话说小妹同男友已经第三次拜访中村先生,中村亦系小妹同男友甜品店会encall的名单头几位是日岀开尖沙咀行街,当然顺便要拜会下佢最岀色的芭菲Mira mall 系中村堂食店,对面系外卖店,2者也食过,较喜欢堂食店的芭菲系最特别,而外卖店选择5多,无甘特别,如果同样是外卖抹茶雪糕,个人会偏向cha cha只抹茶雪糕,比较重牛乳香醇的味道。第一次夜晚8点几去到,5洗排队。有茶介要收加一,茶要额外收费,不过壶热茶可以免费加水,够饮既都冲到4杯满的。还记得第一次堂食有限定草莓芭菲,小妹食甜点中意慢慢品尝,所以要逐层讲解一下首先第一层系牛乳cream,平时5中意食cream既我都食到干干净净,皆因佢个cream系非一般的cream,充满牛乳香,又滑又5会漏,食完好似一阵风甘,5会有罪恶感cream之下系戚风蛋糕,有2片半月size, 5知点解件cake有少少cream既滋润特别好食,有淡抹茶香同松软,好fresh第三层系玄米粒,中村的雪糕偏向沟玄米粒,芭菲既玄米粒份量岩岩好,5会多又5会少。而外卖的玄米粒我嫌会太多,下文会提及外卖店的食评,要讲第4层先第4层系抹茶雪糕,依旧香滑,抹茶味同牛奶味份量
是日岀开尖沙咀行街,当然顺便要拜会下佢最岀色的芭菲

第4层系抹茶雪糕,依旧香滑,抹茶味同牛奶味份量一致,不似cha cha甘重奶味,不似via Tokyo 有冰粒,味道适中,有日本京都的感觉
第5层,抹茶jelly,平日抹茶jelly会苦,不过沟左雪糕就岩岩好,
最底部系抹茶雪糕,好中意食到底d雪糕溶化晒真系好正,最正系食完整杯5会好漏,饭后甜点一流,店内仲有京都风味,真系超岀100分

所以相隔5耐,我地又尼啦,今次食主菜加甜点
主食种类5多,叫左个最basic set,有抹茶冷面,白饭同个抹茶丸子jelly。抹茶冷面抹茶味5浓但清新,个饭系日本米,配上渍物𫈉朴的京都之味,个jelly有红豆蓉,不过略微带抹茶甘苦,整体主食较普通,个人偏好甜点。上次无京之精选,今次有当然要试下,其实材料同芭菲系完全一样,不过系分开哂同一杯过既分别,但京之精选多了培茶蛋糕,少了玄米粒同jelly,仲好似少2粒丸子,芭菲有5粒,京之得2粒,5知点解d戚风蛋糕一同cream雪糕分开食就好普通,个人都系中情芭菲,最后仲食反杯芭菲share,2个人叫左个set,2款甜品,女仔岩岩好,男友5够饱,可能无肉
下次都系甜点好了。