2021-12-07 186 浏览
泰式豬頸肉雞絲撈檬首先滿懷希望叫個撈檬黎試試。但是最後黎的時候發現撈檬好似變左撈粉,本人最不喜歡食米粉。豬頸肉有些許肥 失去了期望中的味道,有些許肥膩。感覺喉嚨有油滴入去。另外雞絲有些乾,也許因為酸醬汁不夠?但是醬汁和大普遍其他餐廳又不同。就是酸不夠酸,然後就像不大夠味道一樣。然而酸甜汁確是撈檬或粉的靈魂所在。簡單來說大失所望。薑蜜意外的是薑蜜確實我喜歡的 最重要喝進去有濃烈薑味,暖暖又驅寒,整個胃都暖些。儘管如此,材料也是很足的
泰式豬頸肉雞絲撈檬

薑蜜

泰式豬頸肉雞絲撈粉

儘管如此,材料也是很足的
2021-09-15 264 浏览
好少見到香港有緬甸菜式既餐廳,所以興致勃勃咁走去試下。我叫咗個緬甸自選雙拼湯麵 ($56),揀咗扎肉同魚丸。除咗我揀個2樣餸之外,個麵入面仲有有蛋、豬紅同肉粒。個湯底既色好似叻沙,第一啖飲落去有好濃既椰漿味、甜甜地。但成個湯麵食落去就只係得個甜字,而無其他味。就算我落咗辣椒粉落去都完全食唔出,因為個個湯椰漿味太甜而掩蓋哂其他野。啲餸都似係烚完就咁放入個麵度,完全無味。所以食食下真係覺得愈黎愈黎難食。雖然我未試過呢間餐廳既其他菜色,可能其他野會正常啲。但好肯定既就係呢個緬甸湯麵真係好伏,如果係專程想試緬甸菜既人一定會失望而回。

🇲🇲 香港少有的地道緬甸菜 — 仰光粉麵店 ▫️呢間位於德寶商場嘅仰光粉麵店係以緬甸特色菜為主,老闆娘係來自緬甸,佢哋除咗有正宗緬甸菜食之外,仲有其他泰式美食,泰國嘢為食兔就成日食啦,但係緬甸菜真係第一次食!為食兔今日就試吓呢個老闆極力推薦「緬甸湯麵」🍜!湯麵似傳統叻沙湯底,但味道好香甜,陣陣椰香味,入口沙沙地,好濃稠,以米線作麵底,配料有扎肉、魚蛋、雞蛋同雞肉等😍▫️地址:仰光粉麵店 牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下木馬工房FC06號舖▫️為食指數: 6.5(10分為最多)抵食指數: 5.5◻️#仰光粉麵店 #goeat九龍灣#九龍灣美食#九龍灣泰國菜#九龍灣緬甸菜#緬甸菜#緬甸山麵#緬甸#foodholic #hongkong #hkfoodie #foodstagram #FoodPhotography #food #foodporn #foodie #instafood #foodphotography #foodstagram
🇲🇲 香港少有的地道緬甸菜 — 仰光粉麵店
▫️
,配料有扎肉、魚蛋、雞蛋同雞肉等😍
地址:仰光粉麵店
牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下木馬工房FC06號舖
▫️
為食指數: 6.5(10分為最多)
抵食指數: 5.5
◻️
📍得寶商場大變身‼️· 大碗抵食檬粉🍜😆 -- 仰光粉麵店🍜💓•#pigfoodiexhk_九龍灣#pigfoodiexhk_越南菜=======================自從搬咗屋之後已經有一排無去九龍灣啦🥺琴日咁啱要去附近拎啲嘢就順便食埋晚飯~無去一排,發現得寶商場個foodcourt已經唔同晒樣~~------------------------------⭐️雞絲湯檬粉 $41 (6.9/10)雞絲份量頗多,肉質腍身唔鞋口!👍加埋炸蒜一齊食夠晒惹味😍檬粉軟硬度適中,食落爽口🙈整體嚟講味道都ok,大碗抵食~------------------------------賣相:6.8/10味道:6.9/10性價比:7/10回頭度:6.8/10------------------------------店舖資料名稱:仰光粉麵店地址:牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下木馬工房FC06號舖前往方法:九龍灣站B出口

#pigfoodiexhk_九龍灣
#pigfoodiexhk_越南菜
=======================
⭐️雞絲湯檬粉 $41 (6.9/10)

賣相:6.8/10
名稱:仰光粉麵店
地址:牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下木馬工房FC06號舖
前往方法:九龍灣站B出口
2021-07-31 125 浏览
依間係食緬甸🇲🇲野嘅,我點左招牌緬甸湯面配奶茶($55)另外再加配泰式炸蝦餅($32)。個緬甸湯面嘅湯底係甜甜地、好醇厚,好啱鐘意飲濃醇湯底嘅人。配料有魚蛋、扎肉同埋雞蛋🥚,都幾多料下。上面嘅炸麵好脆,好鐘意。最鐘意就係個泰式炸蝦餅,點完醬料和調味粉好好食,唔油膩,很香脆。
。上面嘅炸麵好脆,好鐘意
。最鐘意就係個泰式炸蝦餅,點完醬料和調味粉好好食
,唔油膩,很香脆

因為住得近,得閒都會去九龍灣得寶食嘢俾我發現到呢間係食緬甸菜 #真心好奇坦白講我未食過緬甸菜🤭 #試下先.估唔到又幾好味😆👌🏻[緬甸山麵]要形容呢個麵😬大約似撈港式米線不過裡面有花生碎、芝麻、香葱…食起來好香幾惹味但唔油膩,如果加埋啲椰奶&麻油就正😂橙紅色嘅係蕃茄煮雞肉,微辣因為怕辣到寶寶所以on side🤭但都慶幸因比較多油如果全部落哂個麵度可能會太油🙈成個set有埋野飲都係$4X✨ #掋食....#同場foodcourt仲有好多唔同小店#下次再來食 #ca師奶餐廳_九龍灣
因為住得近,得閒都會去九龍灣得寶食嘢
俾我發現到呢間係食緬甸菜 #真心好奇
坦白講我未食過緬甸菜🤭 #試下先
估唔到又幾好味😆👌🏻
[緬甸山麵]要形容呢個麵😬大約似撈港式米線
不過裡面有花生碎、芝麻、香葱…食起來好香
幾惹味但唔油膩,如果加埋啲椰奶&麻油就正😂
橙紅色嘅係蕃茄煮雞肉,微辣
因為怕辣到寶寶所以on side🤭但都慶幸因比較多油
如果全部落哂個麵度可能會太油🙈
成個set有埋野飲都係$4X✨ #掋食
#同場foodcourt仲有好多唔同小店
#下次再來食 #ca師奶餐廳_九龍灣
2021-06-06 238 浏览
原來九龍灣個新food court: 「木馬工坊」都真係幾多野食架喎😝 竟然連緬甸菜都有得食😎不過我當日就叫左海南雞河粉連熱咖啡($52)🥰 (好似唔算係緬甸菜!?!?) 今次呢個河粉就合格啦,軟硬適中👍🏻 點海南雞嗰個獎亦都好好味😋 海南雞既肉質好嫩滑🐥 唔知係咁啱定係點,我個碗海南雞河粉既海南雞係無骨既🤤🤤🤤 (除咗隻雞翼xdd可惜既係…咖啡就不能期望有咩特別,都係普通茶餐廳熱咖啡既級數☕️😌

2021-05-27
午餐
2021-05-23 191 浏览
上次試咗咗得寶商場木馬工房嘅大勝豬扒煎蛋飯,今次再試下入面另一間美食:仰光粉麵店。光看店名相信大家都估到仰光粉麵店出售嘅喺緬甸美食。餐廳提供嘅食物選擇都幾豐富,真係一時花多眼亂,格價定位都算大眾化。我今日就叫咗豬扒扎肉湯檬粉,再加$3要埋杯凍飲。檬粉分量適中,湯底都好清甜。值得一讚嘅係豬扒非常入味,香茅味非常突出。店舖仲提供咗一個迷你醬料區,食客可按自己口味喜好加蔥、炸蒜、辣椒粉、辣椒醋或者辣椒魚露。

2021-04-25 321 浏览
第一個openrice嘅食評就獻咗比呢間越南菜見冇人講佢幾劣質,真係嬲嬲地決定寫個差評先唔講做food court,等20分鐘先出到一個撈檬,會唔會太趕客我見15分鐘未有,出去望望,原來先出得杯凍飲,同2條春卷25分鐘先出到個蝦餅我另外第二間嗌嘅野食都一早到齊哂😑重點係,我未食過撈檬會係熱嘅,啲淥麵水喺哂底,搞到同啲魚露撈埋一齊。個檬粉係淋而唔係爽嘅,雞絲得嗰幾條,配菜係得一堆炸嘅調味料同一堆生菜絲,真係亂咁嚟。上次食個蝦餅就係點春卷嗰隻泰式辣醬。今次就比咗隻不知名嘅啡色醬話呢啲先係點蝦餅😓我真心唔知係上次定今次比錯喇總括依然,真係超唔推薦呢間
第一個openrice嘅食評就獻咗比呢間越南菜
見冇人講佢幾劣質,真係嬲嬲地決定寫個差評

我見15分鐘未有,出去望望,原來先出得杯凍飲,同2條春卷
25分鐘先出到個蝦餅
我另外第二間嗌嘅野食都一早到齊哂😑

總括依然,真係超唔推薦呢間
雞絲春卷撈檬
2021-04-25 199 浏览
落order嗰陣員工講我講話依家比較多單,可能要等陣之後等咗20分鐘左右就有得食今次叫咗比較低卡路里既雞絲撈檬$43自助區可以自己加辣(辣椒片、辣椒魚露)攞嗰陣時有嚇親🤣勁大碗檬粉下面墊咗生菜所以先咁澎湃雞絲好嫩又多肉汁,痴住啲炸蒜更加香口檬粉爽口彈牙,配埋嗰汁酸酸甜甜好開胃杯熱奶茶茶味比較重成個餐食完都唔會覺得膩途中都見到好多外賣單睇嚟呢間小店都幾受歡迎雖然food court仲有其他小店,不過下次過嚟可能都會想繼續食撈檬🤤
落order嗰陣
員工講我講話依家比較多單,可能要等陣
之後等咗20分鐘左右就有得食

今次叫咗比較低卡路里既雞絲撈檬$43
自助區可以自己加辣(辣椒片、辣椒魚露)
雞絲撈檬

攞嗰陣時有嚇親🤣勁大碗
檬粉下面墊咗生菜所以先咁澎湃
雞絲好嫩又多肉汁,痴住啲炸蒜更加香口
檬粉爽口彈牙,配埋嗰汁酸酸甜甜好開胃
杯熱奶茶茶味比較重
成個餐食完都唔會覺得膩

途中都見到好多外賣單
睇嚟呢間小店都幾受歡迎
雞絲撈檬
2021-04-13 192 浏览
新開無耐,已經✌🏿第二次幫襯!兩次幫襯感覺都非常良好。呢度好似係家庭式作業,有👨🏽似爸爸嘅,有🧑🏾似媽媽嘅,有一個👧🏻小女孩,佢應該係似阿女啦。店內似東南亞藉嘅女士唔知係咪真係泰國人呢⁉️今次叫了🍲海南雞湯河好多雞,最緊要加埋醋,更加地道。個湯好好味,附帶兩條🥬生菜,同行人覺得好味道就再去買淨菜,點知原來佢係冇淨油菜,👨🏽(👈🏿似爸爸嘅老細啩)好好問想食炒定係跟湯菜。就係咁,特別煮一兜浸湯生菜🥬,好有人情味嘅舖頭啊!鍾意食雞皮嘅就啱晒啦,佢啲雞皮好滑,啲肉都OK滑,當中只有一舊鞋啲。食兩次麵嘅湯底都好好味,好有泰國feel,街坊真係要嚟試一試。
新開無耐,已經✌🏿第二次幫襯!兩次幫襯感覺都
非常良好。

今次叫了🍲海南雞湯河
泰式海南雞湯河套餐
好多雞,最緊要加埋醋,
更加地道。個湯好好味,附帶兩條🥬生菜,同行人覺得好味道
想食炒定係跟湯菜。
特別愛心湯浸生菜

就係咁,特別煮一兜浸湯生菜🥬,好有人情味嘅舖頭啊!

食兩次
麵嘅湯底都好好味,好有
泰國feel,
街坊真係要嚟試一試。
2021-04-12
泰式海南雞湯河套餐
特別愛心湯浸生菜
2021-03-24 508 浏览
今晚同先生係得寶晚餐,原本的foodcourt已經大執過,舊舖唔見晒,不過就此發現左呢間。緬甸山麵,連嘢飲,盛惠47蚊。麵的質地介乎米線同麵之間,煙煙韌韌勁Q。配料有雞肉粒,花生碎,芝麻,仲有碟超勁的自制辣椒醬,惹味得來又唔似炒金邊粉咁干,先生話希望呢間可以守住佢會再幫襯。
今晚同先生係得寶晚餐,原本的
緬甸山麵,連嘢飲,盛惠47蚊。
緬甸山麵
緬甸山麵