2024-01-06 147 浏览
話係一分鐘料理 其實根本唔洗真係超級快 次次想快食都係想呢間既udon平時食開清湯 今次試左豬骨湯udon 好好食仲有番茄牛肉udon 同埋個茄子天婦羅中既udon 已經幾多 反而想食多d 配菜有好多選擇 🤤🤤🤤近排先發現原來有得拎天婦羅汁同埋拎d 天婦羅脆粒粒放落d udon 度 係好食左好多 ☺️☺️唔夠飽再加左腐皮同埋西蘭花 西蘭花$12 都幾多 夠兩個人食腐皮$15 就有d 貴不過鐘意食冇辦法冇加野飲 調味醬枱可以拎水飲很不錯
話係一分鐘料理 其實根本唔洗
西蘭花$12 都幾多 夠兩個人食
腐皮$15 就有d 貴不過鐘意食冇辦法
冇加野飲 調味醬枱可以拎水飲很不錯
2023-06-19 556 浏览
古語有云食飯最緊要係飽肚😎唔飽好食到曉飛都只係bonus😢所以見到好食又飽肚又唔貴嘅平餐簡直就係我地呢啲無飽期嘅黃口嘅福音😮------------------------------眾所週知去丸龜開餐好似入左街市咁入門口就睇吓邊隻餃子新鮮🥟,邊隻蝦天婦羅仲跳跳紥咁🍤🍤經營完一番掙扎同埋同荷包講完一輪數之後選擇左吉豬作為我今餐嘅歸宿🥩🍖烏冬都係大件夾抵食,食完唔會嬲嘅水準之內👍🏼吉列豬扒驚喜地新鮮到喺𠝹親上顎嘅邊緣有啲料,jeng肥仔指數:🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分 #foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #udon #烏冬 #烏龍麵 #吉列豬扒 #丸龜製麵 #porkchop #japanesefood #日本美食 #黃埔
古語有云食飯最緊要係飽肚😎
唔飽好食到曉飛都只係bonus😢
眾所週知去丸龜開餐好似入左街市咁
入門口就睇吓邊隻餃子新鮮🥟,邊隻蝦天婦羅仲跳跳紥咁🍤🍤
烏冬都係大件夾抵食,食完唔會嬲嘅水準之內👍🏼
吉列豬扒驚喜地新鮮到喺𠝹親上顎嘅邊緣
有啲料,jeng
肥仔指數:🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分

2023-04-22 378 浏览
去到時間係6點幾唔洗點等位,只係有唔少人排緊隊買野食星期日來講有位都算係甘價錢每碗40-50蚊到記得以前好似30幾蚊就有我食,唔知有無記錯不過而家見有得30幾蚊再自己加送,加炸物叫左5碗麵,有番茄牛肉,蜆肉麵,雞肉麵,牛肉麵,同有一碗唔記我係咩,但有溫泉蛋既味道唔錯,好濃味,又唔會太咸加野飲而家要加錢
去到時間係6點幾唔洗點等位,只係有唔少人排緊隊買野食
星期日來講有位都算係甘
價錢每碗40-50蚊到
記得以前好似30幾蚊就有我食,唔知有無記錯
不過而家見有得30幾蚊再自己加送,加炸物
味道唔錯,好濃味,又唔會太咸
加野飲而家要加錢
2023-04-16
  • 番茄牛肉烏冬
2023-03-03 390 浏览
午餐一個人食,就近近地去咗呢度食烏冬。店內環境優雅、乾淨,不過坐低食嘢期間,聽到係入面的店員講嘢好大聲,滿口粗口咁唔知佢鬧緊邊個,不過我覺得不太好啦,佢要鬧人應該係私人時間和場地閙吧!😒和風蜆肉烏冬 (HK$46/中).即叫即煮,估唔到有33粒蜆肉咁多㗎 (有數過啦)😮.烏冬軟身,口感煙韌,味道不錯👌🏻.湯底係鹹鹹哋嘅清湯*日本蕃薯天婦羅 (+HK$8).天婦羅外皮薄,炸得乾身.蕃薯厚切一大片,口感幾粉喎!

和風蜆肉烏冬 (HK$46/中)
.即叫即煮,估唔到有33粒蜆肉咁多㗎 (有數過啦)😮
.烏冬軟身,口感煙韌,味道不錯👌🏻
.湯底係鹹鹹哋嘅清湯
日本蕃薯天婦羅 (+HK$8)
.天婦羅外皮薄,炸得乾身
.蕃薯厚切一大片,口感幾粉喎!

2023-03-03
2023-01-31 350 浏览
沉晚終於去左一直想試下嘅丸龜製麵,估唔到係畢生最恐怖嘅一餐!!我同朋友叫左主菜牛肉番茄鳥冬、豆皮鳥冬、同埋啲炸物小食,分量好少就已經加埋$152埋單,埋單後我地坐左係收銀櫃檯對面嘅檯。進食期間,我地見到好大隻黑色米奇出現,係兩隻手掌咁大!甚至跑到我地張檯隔離!然後過左幾秒鐘,又跑返入去收銀櫃檯下面個洞!奉勸大家千萬別靠近黎間餐廳!會變得不幸!!

奉勸大家千萬別靠近黎間餐廳!會變得不幸!!
2023-01-28
2022-10-24 413 浏览
午市食飯時間周圍都係人,見到呢間餐廳就走咗入去,唔想再找其食肆,叫咗溫泉蛋燒雞飯加小食有吉列豬扒,燒茄子,燒魷魚餅。燒比較普通,最好食係魷魚餅,吉列豬扒比較乾身無肉汁,但可以一試,兩人食完大概每人$70,正常價正常質素,人不太多坐得舒服,可以慢慢傾計,留意沒有包餐飲,全部散叫。
今日經openrice外賣自取一個大嘅蕃茄牛肉烏冬, 預訂13:28做好, 職員亦都係系統輸入13:29已做好。 但係當我大約13:32 到達分店同佢講聲嗌咗外賣自取, 佢就大聲喝話未做呀,跟住叫我等等, 結果大約13:40出餐, 我就拎返公司食。 一打開發現竟然係清湯, 烏冬如常煙韌好味,但係牛肉份量少同零碎, 個湯底仲要畀佢換埋。總括嚟講,希望職員做嘢小心啲, 湯底都搞錯,真係幾大懵!另外,就算忙都唔好對客人態度惡劣。

番茄牛肉烏冬冇咗蕃茄
2022-10-11
8 分钟 (外卖自取)
2022-09-04 231 浏览
好耐無黎食冷烏冬了,新天婦羅食肆與丸龜相比,梗係再番來重暖啦!叫了主菜冷烏冬,份量比以前少了,質素差不多,炸物不是我杯茶。進食期間,見好多食客無掃安心,亦無記錄針咭,職員亦無叫客人做番!更見到有個女客人無佩帶口罩,在店內行來行去對住向住炸物不足一呎,甚至就咁攞水杯攞水攞薑蔥,真係努力傳播細菌!毫無衛生可言,而無一個職員出說阻止,即使我和友人一起大大聲對住他們提示有人無用口罩,可惜無反應!

2022-07-09 346 浏览
我家大小姐真係好鍾意食麵尤其是日式烏冬,日式拉麵所以好多時我哋嘅午餐都係要食麵今日去到黃埔嘅丸龜製麵之前因為貨源關係有一段時間無烏冬供應真係好失望不過最近終於都有返呀梗係要即刻去食啦今日我就試咗牛肉烏冬另加燒年糕不過年糕已經放到凍曬唔係好好食但係牛肉烏冬就好好味啦我仲加咗大量配料等味道更加提升而大小姐就食咗和風蜆肉烏冬蜆肉嚟講份量都算ok雖然細細隻但係都好有蜆味餃子一樣都係凍嘅 如果這些小食可以做返熱咁就非常好啦終結嚟講呢度好適合一家大細嚟食實有一款面麵或者飯係啱你食嘅而且仲可以揀大,小份量大食嘅都唔怕唔夠食。
我家大小姐真係好鍾意食麵
尤其是日式烏冬,日式拉麵
所以好多時我哋嘅午餐都係要食麵

終結嚟講
呢度好適合一家大細嚟食
實有一款面麵或者飯
係啱你食嘅
而且仲可以揀大,小份量
大食嘅都唔怕唔夠食。
2022-02-05 422 浏览
今日唔係好肚餓 但係又驚下晝會肚餓 所以就嚟咗呢間丸龜製麵食個輕量啲嘅午餐啦🍜麻辣肉醬烏冬麻辣肉醬食落有少少似擔擔麵嘅味道 配烏冬麵係一個幾新鮮嘅組合 真係幾特別🙈溫泉蛋烏冬呢個就係最經典嘅款式 主要就係品嚐佢自家製嘅烏冬質感 一間以烏冬作招徠嘅餐廳 烏冬質素當然唔會令人失望啦 烏冬非常彈牙 配合埋溫泉蛋嘅蛋汁同湯底嘅醬油汁 真係一種好經典嘅味道呀😆 仲可以去自助吧加啲脆卜卜既炸漿粒同蔥花 加翻啲顏色比碗烏冬好感受到嗰種越簡單嘅菜式就越高難度 呢個溫泉蛋烏冬就係嗰種可以喺簡單之中帶出不平凡嘅味道🍳 證明只要即使係做一件喺其他人心中唔太重要嘅小事 只要專心做都一定可以做得出令人讚歎嘅成績出嚟🤭

麻辣肉醬烏冬
麻辣肉醬烏冬

溫泉蛋烏冬
溫泉蛋烏冬

午餐
好耐冇黎呢間野食烏冬啦,以前細個學生時期都幾鍾意食,因為貪佢夠平,而家已經比以前起價咗好多,已經唔可以話平啦環境來講其實我覺得好靚,裝修雅致,俾人一種好舒適嘅感覺,再播放好舊嘅日式好似鈴聲咁嘅音樂,某程度上舒適過好多Cafe,不過呢度嘅冷氣聲就嘈咗少少食物方面,價格唔算超平,但亦都唔可以話貴,皆因而家香港嘅餐廳已經普遍係標度超級貴,唔通係因為租金問題?定係老闆食水深呢?唔知道炭燒雞肉拌烏冬$47 ,份量唔算好多,如果大食嘅人一定唔夠飽,不過都叫做夠填飽你個肚一陣子。烏冬質素幾好,好彈牙,雞肉份量唔算好多不過都叫做有,都唔係得一粒兩粒,都有幾粒嘅,青蔥自己喺出面自助添加咖喱薯餅$18個,唔算好大個,味道算係唔錯,咖喱味好濃郁,唔算好平,但亦都唔算好貴,出面好多日式餐廳都賣緊$60兩個,咁除開呢度都算係平過佢哋。鱈魚扒$18.1件,都係唔算大件,嗰層粉都算厚,不過勝在真係好香脆,好脆好脆,所以好好食😋

2021-03-05 731 浏览
Servineg udon and rice sets fast food style. All self servicYou place your order with the chef on entering, Take a tray after getting your main, you can then choose from a selection of fried foods, this is optional.Then at the cashier, u can choose cold drinks (extra), pick up yr cutlery and pay.They do have a little counter for condiments, drinking water, spring onions and fried batter bits for topping.After eating you need to clear away your trays.Definitely a option for a hot speedy meal at
Definitely a option for a hot speedy meal at a reasonable price!!

Curry beef soup udon

Spicy Udon

Fried dumplings

Curry beef soup udon
2020-12-04 702 浏览
丸亀製麺初めてきました。かなりガッカリ。麺はぶよぶよでスープはしょっぱくて真っ黒。恐らくレシピ無視か計量できていない。トッピングも最悪。天ぷらと書いてるけど唐揚げ、フライ。しかもあげてる油も黒いから唐揚げも黒い。天かすは揚げカスで天かすではない。飲料水は水道水並の匂い。店員の態度もめっちゃ悪い。
丸亀製麺初めてきました。
かなりガッカリ。
麺はぶよぶよでスープはしょっぱくて真っ黒。
恐らくレシピ無視か計量できていない。
トッピングも最悪。
天ぷらと書いてるけど唐揚げ、フライ。
しかもあげてる油も黒いから唐揚げも黒い。
天かすは揚げカスで天かすではない。
飲料水は水道水並の匂い。
店員の態度もめっちゃ悪い。
2020-08-04 776 浏览
如題,無得出街食,經openrice 第一次試下佢外賣,叫左一個加大咖喱牛肉烏冬,入面得一條好細既牛肉,完⋯ 未食過,唔知係因為佢本身設計係咁,還是外賣自助平左$5,所以就係咁

外卖自取
2020-05-06 975 浏览
早幾個星期來吃丸亀製麵,雖然香港也有蠻多分店卻也是第一次吃!進去感覺跟日本差不多,購買流程也是一樣,倒是覺得餐牌還比較多元化呢。明太溫泉蛋拌烏冬($46)要了小份,用了鰹魚豉油來拌。明太子加溫泉蛋絕對不可能出錯,烏冬也要咬勁,不錯!另外和風蜆肉烏冬($46)則要了大份,蜆肉份量也不少,尚算鮮甜,也是不錯。另外天婦羅及其他炸物都是自己再購買,就算不是新鮮炸起也挺好吃的呢!拿著小票好像之後再去可以有折扣,如果是附近上班上學的也是不錯的。