抹茶雪糕啫喱伴餡蜜(左)+冰甜抹茶(右)冰甜抹茶有點太甜,抹茶味不夠濃。反而抹茶雪糕可能因為帶點奶香,所以感覺比較醇厚,配上啫喱和紅豆,蠻好吃的~價錢也不是太貴,可以一試。
抹茶雪糕啫喱伴餡蜜(左)+冰甜抹茶(右)

冰甜抹茶有點太甜,抹茶味不夠濃。
價錢也不是太貴,可以一試。
2018-12-01
下午茶
  • 抹茶雪糕啫喱伴餡蜜
2019-01-12 219 浏览
食完飯又心絲絲想食甜品🍦見到呢間抹茶野我就梗係入左去食喇🙈..👉🏻抹茶&培茶雪糕➕蕨餅👈🏻 雪糕好有茶味同夠滑, 蕨餅夠煙韌又有濃濃既抹茶味,係好食既😋.

2019-01-11 170 浏览
平日夜晚,唔需要等位。等左好耐,應有15分鐘先有得食窩夫抹茶味夠濃,小丸子都好煙'un',仲有2塊仔抹茶蛋糕仔,啫喱仔既物體,窩夫唔會淋,都夠脆芭菲其實同窩夫既料差不多,係多左栗子,不過有啲甜,似落左糖水咁。中間仲有栗子雪糕,不過冇乜栗子味,下面既類似米通,都好好味,甜的。當然最滿意係濃味既抹茶雪糕啦…2款甜品都各要88蚊,其實都食到餐飯,但真好味
平日夜晚,唔需要等位。

等左好耐,應有15分鐘先有得食

窩夫

芭菲

2款甜品都各要88蚊,其實都食到餐飯,但真好味

2018-12-25 294 浏览
我和朋友都係抹茶控,最最最愛吃抹茶甜點,晚飯後雖然已經飽,但也要到這裏吃飯後點品!😛去到時已經9點多,因為快關門的關係,店員叮囑說有可能不能入座,但我們也照等,大約20分鐘後,終於有位!👏👏因為不太餓的關係,我地叫左一杯茶,一個甜品。飲品方面叫了一杯焙茶,其實是用焙煎過的茶葉沖的茶, 茶味濃郁,再配上2塊抹茶味餅乾,餅乾也有很香的茶加牛油味。甜品方面是枺茶流心蛋卷!即邊再配有紅豆蓉。吃下去的抹茶cream會流出來,超濃郁😍

因為不太餓的關係,我地叫左一杯茶,一個甜品

焙茶

抹茶流心蛋卷
焙茶
抹茶流心蛋卷
  • 抹茶流心蛋糕卷
2018-12-25 181 浏览
今天和朋友吃完晚飯,想找一間甜品店坐一下。朋友最喜歡便是吃抹茶😂所以立即想起要到K11這間專門吃抹茶的甜品店。首先叫了一杯綠茶,會送上兩塊餅乾。茶的味道也很濃,至於餅乾也有驚喜,個人覺得非常好味。另一個我叫了蕨餅,這個在日本的時候也經常見到街頭可以買來吃。上菜時已沾滿了濃濃的抹茶粉,之後會再給你一杯抹茶醬,可以自己淋上去,令到成個甜品非常有抹茶味,口感彈牙。喜歡抺茶的朋友一定要到這間店試一試!!

喜歡抺茶的朋友一定要到這間店試一試!!
2018-12-13 237 浏览
我最愛嘅綠茶🍵甜品鋪平時次次嚟都係食卷蛋同心太軟,今次終於試左另一樣嘢,綠茶雪糕🍦加蕨餅🤤佢嘅蕨餅咬落冇平時嗰d咁淋,外面嘅綠茶粉有陣澀味,好重茶味🍵雪糕都係一如既往嘅好食啦,好奶🥛之餘,都好重綠茶味🍵呢間繼續維持係我最中意嘅綠茶甜品鋪呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
我最愛嘅綠茶🍵甜品
雪糕都係一如既往嘅好食啦,好奶🥛之餘,都好重綠茶味🍵
呢間繼續維持係我最中意嘅綠茶甜品鋪呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2018-12-10
2018-12-13 223 浏览
食完飯想食下甜野加上心情唔太好會想食咩抹茶呀 抹茶真係百食不厭架喺K11食完飯 時間尚早未到大家食甜品時間細細間嘅京都抹茶庵竟然冇乜人抹茶控梗係唔放過呢個機會衝入去食啦食完飯 兩條友再叫左3樣野抹茶蕨餅 抹茶流心蛋卷 抹茶心太軟最鍾意就係個抹茶蕨餅煙韌得黎 最重要係咩呀好重抹茶嗰隻苦澀味同人生一樣 有甜有苦😂認真講 我不嬲都覺得抹茶好味就係在於佢甜得黎帶點澀呢個蕨餅個味對我黎講啱啱好而抹茶流心蛋糕卷個質感好好軟綿綿得黎中間抹茶味都夠濃而心太軟就冇乜特別 可能兩條友叫3樣野真係有啲多而且佢又大嚿 中間超多抹茶流出黎覺得有啲太膩但整體絕對唔錯 抹茶控絕對唔可以錯過
食完飯想食下甜野

覺得有啲太膩

但整體絕對唔錯
抹茶控絕對唔可以錯過
2018-11-13 319 浏览
咁啱呢日K11有市集擺檔,嚟到支持下朋友再順路行下街咁,其實k11都冇咩好行,對上一次嚟到可能已經係去食自助餐嘅時候行到好攰嘅時候就咁岩經過呢間抺茶店,相信大家都仲記得呢間店嘅小風波,店內供應嘅抹茶卷蛋及其他加工食品由日整果面供應製造,而唔係直接進口嘢食今次叫咗一杯抺茶梳打,嚟到除咗杯抺茶梳打之外仲有一個糕點嘅,等你淨係飲杯野嘅時候可以有啲清甜野食下,唔使咁寡,不過個人就覺得個糕點好味過杯梳打,野雖然佢杯梳打抺茶味都夠味但飲落唔知點解會酸酸地,成個配搭好似唔太夾 沒茶同梳打嘅比例有待改善

嘢食
2018-10-22 366 浏览
今天 很早來到isquare 發現許多店還沒有開 忽然想吃點輕食 isquare 其實很不好逛兜了幾個圈後 找到這一家京都抹茶庵 當初以為這店只賣抹茶商品原來也有提供輕食 以及甜點Menu上 也有飯團之類但大部分都是抹茶飲品以及雪糕貪心的我看到抹茶蜂蜜蛋糕抹茶蕨餅以及抹茶雪糕二話不說 就點了 抹茶三點 老實說 吃出了抹茶的苦澀味跟自己說 真正的抹茶 應該會有淡淡的苦澀味才是正常 卻也有曾經聽過 真正處理抹茶手法做出來的抹茶粉並不帶苦味 但基於對抹茶的認識不多 在此也不多說 吃過抹茶三點後 又對抹茶牛奶感到興趣套餐的選擇不多 有飯團的話沒有跟飲品 有飲品的話 又吃不到甜點 唯有 慢慢的坐著 再點了一杯抹茶牛奶 還附果子覺得還好 想靜靜的話是不錯的選擇
今天 很早來到isquare

覺得還好
想靜靜的話是不錯的選擇
午餐
2018-10-17 307 浏览
抹茶愛好者都可以黎呢到試試❤️呢日係等朋友又見商場少左好多櫈又見口痕口渴之際 就揀左呢間黎坐下Meun好多款綠茶食品/飲品<抹茶雪糕啫喱伴餡蜜>雪糕岩岩好唔太濃抹茶味😙配上紅豆一齊連雪糕食 好夾👍🏻👍🏻塊白色店鋪牌 係白朱古力 唔甜架小丸子都好彈口 食到底部仲有啫喱😍另外亦叫左<抹茶牛奶>香滑抹茶味 一直認為熱既抹茶係最好飲而呢個當然無失望 配上兩塊小餅 唔錯😋😋其實真係太多款想試試 環境又舒服 同朋友可以坐係到嘆下tea傾下計 都係唔錯之選🤗
抹茶愛好者都可以黎呢到試試❤️

而呢個當然無失望 配上兩塊小餅 唔錯😋😋

其實真係太多款想試試 環境又舒服
同朋友可以坐係到嘆下tea傾下計 都係唔錯之選🤗
2018-08-11 470 浏览
晚餐時段未肚餓,所以食個日式甜點先。夏日炎炎,我們點了兩款甜點,其中之一是抹茶冰加奶加果凍,十分創新的食法。好唔好味就睇個人口味,當抹茶冰融化到奶中就會是冰凍的抹茶奶,只吃冰也可。第二款是抹茶心太軟,賣相可愛,但由於抹的質感不同於朱古力,所以不能做到抹茶漿一下子湧出的感覺。心太軟很熱燙,味道還不錯。
晚餐時段未肚餓,所以食個日式甜點先。

2018-07-22
2018-07-28 438 浏览
我都算食過好多間抹茶雪糕,係香港同日本都試過唔少. 之前睇過個節目有位日本女士介紹香港最出名嘅抹茶雪糕,佢比呢一間最高分咁我當然就要去試吓啦.呢間啲抹茶雪糕沒茶味夠濃唔會有澀味.唯一俾唔上Hysan嗰間係唔夠人地creamy. 啲雪糕溶得好快,證明佢地落水多過奶/cream. 口感似Gelato多過雪糕. 個餅一定要配雪糕食因為佢一啲甜味都冇. 得好濃抹茶粉味,軟林林口感,唔錯. 雖然唔係最好,但係都唔差,下次試埋個蛋捲先唯一怪怪係佢地淨係俾隻匙羹我,坐係隔離嗰位女士都係一樣,佢要問先至有叉. 平時食和果子都會俾叉點解呢間冇?

呢間啲抹茶雪糕沒茶味夠濃唔會有澀味.
唯一俾唔上Hysan嗰間係唔夠人地creamy.

雖然唔係最好,但係都唔差,下次試埋個蛋捲先

2018-07-21 454 浏览
剛食完火鍋晚餐,全部都鹹嘢,梗係要食返D甜嘢中和一下啦,記得之前行過K11見到有間賣京都抹茶甜品,未試過梗係要去試下啦!行到去已經21:49,但都有堆人響門口等緊,個服務生話堂食last order係22:30,但仲要等10張枱,等得黎都唔洗order啦,所以我地改變主意決定外賣。叫咗個抹茶雪糕新地 $48,個雪糕的確係幾抹茶味,好味😋 而杯飲品初初都幾抹茶味,但因為D冰慢慢融而令到杯飲品愈飲愈淡,如果D冰都係抹茶整成嘅就perfect啦😆
抹茶雪糕新地
2018-07-20
5 分钟 (外卖自取)
$48 (其他)
抹茶雪糕新地
2018-06-19 662 浏览
由於我地唔想咁早返屋企,所以去左K11 商場行下,行過經過見到有抹茶鋪,我老婆係抹茶控黎,所以就去睇下有咩抹茶甜點食下。店鋪門口放了多樣抹茶食品用品,有抹茶美顏皂,抹茶水晶糖等等,亦有多款茶包可以選擇,全部都係抹茶製成,店鋪裝潢以日式風格,店鋪寧靜,每人最低消費一杯飲品或甜點,餐廳亦有輕食選擇,但餐廳以抹茶飲品,雪糕為主。我們點了抹茶蕨餅($68),冰甜抹茶($42),冰甜抹茶不甜,但有勁香濃的抹茶味道,行到咁熱,可以解解渴,而抹茶蕨餅,口感煙煙韌韌,撲上厚厚的抹茶粉,抹茶粉苦而不澀,超濃抹茶味,一口接一口,停不了,真的太好味。

2018-06-13 479 浏览
我身為一個抹茶控點會錯過抹茶甜品。網上有好多人介紹過所以相約朋友一試兩個人都是超愛抹茶如果我們去日本應該不斷食有關抹茶的東西長期都有人等。不過店外有商場既休憩空間可以坐一下我們等了差不多半小時加上店內座位不多終於等到了。為了食蛋糕,才會堂食。外賣。堂食兩者有少少出入培茶芭菲 ($88)培茶好香。唔多甜。好食。抹茶雪糕+蕨餅 ($58)蕨餅偏軟身。但本人未試過日本正宗的蕨餅抹茶雪糕溶化速度很快抹茶流心蛋糕卷 ($68)好好食。可是一條有點多。只好堂食味道很搭
我身為一個抹茶控點會錯過抹茶甜品
網上有好多人介紹過
所以相約朋友一試
兩個人都是超愛抹茶
如果我們去日本應該不斷食有關抹茶的東西

長期都有人等。不過店外有商場既休憩空間
可以坐一下
我們等了差不多半小時
加上店內座位不多

終於等到了。為了食蛋糕,才會堂食。
外賣。堂食兩者有少少出入

培茶芭菲 ($88)
培茶好香。唔多甜。好食。

抹茶雪糕+蕨餅 ($58)
蕨餅偏軟身。但本人未試過日本正宗的蕨餅
抹茶雪糕溶化速度很快

抹茶流心蛋糕卷 ($68)
好好食。可是一條有點多。只好堂食
味道很搭