2019-10-29 53 浏览
平時食開連鎖既雞蛋仔店,今日經過佐敦叫到呢間小店,有好多好特別既味! 例如抹茶紅豆, 溶心芝士, 就一於試下啦! 榛子朱古力 ($23)我就叫左榛子朱古力 – 初初以為係好似朱古力d 榛子醬咁, 但原來係真榛子粒! 粒粒雞蛋仔入面都有榛子粒同朱古力粒, 好有咬口!! 老闆仲會係整好時吹一吹乾佢先比客人,咁就唔會咁淋喇! 其實仲好想試下抹茶紅豆格仔餅, 但得自己一個一定食唔哂, 唯有等到下次先食啦😢 除左甜野,佢地仲有賣咸野食架, 烏冬撈麵魚蛋燒賣都有, 魚蛋燒賣仲抵到$30/30粒,仲要有得雙拼,大食既人記得要去幫襯下啦!

榛子朱古力 ($23)

乜嘜雞蛋仔榮登《格仔榜》第一位,一直好想拜會這家小店,無論雞蛋仔及格仔餅都有多款選擇,配搭吸引,以雞蛋仔為例,原味只需 $15,經濟實惠,獨特款式包括咖啡榛子朱古力、宇治抹茶紅豆、榛子朱古力、粒粒榛果、溶心朱古力、溶心芝士、黑白芝麻等,更有竹炭溶心芝士創新口味。格仔餅亦有多款選擇,原味只需 $18,新派抹茶紅豆、咖啡榛子、黑白芝麻及椰絲花生。知道店子選料有堅持,十分期待,雖然店子的咖啡朱古力雞蛋仔非常聞名,可惜當時已經是黃昏時份,早利亞除早上外,飲咖啡會失眠,還是乖乖的點榛子朱古力雞蛋仔吧。到步時已有多人在舖頭外排隊等候,大家都非常有秩序,店員十分友善,每一個 order 都是即叫即做,不一會,熱騰騰的雞蛋仔已製作好,接過來感到蛋香及朱古力濃香,立即放一粒入口,外脆內軟,煙靭有豐富口感,每粒雞蛋仔都有半溶朱古力做餡,榛子是自家烘香去衣切碎,每底雞蛋仔內粉量亦不少,甚有咬口,食材配合精彩,口感紮實有質感,好期待下次早點到,必食咖啡榛子格仔餅。另外等待期間見到餐單除燒賣魚蛋牛肉球外,還有牛肉燒賣,這是坊間少有的,一定要來一份試試,用食酒樓點心標準來評價是不公平的,但質感不是一口粉,亦有牛肉
另外等待期間見到餐單除燒賣魚蛋牛肉球外,還有牛肉燒賣,這是坊間少有的,一定要來一份試試,用食酒樓點心標準來評價是不公平的,但質感不是一口粉,亦有牛肉味,$12/7粒,$25/16粒,性價比高。
题外话/补充资料: 註:鄰近佐敦或柯士甸港鐵站,附近有咪錶泊車
2019-10-28
  • 榛子朱古力雞蛋仔
  • 牛肉燒賣
🥚雞蛋仔🥚一直係我心目中, 香港經典街頭小食嘅首位🔝🔝🔝要整一底又靚仔又好味嘅雞蛋仔一啲都唔容易, 看似簡單但十分考功夫❤️經朋友推介, 特登去左試佐敦嘅「乜嘜雞蛋仔」🏃🏻‍♀️-喺咸味同甜味雞蛋仔之間掙扎左好耐, 好多選擇, 款款都吸引🤯-最後揀左▫️☕️咖啡榛子朱古力🍫雞蛋仔▫️👉🏻賣相一流💯 每一粒都好完整好靚仔👉🏻外脆內煙韌, 咖啡香味濃度適中, 夾心層有朱古力粒粒又有榛子粒粒, 足料➰香口➰有口感🤤-除左雞蛋仔, 依度仲有格仔餅、撈麵、腸粉、燒賣等小食💁🏻‍♀️飲品方面亦好多選擇, 我同朋友就試左🍹荔枝紅茶同🥤波霸珍珠奶茶, 解渴一流! 飲品仲可以揀走甜/少甜, 好貼心☺️
🥚雞蛋仔🥚一直係我心目中, 香港經典街頭小食嘅首位🔝🔝🔝
經朋友推介, 特登去左試佐敦嘅「乜嘜雞蛋仔」🏃🏻‍♀️

最後揀左▫️☕️咖啡榛子朱古力🍫雞蛋仔▫️
👉🏻賣相一流💯 每一粒都好完整好靚仔

外卖自取
身為雞蛋仔迷,當然都會四出搜尋各地雞蛋仔,記得幾年前食過佢既雞蛋仔,都留下不錯印象,事隔咁耐再嚟光顧,今次就試下格仔餅。環境店面細細,但除左雞蛋仔格仔餅都有賣飲品及小食,好似魚蛋、燒賣、腸粉等等,仲見到原來小店都不經不覺都開左五年!新派抹茶紅豆格仔餅 $23 份量十足,超重手,餅邊烘到好脆,聞落去已經好香,入面有齊花生醬、煉奶、牛油再加紅豆,邪惡全集齊,一咬不得了,外脆內裡蛋味濃郁,抹茶味及紅豆雖然不太重不多,但蛋味加口感已經贏哂,再加花生醬同煉奶,果然愈肥愈好食!$23一底真係好抵。總括而言,一間我會再幫襯既雞蛋仔店,雖然地點唔算太方便,但係佐敦或者圓方果頭過嚟買都唔會太遠,下次帶埋朋友/另一半嚟食先!

新派抹茶紅豆格仔餅 $23
新派抹茶紅豆格仔餅

$23 (宵夜)
2019-10-17 27 浏览
來到渡船街,見到7-11,本來想入去買點食物醫肚,但聞到附近好香。。。 嘩!發達!乜嘜雞蛋仔🥚,即時心心眼啦!😋 多野食到呢。。。雞蛋仔、格仔餅、魚蛋、燒賣、撈麵、腸仔、墨魚丸。。。仲有埋多款飲品選擇!根本已經唔需要去另一間舖買野飲。樣樣都想食,最後揀咗抹茶紅豆雞蛋仔。好香呀~~外層脆卜卜!抹茶苦澀度適中,食得出的香濃抹茶,配有粒粒紅豆在雞蛋仔中,正!👍🏻 🍹荔枝冰茶🍹啱洒熱辣辣的夏天飲,冰涼解渴,甜度適中!荔枝肉粒有𡁻口,仲要粉量都唔少呢!🥰 值得推介的港式小食店😍

嘩!發達!乜嘜雞蛋仔🥚,即時心心眼啦!😋

值得推介的港式小食店😍

• 抹茶紅豆雞蛋仔
  • 荔枝冰茶
2019-10-15 30 浏览
佐敦 乜嘜雞蛋仔去左附近又未到食飯閩間,見到個名甘搞笑又想食雞蛋仔當然要試下啦,黑炭流心芝士雞蛋仔雞蛋仔雞蛋仔是即叫即做的,等既時間都會耐少少,熱哄哄的朱古力雞蛋仔終於來到手上!由於實在是太熱連撕一粒放入口都有些難度,於是手機先吃!朱古力味,佢哩度嘅雞蛋仔每粒都有好香嘅朱古力餡,皮脆之餘,個餡亦好厚好軟熟,亦有蛋香真係無得頂!加上流心既芝士,又甜又咸,口感不錯!蘋果蘇打蘇打配上椰果,新鮮又好飲小店有又高質食物,一定會再食推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
佐敦 乜嘜雞蛋仔

黑炭流心芝士雞蛋仔雞蛋仔

蘋果蘇打
蘇打配上椰果,新鮮又好飲

小店有又高質食物,一定會再食

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐

渡船街有間雞蛋仔舖🥚🥚有好多隻唔同嘅口味雞蛋仔例如:抹茶紅豆,抹茶朱古力,朱古力,咖啡朱古力,原味,粒粒芝士,咖啡榛子朱古力。。。。等等實在太多啦🤪🤪🤪🤪啲嘢飲嘅選擇亦有好多另外仲有大量小食好似撈麵啊,燒賣,魚蛋,牛肉球,糯米雞,芝士腸等等。。。我就點左個咖啡榛子朱古力雞蛋仔咖啡味濃。實心足料的雞蛋仔宇治抹茶紅豆牛奶加珍珠另外再加咗大同香油腸粉拼魚蛋燒賣魚蛋好彈牙有大盒都係$17👍🏻👍🏻👍🏻
渡船街有間雞蛋仔舖🥚🥚
有好多隻唔同嘅口味雞蛋仔
例如:抹茶紅豆,抹茶朱古力,朱古力,
咖啡朱古力,原味,
粒粒芝士,咖啡榛子朱古力。。。。等等

實在太多啦🤪🤪🤪🤪
啲嘢飲嘅選擇亦有好多

另外仲有大量小食
好似撈麵啊,燒賣,魚蛋,牛肉球,
糯米雞,芝士腸等等。。。

我就點左個咖啡榛子朱古力雞蛋仔

咖啡味濃。實心足料的雞蛋仔
宇治抹茶紅豆牛奶加珍珠

另外再加咗大同香油腸粉拼魚蛋燒賣
魚蛋好彈牙

有大盒都係$17👍🏻👍🏻👍🏻

2019-10-11
2019-10-13 103 浏览
外國朋友仔返嚟香港,當然要帶他去吃一吃香港地道美食啦。今次帶外國朋友仔來到這間乜嘜雞蛋仔,門面可愛雞仔真夠吸引嚟到呢度梗係要食返份雞蛋仔啦,除咗原味雞蛋仔之外,仲有多款創新味道可以選擇,例如粒粒芝士、抹茶紅豆、咖啡朱古力、榛子朱古力等。外國朋友仔喜好抹茶,所以選了抹茶紅豆雞蛋仔($23)。而我就想試吓格仔餅,在老闆推介下,選了咖啡榛子格仔餅($25)。這間店舖的地道美食都挺多元化,除了雞蛋仔格仔餅之外,還有腸粉燒賣魚蛋,噹噹烏冬餐同營多撈麵餐以及點心等,仲有多款飲品可以選擇。雞蛋仔同夾餅即叫即製,等待期間都有不少人幫襯購買各款地道美食,人流都幾多。抹茶紅豆雞蛋仔:終於等到我們的美食了,新鮮熱辣,外脆內軟,有淡淡的抹茶香味。咬開雞蛋仔,可以見到是真材實料,不是空心雞蛋仔,淡綠色的雞蛋仔滲出抹茶香味,還有粒粒紅豆在內。每一粒雞蛋仔都十分飽滿,外脆內軟,越食越滋味咖啡榛子格仔餅:分量十足,十分厚實。咖啡榛子味的格仔餅還可以塗上牛油花生醬砂糖,起初好擔心唔夾,食落又出奇地絕配,真的Yummy咖啡榛子口味的格仔餅較為創新,但正正合我這個咖啡控的心意。格仔餅同樣外脆內軟,咖啡榛子味配上傳統牛油花生

咖啡榛子格仔餅
咖啡榛子口味的格仔餅較為創新,但正正合我這個咖啡控的心意。格仔餅同樣外脆內軟,咖啡榛子味配上傳統牛油花生醬砂糖食落為之一振,啱晒喜歡甜食的女生。大大份真材實料用料十足,食完已經飽飽地,叫埋杯嘢飲解解渴先
宇治抹茶紅豆牛奶
外國朋友仔咁鍾意抹茶,當然叫了宇治抹茶紅豆牛奶($20) 啦,老闆仲好貼心提議我們少甜。抹茶及紅豆的分量都配搭得幾好,飲落都幾好飲。好彩跟了老闆的建議叫了少甜,否則真的太溜了,因為一次過食太多甜食。

食完雞蛋仔,格仔餅同飲品之後,已經很飽了,之前仲話想試埋燒賣魚蛋腸粉,唯有下次再嚟,試埋其他地道美食啦。乜嘜雞蛋仔好食有驚喜,值得推薦
2019-10-09
2K
2019-10-12 45 浏览
因為補習嘅緣故每個星期都要去佐敦一次最期待嘅就係落堂之後周圍搵食🤩今日同朋友試呢間雞蛋仔六點幾嚟到 都好多人排隊 唔少人買小食佢哋原來有得賣魚蛋燒賣撈麵呢啲!我地就一人一底雞蛋仔 加多杯飲品一齊飲-🍵抹茶朱古力($23)作為典型嘅港女 我哋最鍾意就係抹茶乜乜乜🤫我對抹茶紅豆呢個組合麻麻哋於是就要左抹茶朱古力即叫即整 等左唔使5分鐘就有得食一拎上手熱辣辣即刻食一舊 係外脆內軟架🤩我鍾意佢哋用咗黑朱古力 咁就唔會過甜抹茶味都幾濃郁 淡淡甘香欣賞佢哋好足料 雞蛋仔唔係空心👍🏻每一粒都有朱古力-🧀竹炭溶心芝士($28)一見到個名就決定要呢個因為竹炭比較少見同抹茶朱古力一樣 外層香脆 裏面煙韌竹炭其實冇乜味 所以要加上芝士每一啖都有芝士 溶溶地咁🤤我朋友係咁話好食😂 大推👍🏻-🍎蘋果玉露($16)本來諗住叫珍珠奶茶但係最後都係要蘋果玉露因為清清地可以中和雞蛋仔嘅甜果然冇叫錯!好有細個飲道地蘋果玉露嘅感覺😆我哋冇特別叫少甜 不過佢都甜度啱啱好椰果分量多 有咬口 唔會成浸糖水味而且十幾蚊杯 價錢合理
因為補習嘅緣故
每個星期都要去佐敦一次
最期待嘅就係落堂之後周圍搵食🤩
今日同朋友試呢間雞蛋仔

六點幾嚟到 都好多人排隊 唔少人買小食
佢哋原來有得賣魚蛋燒賣撈麵呢啲!

我地就一人一底雞蛋仔 加多杯飲品一齊飲
🍵抹茶朱古力($23)

作為典型嘅港女 我哋最鍾意就係抹茶乜乜乜🤫

我鍾意佢哋用咗黑朱古力 咁就唔會過甜
抹茶味都幾濃郁 淡淡甘香
欣賞佢哋好足料 雞蛋仔唔係空心👍🏻
每一粒都有朱古力
🧀竹炭溶心芝士($28)

一見到個名就決定要呢個
因為竹炭比較少見
同抹茶朱古力一樣 外層香脆 裏面煙韌
竹炭其實冇乜味 所以要加上芝士

每一啖都有芝士 溶溶地咁🤤
我朋友係咁話好食😂 大推👍🏻
🍎蘋果玉露($16)

本來諗住叫珍珠奶茶
而且十幾蚊杯 價錢合理

• 熔心芝士雞蛋仔
  • 抹茶朱古力雞蛋仔
2019-10-06 59 浏览
香港人最鐘意食地道小食,聽聞有間係佐敦既雞蛋仔店好食到摞獎,甘岩行開佐敦特登好試下。去到間鋪真係好多人排隊,呢度真係好多吾同款吾同味的雞蛋仔,仲有格仔餅,真咩好多口味可以揀。除左出名雞蛋仔,原來仲有撈面同魚蛋燒賣可以食,吾怪得甘多人來買外賣當晚餐,真係好多選擇啊。咁多款選擇當中,我揀左馳名的雞蛋仔同格仔餅,味道方面我就揀左榛子朱古力雞蛋仔,格仔餅既就係綠茶紅豆花生醬味的。兩個都係新鮮滾熱辣出爐,好味到不得了啊。雞蛋仔粒粒都爆滿榛子朱古力,而且好脆好香熱辣辣,外脆內鬆軟,超正超好食。而格仔餅都係超香脆同埋裡面的餡真係好滿,每一口都係夾雜綠茶紅豆和花生醬味,甜甜的好好吃啊。今次真係無來錯,呢間雞蛋仔店一流,鍾意食雞蛋仔既一定要來呢度試試。

2019-10-03
  • 榛子朱古力味雞蛋仔
2019-10-04 52 浏览
放工時間同朋友仔經過呢間小食店,見到招牌好得意、餐牌設計精美,而且食物選擇多,吸引左我地停留腳步!見到都幾多人幫襯,但當我地向老闆娘打聽邊款係佢地既招牌菜時,佢仍然好親切熱情咁向我地介紹佢地的特色食物,心想有咁喜歡自己作品的店主,食物水準一定好高!果然不出我所料!咖啡榛子朱古力雞蛋仔($28)即叫即做的雞蛋仔拿上手就令人有一種好窩心的感覺,最驚喜係呢款口味係唔甜的,帶有好香的咖啡味,食到真材實料粒粒榛子,加上朱古力醬令口感很豐富,好味道!抹茶紅豆格仔餅($23)同樣是即叫即做的,相比雞蛋仔賣相更精美,也很美味!第一啖咬落去好脆口,抹茶味好出,食落原來唔止有紅豆,仲有濃濃的花生醬,香甜而不膩,食得出材料是經過精心配搭的!值得欣賞!等候雞蛋仔時仲食左乜嘜牛肉燒賣 ($12/7粒)及牛肉球($12/3個),兩款蒸點配上豉油辣油喼汁,就是很美好的童年回憶!加上改良了牛肉燒賣及牛肉球,口感彈牙,牛肉球更值得一試!

咖啡榛子朱古力雞蛋仔($28)

抹茶紅豆格仔餅($23)

經過這間小食店見個店名咁有趣,仲有咁多新奇食品供應,淨係雞蛋仔既口味已多得驚人。好,咁耐冇食過,等小好食個正斗咖啡榛子朱古力雞蛋仔先!即叫即整,粒粒肥大熱辣辣,裏面仲係流心添,咖啡朱古力味香濃,好有口感,非常驚喜!牛肉燒賣,第一次喺街邊小食店食牛肉燒賣,肉香味道正,置身於繁忙的鬧市,簡直是一種安慰。加埋店主自家製咖喱汁,好香口嘢味,朋友話可以再辣一點,果然係食得辣之人,對我來說剛剛好。 自家製牛肉球,呢個唔試真係唔知咁好味,超巨型,係呀牛肉燒賣嘅2.5倍大!肉味鮮又可口,加辣超正,啖啖肉嘅感覺實在太美妙。香港特色小吃,絕對回味無窮,百吃不厭。加上香港人嘅創意,令平凡小吃絕不平凡。

好,咁耐冇食過,等小好食個正斗咖啡榛子朱古力雞蛋仔先!

自家製牛肉球,呢個唔試真係唔知咁好味,

超巨型,係呀牛肉燒賣嘅2.5倍大!
肉味鮮又可口,加辣超正,啖啖肉嘅感覺實在太美妙。

香港特色小吃,絕對回味無窮,百吃不厭。
加上香港人嘅創意,令平凡小吃絕不平凡。

2019-09-30
宵夜
  • 自家製牛肉球
  • 雞蛋仔
2019-10-02 37 浏览
今日同同事係佐敦做完野路過這間小食店就試下啲小食,我就叫左一份竹炭朱古力雞蛋仔,而同事就叫左個咖啡榛子格仔餅。係等待的過程中,係老闆極力推薦下,我地仲叫左份牛肉燒賣share。個牛肉燒賣老闆真係冇介紹錯,牛肉味的濃度同牛肉球差唔多,但口感更加彈牙,再加埋喼汁同辣醬,味道冇得頂。至於我點的竹炭朱古力雞蛋仔的朱古力味好濃烈,據老闆娘講,加入竹炭的原因係為左令到雞蛋仔的味道更香更脆,而係即叫即製下,咬落去脆、入面的朱古力醬軟,個人十分滿意。而同事點的咖啡榛子格仔餅的咖啡香係滲透每一格,每啖都有原粒榛子,口感豐富,不過略嫌唔夠脆。

2019-09-26
今日同男朋友去咗佐敦渡船街覓食, 可愛嘅招牌吸引左我既留意, 即刻停低睇下有乜食先🤩呢度除左主打唔同口味既雞蛋仔同格仔餅, 仲有其他小食同飲品選擇當我地猶豫不決食乜既時候, 老闆娘超Nice好主動地為我地介紹同推介🥰🐮乜嘜牛肉燒賣7粒 ($12)魚肉燒賣、豬肉燒賣就食得多啦, 牛肉燒賣真係第一次食, 味道有啲似冇咁濃味牛肉球, 口感都幾彈牙☕咖啡榛子格仔餅 ($25)即點即整, 一拎上手熱辣辣, 非常厚實有份量, 急不及待一啖咬落去, 咖啡味餅底外脆內鬆軟而且加左好多一粒粒原粒榛子, 口感豐富, 配上牛油、煉奶、花生醬, 好邪惡好好食, 香濃咖啡既苦中和左煉奶既甜同牛油、花生醬既膩, 原來都幾夾嫁👍🏼🍵宇治抹茶紅豆牛奶-少甜 ($20)紅豆份量都頗多, 宇治抹茶味道唔夠濃, 被牛奶味蓋過左, 所以整體感覺有點似紅豆冰性價比非常高, 特別是格仔餅, 價錢平 夠大份 味道好, 雖然店舖位置唔算太就腳, 但絕對值得專程嚟試吓👍🏼
今日同男朋友去咗佐敦渡船街覓食, [乜嘜雞蛋仔] 可愛嘅招牌吸引左我既留意, 即刻停低睇下有乜食先🤩

🐮乜嘜牛肉燒賣7粒 ($12)
乜嘜牛肉燒賣

☕咖啡榛子格仔餅 ($25)
咖啡榛子格仔餅

🍵宇治抹茶紅豆牛奶-少甜 ($20)

外卖自取
2019-09-27 50 浏览
身為一個雞蛋仔控😎🍳🍳🍳時常都會喺唔同嘅地區 ,尋找不同 口味的雞蛋仔😊😊今次喺九龍區乜嘜雞蛋仔竟然發現有粒粒芝士雞蛋仔!🧀🧀🧀🧀🧀😍新鮮熱辣嘅粒粒芝士,每一粒雞蛋仔入面都包滿芝士,非常足料!🤗🤗芝士+雞蛋仔真係超級好食!!!而且性價比非常之高,😚😚只係25蚊一底。除咗粒粒芝士雞蛋仔, 仲有好多創新嘅口味。 竹炭雞蛋仔, 其他地區我都冇見過😉😉 真係好想試下。除了雞蛋仔好食😋😋,佢地嘅燒賣+撈麵 套餐嘅質素都非常好。麵質唔會太林,燒賣又彈牙。撈麵套餐加十幾蚊可以有珍珠奶茶,珍珠奶茶嘅珍珠夠咬口又唔硬, 煙煙靭靭 唔會一pat pat ,奶茶味道香濃, 唔會太甜又夠茶味😋😋😋#甜品 #小食店 #燒賣 #台式飲品 #珍珠奶茶
身為一個雞蛋仔控😎🍳🍳🍳
時常都會喺唔同嘅地區 ,尋找不同
口味的雞蛋仔😊😊

今次喺九龍區乜嘜雞蛋仔
竟然發現有粒粒芝士雞蛋仔!🧀🧀🧀🧀🧀😍
芝士+雞蛋仔真係超級好食!!!
而且性價比非常之高,😚😚只係25蚊一底。

#甜品 #小食店 #燒賣 #台式飲品 #珍珠奶茶

2019-09-27