2020-03-17 52 浏览
黃大仙原來都有正宗泰國菜!食泰國菜可能大家第一時間想起九龍城😝,但其實黃大仙都有出色泰國菜餐廳心水推介:二人套餐(318$ ),岩哂我每樣食 d 的小鳥胃:蔬菜 (馬拉盞炒通菜)🥬馬拉盞醬 味道香濃,通菜惹味🌿 椰汁雞湯🥣非常大的份量!湯底酸酸的泰式小食 🌯包括春卷`蝦餅`魚餅`鳳凰丸。各有不同口感,豐富選擇🐷香辣肉碎生菜包 肉碎與香茅、指天椒、檸檬葉和紅蔥頭等材料大火拌炒,讓肉碎吸收辣椒與香料的精華進一步將肉汁鎖緊🔥🔥 肉碎調味恰到好處, 酸酸辣辣十分醒胃,愈嚼愈香,更添惹味😋配上新鮮爽口生菜,肉碎更顯鹹香!加錢($50)點的菠蘿海鮮炒飯同樣出色,菠蘿汁香而清爽,解了些膩感!正!
黃大仙原來都有正宗泰國菜!

食泰國菜可能大家第一時間想起九龍城😝,但
其實黃大仙都有出色泰國菜餐廳

心水推介:二人套餐(318$ ),岩哂我
每樣食 d 的小鳥胃:
蔬菜 (馬拉盞炒通菜)🥬
馬拉盞醬 味道香濃,通菜惹味🌿
椰汁雞湯🥣
非常大的份量!湯底酸酸的
泰式小食 🌯
包括春卷`蝦餅`魚餅`鳳凰丸。各有不同口感,豐富選擇

🐷香辣肉碎生菜包
配上新鮮爽口生菜,肉碎更顯鹹香!

2020-03-13 48 浏览
入到去坐,見到枱底一灘污水,諗住同侍應英姐講聲等佢拖一拖佢啦,點知講完,侍應英姐話:咁你咪坐過第二度囉~好啦,咁我地就去第二度坐啦(之後灘污水都一直冇處理過)。叫完餐到叫飲品時,我地禮貌地詢問一下侍應鮮奶係咩牌子(因為朋友正懷孕中,吾係隻隻鮮奶都岩飲,諗住問清楚先叫,免得浪費),點知,侍應英姐惡劣態度答吾知喎。我地話可吾可以幫我地問一問,侍應英姐反白眼之後再答吾知。唉,如果佢問完答吾知都好呀,咁既態度真係吾應該。
好啦,咁我地就去第二度坐啦(之後灘污水都一直冇處理過)。

2020-02-26 87 浏览
黃大仙分店環境裝潢精致,坐都坐得特別舒適,方便傾計菜式方面,主要以泰菜和東南亞菜式為主泰式菠蘿炒飯 $105菠蘿炒飯啲料都幾豐富 有肉鬆,蝦,魷魚,腰果,青豆, 紅蘿蔔粒同菠蘿粒菠蘿新鮮嘅 菠蘿粒較酸 但加埋脆脆地既腰果一齊食又好好味.脆香軟殻蟹伴泰式蛋咖哩 $118軟殼蟹炸至金黃色又脆身沾泰式蛋咖哩更為惹味 !泰式蛋咖哩汁甜甜地 唔算辣 用來撈飯食一流.泰式椰子雞湯 $88泰式椰子雞湯同冬蔭功所用嘅香料非常相似 例如南薑、檸檬葉、香茅等等搭配新鮮雞肉、香菇 雞肉鮮嫩多汁 用料十足!兩到三人份量 性價比高.鹹魚炒椰菜苗$68 調味非常適中 不會過咸或過油!鹹魚份量也很足夠 炒菜炒得出色 椰菜苗好鮮嫩
黃大仙分店環境裝潢精致,坐都坐得特別舒適,方便傾計
菜式方面,主要以泰菜和東南亞菜式為主

泰式菠蘿炒飯 $105
菠蘿炒飯啲料都幾豐富
有肉鬆,蝦,魷魚,腰果,青豆, 紅蘿蔔粒同菠蘿粒
菠蘿新鮮嘅 菠蘿粒較酸 但加埋脆脆地既腰果一齊食又好好味

脆香軟殻蟹伴泰式蛋咖哩 $118
軟殼蟹炸至金黃色又脆身
沾泰式蛋咖哩更為惹味 !
泰式蛋咖哩汁甜甜地 唔算辣 用來撈飯食一流

泰式椰子雞湯 $88
搭配新鮮雞肉、香菇 雞肉鮮嫩多汁 用料十足!
兩到三人份量 性價比高

鹹魚炒椰菜苗$68
調味非常適中 不會過咸或過油!
鹹魚份量也很足夠 炒菜炒得出色 椰菜苗好鮮嫩
2020-02-24 96 浏览
亞萊泰有幾間分店,今日去了黃大仙中心北館個間(Aroi Thai)泰國菜,現在疫情之下經營食肆真的十分艱難,餐廳要保持食物水準又要推出特別的美食來吸引客人,仲做埋堂食不用收加一,真係非常抵食。疫情之下要找生存之道,自取外賣有六五折,真係平過買餸返屋企煮。泰式海南雞半隻,見到美味的海南雞夾了一件落口中,先至記得相機先食,連雞胸肉都可以做到嫩滑,值得一讚。泰式鮮蝦金邊粉,蝦肉爽口彈牙再配以花生碎、牙菜等配料一起炒,味道十足。泰式椰汁雞湯。迷你泰式小食拼盤,分別有蝦餅、魚餅等,佔上酸甜醬汁,十分醒胃。馬拉盞通菜,通菜炒得偏淋少少,但加了鹹魚同辣椒的配搭,十分惹味。泰式甜品飲品買一送一,椰汁紅豆冰及龍眼冰

泰式椰汁雞湯。

泰式甜品

飲品買一送一,椰汁紅豆冰
及龍眼冰
2020-02-20 53 浏览
想同大家推介黎間泰國餐廳,平民價,特別係佢既二人餐最抵食二人餐 $318小食拼盤(美味指數: 😋😋😋😋)小食拼盤有炸蝦餅、炸鳳凰丸、炸魚餅、炸春卷。春卷肉餡有粉絲、木耳等材料,炸得香脆可口。魚餅充滿了香茅等香料的味道。蝦餅同魚餅一樣夠彈牙。鳳凰丸其實就係雞肉mix蟹肉,兩種肉mix埋食得出層次感冬陰功湯(美味指數: 😋😋😋😋😋)冬陰功好足料,一大隻大頭蝦同秀珍菇,酸酸辣辣夠晒香濃半隻海南雞(美味指數: 😋😋😋😋)去骨海南雞,肉質鮮嫩嫩滑。仲配埋辣椒醬、薑油同黑醬油。馬拉盞通菜(美味指數: 😋😋😋😋😋)好惹味既馬拉盞通菜,馬拉盞既鹹香味十足菠蘿海鮮炒飯 (加配$50)(美味指數: 😋😋😋😋)菠蘿海鮮炒飯雖然係加50蚊加配既,但一d都唔馬虎,炒飯面頭鋪滿肉鬆同腰果,炒飯底下有新鮮菠蘿肉,而炒飯亦炒得粒粒分明甜品拼盤(美味指數: 😋😋😋😋)甜品拼盤有4款唔同既榚點,分別係椰汁西米榚、椰青榚、椰汁芒果榚、千層榚。最欣賞椰青榚既清甜,似大菜榚既口感。椰汁芒果榚就相對比較滑。千層榚就煙煙靱靱芒果乳酪梳打薑蜜(美味指數: 😋😋😋😋)飲品做緊買一送一優惠,芒果乳酪梳打有好芒果味,梳打仲加強左清新感。另
想同大家推介黎間泰國餐廳,平民價,特別係佢既二人餐最抵食

二人餐 $318

小食拼盤

冬陰功湯
(美味指數: 😋😋😋😋😋)
冬陰功好足料,一大隻大頭蝦同秀珍菇,酸酸辣辣夠晒香濃

半隻海南雞
(美味指數: 😋😋😋😋)
去骨海南雞,肉質鮮嫩嫩滑。仲配埋辣椒醬、薑油同黑醬油。

馬拉盞通菜
(美味指數: 😋😋😋😋😋)
好惹味既馬拉盞通菜,馬拉盞既鹹香味十足

菠蘿海鮮炒飯 (加配$50)

甜品拼盤

芒果乳酪梳打
薑蜜
(美味指數: 😋😋😋😋)
飲品做緊買一送一優惠,芒果乳酪梳打有好芒果味,梳打仲加強左清新感。另外薑蜜薑味好濃,蜜糖又中和左薑既辣

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
2020-02-18 40 浏览
同老公拜完黃大仙,就去附近的黃大仙中心食飯,之前朋友介紹北館有間亞萊泰,泰菜高質又好味,價錢唔貴。今日就去試下。餐廳地方整潔,裝潢設計好有泰國風格。見到有二人套餐,有齊小食、湯、主菜、蔬菜、甜品,想豐富一點,可以加50元有炒飯或粉,飲品重有半價優惠,咁低食,當然立刻下單!泰式小食拼盤(細):有蝦餅、魚餅、雞肉丸、春卷。蝦餅炸得香脆可口,魚餅鮮味彈牙,春卷皮脆餡爽口,雞肉丸香草味濃。點些泰式酸甜醬,提升味道更美味!泰人大頭蝦冬蔭湯(細):大大隻蝦好足料,味道酸酸辣辣,十分醒胃。泰式海南雞(半隻):份量不少,雞已去骨,啖啖肉,皮脆肉嫩,配備三款醬料,各有不同的味道。馬拉盞炒通菜:炒得夠穫氣又惹味!甜品四件:椰汁千層糕、椰青大菜糕、椰汁西米糕、芒果椰汁糕,都是正宗泰式甜點,香甜美味。加50元泰式菠蘿海鮮炒飯:用料有新鮮菠蘿肉、蝦、腰果、肉鬆、提子乾、肉鬆。炒得夠香口,飯炒得粒粒分明又夠味。飲品半價,椰汁紅豆冰,椰汁香濃,不會太甜。
馬拉盞炒通菜:炒得夠穫氣又惹味!
飲品半價,椰汁紅豆冰,椰汁香濃,不會太甜。
2020-02-04
在黃大仙吃泰菜,進去便看到侍應把食具放在邊爐煲中滾燙,然後端上枱,讓我用得放心,侍應工作確勤快。食店頗大間,我們坐在卡位,自成一角,點了二人餐,還加了$50 點了❮泰式炒金邊粉🍜❯,帶甜味的金邊粉,彈牙蝦肉可再加多點鹹味,粉中還有芽菜,韭菜與切條豆腐乾,最突出還含有少甜少鹹蘿蔔乾粒,提升了味道。有些飲品買一送一,我又怎會放過,唔該兩杯❮椰汁紅豆冰❯🤭椰汁香濃,紅豆夠腍。醒神惹味❮泰人大頭蝦冬陰湯~細❯。香料充足還有隻開邊大頭蝦🦐,極多的秀珍菇代替了草菇,有咬口,酸辣味道開胃,好味。❮蒜粒鹹魚炒通菜❯ 因為未食過鹹魚炒所以今次試試,雖然用馬拉盞炒會惹味一點,但應是各有特色,況且他的碟頭大,通菜又嫩,二人很夠吃。❮迷你泰式小食併盤❯ 四款是春卷,外皮微脆,餡料夠味。泰式魚餅一向是比較腍身,少油一點更好。雞肉丸,香及有咬口。蝦餅,最美味的,Q彈,有蝦味。❮18吋長咖哩海中寶法包❯ 法包,初吃微脆,如加強脆度更好,因放久了麵包會變為煙韌;海鮮包括魚塊🐟,蝦肉🍤,墨魚仔🦑,配上好多好多咖喱汁。咖哩汁夠濃稠舖滿整個麵包,三四個人也夠食。甜品有四件不同口味的糕點,都是少甜糸列❮糯米千層糕❯ 好煙韌。

有些飲品買一送一,我又怎會放過,唔該兩杯❮椰汁紅豆冰❯🤭
椰汁香濃,紅豆夠腍。

❮迷你泰式小食併盤❯ 四款是

春卷,外皮微脆,餡料夠味。
泰式魚餅一向是比較腍身,少油一點更好。
雞肉丸,香及有咬口。
蝦餅,最美味的,Q彈,有蝦味。

甜品有四件不同口味的糕點,都是少甜糸列

❮糯米千層糕❯ 好煙韌。
❮椰汁凍件❯ 椰汁香,下層芒果味果凍略為硬。
❮奇亞籽凍件❯ 用了有益的奇亞籽加在大菜糕中,不錯。

❮椰汁西米糕❯ 加了粟米與芋頭粒,增加咬口,好味。

吃泰國菜不一定在九龍城,這次於黃大仙吃了二人餐,比散點平宜又吃得飽飽,眼闊肚窄下,還要打包呢!😌

2020-02-11
2020-02-15 37 浏览
身上有哂裝備(消毒紙巾搓手液)之下,決定食番餐提高正能量!先醒醒個胃,食個串燒先,雞同豬任揀,雙拼都得,香噴噴熱辣辣,點埋沙嗲醬仲正!好耐無食啦,咸魚炒椰菜苗,佢獨特嘅爽脆,真係其他菜無可代替,泰式煮法咸咸香香,菜葉索哂d汁,好味!馬沙文牛腩,有牛味又有咖哩同椰香,但唔辣;牛腩幾腍,份量頗多,忍唔住要左個白飯~點少得我最愛泰式鮮蝦金邊粉,酸酸甜甜,花生碎撈埋食,味道層次更豐富~餐廳對每樣食具都做左消毒。如果想再安全d,可以要一杯滾水淥一淥食具就更安心啦!
身上有哂裝備(消毒紙巾搓手液)之下,決定食番餐提高正能量!

泰式串燒
咸魚炒椰菜苗
馬沙文牛腩
泰式鮮蝦炒金邊粉
2020-02-14 37 浏览
因為本著單身也可以來個情人節套餐的信念又再次跟朋友點了情人節套餐了😂😂(其實是CP值好似有比普通二人餐高~).情人節套餐 $358-🥡泰式小食併盤🍤大頭蝦冬陰公湯🥖招牌咖哩海中寶🥩炭燒紐西蘭羊扒伴香草汁🥭芒果糯米飯🥤🥤泰式特飲兩杯(可能因為是情人節餐所以可以轉紅酒!!很意外地見到泰式食店有這種服務)-應該是疫情的關係店員有戴上口罩+手套+使用的餐具都有用熱水泡過-冬陰公酸酸辣辣每次食泰國菜都要來一鍋!!-而咖哩海中寶因為有咖哩有麵包還有魷魚跟蝦等等的海鮮在裡面所以我們兩個女生食不完😂但我最喜歡的還是咖哩不會太辣~-另一個主菜是整個套餐我最喜歡的燒羊扒!! 炭燒很香 肉又很嫩!!讚~💕💕 小食併盤就比較不過不失~但有泰式辣醬加持都算不錯-朋友超愛芒果糯米飯! 作為泰國菜的甜品算是完滿的一餐~~.亞萊泰📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館1樓N141號舖.#foodie #泰國菜 #泰 #飲飲食食 #香港好去處 #情人節 #餐桌風景 #黃大仙
因為本著單身也可以來個情人節套餐的信念
又再次跟朋友點了情人節套餐了😂😂
(其實是CP值好似有比普通二人餐高~)
情人節套餐 $358
🥡泰式小食併盤
🍤大頭蝦冬陰公湯
🥖招牌咖哩海中寶
🥩炭燒紐西蘭羊扒伴香草汁
🥭芒果糯米飯
🥤🥤泰式特飲兩杯
(可能因為是情人節餐所以可以轉紅酒!!
很意外地見到泰式食店有這種服務)
應該是疫情的關係
店員有戴上口罩+手套+使用的餐具都有用熱水泡過
冬陰公酸酸辣辣每次食泰國菜都要來一鍋!!
小食併盤就比較不過不失~但有泰式辣醬加持都算不錯
朋友超愛芒果糯米飯! 作為泰國菜的甜品算是完滿的一餐~~
亞萊泰
📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館1樓N141號舖
  • 炭燒羊扒
2020-02-14 38 浏览
泰菜不嬲我favourite今次食呢間都幾高水準香芒蟹肉炒飯呢個組合我都係第一次食甜甜咸咸的真的會好吃嗎我食完可以肯定的說!超好味!!估唔到原來兩者可以咁夾香芒好甜,一點也不酸否則味道可能就有點怪了炭燒泰式豬頸肉一碟的豬頸肉約有10多塊的豬頸肉片配合上這個辣醬汁真是不得之了咁好吃新鮮燒出來的豬頸肉就是不一樣又香又脆芒果糯米飯最後就是甜品了,很多台客也點了這個芒果很香甜,糯米飯椰味重!共有8塊的芒果肉,都算幾多下!!一口的芒果肉一口的糯米飯嗯!!!超爽的
泰菜不嬲我favourite
今次食呢間都幾高水準

香芒蟹肉炒飯

呢個組合我都係第一次食
甜甜咸咸的真的會好吃嗎

我食完可以肯定的說!超好味!!
估唔到原來兩者可以咁夾
香芒好甜,一點也不酸

否則味道可能就有點怪了

炭燒泰式豬頸肉

一碟的豬頸肉約有10多塊的豬頸肉片
配合上這個辣醬汁真是不得之了咁好吃

新鮮燒出來的豬頸肉就是不一樣
又香又脆

芒果糯米飯

最後就是甜品了,很多台客也點了這個
芒果很香甜,糯米飯椰味重!

共有8塊的芒果肉,都算幾多下!!

一口的芒果肉一口的糯米飯
嗯!!!超爽的
2020-01-03
2020-02-14 35 浏览
係黃大仙既呢間泰國餐廳商場店衛生同外型都不錯海南雞半隻食泰國菜一定會點海南雞食的,呢度既海南雞係無骨雞來的食落都爽d份量都幾多下,我地4個人share都夠share點埋泰式醬汁就真係一流!呢度有3種不同既醬汁可以揀明爐青檸蒸魚盲鰽食到蒸魚既泰國餐廳都唔算多,而呢間就有好多不同既選擇今次揀左係盲鰽因為魚質會較滑同埋少骨岩哂我呢d唔太識食魚既人香茅雞中翼一客有5隻,仲有泰式辣醬可以點黎食即點即炸既關係,所以超熱的食個陣要小心而且係炸到外脆內嫩,不得了個人喜歡點埋個泰式辣醬食辣辣地幾惹味大頭蝦焗粉絲煲真係有成隻蝦係上面的粉絲煲下面既粉絲吸收哂蝦既精華,好香既海鮮味道一煲大約可以分到四碗既粉絲粉絲就係要多材料煮先夠入味所以係超好味的
係黃大仙既呢間泰國餐廳
商場店衛生同外型都不錯

海南雞半隻

食泰國菜一定會點海南雞食的,呢度既海南雞係無骨雞來的

食落都爽d

份量都幾多下,我地4個人share都夠share

點埋泰式醬汁就真係一流!
呢度有3種不同既醬汁可以揀

明爐青檸蒸魚盲鰽

食到蒸魚既泰國餐廳都唔算多,而呢間就有好多不同既選擇
今次揀左係盲鰽

因為魚質會較滑同埋少骨
岩哂我呢d唔太識食魚既人

香茅雞中翼

一客有5隻,仲有泰式辣醬可以點黎食
即點即炸既關係,所以超熱的
食個陣要小心

而且係炸到外脆內嫩,不得了
個人喜歡點埋個泰式辣醬食
辣辣地幾惹味

大頭蝦焗粉絲煲

真係有成隻蝦係上面的粉絲煲
下面既粉絲吸收哂蝦既精華,好香既海鮮味道

一煲大約可以分到四碗既粉絲

粉絲就係要多材料煮先夠入味
所以係超好味的
2019-12-27
2020-02-06 57 浏览
已經不是第一次來幫襯~~無他 , 因為性價比高!全日免收加一 仲有九折。地方闊落, 坐得舒服。接觸過既侍應姐姐哥哥都推介呢個抵食套餐。由頭盤到甜品。超滿足。飲品仲要半價。椰青最抵 半價後 $19 。平時自己買一個都未必得 仲幫你開埋。話就話四人餐, 份量多到5-6個人都夠食!!今次揀左 柚子沙律。 正宗泰國柚 ,清甜開胃!每次必點 冬蔭公大蝦湯。酸辣度剛剛好亦很足料。分到8小碗架~~馬拉盞炒芥蘭 鹹鹹香香夠惹味。芥蘭都無話好老。泰式大蝦金邊粉 係我係呢間店既 Favourite 。 呢間店個廚唔錯。炒餸有鑊氣之餘, 佢個金邊粉味道較得好,帶少少甜酸 再加花生碎 好香~~推薦大家試。海南雞真係好大隻 全隻斤兩十足。佢係屬於有骨海南雞但一樣普遍好滑。青咖喱🐄腩。 青咖喱好香 唔算好辣。🐄腩夠淋 咖喱夠香 送飯一流。最欣賞個套餐有齊咁多款甜品 ♥唔識得哂佢地個名。多數係綠豆 西米 椰汁既配搭。但我最鐘意食綠色個件 煙煙韌韌 糯香。♥ 同埋 好吃的芒果 + 熱熱既糯米飯 !!!性價比高 ! 絕對會回頭。
已經不是第一次來幫襯~~無他 , 因為性價比高!

推介呢個抵食套餐。由頭盤到甜品。超滿足。飲品仲要半價。

話就話四人餐, 份量多到5-6個人都夠食!!
今次揀左 柚子沙律。 正宗泰國柚 ,清甜開胃!

馬拉盞炒芥蘭
鹹鹹香香夠惹味。芥蘭都無話好老。

青咖喱🐄腩。
青咖喱好香 唔算好辣。🐄腩夠淋 咖喱夠香 送飯一流。

最欣賞個套餐有齊咁多款甜品

同埋 好吃的芒果 + 熱熱既糯米飯 !!!

性價比高 ! 絕對會回頭。
話說半年前已經係黃大仙地鐵站附近商場嘅泰國菜館-阿萊泰食過一次。呢次又有家庭聚會,所以屋企人就提議再去地點方便又就腳又好食嘅亞萊泰。我哋上次去食咗個四至六人套餐,眼見佢而家仲有呢個套餐供應,於是就二話不說去再試入面嘅套餐,咁當然啦佢送有好多唔同嘅種類的菜式啦,而家就分享下我哋食咗啲咩啦。1)金柚子沙律柚子鮮甜多汁,加上泰式香料,做頭盤開胃都幾唔錯的。2) 大頭蝦冬陰功 呢度嘅冬陰功一向都出色,大頭蝦又夠曬大隻,大家飲到底嗰陣時會發覺呢個湯有好多唔同種類嘅香料,令到個湯經常保持高水準。3)至尊泰式海南雞 我試過好多唔同地方嘅泰國菜,發覺呢度嘅海南雞係比較大隻,其他地方得個幾件,係呢度先俾咁大隻雞,抵讚!4)青咖哩牛腩估唔到呢個青咖哩牛腩上檯的時候,會有個小型明火加熱器,令到個餸冇咁容易凍,非常之貼心。牛腩加上青咖哩獨特嘅香味,絕對是一流的 配搭。5)馬拉盞咸魚炒芥蘭 好有鑊氣!!!馬拉盞加埋鹹魚呢個配搭,簡直係一流。一放上桌面果d香味已經令人流晒口水。6)泰式鮮蝦炒金邊粉 金邊粉小小酸酸甜甜,都好開胃的。7)甜品拼盤六件味道唔錯的小甜品。8)芒果糯米飯 心型嘅擺設好有心思,糯米飯煙煙韌韌

1)金柚子沙律
柚子鮮甜多汁,加上泰式香料,做頭盤開胃都幾唔錯的。

2) 大頭蝦冬陰功

3)至尊泰式海南雞

4)青咖哩牛腩

5)馬拉盞咸魚炒芥蘭

6)泰式鮮蝦炒金邊粉
金邊粉小小酸酸甜甜,都好開胃的。

7)甜品拼盤六件
味道唔錯的小甜品

8)芒果糯米飯
心型嘅擺設好有心思,糯米飯煙煙韌韌又甜甜地 加埋啲甜奶,簡直一流。

1)-8) 號餸菜,套餐價HK$698非常抵食,份量又夠多,又足料,抵讚

9)泰國鮮椰青 - 額外加$38

呢度的椰青好鮮甜,仲好飲過自己係街市買。

10) 阿琪仔涼粉 - 額外加$15
賣相唔錯,飲落幾得意。

2020-01-28 579 浏览
是日心血來潮,突然好想食泰國菜,餐廳入面都好多人,見到有個二人套餐($318),都有幾多道餸,所以就入去試試!上菜算快,節奏剛剛好,每道菜大概食到一半時就剛好上另一道菜我地揀左泰人大頭蝦冬蔭湯,個湯好夠味,夠辣,內有起碼兩隻大蝦,又有好多蘑菇😍我地得兩個人,都分到好多碗湯,飲完好醒神好滿足第二道菜,有得揀半隻海南雞或者鐵板泰式滷水無骨豬手,未聽過泰式豬手所以就揀黎試試,點知上菜時份量真的很多,有好多片肉,這個味道幾特別,像是中式憫煮,有d淡淡地味既醬汁包住,基本上我地食到呢part 已經好飽😆第三道係馬拉盞炒通菜,好香,這碟真的很惹味👍🏻👍🏻亦係今餐最滿意既一碟,蒜味加上鍋氣十足,辣辣地,用黎伴飯真的一流第四道係加左($50)既泰式菠蘿海鮮炒飯,頂頭鋪左好多腰果和肉鬆,飯身沒有太腍,飯既調味溫和,加埋提子乾,吃起上來偏甜的下一道是迷你泰式小食拼盤,總共有4款,每款兩件,反之這道菜就比較失望,有些口感沒有想像中彈牙,太腍,但蝦件那款咬起上來又太費勁,不過整體味道嘗算ok,有香葉既味道最後上埋甜品4件,是已set 好款的,椰汁西米榚好好食,底部有好多粟米亦有芋頭,另一件頂部是椰汁而底部則像

上菜算快,節奏剛剛好,每道菜大概食到一半時就剛好上另一道菜

最後上埋甜品4件,是已set 好款的,椰汁西米榚好好食,底部有好多粟米亦有芋頭,另一件頂部是椰汁而底部則像是芒果汁,較甜,另外兩件就像是淡淡既香葉榚

另外飲品做緊買一送一($30),所以都叫左青檸梳打同椰汁珍多冰,一路食一路飲著帶著濃濃青檸漿的梳打,真的很清爽

是日份量覺得對於兩人來說真係算好多,下次真係可以考慮三個人來食二人餐,又或者可以選擇唔加炒飯,不過始終都係有飯/麵會滿足
2020-01-22
2020-01-27 67 浏览
初三去完黃大仙拜太歲,1點幾肚餓,搵左一陣,想食果間有太多人,是是但但搵一間有位,但食完真系又貴又失望,最慘系要加一。餐廳系比較暗,位和位之間都算寬闊,坐低餐牌熱水馬上到,所有waiter都有戴口罩。午餐50幾到60幾,年頭就食得豐富D,叫左個海南雞陪無骨豬手黃姜飯,等左3,4分鐘就來,餐跟湯和餐飲。海南雞都算合格,皮雖然不爽但滑,肉質都OK啊!但豬手就真系差,無味淡茂茂,肉又粗又硬又鞋,有相為證一睇就知道咖!黃姜飯有香味,但應該落得太多水煲,好似一pat野。個湯就系冬瓜湯,行貨OK啦。

海南雞陪無骨豬手黃姜飯
海南雞陪無骨豬手黃姜飯