過程期間,大致上跟「抹茶紅豆凍飲」幾乎沒有分別可言,只能靠試飲過後才能分辨得到兩者的味道。

因為「抹茶紅豆凍飲」除了有手調抹茶的甜味之外,一早已經被煮爛的紅豆,紅豆的甜味亦對「抹茶紅豆凍飲」的味道構成很關鍵性的影響。

相反地,「東海堂」的「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」的味道,就沒有「抹茶紅豆凍飲」那麼甜了。即使「東海堂」也可以,嘗試為「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」加入牛奶,但是沙冰的味道,總沒可能像「抹茶紅豆凍飲」那麼甜。

所以我一邊看着「東海堂」店員,在即場製作「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」,心裡還在一直盤算着,估計「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」的實際味道,可能會夾雜甘澀的味道。

「東海堂」製作「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」所需要的時間,相對之下就沒有「雞批」,以及「抹茶紅豆凍飲」那麽長久,大概只花上了十分鐘左右的時間。

我觀望「東海堂」店員,在廚房製作「抹茶紅豆凍飲」的期間,我無意中發現了,原來「東海堂」還另外買入了,大量日本進口紙包裝牛乳。

所以當「新都城」分店「東海堂」店員,順利製作完成「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」之後,我收到沙冰飲品後,立刻走出「新都城」外面的街上,立刻試飲一口,看看抹茶沙冰實際的味道如何。

或許真的可能因為「新都城」分店「東海堂」,真的有使用日本進口牛乳去製造「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」的關係,所以我喝了第一口的「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」後,發現味道沒有我預計那麼苦澀。

我甚至可以說,「東海堂」的「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」當中牛乳味道佔飲品的比例,沒有我預計那麼少,實際宇治抹茶沙冰的味道,比較預計來得容易入口。

而且「東海堂」的「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」售價,其實只需要港幣二十九元而已。雖然「濃厚 · 宇治抹茶沙冰」價錢還是不及「雞批」套餐那麼便宜和抵食,「雞批」套餐實際上只收港幣二十三元價錢而已。

我只能夠說,「東海堂」的雞批套餐,論價錢可謂是一大驚喜,只花廿三元就有一大個熱辣辣,又有豐富雞肉餡料的「雞批」,加一杯含有紅豆甜味的「抹茶紅豆凍飲」,是性價比優厚的下午茶之選。
2018-08-16
30 分钟 (外卖自取)
2018-09-26 426 浏览
今日經過新都城東海堂,見到意大利芝士蛋糕有午間限定價,4:00 pm 前賣 $36, 4:00 pm 後賣番 $50,真係好抵食! 平時餐廳食得好細件,家陣同一價錢一家人食都可以👍

2018-08-26 103 浏览
平時都好鍾意去東海堂買麵包食,但係冇試過其他口味或品種嘅野。 呢次就諗住試下新嘢, 我就買咗比較穩陣嘅芒果撻,啲芒果幾新鮮,值得推荐,同埋試咗新出嘅北海道牛乳切餅, 味道都唔錯嘅, 適合鍾意牛奶味嘅人食,另外嗰塊切餅啲果仁都幾足料。 呢間東海堂仲可以坐喺度食!正!
2018-06-24 122 浏览
知道東海堂再出返綠茶卷一定要黎試下!新出嘅綠茶卷味道不變唯獨份量就減少3分1令份量價錢更加親民本來買回家也常會食剩的現在大約可切成5件就變得剛剛好為起上黎10蚊左右一件,正!信用卡買仲有優惠添!
知道東海堂再出返綠茶卷
一定要黎試下!

新出嘅綠茶卷味道不變
唯獨份量就減少3分1
令份量價錢更加親民

本來買回家也常會食剩的
現在大約可切成5件
就變得剛剛好
為起上黎10蚊左右一件,正!

信用卡買仲有優惠添!
其他
用餐优惠
信用卡優惠
  • 綠茶卷
2017-10-02 225 浏览
啱啱食完lunch,行過東海堂想飲返杯宇治抹茶解一解渴!宇治抹茶牛乳.紅豆(凍)$23--味道ok,有抹茶味唔會太甜,紅豆亦好食。但唔知係咪姐姐重手左,飲到有d粉未溶,希望下次有改善。
啱啱食完lunch,行過東海堂想飲返杯宇治抹茶解一解渴!

宇治抹茶牛乳.紅豆(凍)$23--