2021-09-14 1198 浏览
由細到大,因為自身腸胃敏感,我都不會買街邊的冷盤滷味小食,怕食完後會肚痛🙈不過最近行經一間小食店,膽粗粗買左黎試下,覺得都幾唔錯,就向各位介紹下🤗-在TKO Gateway底層的小型美食廣場,有一間小店專門售賣冷盤滷味及一些地道小食如狗仔粉、咖喱魷魚等等,價錢介乎十幾蚊至幾十蚊,都不會很貴👍🏻-1️⃣串串套餐 $30/3串這間店售賣的滷味有9款,分別是生腸、雞腎、腸花、豬肚、豬耳、紅腸、大生腸、大墨魚和大腸頭👍🏻每款看上去都很乾淨,齊齊整整擺放在凍櫃內,非常吸引☺️這次我點的是雞腎、豬耳和大墨魚🤤雞腎和豬耳很厚身,食落爽脆,很有滿足感😋大墨肉煮得不錯,肉質唔韌及彈牙,味道又夠鮮,配合埋海鮮醬和芥末醬黎食,真係無得彈👍🏻😋
1️⃣串串套餐 $30/3串
🔍無諗過領展商場旗下嘅地方變得咁企理,當中坑口嘅TKO Gateway樓下嘅街市旁食街,當中有台灣小吃、港式點心、經濟實惠三餸飯、熱狗以及懷舊鹵水,無論想拮幾件醫肚,抑或是加餸返屋企食都似乎不錯選擇。☝️今日去咗亞哥鹵水到拮左串紅腸同要咗一碗咖哩陳皮魚蛋、豬皮同尤魚。紅腸一件3大舊,好厚身,我勁鐘意食甜醬,所以係停唔到口😋 咖哩陳皮魚蛋咬感好,咖哩唔辣(啱我)豬皮同尤魚都保持水準。🤞🏻佢有狗仔粉同粥,有自家製香辣菜莆,任裝唔嬲,下次再去可以一試!

2021-09-11
2021-08-08 423 浏览
今日下午係將軍澳,突然之間有啲口痕。咁就搵嘢食啦!見到一間食滷味嘅舖頭。咁見過價錢OK,咁就整村嚟食啦!個店員都好有禮貌嘅!至於食落口就都幾容易咬,唔會好似橡筋咬極都咬唔爛咁!都算入味嘅。食呢啲滷水,一定要配芥辣同甜醬啦。個芥辣就令我有少少失望嘅,真係淡咗少少。如果勁多啲啲,咁就Perfect喇!其實係呢個TKO Gateway 都有唔少好嘢食嘅。食滷味呢樣嘢,真係會不自覺得會食到好多嘅。我都只係叫左兩串,另外一串,分咗比朋友。而我個朋友嘅評價都感到非常滿意!
下午茶
2021-07-09 280 浏览
豬頭肉,有D人聽到已經掉頭走,但我就覺得係舊情懷,依家根本見唔到有邊處仲有得食,話說食飽飯之後經過阿哥滷水專門店俾佢賣剩嘅最後一盤豬頭肉吸引住,因為已經超過五年未食過,點都好飽住食啦,老闆有兩句可以傾下, 滷水味道唔算好濃,但有味道,爽口彈牙,加甜醬,好似搭上時光機咁,返咗去舊時果處,有機會再嚟食過。呢處應該係熟食市場嚟,中間果幾間小食,只可企定咁買,然後行埋一二邊食咗佢,我唯有好快趣咁,一件件豬頭肉放入口,大啖大啖咁咬,真係好似細個果時,又怕污糟又要食嘅感覺,正呀,一定有下次。#豬頭肉

#豬頭肉
2021-07-01
2021-04-06 367 浏览
亞哥滷味特登揸車入嚟幫襯過好多次 入面大部份嘢都好好食 絕對係用心製作 冇揸流攤 最緊要乾淨衛生 呢個時勢真係好緊要 朋友仔最愛佢哋嘅涼拌蓮藕 老實講我唔係好鍾意食蓮藕 不過食過味道係ok好食 但朋友仔次次嚟親都買兩三盒走好誇張 反而我最鍾意佢哋嘅涼拌麻辣墨魚咀 佢哋啲墨魚咀超大粒 切開咗一半都有半粒蛋黃咁大 麻辣汁好惹味 但又唔會辣到飛起 一兜入面仲有少少青瓜 呢個真係食上癮 我連汁郁飲埋🤭不過成日好快賣晒同埋唔係成日有 因為老細話佢哋唔係特登入貨墨魚咀 而係要等滷味嗰啲墨魚切出嚟先有 真係儲錢咁儲 😂😂

2021-03-30 204 浏览
胡椒豬肚湯 有暖胃驅寒既功效 岩晒寒底既朋友自己屋企整豬肚好麻煩呢到$30 就可以買到一碗 真材實料既胡椒豬肚湯 外賣一碗既份量 可以分到2-3碗通常街外面飲到嘅都冇咩胡椒 或者得個咸字 完全冇料到而呢間嘅豬肚湯 有好辛辣胡椒味架 其次就係我都好鍾意食佢啲鹹酸菜😋豬肚煮得好軟腍 洗得好乾淨 唔會有怪味我本身唔係好鍾意食豬肚 所以我都會叫佢少啲豬肚 少左都仲有好多🤣🤣 真係好足料呢個湯真係又抵又好飲 飲完驅到胃寒真係好舒服🤩
胡椒豬肚湯 有暖胃驅寒既功效

呢個湯真係又抵又好飲 飲完驅到胃寒真係好舒服🤩
胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯
2021-02-18 568 浏览
原來現在「將軍澳」商場裡面,在「坑口」「TKO Gateway」街市美食廣場裡面,最近也新開了一間製作售賣港式生腸、魷魚跟雞腎小食食品的食店。這間食店的實際名稱,叫做「亞哥滷水專門店」。我購買了一串「大墨魚」,「亞哥滷水專門店」的「大墨魚」主要來自於「墨魚鬚」。不過,幸好「亞哥滷水專門店」「大墨魚」實際口感不算很韌,而且還有彈牙的感覺。即使用牙齒也不難直接咬斷墨魚鬚,之後用牙齒咀嚼嚼爛「墨魚鬚」裡面的墨魚肉也不成問題。至於調味醬汁方面,「亞哥滷水專門店」主要為「大墨魚」塗抹了調味醬料,包括甜味「海鮮醬」,還有辣味的黃「芥末醬」。不過我覺得「大墨魚」主要食到的醬汁味道,還是來自於甜味的「海鮮醬」為主。雖然也算是食到來自黃「芥末醬」的嚼辣味道感覺,但是黃「芥末醬」辣味實際濃度相對甜味「海鮮醬」,感覺就有點遜色了。由於「亞哥滷水專門店」「墨魚」和「生腸」實際售價也不算昂貴,每串價錢都是在港幣十二、十三元左右的水平,買共有三串滷味小食的套餐,套餐價錢也只需要港幣三十元而已,性價比不俗,下次可以考慮再購買。

大墨魚

2021-01-28
大墨魚
2020-11-06 627 浏览
突然想吃鹵水嘢,才發現將軍澳甚少。最後特意坐車來這裡買一盒試試。叫了大拼盤,這是送酒一流的。鹵水豬耳一類的食物實在是太硬了,要很慢很慢咬才行,墨魚、生腸之類尚好,比較脆口。

大拼盤
2020-03-20 1205 浏览
放工買串大墨魚好滿足😆😆😆墨魚$13一串大大串,好抵食,好新鮮。店主好好人,見我拎住一大箱野 問我要唔要個大袋,好親切。下次試下其他小食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-11-30 846 浏览
去將軍澳醫院覆診,於是順便到附近覓食。之前網上睇Tko Gateway的Foodlane比較多食店,於是去走一轉。去到地方不大,但美食林立,很多食物都向我招手。今次選擇吃了懷舊香港地道小吃。首先在亞哥鹵水買了狗仔粉,有大碗($25)及細碗($18)選擇。為了能容納更多美食,買了細碗。雖然說是狗仔粉,但其實是銀針粉來的,配上菜、火腿、蝦米等為配料,自己再加辣菜脯,再加上濃味湯底,很快把它吃清光。之後再加了一串鹵水墨魚🦑,$12,咬落爽口彈牙,加上甜醬芥末,絕配。這間看來下次可以再吃了

,很快把它吃清光。

之後再加了一串鹵水墨魚🦑,$12,咬落爽口彈牙
,加上甜醬芥末
,絕配。

這間看來下次可以再吃了
I love these orange snacks every now and then but the two good ones are located in Kowloon next to busy traffic whilst the one in Sheungwan has bad attitude.Discovered this joint at the FoodLane in a clean air conditioned environment so decided to try it.The  cuttlefish  tentacles looked bigger compared to the ones I have seen before.Despite the size, it was still tender and springy.Overall, it was quite satisfying as the sauce makes every bite so moreish when you have the perfect ratio of musta

Overall, it was quite satisfying as the sauce makes every bite so moreish when you have the perfect ratio of mustard to Seafood sauce.
I love it when my skewer has a piece of chopped up feeding tentacle as that part tastes really good because it is the most tender part compared to the arms.

Also tried the intestines as it had ones of those round pieces from the two weird looking skewers behind the intestines.
Actually I am so glad I didn't order it as the texture was like biting into fat so I couldn't spit it out quick enough.
The intestines were as good as expected and the guy is quite nice as he lets you pick which skewer you want from the pile!
2019-02-04 651 浏览
行過心思思又想食狗仔粉,買外賣番屋企食。自行加配料,佢既辣菜脯係勁辣,落少少就好好味。佢入面背蝦米仔,冬菇,椰菜加埋一齊好香口,冬菇好厚身,湯底行過心思思又想食狗仔粉,買外賣番屋企食。佢有細碗$18,我叫左大碗$25。好抵食,好夠飽肚。
行過心思思又想食狗仔粉,買外賣番屋企食。
自行加配料,佢既辣菜脯係勁辣,落少少就好好味。
佢有細碗$18,我叫左大碗$25。
好抵食,好夠飽肚。
2018-12-22 514 浏览
係food lane岩岩開嗰陣其實已經食過幾次,第一次叫墨魚,價錢正常,但份量少到喊,所以之後同係等有friend一齊先會買個細雜食。今日自己一個人經過,口痕,所以買一串,$12一串,明顯係大份左。味道依然ok,當然同旺角嗰d比就無意思。
2018-12-01 374 浏览
一直知道街市隔離開左條美食街 但都未有機會試 今日口痕終於去左Food Lane到覓食啦Food Lane有各式各樣嘅特色小食店 花多眼亂 揀左好耐 最尾俾亞哥鹵水吸引住一串串鹵水色彩繽紛 令人流哂口水 但我唔係俾佢嘅鹵水吸引 反而係俾佢嘅狗仔粉吸引住 真係一試難忘狗仔粉有2個size 我揀左細碗 但係佢絕對唔細碗架 當正餐食仲有突狗仔粉嘅湯底清甜 銀針粉爽滑煙韌 仲掛到湯添而且配料都好豐富 有菜絲 火腿絲 菇片 蝦米仔 仲有仲有最重要嘅辣菜甫辣菜甫令狗仔粉更加惹味 細細碎碎嘅菜甫清甜爽脆 雖然有啲辣 但辣得好過癮 食過返噚味
一直知道街市隔離開左條美食街 但都未有機會試
今日口痕終於去左Food Lane到覓食啦

一串串鹵水色彩繽紛 令人流哂口水

狗仔粉嘅湯底清甜 銀針粉爽滑煙韌 仲掛到湯添

食過返噚味
2018-12-01
  • 亞哥狗仔粉
2018-06-27 542 浏览
忙完2 個星期 終於可以再寫返d食評依家天氣咁熱 行過就近街市買完菜想食d凍野 跟住去左買 一串腎 一串生腸 一串墨魚個賣相 紅噹噹 好吸引等我一串串咁簡單講la雞腎 都好爽口 但我唔like太厚推介 生腸 我個人都like食埋生腸花 好爽口都好爽脆 唔會有果 d腸味至於墨魚 大部分都係鬚鬚 位 都好幼但味道都ok ge當然 唔可以同 旺角好出名個 小食店 比較但在將軍澳 來講 都算唔錯ge選擇但發現 原來這裡有狗仔粉我今次叫左碗 細size同小朋友一起吃當然都有得落不可或缺ge菜脯今次落唔辣 菜脯都好幼細同狗仔粉好match個粉有菜 菇絲 蝦米仔狗仔粉都唔會淋到爛 都好值得推薦結果小朋友食左4/5
忙完2 個星期 終於可以再寫返d食評

依家天氣咁熱 行過就近街市買完菜