2021-11-30 174 浏览
青衣城剛開既新餐廳,見到成日有人排隊,食物和態度應該唔差,咁就排隊試吓。我哋叫咗無骨海南雞飯套餐,根據餐牌上寫明,可用$38價錢點兩款小食,而點餐時再確認侍應係有上述優惠。另外,我哋點既海南雞飯加$10可換餐牌上的飲品。該位侍應亦立即給我們只有總付款額的收據。我覺得奇怪,點解收據只有總數,而無細項收費,於是用Apps check吓,點知全部都收咗正價收費,包括小食和飲品。立即理論,更改返餐單優惠,以此為監,決不再幫襯•
該位侍應亦立即給我們只有總付款額的收據。
2021-11-29 297 浏览
雞絲扎肉湯河食物來到既時候﹐就係圖中咁既面貌(完全無動過)﹐賣相有點嚇人之餘﹐份量比menu上既廣告圖片少了不少。味道不過不失﹐湯OK 可惜雞絲無雞味﹐麵既份量亦好少﹐我係飲哂D湯先算得上有少少飽既感覺。諗起碗野都成七十幾蚊... CP 值比較低﹐應該唔會再 encore。豬肉串﹐魚餅小食亦係麻麻地好食﹐太多油了。食物似係一早做好﹐臨時加熱。魚餅本身有少少spicy, 豬肉串有少少似食緊台灣香腸。都算係新開張﹐希望食物品質可以把控得更好。
雞絲扎肉湯河

豬肉串﹐魚餅
小食亦係麻麻地好食﹐太多油了。食物似係一早做好﹐臨時加熱。
魚餅本身有少少spicy, 豬肉串有少少似食緊台灣香腸。

都算係新開張﹐希望食物品質可以把控得更好。
2021-11-18 345 浏览
母親大人指明食呢一間 原因係成日都見到大排長龍😂話說我12點去到都已經8成入座率 一於就拎坐位先🤩起喇沙同海南雞飯之間 揀左無骨海南雞飯($90)! 雞件的數量不少👍🏻 醬汁就一般味道。 不過碗油飯又真係好香 幾好食 眼見色水都好靚❤️ 雞湯又係濃而不油 呢part比高分👍🏻媽媽就點左新加坡肉骨茶($86)都等左一段時間湯底係重胡椒加有藥材的 飲咗幾啖都覺得好䁔胃😋 但得兩舊骨同兩舊豆卜 老實份量就唔多夠😅 女人都未必夠呢店係無需10加1 服務費 味道係唔錯 性價比就差少少啦😂短暫未必回頭

起喇沙同海南雞飯之間 揀左無骨海南雞飯($90)!

媽媽就點左新加坡肉骨茶($86)都等左一段時間

呢店係無需10加1 服務費
味道係唔錯 性價比就差少少啦😂
短暫未必回頭
路過見到有新店開張,門口仲有開得燦爛的花牌。下午茶餐只得一款HKD48連一杯飲品,供應至下午五點半。肚子又有點餓,索性食過早飯。不知是因為新開張,還是廚房真是一碗一碗慢慢煮。入座後已即時用手機自助落單(客人如有需要,職員也很殷勤地協助落單👍),但其他後加的主菜和小食都已經上了還食完後,湯河還未見蹤影😆。保守估計,起碼等了超過二十分鐘。究竟點解會煮得這麼慢,這個謎只有廚房才知道。但作為一間茶餐廳,真是很影響他們的收入,全日做少幾轉生意。幸好,久等了也沒有失望。河粉滑漱,憑顏色也知雞湯濃,雞油也有不少,雖然有益,但一碗喝盡後,就要留意膽固醇了🙃。這兒的雞絲和坊間不同,由於他們另一主打是海南雞,雞絲也是從此雞來;份量不算多,但味道不錯。可能落湯再煮過,有些比較老了一點。如果是此原因,建議廚房下次將雞絲放碗內,加上熱湯和河粉便可上菜。湯內還有幾條通菜和乾蒜片作襯托。由於薄荷味不太多,可以飲到香茅味。真是一杯成功的香茅薄荷特飲,兩者也是主角,無互爭戲份。選它的原因是班蘭,但就一點也食不出班蘭味,咖央味也只是符合標準。如果不是香脆程度爆燈,評份就沒有三星了。雖然是招牌豬手,豬皮有口感,豬手肉炆得夠

肚子又有點餓,索性食過早飯。
雞絲湯河

香茅薄荷特飲

班蘭咖央多士

亞参豬手飯

雖然是招牌豬手,豬皮有口感,豬手肉炆得夠淋;配碟又夠別緻:配菜脆魚夠脆,只是整體配菜略嫌少了一點。充其質量只有3.5星,與樓上泰國餐廳的泰式豬手無分別。(在此強調建議,開飯應引入半星評級機制,這樣才可更公平讓會員作出評價🤝。)

餐廳雖然新開不久,樓面運作很順暢。店員很有禮貌,唯一建議是店員應該戴上即棄膠手套才剪辣椒碎,始終他們是樓面員工,還負責包裝外賣和傳菜等工作。在疫情下,多注重衛生,食客也食得安心。

2021-10-29
雞絲湯河
香茅薄荷特飲
2021-10-29 473 浏览
之前喺九龍灣食過⋯普通竟然今日行青衣城見到有梗係排隊試吓啦竟然仲好味過九龍灣分店兩點左右都多人吖排隊⋯排咗15分鐘左右!已經有位😜🤟🏻服務態度好好仲用自己用二維碼點餐太方便啦又清楚又環保叫咗海南雞飯套餐⋯雞肉依然好鞋我就鍾意喇沙米線⋯配料好正⋯湯底都好濃郁+$10鹹柑桔水⋯正再嗌多個馬拉盞炒通菜太碎喇再嗌多兩個小食+$38椰香咖央⋯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蝦春卷⋯普通😃不過係脆😬
之前喺九龍灣食過⋯普通
竟然今日行青衣城見到有梗係排隊試吓啦
竟然仲好味過九龍灣分店
兩點左右都多人吖排隊⋯排咗15分鐘左右!
已經有位😜🤟🏻
服務態度好好仲用自己用二維碼點餐