2022-12-30 1141 浏览
名付其實的大眾飯堂~大家樂集團的餐廳,選擇不多,勝在價錢平,有時兩餸一湯都不合適,可以食燒味,話時話,它的燒味都不差,油雞非常油香,而燒腩仔亦想不到是那麼脆,我就是喜愛吃它的脆皮,都算無令我失望,而飲品或餐湯是要另叫的,它的中湯有時ok,有時好鹹,而奶茶就不錯,都算抵食。而下午茶就更抵食,它的西多士是即炸的,所以熱烘烘算好味同等出面大家樂的西多士也不錯,而雞翼反而好似無外面的大家樂咁新鮮,不算好食,而飲品,竟可轉洛神花茶,正!

2019-08-16 2147 浏览
同事返返下工突然臉色變晒勁sick,同老細講聲就陪去醫院,坐的士去左私院唔收,就call白車由私院轉去QE,搞左成朝都未有聲氣,醫院分流站又話唔可以行開,都成點幾鐘,唔病都餓暈,唯有急急腳跑去醫院餐廳買外賣,lunch time勁爆人,買飛、攞飯、攞野飲要分幾條隊排,人撞人,終於都攞到飯,又跑返去分流站,照顧同事食飯盒。無咩好揀,病人就食蒸肉餅飯,陪人就食咖哩雞扒飯。兩款飯味道都正正常常,份量夠多實食得飽,自己俾錢買既總好過病房d飯餐既😂

外卖自取
2019-05-19 1306 浏览
由於阿B發燒入左院,故此晚餐就近近地去飯堂食,晚上8:30落去,發現餐牌已經無乜野賣,得返5-6款,叫左個即炒系列-乾炒牛河,病人價$44,員工平一半$22。味道一般,熱熱地叫做唔洗行好過食7仔叮叮粉麵,碟河粉算大碟,但牛肉就少左啲,連芽菜都無,跟餐配檸水,有4片算唔錯。

2019-05-19
2019-04-25 1118 浏览
探完病又肚餓, 決定喺醫院食完飯先走😅第一次喺醫院食飯😊醫院canteen應該冇乜期望😁 醫肚為主😎兩個人叫咗3個餐😆 太肚餓了。每個餐都有大大碗白飯,仲有個例湯😜今日例湯係木瓜花生煲排骨😚 有少許湯料,唔算太鹹😉三個餸分別叫咗:西蘭花炒牛肉西蘭花爽口,牛肉就一般🤔菠蘿生炒骨生炒骨炸粉薄👍味道酸酸甜甜,調較得幾好👍韭黃叉燒炒滑蛋滑蛋仲有一絲絲蛋汁,拌飯最好。加上韭黃同叉燒,無得輸嘅組合👍雖然稱不上好好食😁但係喺醫院有咁嘅質素值得一讚👍👍👍
探完病又肚餓, 決定喺醫院食完飯先走😅第一次喺醫院食飯😊

醫院canteen應該冇乜期望😁 醫肚為主😎
兩個人叫咗3個餐😆 太肚餓了。

每個餐都有大大碗白飯,仲有個例湯😜
今日例湯係木瓜花生煲排骨😚 有少許湯料,唔算太鹹😉

三個餸分別叫咗:

西蘭花炒牛肉
西蘭花爽口,牛肉就一般🤔

菠蘿生炒骨
生炒骨炸粉薄👍味道酸酸甜甜,調較得幾好👍

韭黃叉燒炒滑蛋
滑蛋仲有一絲絲蛋汁,拌飯最好。
加上韭黃同叉燒,無得輸嘅組合👍

雖然稱不上好好食😁但係喺醫院有咁嘅質素值得一讚👍👍👍
2019-04-06
2018-09-21 1025 浏览
醫院CANTEEN通常啲野都幾難食, 不過我經過充就試下食個早餐, 朝早黎到幾多醫人食. 餐牌同平時大家樂差唔多. 叫左個正路嘅西式早餐. 蜜糖雞扒, 炒蛋, 配蘿蔔糕. 叫左杯即磨咖啡, 唔駛加錢.姐姐落單同出餐都幾快手. 配合番醫院嘅忙碌步伐. 首先雞扒賣相麻麻, 塊皮好似浸左水咁, 又淋又肥. 更加冇蜜糖味. 口感還可以, 唔太咸. 肉質唔鞋. 個炒蛋就非常老, 好乾. 最後蘿蔔糕反而曼好食, 都依食得出有蘿蔔絲, 唔係成舊粉咁, 配辣醬都OK. 咖啡就可以接受, 唔係特別香但應該真係即磨出黎.

2018-09-05 689 浏览
呢個canteen 好多醫生同護士食。職員價比訪客價比大約平10蚊。 雖然冇寫名,但其實喺大家樂黎。早餐都有多選擇嘅 ,有雞扒,吉列魚,豬扒同牛扒配蛋,火腿,腸,蘿蔔糕,多士,粉等等。。亦有啲點心。。同炒麵。。粥,三文治。。買左扒,炒蛋配蘿蔔糕,跟咖啡。牛扒都ok, 唔鞋唔乾,炒蛋就冇平時大家樂早餐咁好食,但可以接受,唔算整得好老。。蘿蔔糕不過不失嘅。唔會太淋。。呢個價錢同質素喺醫院食我覺得都算喺咁。。唔好有咩期望就得。

2017-12-07 766 浏览
今日去接老婆收工,時間未到所以去canteen買個叉油雞米食住等。其實以前系度做嘅時候都已經領教過,深知呢度只係canteen,所以要求唔會太高。喺我嘅心目中,canteen同頹飯係掛鉤嘅。出奇地今日個質素算係唔錯,雖然叉燒唔夠鬆化,但起碼唔系啖啖肥膏,我已經好滿足。而油雞竟然係雞翼位!!肉量雖然比較單薄,但肉質出奇意料地非常之好,而且夠味。米粉嘅分量都幾大個,而且煮得啱啱好唔會變糊!睇嚟今日燒味叔叔心情幾靚喔。

喺我嘅心目中,canteen同頹飯係掛鉤嘅。
米粉嘅分量都幾大個,而且煮得啱啱好唔會變糊!

睇嚟今日燒味叔叔心情幾靚喔。
雖然成日都話醫院飯堂麻麻哋彈三彈四~ 日日食又唔知食咩好! 但各大醫院嚟講呢間嘅選擇真係幾多~ 而且有時仲可以加錢用幾蚊加糖水! 為醫療事業打打氣~ 苦中一點甜! 大家 下次都可以加啲糖水嚟試下真係幾好味
雖然成日都話醫院飯堂麻麻哋彈三彈四~ 日日食又唔知食咩好!
大家 下次都可以加啲糖水嚟試下真係幾好味

是日餐點係一個豬扒飯
是日餐點係一個豬扒飯
2016-10-21 987 浏览
放完工就去咗伊利沙伯醫院探病,探完病就去咗伊利沙伯醫院飯堂食飯。內裡環境唔算好大,搵一陣先有位。最後就叫左一個有營晚餐,翠玉瓜牛肉蔬菜飯。其實份量算多,以價錢嚟講都算抵食。但當然味道就唔係咁完美,椰菜食果陣有點草青味,但牛肉就非常爽口,呢個晚餐真係相當健康。
內裡環境唔算好大,搵一陣先有位。
2012-10-17 934 浏览
因為要探病所以才會來到這裡,這裡的飯堂當然是外判的,也不抱大期望,因為太肚餓,要來吃個下午茶補充能量.要了豬扒包,賣相是不錯,豬仔包烘得熱熱的,也算有誠意,加上厚厚的一片豬扒及洋蔥,味道很不錯!這裡出品,比很多外邊的茶餐廳更好.
2012-10-15
2012-06-23 475 浏览
四月中旬‧有雨不得已,也要在這裡吃東西。清晨在這裡,就算行落佐敦也不會有什麼很好的選擇。加上下雨,不如就在這裡吃吧。這裡套餐是腿腸蛋加多士,有肉絲米再加杯即磨咖啡。非職員價要二十四元,其實都合理。腿腸蛋都凍凍的,但件多士脆口而牛油塗得均勻也夠多,還有香濃的咖啡,滿足矣。是日還有胃口,連米粉也吃清。
四月中旬‧有雨

不得已,也要在這裡吃東西。

是日還有胃口,連米粉也吃清。
多士出色
咖啡也好
早餐
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
多士出色
咖啡也好
Dined here about a year ago but I had no intentions of writing about it, but since I decided to write about the TKO Hospital canteen I might as well write about this too.Compared to the TKO hospital, this canteen was much busier and packed with people so I did not take pictures of the restaurant itself.Both canteens serves the typical Chinese food which I am not really fond of and when there is nothing that I like I just order the Stir Fried Beef Ho Fun.The Beef Ho Fun looked OK and the taste OK

The Beef Ho Fun looked OK and the taste OK but it was too heavy and greasy.
The spring onions could have been cut shorter.
题外话/补充资料: [b]Stir Fried Beef Ho Fun @ TKO Hospital Canteen[/b] http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2235212 ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $3X [b]English menu:[/b] NO [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] Not my cup of tea [b]MSG levels:[/b] Slight [b]Oilyness levels:[/b] Slight ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎