2015-09-18 459 浏览
其實亞來街初初係POPCORN開張時食過一次, 當時只記得油煙味好勁, 食完成身都好臭. 自此之後, 就一直吾敢再去食. 不過今晚心血來潮, 同屋企人再去試一試!入到去發現抽氣同通風改善左好多, 冇再煙霧瀰漫, 反而另我地會慢慢欣賞下哩度嘅裝修 Mummy話D裝修好似幾個月前去過星加波D餐廳亦另我地突然好掛住當地嘅美食呢介紹野食先:整體其實食物質素不錯, 會再食

介紹野食先:
肉骨茶伴飯
馬拉盞通菜
油鬆餅加咖喱汁
牛串
整體其實食物質素不錯, 會再食
2015-09-18
馬拉盞通菜
油鬆餅加咖喱汁
牛串
  • 油鬆餅
  • 串燒
  • 炒通菜
2015-08-20 427 浏览
亞來街開業已一段時間,記得剛開幕不久試過一次,印象不太好,所以一直沒有再光顧,但見它還能在將軍澳Popcorn生存,應該不會太差,再給它一次機會吧。我點了海南雞飯,湯偏鹹,其他都不錯。蝦子餅點了其中一款晚餐,青咖喱雞飯,十分足料,色香味俱全。還點了一碟蒜蓉炒飛天通菜。
海南雞飯
我點了海南雞飯,湯偏鹹,其他都不錯。
青咖喱雞飯
蝦子餅點了其中一款晚餐,青咖喱雞飯,十分足料,色香味俱全。
蒜蓉炒飛天通菜
還點了一碟蒜蓉炒飛天通菜。
2015-08-13
2015-07-26 418 浏览
有選擇困難症的我,二話不說就點了"肉骨茶"。全因我沖著"bat kut teh" 以來。它的表現絕對冇令我失望 湯底熱辣辣,藥材味一點都不濃,比起濃濃的藥材味反而來得更好。排骨都有成4大件,相當理想既份量。油條依然脆身,如果再多點油條就會更美好。更落本地配上新鮮辣椒伴豉油。
有選擇困難症的我,二話不說就點了"肉骨茶"。
全因我沖著"bat kut teh" 以來。
它的表現絕對冇令我失望

排骨都有成4大件,相當理想既份量。
油條依然脆身,如果再多點油條就會更美好。
更落本地配上新鮮辣椒伴豉油。
2015-07-19
2015-07-03 504 浏览
今天妹妹是放大假的第二天,她要幫甜寶寶積及去拿校服,做媽媽真的不易,因為甜寶是家中的寵兒,也被爺爺嫲嫲寵壞了,每天是嚷着看電視,基夲上現在的新生兒也太幸福了吧!傑西卡和我來過亞來街數次,今天要嘗一下馳名去骨海南雞飯和方魚肉碎蠔仔湯泡飯,今天真是蠻失望,因海南雞的賣相不錯,但雞淡而没有味道,湯很咸祇是暖暖的,飯很硬真的没味,我們不喜歡浪費食物,但一碗飯我們也吃不完,至於方魚肉碎蠔仔湯泡飯,祇有4小粒蠔仔,方魚也很硬很難咬碎入口,整個泡飯真的完全失敗!懷舊的亞來街,沒有令我再懷念了!
懷舊的亞來街,沒有令我再懷念了!
2015-07-03
2015-06-09 333 浏览
今日行街經過 難得見到間星馬菜既餐廳。就入去試下 入到去 個侍應好nice咁帶我埋位。埋位後 叫左個飛天通菜 泰式鳳爪 同杯越南三式荔枝椰香。叫餐時 個侍應都好詳細 介紹每樣菜既特色,俾個GOOD佢。等左五係好耐 飛天通菜就出場。一食落口 果種味道真係一流。好到係比得上酒樓既質素 四十幾蚊可以食到大師傅既手勢 真係物超所值💰💪💪💪食住通菜飲荔枝椰香 真係冇得彈😄😄😄晚餐完後 望一望個廚房 都好乾淨企理 俾人一種清新既感覺😆😆整體黎講 平。令。正。😚😚😚下次要叫埋屋企人黎試下先得。
2015-06-09
2015-05-27 392 浏览
話說今日假期同另一半係popcorn睇戲 睇戲前當然要醫爆個肚仔先啦!經過見到有下午茶 就一於試下!侍應好快就帶位比我地同拎左張餐牌尼 見到有個餐叫 娘惹喇沙摻摻  好好奇究竟係咩尼 就問侍應 佢地咁忙都好有禮貌咁同我解釋  我都吾好意思 問長問短原來係油麵加米粉兩溝咁解 我就叫左個肥牛喇沙 配無骨鳳爪沙律,果醬多士 同南洋咖啡凍(煉奶) 估吾到幾好飲 d比例岩岩好 吾會因為落煉奶而好甜  又飲到咖啡d甘未👍🏻👍🏻    個無骨鳳爪真係好難食!根本一d都吾正宗!  無味 好似食緊水浸鳳爪咁 👎🏻好乾身 果醬多士  根本就係果醬麵包 一d都吾脆 又凍既 懷疑一早搽定d多士放係到個喇沙就幾好食👍🏻不過吾夠辣 問侍應拎個辛巴醬 點知無 有咩理由一間星馬菜既茶餐廳無辛巴醬  侍應問我介吾介意用辣椒油 。咁我唯有係咁啦。。不過 一杯咖啡奶茶都分好多樣 又港式咖啡 又南洋咖啡(煉奶/淡奶/黑甜) 真係搞到人都亂另一半就叫左個撈檬配  咖史多士, 雜果沙律 同南洋奶茶熱(煉奶) 👍🏻 見住水吧仔拉到d茶好高 十分期待 一送尼 d泡仲未散 飲淡泡再飲淡茶先 口感非常好 甜到適中👍🏻👍🏻👍🏻 出面好多餐

話說今日假期同另一半係popcorn睇戲
睇戲前當然要醫爆個肚仔先啦!
經過見到有下午茶 就一於試下!
侍應好快就帶位比我地同拎左張餐牌尼
我都吾好意思 問長問短
原來係油麵加米粉兩溝咁解

個喇沙就幾好食👍🏻不過吾夠辣 問侍應拎個辛巴醬
咁我唯有係咁啦。。
不過 一杯咖啡奶茶都分好多樣
又港式咖啡 又南洋咖啡(煉奶/淡奶/黑甜) 真係搞到人都亂

十分期待
一送尼 d泡仲未散 飲淡泡再飲淡茶先 口感非常好 甜到適中👍🏻👍🏻👍🏻 出面好多餐廳都做吾到既嘢呢到竟然可以做到 有d驚喜

就係拉出尼既茶起左層泡
但開心得太早! 因為趕時間所以問下侍應生個撈檬仲有幾耐 點知聽到廚房師傅講哂粗口咁話xxxx岩岩入無幾耐 吹乜x  我地只係想問仲有幾耐耐吾係吹你地 洗吾洗咁惡
之後有個類似較高層既廚師走出尼同另一個講 xxxx 咪x理佢 係到吹 整完放幾個字先好出比佢 等佢等下 咁x鍾意吹丫啦 ! 我同我另一半o哂嘴  有乜理由咁對d客
侍應就好比好服務態度 廚房就一d禮貌都無 人品都差到

真係吾知呢間鋪係做生意定趕客 太過分!
未試過食嘢食到咁嬲 我地比錢尼食嘢 咁都得?!
個撈檬尼到 得一塊小小魚餅 一隻雞翼 份量太少
隻雞翼d肉仲要好紅 有血水  生到咁
侍應講 然後佢都好有禮貌咁代廚房吾好意思我
換過隻雞翼
不過無講呢碗嘢既味道  連食物既生熟 都做吾到真係好差 。
2015-05-25
2015-05-03 347 浏览
咖央多士 $18一塊多士切開四件,上面塗上咖央醬,味道正常雞中翼喇沙 $55喇沙口感似油麵,湯底唔辣唔甜,無驚喜。雞翼無雞味,唔值呢個價。南洋熱奶茶跟煉奶$18無茶味,偏甜。
咖央多士 $18
一塊多士切開四件,上面塗上咖央醬,味道正常

雞中翼喇沙 $55

南洋熱奶茶跟煉奶$18

無茶味,偏甜。

2015-03-16 478 浏览
今日,經過將軍澳popcorn 見又到lunch time,呢間舖好似幾特別就入左去食。儘管今日是星期日,但都不是太多人,而且座位之間空間寬闊,坐得很舒服。很快,侍應就攞左塊餐牌黎雖然間舖本身有set lunch 但我想食下其他,所以就冇叫到我今次就試左 娘惹海南雞喇沙摻摻在等食物來的同時,我都四周圍睇下呢間舖既佈置,不論是檯,椅子定燈,都好有以前八九十年代的特色,加上輕快的音樂,整個人都好放鬆。等左5-6分鐘, 我碗娘惹海南雞喇沙摻摻就黎左,一陣喇沙的香味撲鼻,我立馬去嚐嚐湯底,先有很重椰味,後有喇沙的香味。海南雞是另上的,所以我先嚐了海南雞,滑而不膩,我再放進湯底,湯底汁滲入整塊雞但又不會遮蓋雞的味道。而麵條的硬道亦剛剛好。

很快,侍應就攞左塊餐牌黎

我今次就試左 娘惹海南雞喇沙摻摻

2015-02-03 531 浏览
早兩日honey同我去咗將軍澳Popcorn間"亞來街"食lunch,佢要咗碗海鮮喇唦,我就試海南雞飯.其實我一向麻麻地東南亞嘢..不過個雞飯又唔錯𡃓,係雞脾嚟㗎,冇其他網民講嘅東搭西搭,份量很足,雞肉又嫰滑,至於有冇雞味?對幾十蚊個飯,冰鮮雞又好,雪藏雞又好,差唔多啦;不過我就冇飲個湯..而杯馬來咖啡俾煉奶果種,就只係飲咗少少..真係唔多咁慣個味~其實叫之前,honey已經講咗我未必頂得順..至於碗喇唦,就好求其喇,啲所謂海鮮,蝦同青口雪到乜味都冇,連魚旦魚片都好似滾到冇哂味..啲蝦就預咗差,但係魚旦使幾錢?點解唔用啲好少少?好在油麵同米粉和湯都算係正常,不過拉平碗麵都係唔多合格..下次?我諗可以再食雞飯..
~其實叫之前,honey已經講咗我未必頂得順..
海南雞飯
海鮮喇唦
至於碗喇唦,就好求其喇
下次?我諗可以再食雞飯..
2015-01-29
2015-02-02 271 浏览
好鐘意哩個紅咖哩荔枝鴨,微微spicy,好濃香椰奶味,配合得好好,茘枝淸甜,啖啖鴨肉,正。另外肉骨茶就一般,不太葯材味。好大份,配油炸鬼,d豬肉骨未係太入味。。。海南雞也是我的飛佛,滑囗唔油膩。之前係先買飯再搵位,而家是坐底有侍應落單,good好多
海南雞也是我的飛佛,滑囗唔油膩。
之前係先買飯再搵位,而家是坐底有侍應落單,good好多
2015-01-30
  • 紅咖哩荔枝鴨
2014-12-06 436 浏览
睇戲前食個lunch,service ok.門口餐牌推介set,$64 +3有熱飲。極之失望。飯乾冇香味,雞最離譜,只有兩塊完整,表面看不錯,反轉只得雞皮連小塊雞肉,其他只是亦尖+雞翅膀斬碎後兩小塊。唯一可取只是杯奶茶(煉奶)不會再幫襯。
睇戲前食個lunch,service ok.門口餐牌推介[馳名去骨海南雞飯]set,$64 +3有熱飲。極之失望。
馳名去骨海南雞飯
奶茶(煉奶)
2014-12-05
奶茶(煉奶)
2014-11-20 442 浏览
之前試過一次食依度既下午茶 喇沙,覺得好味👍又抵食 ,所以今日帶阿媽黎試下!今次我揀左食依度既精選海鮮冬陰公湯金邊粉, 好失望!完全無味,衰過食清湯,要加d辣椒油先食到有味,50蚊就超級唔抵! 下次我都係食返喇沙~~
之前試過一次食依度既下午茶
喇沙,覺得好味👍又抵食
,所以今日帶阿媽黎試下!

今次我揀左食依度既精選
海鮮冬陰公湯金邊粉,
好失望!
下次我都係食返喇沙~~
2014-11-20
  • 喇沙
2014-11-03 368 浏览
又到午餐的時間,與朋友兩人來到亞來街,其實人流亦算多,幸好不用答枱坐。起初以為像餐廳一般,但原來是自助式,自己排隊買餐後,返回坐位等食。沒有特別套餐,只能散叫食物。選了一個娘惹雞中翼喇沙擔擔,看似不錯,不過味道麻麻,雞中翼有4隻,太燶,亦有點鹹,喇沙尚算彈牙,有口感,但湯底顏色不錯,不過真的麻麻,好像分開煮一樣,無味道可言。價錢亦偏貴,$55元,再加杯$17元凍檸茶,但食物又好普通,不太好吃,不過尚算接受得到,一次就好了。
娘惹雞中翼喇沙擔擔

2014-10-11
2014-10-31 316 浏览
叫了一碗馬來沙嗲河粉,名字不記得了,總之當天只得一款湯粉,剛好想吃點帶湯的東西,想也沒想便落單。飲品我點了奶茶,侍應問要煉奶還是自己加糖,我要了前者,雖然有點過甜,但在重味和無味之間,我還是寧願重口味。然後,主菜來到﹕湯底無沙嗲味,只是水加鹽,河粉很實,像未煮透一樣,至於雞柳,我能夠說一句:白灼功夫不錯!嚴格嚟講,呢碗嘢只可以話係將一D水、調味料、河粉同熟雞柳擺埋一齊!
2014-10-30
2014-10-05 641 浏览
今日12點幾係Pop Corn經,見亞來街有位,就入試試。原來坐底睇晒餐牌要自己出去落單同俾錢先。我見佢地d份量唔係太大,所以就叫多幾樣嚟試。海南雞半隻,雞肉都算滑,但無咩雞味,但配菜醃得好味。餐湯我唔太鍾意,有d苦味,但又唔似苦瓜湯。馬拉盞炒通菜,都好有鑊氣,菜也很嫩。越式春卷,春卷不太厚,都不錯。沙爹雞串燒,我覺得肉比較硬,個醬也不野味。海鮮喇沙,佢分開兩碗上,一碗是麵一碗是海鮮(包括有魚片,魚蛋,青口,蝦),個湯底不是太濃,但都好味。咖央醬西多士,多士都厚,但咖央醬不夠。

馬拉盞炒通菜,都好有鑊氣,菜也很嫩。

越式春卷,春卷不太厚,都不錯。

沙爹雞串燒,我覺得肉比較硬,個醬也不野味。

咖央醬西多士,多士都厚,但咖央醬不夠。
2014-10-05