2023-12-25 60 浏览
今日去咗黃金電腦中心睇電腦,朋友帶咗我去美居中心嗰邊食串燒,舖頭表面睇落平平無奇,但估唔到內藏隱世美食,價錢仲要非常親民😋🍡豬頸肉 $15 豬腩肉 $15 雞軟骨 $15 羊架 $38 肥牛金菇卷 $20 牛柳 $20 牛仔骨 $20 珍寶腸 $17 燒賣 $11 雞中翼 $16 叫咗好多串嘅肉類串燒,價錢都大部分只係$15-$20左右,超級抵食,而且燒得好香好惹味,全部嘅肉類都好新鮮,絕對唔係雪藏肉,而且經過串燒店嘅悉心炮製,每一串嘅味道都恰到好處🦪生蠔$31 3隻 扇貝$41 2隻 平時好怕喺串燒店食海鮮,因為好驚唔新鮮,但呢間串燒店嘅海鮮,都好新鮮,一啲都唔腥,串燒店加咗蒜蓉喺生蠔同扇貝上面,更加惹味🍆原隻茄子 $24 原隻新鮮大茄子咁樣去燒,簡直係冇得輸,呢一個原隻茄子,必定要叫,因為串燒店真係燒得好好味,無論調味定係材料,都配合得非常好🌽粟米 $15 原條粟米咁去燒,都只係$15,性價比極高,而且炮製過程需要15分鐘左右,係經過串燒舖嘅悉心炮製,每一粒金黃色嘅粟米,都香噴噴好好味,唔趕時間嘅朋友,呢個都必定要試🍜車仔麵 三餸一麵 $30 而家食車仔麵,冇張紅衫魚都未必得,估唔

🍜車仔麵 三餸一麵 $30 而家食車仔麵,冇張紅衫魚都未必得,估唔到而家仲可以用三十蚊食到三餸一麵,份量冇少咗之餘,仲要係好味道,需要食啲碳水化合物嘅朋友,記得要嗌

📍深水埗福榮街218號美居中心地下63號舖 - 串皇
2023-12-24 34 浏览
收工夜媽媽,見到間新開嘅串燒店開到凌晨三點,就入去試下😋見到竟然有豬油渣麵就叫咗豬油渣麵同豬油渣碗仔翅試下😊用咗口感彈牙嘅上海粗面,除咗豬油渣,仲有辣椒同菜脯,一放入口童年回憶湧上心頭😀另外,當然要叫串燒啦,串燒即叫即燒,可選小、中及大辣🌶️◇生蠔:肥美大隻,蒜味香濃,蠔肉鮮甜多汁!◇蒜蓉大茄子:我至愛,好淋好好味, 勁多葱蒜,好軟糯!◇牛柳:牛柳肉軟脆多汁,簡單嘅鹽同孜然粉已經帶出濃厚牛味!◇羊架:濃濃羊肉味,保持肉汁,肉質軟!◇ 五花肉:燒到好脆,肥瘦均勻!◇雞軟骨:雞軟骨爽脆,帶微微油香!◇燒牛舌:略帶嚼勁,頗有風味!◇魚蛋:爽滑彈牙,有口感!◇煙肉腸仔:煙肉滿口鹹香!◇雞皮:炸得香脆,仲要好大串!◇娃娃菜:娃娃菜脆​​嫩鮮甜!◇燒腐皮:外皮脆,內軟多汁!🍢串燒店唔算大間,但企理舒服 ,門口仲可以泊車,方便揸車買外賣拎走嘅客人!食物方面,樣樣都唔錯,真係好抵,而且款式都唔少,價錢亦好親民,老闆亦好好人👍
收工夜媽媽,見到間新開嘅串燒店開到凌晨三點,就入去試下😋
見到竟然有豬油渣麵
就叫咗豬油渣麵同豬油渣碗仔翅試下😊

另外,當然要叫串燒啦,串燒即叫即燒,可選小、中及大辣🌶️
◇生蠔:肥美大隻,蒜味香濃,蠔肉鮮甜多汁!
◇蒜蓉大茄子:我至愛,好淋好好味, 勁多葱蒜,好軟糯!
◇牛柳:牛柳肉軟脆多汁,簡單嘅鹽同孜然粉已經帶出濃厚牛味!
◇羊架:濃濃羊肉味,保持肉汁,肉質軟!
◇ 五花肉:燒到好脆,肥瘦均勻!
◇雞軟骨:雞軟骨爽脆,帶微微油香!
◇燒牛舌:略帶嚼勁,頗有風味!
◇魚蛋:爽滑彈牙,有口感!
◇煙肉腸仔:煙肉滿口鹹香!
◇雞皮:炸得香脆,仲要好大串!
◇娃娃菜:娃娃菜脆​​嫩鮮甜!
◇燒腐皮:外皮脆,內軟多汁!
2023-12-21
$130 (宵夜)
  • 燒豬腩肉
  • 腐皮
  • 羊架
  • 豬油渣麵
  • 燒茄子
2023-12-23 79 浏览
今午同巴打去深水埗串皇,吓!居然同巴打既網名一樣。舖仔细细,店家熱情招待。店铺從土瓜灣搬來未夠1個月。頭輪点左大腸,羊架,韮菜同埋生蚝。大腸燒得乾身加上黄芥辣醬,口感同味道好正。羊架烤焗加上獨特味粉,入哂味,連骨都不能放过。生蚝用蒜泥蓋过,烤出肉汁,一口吞下,美味。兄弟碰杯暢飲,車天車地飲勝过後再拎餐牌。点左炸鷄脾雞翼,嘩! 外脆內多汁,黃金右腳有咬口,入哂味。再來一客豬油渣碗仔翅,呢个配搭未試过,調味適中唔肥腻,食咗咁多肉要揾D蔬菜平衡下,叫青瓜拌海蜇,清新爽口,最後食左个炸醬面,用左扁面條,醬汁唔辣兼醒胃,呢餐食咗个半鐘,超飽超滿足。價錢就等巴打去算。做埋夜市凌晨三点先打佯,喜歡夜蒲同燒烤,可以一試!
今午同巴打去深水埗串皇,吓!居然同巴打既網名一樣。
舖仔细细,店家熱情招待。店铺從土瓜灣搬來未夠1個月。
做埋夜市凌晨三点先打佯,喜歡夜蒲同燒烤,可以一試!
2023-12-14
用餐时段
2023-12-23 206 浏览
朋友告訴我美居中心附近新開一間小店,乍看以為是一間串燒小食店,實際有很多不同種類的食物提供。今天我們就聯袂到這間小店吃晚餐。小店面積不大,但餐牌真是有很多種類的食物提供!由最簡單的三餸一麵車仔麵,到麵食、飯食、自選飯、小食都有,飯食也非常特別,可以跟雞油飯、鹹飯、油渣飯;餸菜方面有黃花魚、黃立䱽、烏頭、鮮魷、豬牛雞扒等。真的很多元化!此外,小店還有一些特式串物提供:烏頭、黃花、黃立䱽、扇貝、生蠔、靖魚、三文魚頭等等,實在是太多選擇了!我們點了:三餸車仔麵:酸辣蝦麵底,配以牛腩、豬頸肉、芝士波、豬潤及雞翼。酸辣蝦麵底的酸辣味道不太濃,味道剛剛好。牛腩的嚼勁和豬頸肉的鮮嫩口感完美融合,豬膶鮮嫩多汁,雞翼也醃得相當入味,整碗車仔麵酸酸甜甜的,味道相當好。串燒:扇貝、生蠔、雞肝、雞心、有魷魚鬚、珍寶腸、牛脷、原隻茄子和青口。最出色的是生蠔和扇貝,燒烤後仍能保持海鮮的鮮味及肉汁,絕不乾身,而且肉厚肥美。另外原隻茄子上面鋪滿了辣椒、蒜蓉、蔥和特製的調味料,燒得熱騰騰的,咬下去仍然充滿水份,非常惹味。老闆娘還推介我們吃豆皮,說是自家製,只此一家。豆皮果然甘香鬆脆,上面灑滿了調味料,入口鬆脆可口,甘香
我們點了:
老闆娘還推介我們吃豆皮,說是自家製,只此一家。豆皮果然甘香鬆脆,上面灑滿了調味料,入口鬆脆可口,甘香惹味。朋友還點了一碗豬油渣。豬油渣炸得鬆脆,湯底亦很入味。朋友說已經很少地方有豬油渣吃了。
這間小店實在值得一讚!地點亦非常方便,我們由長沙灣地鐵站出口,步行5分鐘便到達,餐廳門口還可泊車。十分方便。我吃飽後,意猶未盡,還外賣一些串燒回家呢!聽老闆娘說,原來這間小店原址在土瓜灣,已經有十年歷史。長沙灣這個舖位只開了十多天,所以我更要在此分享一下。
2023-12-20 32 浏览
位於深水埗的串皇食物種類繁多,包括三餸麵、小食、飯及串燒等,款式應有盡有。想不到串燒店都可以有多款蔬菜選擇,今晚我便選了六款淨車仔餸:🥬蘿蔔、金菇、磨菇、韮菜、秋葵及椰菜花,吃完熱氣上火的串燒,有多款健康蔬菜中和,罪惡感立減😆。🍲碗仔翅有冬菇絲、粉絲及木耳,十分足料,加上胡椒粉及醋,令我們尋回兒時的味道。🐟串燒店內通常只會供應秋刀魚、鯖魚及多春魚,但串皇居然有原條燒黃立倉,黃花魚及烏頭,簡直令人喜出望外。今晚我們試了燒黃花,皮脆肉嫰,老闆娘知道我們不吃辣,更體貼地提供豆醬給我們佐膳,非常貼心。 🦐串燒蝦$48有4大隻,蝦肉爽口彈牙,份量十足,十分抵食。燒青口及燒蠔亦是坊間串燒店少有供應的海鮮,加上燒牛脷及燒原條茄子,令整頓晚餐更豐富。

2023-12-20 22 浏览
今日姑奶放假,佢知我想去深水埗買電腦用品,佢話車我出去✌🏻,好姑奶🤣,買完嘢,循例都要請返佢食餐飯嘅,叫佢兜下附近睇吓有冇啲餐廳門口可以泊車,兜兜下見到有間小店串燒,門口又有得泊車,所以就揀咗入去幫襯吓,振興一下香港小店嘅經濟呀嘛🤗!本身我好鍾意食串燒架,之前去台灣、韓國、日本都特登去食,不過其實食串燒都幾貴,想食得飽仲貴😂。之前同friend去太子食串燒,三個人,食咗$1200 ,但係一啲飽嘅感覺都冇🫢。落車見到門口有個餐牌,價錢竟然唔係太貴,二話不說,即刻坐低,除咗串燒之外,佢哋仲有做三餸麵,不過我無叫,因為都係鍾意食串燒多啲。價錢太抵,兩個人搏命叫,啲串燒仲要比出面大串,食到捧住個肚離開🤣。叫咗成檯串燒,竟然只係$395埋單😳。因為叫咗太多,唔逐樣講喇!全部都好好食,有幾樣仲特別出色👍。雞皮、豆卜都超脆羊架唔騷大大件,好Juice,我食咗3件😆肥牛金菇卷,老闆好細心,頭尾切去,唔會令多出嚟嘅部份燒到乾噌噌,好好食牛仔骨、牛肉粒醃得好夠味👍燒蔬菜都好好食,由其秋葵、脆玉瓜,燒得剛剛好,食落好多汁。整體非常滿意,價錢合理,食物份量大,仲可以泊車係門口,推介。我哋叫咗嘅食物👇🤤豬頸肉$

雞皮、豆卜都超脆
羊架唔騷大大件,好Juice,我食咗3件😆
牛仔骨、牛肉粒醃得好夠味👍
燒蔬菜都好好食,由其秋葵、脆玉瓜,燒得剛剛好,食落好多汁。

我哋叫咗嘅食物👇🤤

豬頸肉$15 (3塊)
豬腩肉$15 (4件)
多春魚$18(3條)
雞中翼$16(2隻)
雞皮$11
雞軟骨$15
煙鴨胸$15(4件)
羊架$38(1件) x 3
魷魚鬚$20
肥牛金菇卷$20(4件)x3
牛仔骨$20(3-4件)x2
牛肋粒$20
原隻茄子$24
豆卜$11(4件)
雞髀菇$11(4件)
翠玉瓜$10(3件)
秋葵$10(8節)x3

店鋪資料 🏢

地址: 深水埗福榮街218號美居中心地下63號舖

#foodieismylifehk #hkfoodie #hongkong #hkfood #food #foodshare #eatstagram #yummy #香港美食 #hk #hkig #fooddaily #happy #foodies #吃貨 #相機食先 #foodie #yum #純粹分享個人感覺 #記録 #食好西 #味道是主觀的 #深水埗美食 #午餐 #串燒 #純分享 #真實評價 #平民生活 #大大串

我們點了:
2023-12-18
用餐时段
  • 豆腐皮
  • 燒蠔
  • 扇貝
串皇深水埗福榮街218號美居中心地下63號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☀️黃花 $61 |雞肶 $24 |豬頸肉 $15 |雞軟骨 $15 |雞皮 $11 |牛柳 $20 |珍寶腸 $17 |芝心丸 $15 |娃娃菜 $10所有串燒都是即叫即燒,燒得恰到好處,肉類會灑上孜然、蜜糖及其他調味粉,非常惹味~我最推薦以下幾款,先講大大隻的雞肶🙈好抵食;豬頸肉外皮脆脆的,好好味🤤;完整一條黃花魚,肉質好滑;雞皮必點🥰脆卜卜;珍寶腸是妹妹至愛,佢仲想食多條添🤣🤣☀️牛扒雞油飯配紙包飲品 $48牛扒雖然薄但都算大塊😄食落都好淋唔會靭👍🏻仲有d配有少量蔬菜,簡簡單單食個飯都幾好~❤️‍🔥温馨小店🫶🏻❤️‍🔥餐廳門口可以泊車🙆🏻‍♀️✅想睇更多食評就要follow @gulugirl102 🐰
深水埗福榮街218號美居中心地下63號舖

雞肶
雞皮
牛扒雞油飯配紙包飲品
2023-12-16 28 浏览
長沙灣美居中心新開左一間串燒舖叫做串皇小食,門口仲要可以泊車好方便,雖然舖頭細細但係好多野食,而且呢度嘅串燒真係超抵食又燒得好香,大部份都係$10-20嘅價錢。我地叫左好多款串燒,其中包括三隻生蠔都只係$31,蠔肉飽滿鮮甜,另外兩隻扇貝只係$42,燒得剛剛好口感鮮嫩。肉類就叫左牛柳、牛脷、牛肋粒、豬大腸、雞中翼、火雞腎、雞柳、雞心、芝心丸,個個都好鮮嫩多汁,每款只需$15至$20,真係超抵食。特別想提一提佢哋嘅雞皮,炸得香脆,食落味道超滿足。另外就係佢嘅牛肉十幾蚊嘅價錢嚟講極高質,而且仲要好大串。蔬菜類我哋叫咗韭菜、尖椒、四季豆、蘑菇、原條茄子。煙手肉娃娃卷比較特別第一次試呢個食法,茄子大大條都仲保持到肉汁,韭菜嘅份量都超級多。串皇小食除咗串燒之外,仲有一啲三餸一麵嘅套餐,只需$30。我地試咗個油渣麵,只係$24,個油渣炸得香脆,加埋佢哋自家製嘅辣菜譜回味無窮。

【深水埗•串皇】@skewerking_cswππππππππππππππππππππππππππππππ長沙灣新店串燒、車仔面、碗仔翅應有盡有 價錢超值 街坊首選主打燒烤食物:黃立倉:這是一道非常美味的燒烤食物,比較小見燒倉魚,味道鮮美,肉質鮮嫩,值得一試。火雞腎:火雞腎燒烤後有淡淡的煙燻味,口感十分鮮嫩。雞軟骨:燒烤後,雞軟骨的口感非常香脆,充滿了燒烤的風味,非常適合當作小吃。叉燒:肉質香濃,醬汁香甜。羊架:羊架燒烤後肉質鮮嫩,有濃郁的羊肉香氣,整體味道濃郁,適合喜歡羊肉的人品嘗。西蘭花:燒烤的西蘭花清香爽口,十分開胃,是燒烤中的清爽佳品。三餸車仔麵是一道具有香港特色的麵食。豬大腸、牛脷和生菜搭配豬骨出前一丁,是一個讓人垂涎的組合。加上辣菜、脯蔥和乾蒜的調味,更是提升了整體的風味。豬大腸和牛脷入味,口感Q彈,配上鮮嫩的生菜,使這道麵更豐富多樣,價錢仲超值3餸只係30$!餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 199✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#深水埗美食 #串皇 #web3深水埗串皇深水埗福榮街218號美居中心地下63號舖
【深水埗•串皇】@skewerking_csw
長沙灣新店串燒、車仔面、碗仔翅應有盡有 價錢超值 街坊首選

主打燒烤食物:

火雞腎:火雞腎燒烤後有淡淡的煙燻味,口感十分鮮嫩。

叉燒:肉質香濃,醬汁香甜。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 199
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#深水埗美食 #串皇 #web3深水埗
深水埗福榮街218號美居中心地下63號舖
2023-12-12 191 浏览
原本喺土瓜灣只做外賣嘅串燒小店搬咗嚟長沙灣,而家除咗外賣,仲有得堂食添!呢到嘅串燒係即叫即燒,唔想浪費時間等嘅人可以喺佢哋嘅網站預先落定單,夠哂方便!除咗串燒之外,呢到仲可以食到飯麵同埋其他小食~燒原條黃立倉💰HK$61好少店舖會燒成條魚,魚皮燒到硬硬地鎖住魚肉啲水份,食落鮮嫩,重點係條魚冇乜碎骨,點埋泰式辣汁更加正~燒原條茄子💰HK$24呢度嘅茄子係冇落孜然粉,淨係用咗秘制醬汁、大量蒜蓉同埋蔥花嚟調味已經好香~燒豆腐皮💰HK$11係呢到嘅招牌菜之一,豆腐皮係浸咗滿滿嘅自家製醬汁先再拎去燒嘅,咬落外脆內軟~燒肥牛金菇卷💰HK$20肥牛燒到表面少少脆,裏面嘅金菇爽口~燒羊架💰HK$38係呢到嘅招牌菜之一,好香羊味,食落去啖啖肉,勁juicy~燒叉燒💰HK$15係呢到嘅招牌菜之一,自家醃製嘅叉燒,係其他地方食唔到嘅味道~燒豬頸肉💰HK$15有嚼勁,食落唔會肥唔會漏~燒豬腩肉💰HK$15豬皮燒到好脆,加埋肥瘦均勻嘅肉,點埋芥末醬,味道好過癮~燒雞心💰HK$15每粒雞心中間有啲雞肝隔住,雞心質地厚實加埋粉粉地嘅雞肝,兩種口感夾雜住一齊,別有一番風味~燒牛脷💰HK$20偏厚身,口感好淋唔會韌~燒

燒原條黃立倉💰HK$61

燒原條茄子💰HK$24

燒豆腐皮💰HK$11

燒肥牛金菇卷💰HK$20
肥牛燒到表面少少脆,裏面嘅金菇爽口~

燒羊架💰HK$38
係呢到嘅招牌菜之一,好香羊味,食落去啖啖肉,勁juicy~

燒叉燒💰HK$15

燒豬頸肉💰HK$15
有嚼勁,食落唔會肥唔會漏~

燒豬腩肉💰HK$15
豬皮燒到好脆,加埋肥瘦均勻嘅肉,點埋芥末醬,味道好過癮~

燒雞心💰HK$15

燒牛脷💰HK$20
偏厚身,口感好淋唔會韌~

燒牛肋粒💰HK$20
肥瘦均勻得嚟又彈牙~

燒西蘭花💰HK$10
沾上薄薄嘅辣粉同埋孜然粉,口感爽脆,食到停唔到口~

燒秋葵💰HK$10
燒完之後冇咗果種滑潺潺的感覺~

燒尖椒💰HK$10
新鮮爽脆~

油渣麵💰HK$24
呢到嘅豬油渣係軟身果隻,麵就用咗口感彈牙嘅上海粗麵~

總結係喺呢間充滿人情味嘅小店用親民嘅價錢就可以食到美味串燒,性價比超高,係長沙灣區宵夜嘅好選擇👍🏻 唔怪之得老闆話佢哋啲串燒唔係中式亦都唔係川式,深深感受到呢到老闆對味道嘅執着,呢種獨有嘅串燒風味,大概就係老闆口中所講嘅串皇式串燒啦~

燒原條黃立倉
油渣麵