2023-04-26 110 浏览
有名你叫丼丼屋,那肯定是吃丼飯的專門店了!這店經常和不同的日本餐廳合作推出各色各樣的丼飯,這次就藉春天剛好推出了新的春之什錦海鮮丼,以相宜的價錢就能吃到時令的刺身,真的令人食指大動!春之什錦海鮮丼定食(148元)這個定食比想像中的還要豐富!單單是春之什錦海鮮丼就已經有6款刺身了,而且刺身都非常新鮮,分別有特大赤海蝦,吞拿魚,三文魚腩,鯛魚,燒鰹魚和三文魚籽,把丼飯面都鋪滿了!赤海蝦質感爽滑,吞拿魚口感綿密,三文魚腩油香滿滿,鯛魚質感嫩滑,燒鰹魚配的調味很香濃,三文魚籽入口爆汁鮮味十足!再配上軟糯煙韌的日本米飯,滋味十足!加升級定食要加40元,但40元其實是包括了一隻兵庫縣產湯霜牡蠣、日式湯、前菜、甜品和果茶的,單單是牡蠣在外面餐廳賣就好幾十元了,在這單點也是賣35元的!兵庫縣產湯霜牡蠣個頭也不小,肉挺厚的,入口鮮甜,滑嫩多汁!其他的質素也挺不錯,特別是甜品有點像冰粉,醬汁是西柚味,吃起來清爽解膩!牛油粟米北海道十勝豚丼(特盛)(118元)看到這裡在做推廣,感覺挺特別的,在北海道十勝豚丼上加上了牛油粟米,吃起來味道更豐富,多了一份粟米的香甜!日本粟米加上牛油,所以吃起來帶點焦香!而十勝豚

春之什錦海鮮丼定食(148元)

牛油粟米北海道十勝豚丼(特盛)(118元)

看到這裡在做推廣,感覺挺特別的,在北海道十勝豚丼上加上了牛油粟米,吃起來味道更豐富,多了一份粟米的香甜!日本粟米加上牛油,所以吃起來帶點焦香!而十勝豚切得挺大片的,調味是用上黑胡椒,吃起來肉質爽滑,而且帶點油脂,吃起來挺香的!而拌飯的醬汁是鹹甜口味,吃起來也很惹味!

炸芝麻雞翼(2件)(25元)

雞翼炸得外脆內嫩的,入口有肉汁!

雪球(9元)

雪糕是雲呢拿味的,吃起來質感幼滑,味道香濃!

2023-04-22 96 浏览
想食丼飯,我第一時間都會諗起丼丼屋,亦都係我經常光顧嘅店舖之一💕除左平時熱門嘅丼飯定食,仲會不時推出期間限定嘅食品,每次去都有新鮮感,今期就食到北海道風味嘅十勝豚丼😚 💮牛油粟米北海道十勝豚丼🌽(特盛) $118 定食 + $10 分別有Regular 同 Large Size,我就揀咗大Size😆夠晒大碗。「KAMIKOMI 豚」豚肉片肥瘦均勻,帶炭燒香味,肉質嫩滑多汁。粒粒飽滿嘅宮城米搭配香甜牛油粟米同爽甜露筍,每一啖都食到豐富口感。另外加左$10升級定食,包左甜品(蜜柑果凍)、荔枝果茶、日式麵豉湯同副菜,全部都正常發揮,絕對抵食‼️ 滑蛋吉列豬扒丼定食🍳 $113 另外就揀咗人氣熱賣嘅滑蛋吉列豬扒😆豬扒炸得鬆軟酥脆,配搭滑蛋滋味十足 炸魷魚鬚🦑$28 見有優惠加咗個小食試吓,魷魚口感彈牙😋,$28黎講都幾多件

💮牛油粟米北海道十勝豚丼🌽(特盛) $118

炸魷魚鬚

牛油粟米北海道十勝豚丼
炸魷魚鬚
2023-03-31 160 浏览
去完迪士尼黎左青衣城食dinner 環境:❤️❤️❤️❤️我地兩位安排左吧枱位,位置尚算寬躺,有籃擺袋,唔會覺得好迫,都坐得舒服!食物:❤️❤️❤️order左春之什錦海鮮丼海鮮,蝦係新鮮,蝦肉都彈牙,唔錯!😍其他魚就一般般,不過不失!個set仲有蠔,好低食,新鮮而且都大隻!😍😍至於壽司飯都可以,不過有進步嘅空間!服務:❤️❤️❤️❤️Scan code order food,不過侍應都有禮,俾人感覺舒服!
去完迪士尼黎左青衣城食dinner

環境:❤️❤️❤️❤️

食物:❤️❤️❤️
order左春之什錦海鮮丼
海鮮,蝦係新鮮,蝦肉都彈牙,唔錯!😍
其他魚就一般般,不過不失!
個set仲有蠔,好低食,新鮮而且都大隻!😍😍
至於壽司飯都可以,不過有進步嘅空間!

服務:❤️❤️❤️❤️

2023-03-31 213 浏览
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌕之前食過lunch覺得唔錯,岩岩經過諗住睇下晚餐menu有咩唔同,原來又一樣既😂😂😂於是我叫番大分南蠻雞丼(85$),加15$升級做定食,有沙律,果茶,麵豉湯,同個橙味啫喱,全部都好好食,推👍🏻👍🏻👍🏻朋友就叫左個春之雜錦海鮮丼(108$),佢都話好食😁😁😁🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌕現場都乾淨,坐得都c服,仲有個籃仔比你放袋,超好👍🏻👍🏻👍🏻🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌕自己掃qr code落單⁉️收加一服務費⁉️不收現金🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕一定會la,夜晚食算係咁
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌕

🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌕

🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌕
自己掃qr code落單
⁉️收加一服務費
⁉️不收現金

🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕
一定會la,夜晚食算係咁
2023-03-30 108 浏览
✧ 「春之什錦海鮮丼」定食 $148 (單點海鮮丼$108)配兵庫縣產蒸牡蠣、日式湯、副菜、甜品及果茶✿海鮮丼有6款刺身,包括燒鰹魚、鯛魚、三文魚腩、吞拿魚、特大赤海蝦及三文魚籽。隻赤海蝦真係好大隻,同三文魚腩果種油脂真係令人極滿足🥰✿兵庫縣產蒸牡蠣,雖然佢話蒸左,但一啲都冇縮水或者韌,食落覺得好似生蠔,蠔味仲重同鮮甜,加配$35/隻都抵食,勁大啖肉.✧ 「春之海鮮盛」加配$50燒鰹魚、鯛魚和三文魚腩個鰹魚有好出既魚味連帶少少煙燻味;我更鍾意食鯛魚,比較扎實爽甜
配兵庫縣產蒸牡蠣、日式湯、副菜、甜品及果茶
✧ 「春之海鮮盛」加配$50
燒鰹魚、鯛魚和三文魚腩
好耐冇食過丼丼屋啦🥰最近見到佢新推出期間限定🌸春日海鮮餐目,即刻約埋朋友去試下💗。-📆日期:即日起至 5月 30 日📍地址:全線丼丼屋及丼丼屋x鳥開聯乘店供應-🌸 「春之什錦海鮮丼」$108 (+定食$40)(配兵庫縣產湯霜牡蠣、日式湯、副菜、甜品及果茶)「春之什錦海鮮丼」包括有燒鰹魚、鯛魚、三文魚腩、吞拿魚、特大赤海蝦及三文魚籽六款時令海鮮🥰,好大碗超豐富。每款刺身都好鮮甜、厚薄得宜😍燒鰹魚飽滿鮮紅,炙烤外皮帶出魚肉本身既香氣,帶陣陣煙燻風味😍;鯛魚肉質紮實爽口😋;三文魚腩鮮甜肥美☺️;吞拿魚細緻鮮嫩😆;特大赤海蝦肉厚飽滿又鮮甜,有黏口感覺🤩;三文魚籽粒粒晶瑩剔透,有陣陣海水味😝。另外,再配上日本產米飯,口感軟糯彈牙😍忍唔住食哂成碗飯🥰。🍮甜品果凍,晶瑩剔透,清甜清爽有果香🫶🏻🍹果茶清新解膩🫶🏻-🌸 「兵庫縣產湯霜牡蠣」 $35/1隻✨ 凡惠顧任何主食均可加配正值日本兵庫縣牡蠣當造嘅季節🦪,當地盛產嘅牡蠣香醇鮮嫩,而且湯霜嘅做法可將牡蠣完全鎖住天然鮮味,食落微微嘅海水味,嫩滑鮮甜🥰-🌸 「春之海鮮盛」 $50✨ 凡惠顧任何主食均可加配仼何主食都可以加配「春之海鮮盛」三款刺身🥰,包括燒鰹

📆日期:即日起至 5月 30 日
📍地址:全線丼丼屋及丼丼屋x鳥開聯乘店供應
春之什錦海鮮丼

🌸 「春之什錦海鮮丼」$108 (+定食$40)
(配兵庫縣產湯霜牡蠣、日式湯、副菜、甜品及果茶)

🍮甜品果凍,晶瑩剔透,清甜清爽有果香🫶🏻
🍹果茶清新解膩🫶🏻

🌸 「兵庫縣產湯霜牡蠣」 $35/1隻
✨ 凡惠顧任何主食均可加配

🌸 「春之海鮮盛」 $50
✨ 凡惠顧任何主食均可加配
仼何主食都可以加配「春之海鮮盛」三款刺身🥰,包括燒鰹魚、鯛魚和三文魚腩。
春之海鮮盛
兵庫縣產湯霜牡蠣
2023-03-26
春之海鮮盛
兵庫縣產湯霜牡蠣
2023-03-02 195 浏览
Ooo丼丼屋-丼飯專家ooO餐廳主打日式丼飯🍱🍙,最近更有冬季限定鍋物供應,仲有兒童餐👧🏻👧🏻供小朋友選擇。OooooO🔸三色丼 $128可自選各種不同刺身配撘成自選丼飯我揀咗特大赤海蝦2隻,珍寶SIZE超大隻勁爽甜🍤🍤而三文魚腩及油甘魚刺身,厚厚的4片,好滿足🍣小編仲自製了心型蝦蝦擺盤,男仕可以偷下師自製小情趣畀另一半 ❤️💓OooooO🔸壽喜燒和牛鍋定食 $148冬季限定一人火鍋,包自選小食(刺身or 吉列蝦&廣島蠔)自選食事(白飯/烏冬/碁子麵),再配前菜、甜品及果茶,都幾豐富😍澳洲和牛油脂均勻,豆味濃郁嘅日本豆腐先燒好才放入鍋😋😋鍋內仲有蔬菜、冬菇、芋絲等配料,我選了烏冬,份量一個人都食唔晒幾抵食。
Ooo丼丼屋-丼飯專家ooO

OooooO
🔸三色丼 $128
可自選各種不同刺身配撘成自選丼飯
我揀咗特大赤海蝦2隻,珍寶SIZE超大隻勁爽甜🍤🍤
而三文魚腩及油甘魚刺身,厚厚的4片,好滿足🍣

OooooO
🔸壽喜燒和牛鍋定食 $148
冬季限定一人火鍋,包自選小食(刺身or 吉列蝦&廣島蠔)
自選食事(白飯/烏冬/碁子麵),
再配前菜、甜品及果茶,都幾豐富😍
澳洲和牛油脂均勻,豆味濃郁嘅日本豆腐先燒好才放入鍋😋😋
鍋內仲有蔬菜、冬菇、芋絲等配料,
我選了烏冬,份量一個人都食唔晒幾抵食。
2023-01-24 199 浏览
依家連鎖丼飯屋,我相信大家未食過都一定聽過,我個人感覺都幾抵食,味道方面就要見仁見智,不過我覺得係唔錯嘅可能因為好晏先去食,所以餐廳有好多空位,唔需要排隊就可以直接入座,然後擇左一個平時都少見人點嘅名物牛筋丼,同埋見到佢依家有個新嘅季節限定追加「大阪燒風玉子卷」,咁見到季節限定就諗住試吓,所以加$18加配咗名物牛筋丼 $78 (定)$93如果單點一個丼飯要$78,但係加多$15就可以升級成定食(多咗前菜、麵豉湯、飲品同甜品)咁個前菜,係一份好細份嘅涼拌菜,味道不過不失咁,冇特別;同樣麵豉湯都係正常麵豉湯嘅味道,唔可以話難飲,但係飲太多都係會覺得鹹,所以都淨係食咗面頭嗰三舊豆卜,湯反而就冇咩點飲到。咁講返個主角先,睇到個丼飯表面淋上咁多沙律醬同七味粉,你就知道依個丼飯係偏重口味嘅,所以喜歡清淡嘅一定唔好叫依個。沙律醬底嘅係好多已經燒香咗嘅牛筋,而且為咗方便食用,已經切成細粒,所以一開始把丼飯撈勻,保證每一粒飯都可以吸收到牛筋嘅油分。雖然牛筋燒香咗之後食落去嘅口感有少少似食緊脂肪,但係相對脂肪,牛筋食落去唔會有一口油嘅感覺,而係有點咬口,需要略加咀嚼才可以食到牛筋嘅香味,但又唔似在食肉,

名物牛筋丼 $78 (定)$93

雖然牛筋燒香咗之後食落去嘅口感有少少似食緊脂肪,但係相對脂肪,牛筋食落去唔會有一口油嘅感覺,而係有點咬口,需要略加咀嚼才可以食到牛筋嘅香味,但又唔似在食肉,有點特別嘅口感,係其他部位食唔到嘅口感

不過這個丼飯真係比較重口味,因為除咗表面淋上嘅沙律醬同七味粉,燒左嘅牛筋也配有醬油,所以一齊食的話,容易覺得鹹,但係不會覺得油膩,因為七味粉中和左沙律醬嘅油,而且牛筋又唔係好油,所以整體感覺唔錯,但就係需要飲水或者飲飲品,同埋食得多會有少少厭,因為由一開始嘅味道,到最後都是一模一樣,唔會有咩分別。如果可以的話,同人分享會比較好

升級左成定食之後會有一杯飲品,雖然可以加錢升級成其他飲品,但係我就冇加錢,淨係要咗佢嗰杯果茶,味道就係那種一大包沖劑整成嘅果茶,冇咩特別,但係因為係凍嘅,係食依個牛筋飯嘅時候,佢嘅存在就很重要,因為牛筋飯太過重口味,淨係飲水都唔係好夠,所以有杯野飲會舒服啲

咁佢嗰甜品都冇咩特別,係普通嘅寒天,靠佢嘅醬調味,因為寒天本身冇咩味,但係佢個醬都冇咩味,好淡,淨係食到少少甜味,個人感覺唔太鍾意,因為食完都唔太食到嗰個究竟係咩醬

大阪燒風玉子卷 加配價$18
原本都係見到佢係個季節限定先諗住加配,結果一上到枱,見佢就係一個普通嘅玉子卷配上木魚絲同少少醬,而且玉子卷好明顯係嗰啲一包包嘅急凍玉子,真心唔建議加配,因為份量少又冇特別

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。
2022-12-30 181 浏览
公司午餐,作為2022年之後一餐返工午餐,決定去青衣城食好d。叫左個牛肉滑蛋飯,最想係食個雞軟骨。味道唔錯,唔會太硬,脆脆地。算係高質。主食係個滑蛋牛肉飯,好可惜實在太淡,檯面又無調味料,感覺七味粉係標配,有d對唔住呢個價錢。埋單計130加一,不過不失。推薦指數5/10

埋單計130加一,不過不失。推薦指數5/10

2022-12-26 117 浏览
This restaurant is quite famous that i believe I don’t need to much description for it. But for me the price is too high and the quality of food is normal that I wont visit again. However, if you come on weekdays’ afternoon tea time, it worth a tryWon’t visit next time, rather have other restaurants in marine time

「丼丼屋 DONDONYA」🍚最近同輕井澤人氣丼物專門店「明治亭」合作,引入當店名物 —「信州味噌燒牛舌丼」✨百份百還原日本原味道😋.🌟信州味噌燒牛舌丼定食💰$112包信州味噌燒牛舌丼、和風汁煮牛舌及果茶.大大碗鋪滿燒牛舌嘅丼飯一呈上,已經帶來視覺震撼🤩厚切燒牛舌份量十足,鋪滿到見唔到白飯🤪而且牛舌燒得外層焦香內裡軟腍,爽口彈牙😍當然唔少得必蘸「明治亭」獨門配方秘製「青唐辛子味噌醬」🌶️以獅子唐辛子及味噌製成,辛辣鹹香貫穿整塊牛舌,令人回味無窮🤤肉汁更滲透於牛舌底下的椰菜絲🥬及宮城縣產特A級白飯🍚中,一口牛舌一口飯,幸福滿滿🥰.跟餐嘅和風汁煮牛舌同樣出色👍🏻角切牛舌及蘿蔔都燉煮得非常入味😚軟嫩牛舌配以鮮甜白蘿蔔,完美組合💯最後飲返杯荔枝紅茶好清爽😌.由即日起至12月11日,均可於丼丼屋全線分店(丼丼屋 × 鳥開觀塘店除外)享用「信州味噌燒牛舌丼」😎鍾意食牛舌嘅朋友絕不能錯過🤟🏻留意返呢個係期間限定丼物📣想食就把握時間,讓味蕾大滿足‼️

🌟信州味噌燒牛舌丼定食
💰$112
包信州味噌燒牛舌丼、和風汁煮牛舌及果茶

2022-09-22 273 浏览
有一日同朋友行開青衣城,想食日本定食,就入咗呢間唔使點樣排隊嘅日本餐廳🤣我哋兩個人叫咗兩份set lunch ,第一個係名古屋了開親子丼 $83 ,我朋友加$15轉定食,包括有麵豉湯、少少花生🥜同埋自家製啫喱,啫喱味道好淡唔好食😢,自己醃製淡味道嘅花生都麻麻哋,至於個免頭滿佈了雞蛋同雞肉嘅親子丼就一般啦我自己叫咗個十勝大廣名物豚肉 $88,豚肉得4塊,而且口感好煙韌,唔係幾好食,而且份量好少,整體嚟講唔推介呀呢個係正常之中下嘅日本餐廳水平,自己應該唔會再食

呢個係正常之中下嘅日本餐廳水平,自己應該唔會再食
📍「丼丼屋」- 青衣今次食食食之旅嚟到青衣😌好掛住好掛住好掛住日本🇯🇵呀🥹🥹🥹由於暫時去唔到日本,唯有食返餐日本菜,嚟一場偽日本之旅😆今次喺青衣城被我哋見到原來丼丼屋出咗新menu ,決定試試佢,睇下食唔食得返日本嘅味道😎📷餐廳位於青衣城2樓,位置非常方便😇餐廳燈光明亮,座位闊落,而且Staff服務態度都非常好,值得一讚👍🏻🍴鮑魚五色貝類丼💰HK$148✨推薦指數:8/10呢款有齊日式磯煮鮑魚、帆立貝、馬刀貝、北寄貝、小柱貝同三文魚籽,色彩鮮艷嘅刺身密鋪喺面,非常豐富,打卡一流📸😍鮑魚食落爽口彈牙,其他刺身都好新鮮肥美,馬刀貝好爽好脆身,北寄貝又厚又彈牙,帆立貝夠哂鮮甜,而小柱貝同三文魚籽撈埋飯食一流,最緊要係壽司飯唔會太凍太硬,啱啱好,係日本嘅味道呀😋😋😋🍴名古屋鳥開親子丼💰HK$83✨推薦指數:8/10呢款賣相都好吸引,面頭有隻生雞蛋鋪面🥚🤩整穿隻蛋黃撈埋個飯好治癒😆隻蛋好新鮮,而且雞蛋味好岀,成個飯撈勻啲蛋汁、滑蛋一齊食好夾、好正🤤雞肉份量都好多,食落都好滑😋🍴升級定食💰+HK$15✨推薦指數:7/10只要加$15就可以將古屋鳥開親子丼升級為定食,有齊日式湯、副菜、甜品同果茶,好
📍「丼丼屋」- 青衣

✨推薦指數:8/10

🍴升級定食
💰+HK$15
✨推薦指數:7/10
只要加$15就可以將古屋鳥開親子丼升級為定食,有齊日式湯、副菜、甜品同果茶,好抵‼️
日式湯係蜆肉麵豉湯,係近排飲過一個幾有誠意既麵豉湯之一🤣因為用好多蜆肉去熬製,而且味道清甜😇
副菜係醃製蘿蔔絲同花生,幾開胃😗
甜品係西柚啫喱,食落去既時候,西柚味好香好重,本身啫喱係比較淡味,連埋西柚汁食酸酸甜甜咁幾正😛
果茶係荔枝紅茶,幾香甜😊

午餐
2022-06-18 515 浏览
鯖魚不知返熱多少次,咬柴一樣,比煲湯瘦肉更難咬。把做衰左的食物給外賣客,回家一咬,含淚接受。唔通攞返去換咩。非常失望。自問這年幾叫外賣無數,有遇過唔好食的,但,這是第一次食唔到,也是第一次寫負評。
鯖魚便當
2022-06-18
外卖自取
2022-06-05 459 浏览
一向知道丼丼屋多人等位,而且地方細,所以今日破天荒5:00pm就入到場,諗住開開心心食個飯。因為疫情關係,最近真係少咗嚟幫襯。同埋平時真係怕咗要排隊等位,多數會轉食其他餐廳就算。不過一直都好掛住佢嘅紫色薯仔沙律、牛油果沙律。所以今日滿懷期待。而家要手機點餐。但係手機點餐實在睇唔到啲相,所以最後叫佢比實體餐牌我。有點失望,因為睇餐牌知道佢嘅牛油果沙律已經轉咗做大蝦沙律🥗🥹🥹🥹。不過只係文字列明,張相就冇轉。嗌咗大蝦雜錦刺身set,其實個刺身係幾新鮮嘅,大蝦鮮甜、三文魚都係,係吞拿魚就爭啲。不過最失望嘅係,佢嘅薯仔沙律,竟然變咗幾粒豆。公道啲講句,嗰幾粒豆唔難食嘅,只不過係同心目中嘅期望有落差。然後六點之前就食完,見到佢多客開始入場,我哋都唔想佔佢嘅座位。所以就行咗去收銀埋單,然後我係好心講笑咁樣,同收銀員講:「你好呀😊,我想反映一樣嘢,就係頭先嗌咗呢個餐,點知冇嗰個紫色嘅薯仔沙律,所以好失望。」其實都係想講兩句,反映下比佢哋聽。點知對方竟然話:「吓,我哋轉左呢個豆,冇薯仔沙律已經成年!(然後用手指指住啲細字)呢度亦都好清楚咁講明,我哋嘅side dish係可以定期轉換。」自問我用嘅語氣都

自問我用嘅語氣都係好平常,好正路咁樣想反映意見,你一句咁樣「得」埋嚟,真係令到客人好唔舒服。我心諗:「唔該晒囉!可能我真係一年冇幫襯,我使唔使say sorry先?」同埋如果你已經轉咗個款一年,唔該你同步啲相就轉埋!仲有,回應客人嘅時候,可唔可以多少少同理心?我又冇話投訴你公司,唔使即刻講明你哋已經喺細字寫咗出嚟咁自保😟。

都係果句,食物質素冇問題,但係呢個反映意見嘅體驗,真係令我未來有排都唔會嚟幫襯🫠👋。仲會將呢個體驗講比最少10個人聽。今時今日,食肆林立,我真係唔需要再幫襯你。😌