2020-12-21 29 浏览
Yummy Yummy‼️‼️黎過康城幾次 但都無行盡整個康城🙈因為地方實在太大了😂因為康城站多了一個出口 出入唔單止更方便 商場仲顯得更大更廣‼️我地今次簡左呢間亞泰💁🏻‍♀️ 冬蔭功海南雞湯河 $78 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅黎到梗係先試湯底🤤冬陰功湯冇得輸😌醒胃之選無走雞😍😍👍🏻因為河粉實在太多啦😂有少少吸晒啲湯😂😂😂 再試埋個雞 好嫩滑又無骨咬落啖啖肉🤤‼️‼️💁🏻‍♀️ 大頭蝦冬蔭功湯 $78威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅👅冬陰功湯真係我至愛之一因為個湯河唔夠喉😂😂😂再點左一個冬陰功湯😌慢慢品嚐🤤相反地 淨冬陰功湯反而更加香濃🙆🏻‍♀️酸度十足😖諗起都標口水大頭蝦都好鮮味 蝦肉爽滑💁🏻‍♀️ 泰式滷水無骨豬手 $98 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅好入味😚😚好林肥厚適中‼️有肉得來唔會太肥膩份量真係勁多🙈食唔晒員工好好人 主動問我哋有冇興趣打包食得唔好嘥啊💪🏻💪🏻
Yummy Yummy‼️‼️

員工好好人 主動問我哋有冇興趣打包
食得唔好嘥啊💪🏻💪🏻

2020-12-14
2020-12-21 19 浏览
唔講唔知,原來康城開咗新商場,依間商場餐廳亞泰由泰國人主理,食物價廉物美,特別係龍蝦湯河,值得一試泰式海南雞伴油飯:雞幾滑,油飯幾大碗冬陰功龍蝦湯殼湯河:龍蝦一開一開為意,好大隻,影相效果好好,椰汁千層糕:上枱時熱辣辣,好味芒果糯米飯上面有黃色嘅脆米,幾正宗嘅感覺特別一提嘅係餐廳裝修、企理、明亮,同一般九龍城可能有啲殘舊嘅泰式餐館不同,呢度坐得非常舒服順帶一提,離開時見到日出康城有好多幢大樓興建中,相信過兩三年依度就係另一番新景象

泰式海南雞伴油飯:雞幾滑,油飯幾大碗

椰汁千層糕:上枱時熱辣辣,好味

芒果糯米飯上面有黃色嘅脆米,幾正宗嘅感覺

2020-12-20 101 浏览
The Lohas呢個商場都已經開幕左幾個月,評價有好有壞,一路都未過黎參觀下。今日難得有時間,又諗唔到可以去邊,就去下呢個新商場啦。其實我每次去旅行嘅主要行程都係食野,所以喺香港都唔例外,所謂嘅參觀新商場,其實都係去睇下有咩餐廳可以食。呢排好似都好少食泰國野,見到呢間餐廳叫亞泰,朋友話覺得個名讀出黎好似叫緊一個識嘅人名咁,佢覺得好搞笑,所以我地就決定食呢間啦。我地見lunch set都幾抵食,但因為主餐牌嘅野食對我地黎講更吸引,所以最後我地每人叫左一個主食、一個小食同埋一份甜品。見到有龍蝦湯河,好吸引,本身諗住叫,但諗起我前日先食完龍蝦,所以最後揀左雜錦船河。🍜火車頭雜錦船河(走青)$78船河入面有肥牛、扎肉、貢丸、豆卜、泰式餃子,都幾多材料,好豐富。河粉有好多,食得好飽。湯底係船麵嘅湯底,有少少甜甜地咁。🍛蝦頭油海鮮炒飯 $78有幾隻蝦同埋魷魚。炒飯入面見到好多好多紅色嘅細細粒嘅蝦頭,所以個炒飯都幾香,份量又係好大。🥬馬拉盞炒椰菜苗 $68炒得好香,椰菜苗同馬拉盞真係好夾。雖然會有少少鹹,但呢個菜配埋個蝦頭油海鮮炒飯好夾,好送個炒飯,我不停一啖又一啖咁係咁食,好食。🦐泰式炸蝦餅(四

🍜火車頭雜錦船河(走青)$78

🍛蝦頭油海鮮炒飯 $78

🥬馬拉盞炒椰菜苗 $68

🦐泰式炸蝦餅(四件)$48
蝦餅大大件,好厚肉,炸粉又唔會過厚,蝦肉好彈牙,點埋醬汁好食。

🥭芒果白糯米飯 $55
糯米飯係心型架!第一次見,都幾靚。可以自己加椰汁,控制甜度。糯米飯好大份,芒果又唔少,兩個人食其實都幾多。糯米飯煮得好黏,軟硬度啱啱好,芒果甜甜地,幾好食。

🍰椰汁千層糕(四件)$35
甜甜地都幾好食,睇得出入面有好多層。食到椰汁味,口感幾彈牙。同埋呢隻綠色都幾靚。

呢間泰國餐廳我地一點黎到嗰陣已經要等左幾張檯先有得食。到兩點幾食完嗰陣,都見到門口仲有人等緊位,一路都幾多人食。可能因為真係幾抵食,每碟都大大份,味道又唔錯咁。聽店員講原來係有泰國師傅煮野食,難怪啲食物都幾好食。

最後我地食到好飽,因為份量真係好足,可能下次可以叫少幾樣野食。
2020-12-20
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 芒果白糯米飯
  • 泰式炸蝦餅
2020-12-20 18 浏览
亞泰 (將軍澳)•萬眾期待的日出康城商場The Lohas 已經開幕😍。雖然商場內有部分商店仍未開業,但有很多餐廳🍴已率先與大家見面🤩。•這店以泰國🇹🇭菜為主,常見的菜式也可在這店找到🤣。-1⃣ 冬陰公龍蝦🦞湯河 $118 原隻龍蝦🦞放在湯河上,賣相吸引😍。冬陰公湯底酸味較重,辣味會慢慢滲出,遍佈你的味蕾。-2⃣ 泰式鮮蝦金邊粉$78 鑊氣十足的金邊粉,酸酸甜甜好味道😋。唯一美中不足是豆干有點乾和硬。-3️⃣炭燒泰式串燒$62 共有4串,兩串雞肉和兩串豬肉。其中最欣賞它的豬肉,肉質嫩滑,帶有微微炭燒味,配上花生🥜味香濃的沙嗲醬,不錯👌🏻。-4️⃣ 泰式炸蝦餅$48 一客4件,頗彈牙。
亞泰 (將軍澳)

這店以泰國🇹🇭菜為主,常見的菜式也可在這店找到🤣。
1⃣ 冬陰公龍蝦🦞湯河 $118
2⃣ 泰式鮮蝦金邊粉$78
3️⃣炭燒泰式串燒$62
4️⃣ 泰式炸蝦餅$48
一客4件,頗彈牙。
再一次嚟到康城LOHAS,陸續有好多新店開幕,真係越嚟越熱鬧😆,而且呢度真係有好多好高質嘅餐廳,可謂係食飯行街兩不誤😊。而今次黎到食泰國菜,呢間餐廳新開冇幾耐,望過餐牌,發現性價比好Good😎。。泰式無骨鳳爪好有泰式風味,微微嘅酸辣,食落好開胃,作為開胃菜,Very good👍🏻。。冬陰龍蝦湯河大大隻龍蝦咬落啖啖,食落好鮮味🤤,而個湯底味道好夠味,好有泰國地道風味,河粉份量好足,不錯☺️。。椰香青咖哩雞 + 薄餅咖喱好香椰子味,唔單止食落香,聞落都好香🤩,雞肉煮得好淋,咬落好嫩。食得咖哩當然要有薄餅,好食嘅咖喱配薄餅簡直冇得彈😎。。亞泰 (將軍澳)將軍澳康城路1號The LOHAS3樓344號舖。最高為(5/5)味道⭐⭐⭐️⭐️價錢⭐⭐⭐⭐⭐️環境⭐⭐⭐⭐服務⭐⭐⭐⭐⭐️推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️

泰式無骨鳳爪

冬陰龍蝦湯河

椰香青咖哩雞 + 薄餅

亞泰 (將軍澳)
將軍澳康城路1號The LOHAS3樓344號舖

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐️⭐️
價錢⭐⭐⭐⭐⭐️
環境⭐⭐⭐⭐
服務⭐⭐⭐⭐⭐️
推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️
2020-12-14
下午茶
2020-12-10 62 浏览
亞泰最近康城新開的商場有唔少食肆,成為左將軍澳人既新寵。今次黎試下泰菜。我們叫左:-大頭蝦冬蔭功-飛天通菜-招牌蛋咖哩蟹肉枕頭包-炒金邊粉睇到冬蔭功既湯頭就覺得開胃,呢度的冬蔭功湯味道平衡得非常好。你會食到佢落左好多青檸汁,好香檸檬味,但唔會覺得只有酸味,呢個湯好有層次,隻蝦大隻有膏,蝦味唔錯。以前都有食過咖喱枕頭包,食多左都比較膩。亞泰呢款個包焗到香脆,蘸埋香濃既咖喱汁、微甜唔辣,加上勁多鮮味蟹肉,真係回味無窮,食唔停口。有齊唔少香口材料既金邊粉,甜、酸、鹹、辣共冶一爐,加上鮮榨的青檸汁,更添層次,令人食指大動。飛天通天睇落以為好濃味,但其實食落無咩重醬料味,菜仲好鮮甜,唔會炒到黃晒無口感。
亞泰

最近康城新開的商場有唔少食肆,成為左將軍澳人既新寵。

今次黎試下泰菜。

我們叫左:
-大頭蝦冬蔭功
-飛天通菜
-招牌蛋咖哩蟹肉枕頭包
-炒金邊粉

2020-12-09 53 浏览
上次以為依間嘢唔錯午飯時間喺門口等咗20分鐘先有位,點知帶位個阿姐竟然叫漏我個號碼,等咗咁耐真係有啲嬲嬲地,不過都算啦,唸住如果好食就順返條氣。下午茶價錢中等4-50元咁上下,叫咗個青咖嘢雞扒飯,有啲失望,同食評裏面相片差咁遠,而且個咖哩真係得汁無其他嘢,茄子都搵唔到粒,個雞扒似茶記咁,我明白你收𠲖個價無驚喜都正常,但我想糾正食評咁多個好味就似乎有點唔確準,我覺得只係好一般。

Thai Food🇹🇭🥢 Thai Yummy🥰💫..隨着日出康城新商場 >The LOHAS 開幕,真係愈黎愈熱鬧、愈黎愈多商店開業,呢日入左黎行街看看呢邊既新面貌之餘,順便呢個晚飯,發現左一間性價比非常高既泰國🇹🇭 餐廳🍽。.味道、賣相、服務、價錢都非常不錯,真係可以黎食多幾次。遲D 呢邊仲會有戲院🎞🎥 相繼落成,真係生活配套愈來愈好。.ll $58Boneless Chicken Feet Salads Tossed w/ Fresh Lime Juice. (Chili & Herbs)份量好大份,好抵食,而且鳳爪醃制很入味,無骨口感 啖啖肉,酸甜味道很開胃,喜歡。.ll $68Stir-fried Baby Cabbage w/ Traditional Sambai Belacan馬拉盞就是帶咸香的味道,炒平日少吃既椰菜苗,脆嫩💚 又惹味非常。.ll $75Tom Yum Goong Hainan Chicken w/ Soup Noodles海南雞🐥 份量十足,配上滑滑河粉🍜 吸盡酸辣味道既冬蔭公湯底,好醒胃啊。.ll $90Tom Yum Goong Rice

Thai Food🇹🇭🥢 Thai Yummy🥰💫

l[泰式無骨鳳爪]l $58

l[馬拉盞炒椰菜苗]l $68

l[冬蔭海南雞湯河]l $75

l[泰人大頭蝦冬蔭湯 配飯]l $90
Tom Yum Goong Rice (Traditional Thai Spicy Soup w/ Mushroom & King Prawns)
另一款冬蔭公湯,酸辣味道帶椰奶🥥 香甜,當湯喝很可以啊。大頭蝦🦐 有鮮味,配個白飯🍚,很好下飯。

l[椰汁西米糕 (4件)]l $35
Sago Cake Topped w/ Coconut Cream
椰汁糕好香甜,椰奶加上香甜粟米 & 西米。
l[泰式街頭雪糕 (2球:椰子&海鹽)]l $35
Thai Style Ice Cream (Coconut & Sea Salt)
本想吃榴槤😣 可惜當日沒有供應。不過呢2款味道都很可以,解解辣 亦清爽。

這間泰國菜🥢 真的很可以,以後入黎想吃泰菜會介紹朋友的喔。👻
×××亞泰 -A HAYA]×××
©將軍澳康城路1號The LOHAS3樓344號舖
2020-12-06 598 浏览
康城商場開幕後,去過一次,人很多。今晚再去一次,地鐵多了一個新出口,方便快捷多了。星期五晚上大約等了半小時入座,餐廳面積不大,只有十來張桌,但坐得舒適。餐廳有不少泰式菜,例如冬陰功、菠蘿炒飯、湯河等。⭐️泰國鮮椰青$38椰青水入口爽甜,厚厚的椰肉又嫩又好吃。⭐️冬蔭海南雞湯河$78我很喜歡這個湯河,因為令我想起了泰國街頭的檬粉,米粉在湯裡泡久了也沒有吸乾湯汁,麵條吸附了滿滿的湯汁,酸酸辣辣很開胃!配上雞肉其實很夠飽。⭐️招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包$128這道菜真的很了不起!份量簡直嚇了我一跳,一大個麵包中間挖空,豪氣地塞滿了蟹肉,麵包烘得香脆,沾上咖哩醬吃味道很不錯。因為蟹肉有口感但味道不算突出,配上濃郁的咖喱醬真的將咖喱味道提了出來,很棒喔!⭐️泰式飛天通菜$62泰式的通菜特別惹味,通菜炒得爽脆,入口香甜。⭐️芒果白糯米飯$55最後還有心形的糯米飯,實在很有愛。甜甜韌韌的糯米飯配上香甜芒果,實在太美好了!▫️ 餐廳的服務不錯,招牌枕頭包真的很出色,有機會再光臨也必點枕頭包。

餐廳有不少泰式菜,例如冬陰功、菠蘿炒飯、湯河等。

⭐️泰國鮮椰青$38
泰國鮮椰青

椰青水入口爽甜,厚厚的椰肉又嫩又好吃。

⭐️冬蔭海南雞湯河$78

⭐️招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包$128
招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包

這道菜真的很了不起!

⭐️泰式飛天通菜$62
泰式飛天通菜

泰式的通菜特別惹味,通菜炒得爽脆,入口香甜。

⭐️芒果白糯米飯$55
芒果白糯米飯

最後還有心形的糯米飯,實在很有愛。

甜甜韌韌的糯米飯配上香甜芒果,實在太美好了!

2020-12-03 47 浏览
好友新婚後搬入黎日出康城, 話呢度終於都開左個新商場, 帶我黎食飯, 商場都開左唔少食肆, 但我地呢晚揀左黎呢間食泰國菜入面環境都幾舒服炸豬皮配湯麵🍜食係絕配香辣肉碎生菜包🥬加左d肥豬肉 食落又唔膩 味道偏酸辣配埋生菜食又幾清爽泰式炸蝦餅🍤4件差唔多每次食泰菜都會嗌呢個小食炸到又香又脆 蝦肉夠彈牙🦐 食落又唔油膩炭燒泰式豬頸肉可能係薄切再拎去燒 食落1 d都唔硬 仲好爽口搭配埋酸酸辣辣既醬汁 好開胃冬蔭龍蝦🦞(一隻)湯河原隻上既澳洲波士頓龍蝦都幾大隻 肉質紮實又彈牙冬蔭功湯底濃郁, 配埋河粉 吸收哂冬蔭功既精華河粉份量都幾多 最後我係食唔哂
好友新婚後搬入黎日出康城,
話呢度終於都開左個新商場, 帶我黎食飯,
商場都開左唔少食肆,
但我地呢晚揀左黎呢間食泰國菜

可能係薄切再拎去燒 食落1 d都唔硬 仲好爽口
搭配埋酸酸辣辣既醬汁 好開胃

冬蔭龍蝦🦞(一隻)湯河
原隻上既澳洲波士頓龍蝦都幾大隻 肉質紮實又彈牙
冬蔭功湯底濃郁, 配埋河粉 吸收哂冬蔭功既精華
河粉份量都幾多 最後我係食唔哂

2020-12-02 84 浏览
🟢⁣⁣今日去左將軍澳日出康城新商場有The Lohas⁣食肆林立,中西日泰,真係花多眼亂😆⁣⁣最後選擇左食泰菜<亞泰> 🇹🇭 ⁣雖然係新開業,菜式選擇有好多,服務態度好,上菜都好快⁣⁣點左幾款招牌菜⁣⁣火車頭什錦船河 $78⁣湯底好有濃厚地道味道,好似去左曼谷一轉⁣餡料都好豐富,有扎肉,泰式餃子,豬肉丸⁣值得推介🤤⁣⁣招牌蛋咖喱蝦球枕頭包 $118⁣咖喱配麵包真係無得輸⁣咖喱味道適中,唔會太辣⁣蝦球size好大,咬落都好爽口 🍤 ⁣⁣泰式拼盤 $78⁣拼盤有蝦餅,鳳凰丸,春卷⁣炸得剛剛好,唔會太油而咬落又好脆👍🏻⁣⁣香辣肉碎生菜包 $78⁣喜歡酸辣嘅朋友就要必點,好有東南亞風味⁣味道偏酸,所以食完會好開胃⁣⁣Overall價錢好合理,環境又好舒服⁣推介指數: 🌕🌕🌕🌕⁣⁣
🟢⁣

今日去左將軍澳日出康城新商場有The Lohas⁣
食肆林立,中西日泰,真係花多眼亂😆⁣

最後選擇左食泰菜<亞泰> 🇹🇭 ⁣
雖然係新開業,菜式選擇有好多,服務態度好,上菜都好快⁣

點左幾款招牌菜⁣

火車頭什錦船河 $78⁣
湯底好有濃厚地道味道,好似去左曼谷一轉⁣
餡料都好豐富,有扎肉,泰式餃子,豬肉丸⁣
值得推介🤤⁣

招牌蛋咖喱蝦球枕頭包 $118⁣
咖喱配麵包真係無得輸⁣
咖喱味道適中,唔會太辣⁣
蝦球size好大,咬落都好爽口 🍤 ⁣

泰式拼盤 $78⁣
拼盤有蝦餅,鳳凰丸,春卷⁣
炸得剛剛好,唔會太油而咬落又好脆👍🏻⁣

香辣肉碎生菜包 $78⁣
喜歡酸辣嘅朋友就要必點,好有東南亞風味⁣
味道偏酸,所以食完會好開胃⁣

Overall價錢好合理,環境又好舒服⁣
推介指數: 🌕🌕🌕🌕⁣

2020-11-12
2020-12-02 45 浏览
📍亞泰 (將軍澳)日出康城終於開左唔少餐廳 入左間泰國餐廳 裝修而暖色調為主 梳化好舒服 至於食物整體ok 最鐘食佢既馬拉盞通菜🔻馬拉盞炒通菜$68黎泰國餐廳必叫既馬拉盞通菜 通菜鮮嫩 未食都聞到馬拉盞既香味 而且炒得好入味 唔會好鹹 🔻串燒$62我揀左雞肉同豬肉,雞肉串燒得好香,有炭燒既味道,肉質真心嫩滑 ,一d都唔乾 豬肉串有少少肥膏,燒過十分香口! 🔻馬沙文咖喱配牛腩煲$78🔻印度薄餅$28牛腩份量十分多 肉質十分腍又鬆軟 食落吾會痴牙 咖喱汁又唔會辣 味道啱啱好!用黎送飯 同埋點印度薄餅真好好味 薄餅唔會好硬 索曬咖喱汁好正 下次配雞肉應該更好味 因為好重牛腩味 我朋友好鍾意 🔻冬蔭公海南雞湯河$75雞肉賣相一般 食落肉質有少少鞋 而且雞皮同雞肉亦分開哂 冬蔭公湯十分酸而且無香料味 👎🏾🔻椰汁珍多冰+梳打青檸$28飲品唔錯 唔會好多冰 椰汁珍多冰都幾好飲 好多果肉 甜度適中 而且做緊買一送一優惠
📍亞泰 (將軍澳)

🔻馬拉盞炒通菜$68

🔻串燒$62

🔻馬沙文咖喱配牛腩煲$78
🔻印度薄餅$28

🔻冬蔭公海南雞湯河$75

🔻椰汁珍多冰+梳打青檸$28
2020-11-30 65 浏览
最近康城站開咗一個新商場,入邊有好多小店,都幾好行,行完街可以過嚟試吓呢間泰國嘢😋.⭐️原隻龍蝦冬陰功湯河 $118原隻上嘅龍蝦真係好吸引,夠大隻,雖然唔係新鮮嘅,但性價比好高!冬陰功湯底濃郁,係你未踏出,配埋河粉可以吸晒冬陰功嘅精華😍.⭐️泰式鱸魚片配青木瓜沙律 $98鱸魚片每件都幾大舊,厚肉,完全冇骨,啱晒懶人食😂炸得好脆,但入邊嘅肉質仍然保持好滑。個底配上青木瓜沙律好開胃,而且唔算好辣,啱晒香港人口味!.⭐️芭堤雅燒雞$98外面嘅皮燒到微微焦香,而入面嘅雞肉仍然可以保持到嫩滑juicy。

⭐️原隻龍蝦冬陰功湯河 $118

⭐️泰式鱸魚片配青木瓜沙律 $98

⭐️芭堤雅燒雞$98
2020-11-30 42 浏览
The LOHAS Mall 又開了間新泰國菜餐廳「亞泰」、趁聖誕前去逛逛商場順便試下~餐廳裝潢設計年輕、座位乾淨舒適。泰式炸蝦餅 $48炸得香脆、蝦球爽口彈牙、蘸上泰式辣醬好香口!馬拉盞炒通菜$68 咸咸地好惹味。泰式海南雞配豬手飯 $88 的海南雞算嫩滑、豬手炆得軟腍啖啖肉、滿足貪心的我一次過兩款!冬蔭龍蝦湯河 $118 原隻龍蝦上、賣相出色、龍蝦肉結實味道不錯。冬蔭公湯底濃郁、比想像中辣、不吃得辣的朋友要考慮要少辣啊!好在點了清甜的椰青解解辣☺️

馬拉盞炒通菜$68 咸咸地好惹味。

好在點了清甜的椰青解解辣☺️
2020-11-28 61 浏览
今日去將軍澳康城商場行下八下,行到差不多,便上網搵下有什麼好介紹,見呢間評價都幾好,一於去食泰國野啦~#冬蔭龍蝦(1隻)湯河原隻龍蝦買相已經好吸引,肉質新鮮彈牙,湯夠熱河粉夠滑,冬蔭湯足料酸而帶點辣,好滋味啊! #招牌蛋咖哩蟹肉枕頭包見有咖哩農夫包,仲要有埋蛋同蟹肉喎,全都是我喜歡的食材,一定要叫佢,個包熱辣辣而且質地軟熟,蟹肉真材實料新鮮足料,濃郁咖哩不太辣,份量又彭拜,撈什麼食都VERY GOOD啊。 #炒金邊粉炒得很惹味,酸酸甜甜的超開胃yummy🥳。#買一送一飲品青檸梳打唔會好甜,清爽很解渴。友人叫了奶茶說很對辦🤭。

#冬蔭龍蝦(1隻)湯河

#招牌蛋咖哩蟹肉枕頭包

#炒金邊粉
炒得很惹味,酸酸甜甜的超開胃yummy🥳。

#買一送一飲品
青檸梳打唔會好甜,清爽很解渴。
友人叫了奶茶說很對辦🤭。
2020-11-27