2017-12-19 4947 浏览
近來出外用膳都盡量去些未曾光顧過的餐廳,可惜並非每次也幸運地遇上美味的菜餚。是晚就吃了個不甚滿意的晚餐,唯有用甜品彌補兩位妙齡少女心靈上的損失。 在美麗華商場閒逛時抬頭一望,中村藤吉幾個大字映入眼簾,是你了! 記得它當初落戶The One時長期都大排長龍,下午拿過籌號要等到晚上才能入座絕無誇張。不過香港人總是新屎坑三日香,此店搬來美麗華之後人氣相對低了許多,星期五八點半左右來到可以直行直入。 抺茶啫喱$88配料有抺茶雪糕、白玉丸子、紅豆蓉和抺茶啫喱,雪糕香濃幼滑,配上不太甜味且微甘的啫喱好匹配,而且份量多,吃著吃著追不上它溶化的速度,最後變成涼粉花奶的物體。 焙茶芭菲$98心多多的人選芭菲就最好不過,配料有忌廉、焙茶戚風蛋糕、玄米、糖漬粟子、焙茶雪糕、焙茶啫喱、白玉丸子、紅豆蓉、軟雪糕,還有一粒紅桑子,無論視覺或味覺都好豐富。全部各在其位,略嫌茶味未夠突出,濃一點更討喜! 環境坐得舒服加上有質素的熱茶,雖然價錢進取,但綜合來說尚算可以接受。留意這裡每人至少要點一樣飲品/食物,最後點餐時間為九時正,想試的話要稍微注意一下。

抺茶啫喱$88

焙茶芭菲$98

2017-10-13
$110 (宵夜)
2017-12-12 383 浏览
往尖沙咀辦好事,與老公到美麗華逛逛,突然他提議到中村藤吉食下午茶,頓感喜出望外,因想到此幫襯已良久了。到達此店門口,可能平日的緣故,店內外都清靜,人流不多。留意到有個聖誕限定套餐,橫豎都點餐牌裡的食品,不如叫這個餐來試試,另外老公點了凍甜抺茶雪糕浮冰。這限定套餐當中有口感鬆軟的抺茶及焙茶雪芳蛋糕、香濃抹茶芝士蛋糕、抹茶焙茶紐紋軟雪糕,招牌抹茶啫喱,配以時令生果及鮮忌廉,還有一壺煎茶。當整盤送到我面前時,賣相挺吸睛,特別那晶瑩好比翡翠的抺茶啫喱。老公吃過雪芳蛋糕,都讚很鬆軟和富有抺茶及焙茶的味道。而香濃抺茶芝士蛋糕,抺茶味就十足,但有點蓋過芝士的味道,質地很軟滑。再嚐一口抺茶焙茶紐紋軟雪糕,口腔立時充斥著濃厚的抺茶茶香味道,連同脆米一併吃,簡直配合得宜。還有2塊抺茶朱古力,內含少許棉花糖,甜度恰好。老公點的凍甜抺茶雪糕浮冰,他說雪糕相當有抺茶味道,見他一口氣喝光,應該不俗。食品飲料質素挺佳,不過價錢就有點偏高,偶爾一次也未嘗不可。
2017-12-11
2017-11-22 381 浏览
晚飯後不夠飽,要吃個甜品補足一下。想起這店就來了。晚上8:55到達,原來9:00 last order,因此已沒有人等位,不用排隊。被安排坐在窗邊的吧枱,有景看也不錯呀。侍應先拿來一壼滾燙的熱茶,不確定是甚麼茶,但很好喝。看看Menu,有兩款香港店限定set。點了其中一款香港限定set"丸十抺茶丸子套餐"及一杯抺茶芭菲。套餐的丸子口感很好煙韌得來又不黏口。丸子上面薄薄一層黃豆粉很香,蘸些少帶點甘味的抺茶粉及甜甜的抺茶糖漿一起吃,好match。喝一口套餐附上的玄米茶,清清味蕾,很舒服。而且這個set只要$68,超值。芭菲很豐富,有抹茶軟雪糕、抹茶啫喱、紅豆、白玉丸子、脆米、糖漬栗子、抹茶蛋糕、鮮忌廉等多種材料,一杯嚐到多種味道和口感。而且每種材料都好夾,沒有遺和感。可惜鋪頭十點打烊,如果可以多點時間慢慢品嚐那壼熱茶就更好。
晚飯後不夠飽,要吃個甜品補足一下
,但很好喝。

看看Menu,有兩款香港店限定set。

套餐的丸子口感很好
而且這個set只要$68,超值。

可惜鋪頭十點打烊,如果可以多點時間慢慢品嚐那壼熱茶就更好。
2017-11-17
2017-11-14 410 浏览
哈~ 說話呢間野都開左一段日子... 早幾年興起綠茶熱時, 自問唔太好綠茶野. 因此係HK開左都未試過..反而幾年前係大阪就食過呢間野...今日咁岩行過就試下啦..WAAAA 入到黎.. E?!?! 同我相像中有出入WOR. 我以為一個軟雪糕48-58者...依姨?! 咁貴既.. XDDD 算啦都入到黎. 所以我就叫D唔係地下外賣店買到既款式~堂食重要畀茶錢TIM 原來. XDDDD 好OUT呀我!!!咁千揀萬揀,,,就左呢個PARFAIT~~~喂...好好味WOR我想話!!!!!!!!!!!!!! 唔似係HK 食到其他綠茶野咁流..佢杯茶, 佢杯野都好得!!!!!!!!!!!!咁呢個價錢抵畀啦~~~~ 冇失望!!!! 有水準!!!!!!GOOD呀!!!食完好滿足!!!HEHEHHE~~
反而幾年前係大阪就食過呢間野...
今日咁岩行過就試下啦..

咁千揀萬揀,,,就左呢個PARFAIT~~~

食完好滿足!!!HEHEHHE~~
2017-11-09
2017-11-05 350 浏览
📍HongKong🍃抹茶芭菲🍵▪️次次都考慮抹茶定焙茶🤤❤️影相就梗係抹茶色靚,夠晒翠綠,但味道其實我更愛焙茶🙈芭菲是選擇困難者之恩物,有齊抹茶忌廉,抹茶戚風,脆米,白玉,紅豆蓉,抹茶醬,抹茶凍。其實我比起脆米,粟米片更脆口😩最不喜歡這層,質感好腍😤-白玉比起日本吃嘅都失色😩整體唔知點解覺得有d乾😶-最可取是有抹茶的部分,茶味幽香💚💚💚🍃Matcha wheat noodle🍜▪️不是菠菜,不是wasabi,是抹茶烏冬🙈上次食過熱食蕎麥麵,今次就試下烏冬先。-凍食d麵條真係爽彈d,但就完全零茶味😎平時食開白色粗身烏冬🤔依個都係蕎麥麵嘅一種?-拌汁清淡得泥,蘸落又有點味道😂配上生蔥好正,但食完成口青味!仲有d好似梅菜菜莆嘅漬物😆..
📍HongKong

🍃抹茶芭菲🍵
▪️

其實我比起脆米,粟米片更脆口😩最不喜歡這層,質感好腍😤
白玉比起日本吃嘅都失色😩
整體唔知點解覺得有d乾😶
最可取是有抹茶的部分,茶味幽香💚💚💚

🍃Matcha wheat noodle🍜
▪️
仲有d好似梅菜菜莆嘅漬物😆
2017-11-05 237 浏览
晚上來到居然無人😦看了之前的熱潮已經退卻了清靜很配合這個環境 感覺很舒服-檯面擺了一壺淡淡的綠茶感覺是剛煲滾的記得去日本是導遊說日本人最主要都是飲冷茶的熱茶是因為配合香港而設的嗎...?🍵-原本諗住陪坐一下,點知店員表示每個人最低消費要點一樣食品所以被迫點了兩個....-抹茶parfait(HKD98)最上的一層是cream第二和最下面的是抹茶雪糕不過上層的雪糕質感比下面硬,而且也比較苦澀裡面少不免有紅豆、生茶啫喱、甜栗、炒米等不過整體甜甜漏漏的 兩個人share就最好不過parfait還是貴多不貴精的甜品 貪心想試不同種類的人點佢就最岩😗 -焙茶雪糕(HKD88)附送一杯生茶啫喱其實就是綠茶蒟蒻 夠低卡路里😗-上次來吃以為是因為焙茶抹茶兩溝所以令雪糕奶味那麼重不過果真特別是焙茶雪糕的奶味特別重😓不過雪糕口感極滑 滑到可以做到「拉絲」的效果🙈-坐舖的價錢比takeaway貴很多 大概就貴在舒服的環境吧...🌟Rate:7/10
晚上來到居然無人😦看了之前的熱潮已經退卻了
清靜很配合這個環境 感覺很舒服
檯面擺了一壺淡淡的綠茶
感覺是剛煲滾的
記得去日本是導遊說日本人最主要都是飲冷茶的
熱茶是因為配合香港而設的嗎...?🍵
原本諗住陪坐一下,點知店員表示每個人最低消費要點一樣食品
所以被迫點了兩個....
抹茶parfait
抹茶parfait(HKD98)
最上的一層是cream
第二和最下面的是抹茶雪糕
不過上層的雪糕質感比下面硬,而且也比較苦澀
裡面少不免有紅豆、生茶啫喱、甜栗、炒米等
不過整體甜甜漏漏的 兩個人share就最好不過
焙茶雪糕
焙茶雪糕(HKD88)
附送一杯生茶啫喱
其實就是綠茶蒟蒻 夠低卡路里😗
上次來吃以為是因為焙茶抹茶兩溝所以令雪糕奶味那麼重
不過果真特別是焙茶雪糕的奶味特別重😓
不過雪糕口感極滑 滑到可以做到「拉絲」的效果🙈
🌟Rate:7/10
焙茶雪糕
2017-10-29 214 浏览
美麗華商城三層MUJI出來就會看到,很長的招牌門面掛著自己的LOGO,抹茶控不可錯過。店面木質桌椅,每人都必須至少點一份最多90分鐘就餐時間。服務一般因為服務員都面無表情,價格比較貴一份抹茶甜品88一杯抹茶飲品冰淇淋68兩個人至少150以上。除了飲品甜品外還有抹茶冷面,食材每日日本空運🗾香港,抹茶味道純正甜中帶苦而不澀,搭配的白色圓子紅豆沙都很好吃。
2017-10-28
  • 京之精選
上回2次拜訪堂食中村,今次系第3次拜訪相隔幾個月,中村先生我地又尼na由於芭菲系最令人念念不忘,強迫男友都要叫芭菲,甘小妹就可以自私食一整杯啦無左草莓限定口味,決定食反原始抹茶芭菲,我上次講漏左玄米粒之下仲有紅豆蓉,丸子,紅桑子同日本栗子,不過草莓芭菲就多左少少草莓沙冰,講既5多,見圖明哂,是晚中村芭菲飯後甜點,依舊超過100分
上回2次拜訪堂食中村,今次系第3次拜訪
相隔幾個月,中村先生我地又尼na

2017-10-29 152 浏览
綠茶的食物一直都係本人和朋友至愛之一,早幾年前開咗呢間日本京都的香港分店中村藤吉就好想黎試下,但開張初期到依家都係勁多人排隊。自從佢由The one 搬埋黎美麗華商場,朋友就提議不如都撞下運氣黎排隊。今日趁星期六放假就黎排下,攞完籌都排咗半個鐘先入到。抹茶烏冬定食(凍),抹茶烏冬澇落溝咗芥末同香蔥的醬汁到食,爽滑清甜,味道好夾,不過綠茶味不算太濃,仲有碗綠茶粉白飯同甜品,綠茶啫喱紅豆白丸子。腐皮抹茶烏冬定食(熱),腐皮清甜,大塊,綠茶面熱食更滑。最期待的精選甜品,京之精選,有烘茶味蛋糕,抹茶蛋糕,抹茶雪糕,紅豆餡,丸子,蛋糕十分鬆軟,抹茶味好出色。
腐皮抹茶烏冬定食(熱),腐皮清甜,大塊,綠茶面熱食更滑。
  • 京之精選
話說小妹同男友已經第三次拜訪中村先生,中村亦系小妹同男友甜品店會encall的名單頭幾位是日岀開尖沙咀行街,當然順便要拜會下佢最岀色的芭菲Mira mall 系中村堂食店,對面系外賣店,2者也食過,較喜歡堂食店的芭菲系最特別,而外賣店選擇5多,無甘特別,如果同樣是外賣抹茶雪糕,個人會偏向cha cha隻抹茶雪糕,比較重牛乳香醇的味道。第一次夜晚8點幾去到,5洗排隊。有茶介要收加一,茶要額外收費,不過壺熱茶可以免費加水,夠飲既都沖到4杯滿的。還記得第一次堂食有限定草莓芭菲,小妹食甜點中意慢慢品嚐,所以要逐層講解一下首先第一層系牛乳cream,平時5中意食cream既我都食到乾乾淨淨,皆因佢個cream系非一般的cream,充滿牛乳香,又滑又5會漏,食完好似一陣風甘,5會有罪惡感cream之下系戚風蛋糕,有2片半月size, 5知點解件cake有少少cream既滋潤特別好食,有淡抹茶香同鬆軟,好fresh第三層系玄米粒,中村的雪糕偏向溝玄米粒,芭菲既玄米粒份量岩岩好,5會多又5會少。而外賣的玄米粒我嫌會太多,下文會提及外賣店的食評,要講第4層先第4層系抹茶雪糕,依舊香滑,抹茶味同牛奶味份量
是日岀開尖沙咀行街,當然順便要拜會下佢最岀色的芭菲

第4層系抹茶雪糕,依舊香滑,抹茶味同牛奶味份量一致,不似cha cha甘重奶味,不似via Tokyo 有冰粒,味道適中,有日本京都的感覺
第5層,抹茶jelly,平日抹茶jelly會苦,不過溝左雪糕就岩岩好,
最底部系抹茶雪糕,好中意食到底d雪糕溶化晒真系好正,最正系食完整杯5會好漏,飯後甜點一流,店內仲有京都風味,真系超岀100分

所以相隔5耐,我地又尼啦,今次食主菜加甜點
主食種類5多,叫左個最basic set,有抹茶冷麵,白飯同個抹茶丸子jelly。抹茶冷麵抹茶味5濃但清新,個飯系日本米,配上漬物蕳樸的京都之味,個jelly有紅豆蓉,不過略微帶抹茶甘苦,整體主食較普通,個人偏好甜點。上次無京之精選,今次有當然要試下,其實材料同芭菲系完全一樣,不過系分開哂同一杯過既分別,但京之精選多了培茶蛋糕,少了玄米粒同jelly,仲好似少2粒丸子,芭菲有5粒,京之得2粒,5知點解d戚風蛋糕一同cream雪糕分開食就好普通,個人都系中情芭菲,最後仲食反杯芭菲share,2個人叫左個set,2款甜品,女仔岩岩好,男友5夠飽,可能無肉
下次都系甜點好了。
2017-10-23 178 浏览
中村藤吉當年初來港在the one 造成一整天的人龍數星期,此風確是一時無兩,排隊文化真是日本和香港極大的共通點。現在隔了2,3年,風頭不再如此誇張,店舖亦增多了,對食客來說,人流疏通一點也好,不用吃得太辛苦。美麗華這家店寬敞舒適,裝修日式,透光強,日間前往會讓人暫忘人存在於尖沙咀這鬧區。甜點很多款,最愛的是焙茶系,茶味更澀更濃,甜品來說比綠茶的更特別一點,吃到最後一口也想繼續吃。這個焙茶雪糕加上紅豆丸子,配搭豐富,滿足所有口感,最適合嘴饞貪吃的人。唯服務可稍為再提升,會令用餐經驗更加好。

唯服務可稍為再提升,會令用餐經驗更加好。

2017-10-15 149 浏览
試左佢既抹茶烏冬 好煙韌 不過就無乜抹茶味 幾年前去宇治既伊藤久右衛門 買左個抹茶蕎麥麵自己煮 就真係有淡淡既抹茶味啊-個環境麻麻 有一條走廊設有幾個雙人位 旁邊係一個落地玻璃 景色唔錯 但下午時分 太陽會曬入黎 坐走廊既會比較熱 個邊個冷氣如果大番啲會好啲
試左佢既抹茶烏冬 好煙韌 不過就無乜抹茶味
抹茶烏冬
下午茶
2017-10-11 144 浏览
軟雪糕付迷李生茶啫喱$88, 軟雪糕唔夠滑,茶味亦不濃,生茶啫喱直情食唔出有茶味,有d失望。生茶啫喱$88, 亦係茶味不夠濃,都係有d失望。反而付送嘅熱茶就好香茶味。

生茶啫喱$88, 亦係茶味不夠濃,都係有d失望。

反而付送嘅熱茶就好香茶味。
軟雪糕付生茶啫喱
2017-10-06 171 浏览
香港地要食較為出名既野,始終都離不開排隊兩字。雖然中村藤吉黎左香港都幾年,但今日平日六點幾黎到,都排左半粒鐘。腐皮抹茶烏冬定食 ($118)有個紫茶飯,加左少少抹茶粉,腐皮不錯,有兩大塊!抹茶夾烏冬勝過蕎麥麵,又會抹茶味出d!抹茶蕎麥麵($118),超鍾意食蕎麥麵,爽口,但抹茶味不太苦,始終麥味重d。夏天食一流宇時金時餡蜜($98),超好味既抹茶雪糕,有紅豆、白玉、蜜桃同士多啤梨,再加埋抹茶蜜隔離個夾餅可以免甜品等於一個飯既價值。係貴d,但好味!

隔離個夾餅可以免

甜品等於一個飯既價值。係貴d,但好味!
2017-09-19 141 浏览
一直听闻中村藤吉的芭菲很好吃,周末刚好和同事在附近的天文馆看极光,就顺便来尝尝广为流传的中村藤吉。唯一不足的就是人手貌似不够,明明有空位却不安排入座。但是芭菲的味道绝佳,同事说抹茶荞麦面也不错
。唯一不足的就是人手貌似不够,明明有空位却不安排入座
。但是芭菲的味道绝佳
,同事说抹茶荞麦面也不错
芭菲
抹茶荞麦面