2019-05-09 286 浏览
何明記元朗冇人吾知旣麵店😊不過依家係大型茶餐室🤗我都係懷念細舖嘅時候🥰🥰🥰嗰時全部都係老闆親自主理🤗🤗🤗每次去必食麵餐😆😆😆我鍾意佢旣麵冇鹼水味同有咬口😌湯底有小小甘香每次都必食☺️佢旣麵餐都有好多選擇,細舗時候我多數叫沙嗲牛肉👍🏻👍🏻👍🏻佢同出面唔同嘅係干身沙嗲牛肉所以比較香口😋😋😋但搬大左我覺得冇咁好味轉左叫雞翼🐔🐔🐔重有水餃都好味🥰水餃皮係魚皮餃皮👍🏻都可以一試😊有時都會買返屋企十下十下🤗🤗🤗今次都係叫左雞翼麵餐🐔配火腿奄列或煎蛋非常飽肚,🐔翼非常脆口皮薄唔多粉麵都保持水準👍🏻👍🏻👍🏻凍檸茶茶餐廳文化都係保持味道💯💯💯
2019-05-03 250 浏览
今早去何明記食個早餐先買餸點左🍲🐷🍞☕沙爹牛肉米粉,炸豬扒(方包改多士)加1元,茶走 $41沙爹牛肉米粉🍜~沙爹味濃,牛肉太韌又硬,米粉軟硬度適中炸🐷豬扒,多士🍞~🐷熱辣辣多士🍞👍,2件薄切豬扒好味,我覺🐷厚番少會好D,茶走~奶茶香滑,☕👍
今早去何明記食個早餐先買餸

點左🍲🐷🍞☕
沙爹牛肉米粉,炸豬扒(方包改多士)加1元,茶走 $41

沙爹牛肉米粉🍜~沙爹味濃,牛肉太韌又硬,米粉軟硬度適中
沙爹牛米

炸豬扒,多士

茶走~奶茶香滑,☕👍
茶走

2019-05-03
$41 (早餐)
炸豬扒,多士
茶走
  • 炸豬扒
  • 多士
2019-03-16 240 浏览
小怪今次自己一個人,下午時間就去食一個簡簡單單嘅常餐。今次叫左沙嗲牛肉麵,(其實覺得沙嗲牛肉麵係好反映到一店既質素)湯底以常餐來而,算是中規中舉。但建議如果食沙嗲牛肉麵一定要襯出前一丁,因為一丁吸曬d牛味,兩者係最夾。但依間店最大嘅賣點係普通一個常餐價錢40幾蚊竟然可除左有麵,仲有黃金豬扒。兩塊好大嘅豬扒,佢可以配合湯嚟食,又可以同多士一起食。我就一塊加落麵,一塊加埋包。兩樣都好夾,仲有兩種滋味。熱檸水就同一般跟餐飲,不值一提,不過都不失。
小怪今次自己一個人,下午時間就去食一個簡簡單單嘅常餐。
湯底以常餐來而,算是中規中舉。

兩塊好大嘅豬扒,佢可以配合湯嚟食,又可以同多士一起食。
我就一塊加落麵,一塊加埋包。
兩樣都好夾,仲有兩種滋味。

熱檸水就同一般跟餐飲,不值一提,不過都不失。
早幾日去到呢間何明記餐廳食晚飯,人唔多,叫左3個餸跟餐。食物好一般,蝦仁炒蛋炒到出哂水碧綠魚腩球都唔係腩,用最cheap既鯰魚柳,無味又難食。跟餐送熱飲叫左2杯檸蜜,侍應無講要每杯要加$8都算喇,張單得菜名又無價錢又無寫要加錢都再算喇,出到去賣單先知咪客氣地講,點知個收銀(似係老闆既人) 唔好意思都無句,仲大聲話”食得嗰百零蚊唔做我生意”。仲話叫我地幫佢請人 ,又寸又招積,態度差成咁,真係無下次,食完都唔消化呀
碧綠魚腩球都唔係腩,用最cheap既鯰魚柳,無味又難食

,又寸又招積,態度差成咁,真係無下次,食完都唔消化呀

2019-03-04
2019-02-02 242 浏览
星期六1點幾來到何明記医医肚。座位很多,大部分是卡位,有9成入座。我們倆被安排到走廊之間添加的雙人位。喜歡這里座位之間有綠色植物作點綴。有燒味部,港式粉面都有。入門要等帶位,眼見有客人自行坐卡位,之後被邀請到其他位置,四人卡位要三人或以上才可坐。 午市套餐好多選擇,有精選套餐,大部分$50就有交易,套餐有飯加飲品。東江鹽雞飯雞的份量很多,大約有十件,肉嫩,骨位見紅雲吞米粉有五粒雲吞,味道麻麻,下次不會點米粉比較硬身,彈牙,要咬好耐

東江鹽雞飯

雞的份量很多,大約有十件,肉嫩,骨位見紅

雲吞米粉

有五粒雲吞,味道麻麻,下次不會點
米粉比較硬身,彈牙,要咬好耐

2019-01-26
午餐
2018-11-12 318 浏览
聽老婆話過呢間早餐都ok,午餐諗唔到食咩好,就索性試下呢間餐廳。鋪位以香港既寸金尺土嚟講好大下,門口痴左好多唔同既餐牌,睇落好多選擇。雖然曾經聽過一句名言,愈好食既餐廳,可供選擇既餐單愈少。但都抱著信老婆既心入左坑😂入面裝潢係典型茶記甘有卡座位,坐低睇左一輪揀左$56既香辣雞扒烏冬,有得揀配老火湯或者飲品。揀左熱奶茶,好典型既茶記奶茶味道,茶濃奶香平衡得啱啱好,雖然有跟兩包仔獨立包裝既砂糖,但係就甘飲都覺得甜度適中,所以就無再落啦。習慣杯熱飲一野落糖既,就真係要小心,否則太甜就唔好飲!個香辣雞扒烏冬都等左好耐下先上,切開左幾小塊,大概得一塊雞扒既份量,無咩咩之餘仲要鞋口。烏冬偏濕,分唔到油得係汁太多,整體來說唔值五十幾蚊囉...

2018-09-24 258 浏览
今日喺元朗行街,行到肚餓就去左這間餐廳食,這間餐廳喺元朗已經很多年中午時間非常之多人,又要等位仲要搭枱,大約20分鐘就有位座這間餐廳地方尚算闊落火腿奄列蛋煎得過老,多士不夠脆也很林這個沙嗲牛肉米,沙嗲汁不夠,牛肉沒有牛味,米粉尚算可以凍檸水和一般茶餐廳一樣沒有特別凍奶茶還可以,但是冰太多放得久奶茶味會變淡粟米魚塊飯,魚塊表面粉䊢很厚,魚肉很少以這個價錢來說食午餐一啲都唔值得
中午時間非常之多人,又要等位仲要搭枱,大約20分鐘就有位座
這間餐廳地方尚算闊落
火腿奄列蛋煎得過老,多士不夠脆也很林
這個沙嗲牛肉米,沙嗲汁不夠,牛肉沒有牛味,米粉尚算可以
凍檸水和一般茶餐廳一樣沒有特別
凍奶茶還可以,但是冰太多放得久奶茶味會變淡
粟米魚塊飯,魚塊表面粉䊢很厚,魚肉很少
以這個價錢來說食午餐一啲都唔值得
2018-08-19 283 浏览
元朗一向都唔喺我鍾意去的地方,但朋友要我陪佢買狗用品就去一趟啦,買完就喺附近呢間茶記坐低醫肚坐低望吓餐牌下午茶都要4字頭唯有寄望佢啲食物對得住呢個價錢啦。鮮菌三絲炒麵配熱菜蜜炒麵一上枱已經唔掂,賣相唔靚,份量又少,唯一可取嘅就喺芡汁做得唔錯,濃淡稀稠剛好,而且麵身唔會炒得太硬,算是全碟可取之處。干炒牛河配熱華田喺茶記叫干炒牛河唸住一定唔會衰得去邊啦,點知都喺咁失望,同樣都喺賣相唔靚份量少,牛肉有筋又有渣,河粉有色但唔夠味,杯華田仲衰,淡而無味,華田粉落得少,整體嚟講收咁貴而質素就咁差,無下次囉

鮮菌三絲炒麵配熱菜蜜

干炒牛河配熱華田

2018-06-29
2018-06-25 354 浏览
呢朝10點幾嚟到呢間位於元朗阜財街嘅何明記食早餐,餐廳都算大,但幾乎坐滿客,好在我自己一個,都算易揾位。差唔多九成以上都係卡位,都坐得都算舒服。我叫左個大碗河超值餐,揀左炸菜肉絲、煙肉通粉配牛油方飽熱奶茶($31), 方包係凍嘅仲有少少硬,不過熱奶茶就唔錯,茶味同奶茶平分秋色,無姑負茶記奶茶嘅身份。主角炸菜肉絲、煙肉通粉就唔錯,湯底無咩味精味,煙肉非常香口,炸菜爽口得嚟咸甜度適中,整體都幾好味。呢餐通粉同奶茶都唔錯,只係$31,認真抵食。

方包係凍嘅仲有少少硬,

呢餐通粉同奶茶都唔錯,只係$31,認真抵食。
2018-06-25 268 浏览
今早去元朗何明記麵家食早餐,餐廳地方寬趟,座位夠多,一入去餐廳就有位坐,唔使等位。餐牌多款早餐任君選擇我點左C豐富早餐($38),包括有蜜汁义燒配出前一丁公仔麵(加$4),黄金豬扒配多士(加$1),凍咖啡(加$3),合共盛惠$46。蜜汁义燒没有蜜汁味,又没有义燒味,淡而無味。出前一丁公仔麵煮得太淋唔好食,浪費晒,早知只是點普通公仔麵,可以慳返$4。多士份量少得半塊,味道只是多士一塊,唔脆口,烘左等如無烘,早知就唔加烘底,加$1都唔想。豬扒又只是豬扒,無嚟味道。杯凍咖啡正常返少少,似返杯咖啡。 總結,呢餐味道真係麻麻地,有點中伏feel。

餐牌多款早餐任君選擇

蜜汁义燒没有蜜汁味,又没有义燒味,淡而無味。

豬扒又只是豬扒,無嚟味道。

杯凍咖啡正常返少少,似返杯咖啡。

總結,呢餐味道真係麻麻地,有點中伏feel。

早餐
2018-02-10 367 浏览
話說2月7號同我元朗產檢及老婆照完超聲波後係元朗搵野食,見呢間何明記好大間好多人,所以入左去食,叫左個雪菜肉絲炆米同咖哩牛腩,食完半個幾鐘後,我老婆開始腸胃不舒服全身無力以為係大肚係咁,其後發燒,嘔,睇醫生係腸胃炎,我老婆本身好地地,食完雪菜肉絲炆米由7號到而家10號發燒燒足幾日,燒成40度不知所謂,以後唔會再幫
不知所謂,以後唔會再幫
2018-01-21 385 浏览
星期日元朗條街同餐廳都非常多人,見到何明記唔洗排隊喎,咁就入去食個下午茶先。餐廳都幾大幾寬倘,座位都尚算闊落。坐低後睇下個下午茶Menu先,望一望就覺得都幾貴喎!菠蘿油餐$36,另外焗肉醬意粉要成$50,但係下午茶嚟講比一般嘅貴咗啲喎!唯有期望吓收呢個價錢諗住會有番咁上下質素。個菠蘿油到先,菠蘿包同鮮油分開上,塊鮮油都算厚身嘅。夾好後咬一啖,原來個包唔熱同埋菠蘿皮淋哂。之後到肉醬意粉,真係即叫即焗,出到嚟時真係好香。先撈一撈再食,肉醬味道可以嘅,但係意粉依然好濕,乾身啲會好食好多。何明記唔係難食,但下午茶收唔到呢個價錢~
何明記唔係難食,但下午茶收唔到呢個價錢~
菠蘿油、凍檸茶
焗肉醬意粉、熱檸茶
焗肉醬意粉
2017-11-12 333 浏览
本人在此點叫了一個雞鴨飯都要等半個鐘先到……仲要俾錯……當我向職員投訴時疑似老細的人(坐收銀位)叫職員做自己嘢不用理我……態度極差!此店不去也吧……食物一般只是好過捱餓
2017-10-22 231 浏览
是日元朗約左朋友..係附近搵下有咩食....呢區真係好日都唔入黎..........太多人了....行行下見到呢間幾大間就入左黎~~~MENU都有幾張...勁多野揀...差D就選擇困難...最後都係食常餐~榨菜肉絲意粉拼多士火腿奄列~~~榨菜量都幾多下...唔似出面其他茶記得幾條~意粉就幾搞笑...似粗麵多d~其他都中中等等~熱檸茶d檸檬都靚~唔會苦~總結~卡位舒適~夠閣落~食物選擇多~上菜夠快~但係價錢唔親民~呢個常餐要$50............. (welcome to facebook)cp值不夠高~但係味道真係配得上係5星級茶記
是日元朗約左朋友..
係附近搵下有咩食....
呢區真係好日都唔入黎..........
太多人了....

行行下見到呢間幾大間就入左黎~~~
MENU都有幾張...
勁多野揀...差D就選擇困難...
最後都係食常餐~

榨菜肉絲意粉拼多士火腿奄列~~~
榨菜量都幾多下...唔似出面其他茶記得幾條~
意粉就幾搞笑...似粗麵多d~
其他都中中等等~
熱檸茶d檸檬都靚~唔會苦~

總結~
卡位舒適~夠閣落~
食物選擇多~上菜夠快~
cp值不夠高~
但係味道真係配得上係5星級茶記
2017-10-14
2017-08-27 271 浏览
陪阿媽去元朗拜神,條街真係多人到爆,熱辣辣搵位飲茶又冇位,落茶餐廳起碼夠冷氣同埋有卡位。未坐低已經見識到阿姐啲服務不過算啦而家中港融合!大陸人嘅服務係差唔多。真心$40個早餐真係唔算貴,尤其是呢條街咁旺角,不斷有人排隊,所以阿姐催落單係正常,最緊要快!本來沙嗲牛通係我最愛,但呢度嘅沙嗲汁比得太少,味道唔夠濃,牛肉就⋯⋯咬極都咬唔到,點解可以咁"un"兼且一啲牛肉味都冇牛油方包,烘底要加一蚊,所以我冇架就咁食麵包重點係個黃金炸豬扒⋯⋯可能切得太薄嘅關係,炸完變咗豬肉乾,入口乾到不得了我唔會咁蠢話自己唔會再來,因為價錢合理,質素差係因為冇得選擇

未坐低已經見識到阿姐啲服務
不過算啦而家中港融合!大陸人嘅服務係差唔多。

牛油方包,烘底要加一蚊,所以我冇架就咁食麵包

$40 (早餐)