2023-08-16 620 浏览
午餐想試新野點知.....泰式肉碎煎蛋飯最重要係咩?炒肉碎既香葉味!我只食到咸同辣味!仲要加左d 洋蔥紅辣!衰過三餸飯,同相片完全唔同!中伏!最後午餐中最貴既一樣$58!點值得?
午餐想試新野點知.....
泰式香葉辣椒肉碎配飯
2023-06-23 545 浏览
幾驚喜,幾好食,+$5轉冬陰功湯底,幾清甜而又有香茅味,比較薄身嘅冬陰功,幾得意,唔會好油膩好fat好結身,不過無乜椰香味,清清的冬陰功。河粉幾滑,又唔會好快索哂啲汁。
2023-04-08 661 浏览
位於和宜合道的亞潘泰國菜由地道泰國人打理,營業時間係中午十二時至下午三時半,之後落場,至晚上六時再營業。平日同埋周未都會提供午市套餐,供應時間由中午12時至下午3點半。午餐有飯餐同麵餐,可選擇嫰滑的海南雞飯或者波蘿雞粒炒飯,雞肉嫰滑配上菠蘿雜粒,食得好清爽,麵餐有泰式豬頸肉湯河,泰式豬排湯河,轉冬蔭公湯要額外加五蚊,連埋一杯特飲,可以揀咸檸七,椰汁冰,或青檸梳打,就算普通既柚子蜜等等都不用額外收費。真得好抵食一個餐$5幾蚊又不用加一
一個餐$5幾蚊又不用加一
泰式豬頸肉湯河
2023-04-08
外卖自取
泰式豬頸肉湯河
  • 菠蘿雞粒炒飯
2022-10-05 774 浏览
好日都唔經葵興,咁岩因為驗車,去開打磚坪街,所以就搵下附近有咩野食,咁就執倒寶去左亞潘泰國菜啦🥹🥹🥹佢舖頭嘅門面唔算特別光鮮,亦都唔算話好近的地鐵站,附近有冇咩大型商場。不過勝在價錢夠晒親民,份量足!啱晒喺附近打工或者住喺附近嘅街坊去食!我點左:👍🏽明爐青檸汁蒸烏頭大大條又有啲粉絲,都幾開胃!👍🏽香蒜炒椰菜苗好香好好味👍🏽炸皮蛋好香好好味,一定要食,個皮蛋係留心㗎😍😍😍😍👍🏽山菜包唔食得辣嘅幾多走辣,佢啲辣都真係幾勁,我食完之後屙屎個pat pat都有啲痛🙈🙈🙈🙈

我點左:
👍🏽明爐青檸汁蒸烏頭
大大條又有啲粉絲,都幾開胃!
👍🏽香蒜炒椰菜苗
好香好好味
👍🏽炸皮蛋好香好好味,一定要食,個皮蛋係留心㗎😍😍😍😍
👍🏽山菜包
名爐蒸烏頭
炒椰菜仔、皮蛋蝦膠、炒牛河
生菜包
名爐蒸烏頭
炒椰菜仔、皮蛋蝦膠、炒牛河
生菜包
2022-08-04 1140 浏览
#chuchu食在葵涌📍 亞潘泰國菜呢間🐷同🐷爸🐷媽去親石籬睇戲都會食,真係內外都係泰國人,不過落單嗰個識講廣東話的!小區小店就一定唔係好fancy,睇個鋪面真係其貌不揚,細細間而且裝修都好平凡,但佢嘅野食好正宗好好味又抵食!雖然位置唔係附近嘅人有啲偏僻,但係必須入 #chuchu推介 食完去隔離睇埋戲,正!—————————————————————❣️泰式蝦膠炸皮蛋 $72🐷爸次次都想嗌,但有時唔餓就唔會叫,因為佢一碟有8舊,雖然係一粒皮蛋包住蝦膠去炸,但都好多!不過好好食!好彈牙!.❣️泰式燒牛仔骨 $78嗰日冇曬豬頸肉,侍應介紹呢個,第一次食,都唔差,唔算難咬!.❣️泰式香茅炸雞翼 $52呢個好好好食,意想不到的好食!炸得好香口,醃得好食,加埋泰式辣醬!.❣️泰式雞絲湯河 $xx唔知幾多錢,因為得lunch menu有,嗰日🐷好想食濕嘅嘢就問下,點知話有!雞絲份量幾多,雖然清湯,但係都好香!蘿蔔超級超級甜同淋,好想再食😚.❣️ 泰式蟹肉炒粉絲 $58呢個🐷最愛,真係好多蟹肉的,不過成碟就唔會話好有蟹味嘅,但好味囉!.❣️泰式馬拉盞通菜 $55炒通菜食鑊氣,呢度夠曬鑊氣,味道鹹鮮,勁惹味,通菜
#chuchu食在葵涌
📍 亞潘泰國菜
❣️泰式蝦膠炸皮蛋 $72

❣️泰式燒牛仔骨 $78
嗰日冇曬豬頸肉,侍應介紹呢個,第一次食,都唔差,唔算難咬!

❣️泰式香茅炸雞翼 $52

❣️泰式雞絲湯河 $xx

❣️ 泰式蟹肉炒粉絲 $58

❣️泰式馬拉盞通菜 $55
炒通菜食鑊氣,呢度夠曬鑊氣,味道鹹鮮,勁惹味,通菜都冇渣!

❣️椰青 $35.
❣️泰式三式冰 $25
飲品就冇乜特別啦,都係嗰啲!

不專業評分
👅好味指數:8/10
💰性價比:8/10
👍🏻推薦:8/10
—————————————————————
🏡地址: 亞潘泰國菜 (葵涌)
葵涌打磚坪街1-25號寶星中心地下6號舖
🕑營業時間: 12:00 - 15:30;18:00 - 22:30
#chuchu食泰國嘢
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-07-17
2022-07-08 533 浏览
第一次到,估唔到香港都食到好似起Thailand 食到泰式菜,正呀喂!D菜抄到好有鑊氣呀!環境雖然簡單,但簡單自然美有Thailand 風格!當去左一次Thailand trip
2022-07-08
2021-11-25 1003 浏览
好好食,隨便叫麵好好食,見到有位就唔好諗入去啦,好爆。炒通菜食鑊氣,呢度夠哂鑊氣,味道鹹鮮,勁惹味。生菜包嘅豬肉碎份量勁多,又夠juicy泰式金邊粉一點麵不油膩,好好食,每條都好夠味,唔會痴埋一堆。兩個人叫3個餸都食唔哂。
好好食,隨便叫麵好好食,見到有位就唔好諗入去啦,好爆。

炒通菜食鑊氣,呢度夠哂鑊氣,味道鹹鮮,勁惹味。

生菜包嘅豬肉碎份量勁多,又夠juicy

兩個人叫3個餸都食唔哂。
2021-09-25
2021-02-28 1907 浏览
在葵興工作已經有七個月了,可是「好」餐廳真的不多,暫時只有這間小店在食物味道方面值得再去。這是我第二次光顧,但一起吃的伙伴已經是不同了。短短七個月,公司走了10多位同事,混得熟也很難。第一次是吃餐廳的海南雞飯,這個是店中其中一個主打美食,油飯粒粒光亮,不用配上雞肉和醬汁,也可以吃下一整碗飯。雞肉鮮味肉質嫩滑。而令我驚喜的是他們的泰式奶茶,小豆丁是第一次喝到這種濃郁茶香和煉奶的甜。😅另一款吸引我再次光顧的是炒金邊粉。個人很少吃炒粉麵,很怕吃到油膩的食物。只是同枱的同事說很好吃,我也被麵條顏色,外觀和香氣吸引。 還記得店員送上泰式雞肉金邊粉時,是新鮮熱辣,有炒的鍋氣,麵條甜甜也開胃,是值得再吃的啊!😌

2020-12-23 1053 浏览
又係葵興睇下有咩食!見到間好似好正宗嘅泰菜,最近又成日睇泰劇就去試下!原來係泰國人開,難怪成間鋪嘅佈局都好泰味!其實唔顯眼好細一間。中午時間好多人食!但味道真係好泰呀!!!完全係去左曼谷咁嘅味!去食泰菜緊係要飲泰奶!好懷念嘅味道~
又係葵興睇下有咩食!
見到間好似好正宗嘅泰菜,最近又成日睇泰劇就去試下!
中午時間好多人食!
2020-10-05 1045 浏览
呢間亞潘泰國菜,睇個鋪面真係其貌不揚,細細間而且裝修都好平凡,好實在,真係似泰國典型餐廳。味道估唔到相當有驚喜,見到未夠7點都差唔多坐滿曬,好多街坊都有幫襯。叫左一客蒜蓉包,佢有6件,真係勁香口,新鮮烘起,咬落聽到格格聲,好脆。另外,叫左個青咖哩牛肉都唔錯。首先,牛肉份量都唔少,算足料。而且青咖喱既特色就係唔太辣,而且食得椰香味,相信配薄餅會更加正。佢既椰汁冰相當令人驚艷,滿滿椰奶味之餘,飲得出唔係好稀,溝好多水個隻,所以真係好有驚喜,性價比好高。

2020-09-04 760 浏览
食泰國嘢多數去啲泰國人開嘅一定夠哂地道同好食啲😌葵涌依頭有一間親民價既泰國餐廳,裝修平民但係食物質素唔差!性價比高👍➖佢哋嘅Lunch Menu好多選擇! 重點係❗️加$2❗️就已經可以飲到一杯凍泰式奶茶🤤(不過略為甜左啲)🥢泰式雞肉炒金邊粉$48碟嘢同杯奶茶一樣咁橙色😂 確實係幾好味同夠飽!不過唔小心撈埋側邊啲辣椒碎⋯唔食得辣嘅我表示好很辣🥵➖🍚泰式香葉辣椒炒肉碎配白飯$48肉碎炒得好香,送飯都好正!😋

🥢泰式雞肉炒金邊粉$48

🍚泰式香葉辣椒炒肉碎配白飯$48
肉碎炒得好香,送飯都好正!😋
2020-06-17 780 浏览
呢間食過幾次,佢個炒椰菜苗真係好食,必點😋😋,我今次就叫左個豬頸肉炒,性價比高過就咁炒既椰菜苗👍🏻,我食咁多間炒椰菜苗,都係呢間最好食,每次去都會食😂柚子沙律好大碟,味道岩岩好,唔會太酸,太甜,加埋生菜,花生落去食,同埋少少辣,好開胃,食主菜前必點既頭盤😋😋再叫多個黃咖喱雞,同蒜蓉包,個咖喱都唔錯,但如果可以濃味,咖哩味再重啲就好好多,發覺蒜蓉包係點唔哂d咖喱汁,所以再叫多個飯😂😂大家如果黎食,一定要叫椰菜苗,同埋呢間小店唔洗加一,價錢相宜👍🏻👍🏻
黃咖哩雞
2020-06-17
黃咖哩雞
  • 豬頸肉炒椰菜苗
2020-06-16 432 浏览
住葵涌附近的朋友帶我來這家泰國菜小店晚餐,小店位於寶星中心內,她說這家是泰國人主理的,開了一段時間,差不多有20年多年這是亞潘泰國菜的門面。我點了一個泰式炒金邊粉 Phat Thai看起來都挺足料,有蝦丶炒蛋丶青口丶芽菜丶蔥等等。金邊粉酸酸甜甜,不過比較淡口味,蝦夠彈牙,青口都挺大粒,而在旁邊還有檸檬,辣椒粒,蒜蓉等等調味料,賣相像在泰國吃到的金邊粉,可再自行調節適合自已的口味。芒果沙冰清涼解渴。金邊粉近照,蝦在粉入面。泰式海鮮冬蔭功湯河湯河味道不辣,這個有點像迎合香港人口味,但我想吃辣一點湯底不知道為什麼有點重花生味,不過這湯河挺足料,有魷魚丶蟹柳丶蝦丶蜆肉仔丶芽菜等等,如果湯底辣點就更好。
她說這家是泰國人主理的,開了一段時間,差不多有20年多年
這是
亞潘泰國菜的門面。

我點了一個泰式炒金邊粉 Phat Thai

芒果沙冰清涼解渴。

金邊粉近照,蝦在粉入面。

泰式海鮮冬蔭功湯河
湯河味道不辣,這個有點像迎合香港人口味,但我想吃辣一點
  • 泰式炒金邊粉
2020-04-16 419 浏览
早排去完泰國旅行,特別掛住泰國菜,所以同屋企人一齊去食泰國菜。呢間舖頭雖然細細地,裝修亦好似普通茶記咁,但食物嘅質素好好,亦都似係泰國人打理,嘢食都比較正宗。呢個泰式炒麵好足料,好似張圖咁見到有炒蛋、蝦仁、芽菜同蔥。味道偏甜酸辣,加左檸檬汁之後個酸味會更加強烈。好似普通泰式炒麵咁,啲麵條會比較淋淋囉囉,一個人食應該好飽。我特別欣賞佢炒熟左啲芽菜,因為有啲泰國人會擺啲生芽菜喺泰式炒麵隔離,食落去都幾唔夾同埋有草青味。當然每個人對食嘢嘅感覺係唔同,我比較鍾意熟嘅芽菜。第二樣叫左我最鍾意嘅木瓜沙律。呢個沙律佢整得都幾辣,建議唔食得辣嘅人唔好叫呢個。就算平時好食得辣嘅人,都記住同佢講小辣。呢次我係冇嗌小辣,食到噴火。但係木瓜沙律嘅口感好好,同花生、番茄仔、少少生菜夾埋一齊,食落去好清爽,亦有飽肚感,同時又幾健康。

Phad  Thai

木瓜沙律

Phad  Thai
木瓜沙律
2020-02-09 457 浏览
陪人食lunch佢就介紹左呢間平民泰國菜🤤🍴泰式海南雞飯($48)雞肉好嫩滑好食😋但個人唔太好油飯所以轉左白飯~海南雞配上佢附嘅汁甜甜辣辣咁好夾❤️而且份量一啲都唔孤寒~雞同飯都比好多~❤️🍴泰式炸蝦餅($13/1件)個人本身好鍾意食泰式蝦餅所以見到就叫左兩舊黎試下~❤️上枱時已經剪開左一半但都仲好大舊🤤可以見到佢好厚肉❤️咬落口勁脆好香口蝦味都好濃👍🏻👍🏻🍴泰式雞翼湯米粉配喇沙湯($50)喇沙湯底本身夠香濃配上米粉索曬啲湯好好味~❤️
陪人食lunch佢就介紹左呢間平民泰國菜🤤
🍴泰式海南雞飯($48)
🍴泰式炸蝦餅($13/1件)
🍴泰式雞翼湯米粉配喇沙湯($50)
喇沙湯底本身夠香濃配上米粉索曬啲湯好好味~❤️
  • 泰式炸蝦餅