2024-10-26 188 浏览
本來去同層食店晚飯,不過要排隊,老公又趕時間,所以去了何洪記,因為呢間店價錢昂貴,又只係粥粉麵飯 (點心超貴,無打算要食),所以好耐冇去過。叫了兩碗一大一小雲吞麵,一碟乾炒牛河。雲吞麵的麵和湯底保持到水準,不過雲吞却退步了,蝦不是鮮蝦,普普通通的。乾炒牛河退步好多,唯一進步的是無嘜落味精,以前食完一定會因味精而口渴,牛肉肉質唔錯,河粉亦可以,只是炒的功夫未到家,色淡無鑊氣,只能夠說合格,以前是色水靚又夠鑊氣 (以前仲有芝麻)。埋單$297,性價比不高。

叫了兩碗一大一小雲吞麵,一碟乾炒牛河。

埋單$297,性價比不高。
2024-10-18 393 浏览
聽YouTuber講何洪記的乾炒牛河做得很出色,所以專誠來到這家試一試。搬了過來希慎廣場這裏,環境挺舒服。乾炒牛河即叫即做等了大概20分鐘。牛河炒得很香碟底不見很油膩的感覺。在牛河內有洋蔥、芽菜、韭黃。牛河炒得很到位,味道適中,不會太鹹。牛肉有啲脆口的感覺微微帶燶凸顯他們的火候,牛肉有足夠的調味。整體來說牛河炒得很好很好味,配以橙色的余均益辣椒醬更是一絕。所以為表誠意整碟都清了。價錢當然不是便宜但以米芝蓮一星來說亦算合理,值得推薦!
2024-07-26 820 浏览
十二年老客 紅豆沙兌水 各種食物草草了事 還不如大排檔 垃圾食物大家千萬別來 跟不知道是不是老闆的人說了 一點改的態度都沒有 說我們檢討 一邊說還一邊收錢 嗯嗯 錢最大 這麼多年店不要口碑

香港長大 年輕时移民 今次從國外返香港旅遊 带埋个女同埋女婿 以前嚟過呢度 覺得幾好 今次專登來銅鑼灣再試 叫咗雲吞麵 乾炒牛河 蝦仁炒河 同埋油菜 覺得很一般有啲失望 埋單六舊幾皮 都幾貴 性價比好差 最激氣就係個男侍應 同我哋落單時非常唔客氣 我哋起初唔清楚雲吞面有大細之分 佢一尾问要六粒或四粒 我哋反應有啲遲鈍 佢非常唔客气又再問要六粒或四粒 覺得呢種態度非常差 唔知呢種係乜嘢服務 啲種餐廳 屬於貴價 俾啲耐性同客人解釋下個菜 係起碼的服務水平 我覺得好唔顺氣 加上食物真係一般 個服務又勁差 冇下次 整體好失望
2024-05-05
2024-05-04 1227 浏览
未開關的幾年,食過幾次,很享受的,覺得好好味 。那時還有套餐,好抵吃。今天是開關後第一次再吃,本身好期待,但坐下不久後,失望的感覺不能形容 ....叫了個福州炒飯 ($168 - 計埋加一是一個差不多$185的炒飯),唔平 ,但份量比以前少了差不多一半。叫咗個粥 ($75), 煮得好稀,唔好味...現在何洪記全店只有遊客,都冇乜本地人幫襯。不知道是否現只做遊客一次生意,不需要回頭熟客,所以不再用心做好 ?  真令人晞噓不已。
2024-05-04
2024-04-23 1246 浏览
雲吞做到皮薄餡靚,蝦同肉比例啱啱好,而且調味好正宗。麵真係好有水準,爽口彈牙,比起我食過嘅竹升麵更好食,令我幾深刻。可惜係有少少梘水味,仍屬可以接受範圍。湯底好鮮甜,湯底係正宗大地魚湯嘅味道,甚至比一至嘅湯要濃。的確畀足料同花咗心機落去。可惜服務真係麻麻👎!其實一碗麵雲吞麵連加一接近$80唔算平。但係店員完全不好客不熱情,完全唔會主動斟茶。何洪記有唔少遊客想品嚐,遇到咁嘅服務真係體驗到本地文化!希望餐廳可以改善吓,對客人同遊客都主動d熱情d!短期內唔會再食。
雲吞做到皮薄餡靚,蝦同肉比例啱啱好,而且調味好正宗。

午餐
食碗雲吞麵 🍜 收茶位費再收你加一服務費,(坐低斟杯茶記膠杯約250ml俾你,飲完侍應經過幾次都唔會refill俾你(何以收服務費?),碗麵🍜本身已經算收得貴(可能係因為我窮),湯清唔鮮,味淡麻油味重,雲吞標準大細,無金魚散尾,間野大把位(數過4成滿都無,有+-十張吉枱),仲要夾硬夾個內地男仔黎搭枱😥, 一碗算細既「大」蓉+杯淡而無味既茶,承惠$80.3

雲吞麵
2024-04-05
$80.3 (晚餐)
不滿 1:  乾炒牛河...入門處和他們網站有大張照片,展示含適量的牛肉片。 我們的牛河正好有6小片肉。 ……我們有 6 個人, 每人有1小片!?不滿 2:  揚州炒飯。 傳統材料 蝦、义燒、炒蛋花、蔥絲……我們的炒飯沒有肉,沒有炒蛋痕跡,還有3隻蝦,每隻蝦相當於香港十元硬幣大小。我們有 6 個人, 每人有半隻蝦餸一碗飯?以上項目和一些常見的點心,沒什麼非凡美味....這家族1940年開始經商。 米其林獎有可能是當時授予創辦人的嗎? 最近沒有更新?  這分店(或其管理層)應該感到尷尬,並侮辱如此悠久的聲譽
不滿 1:

不滿 2:

以上項目和一些常見的點心,沒什麼非凡美味....
2024-01-21
2024-01-19 1639 浏览
真的不得不說,米芝蓮的頭銜讓我對他的招牌期待無比。於是特地約朋友前來探食。結果⋯⋯先不論其他,出餐速度確實快,效率很高,服務態度也尚算不錯。但是價格結合份量來說性價比確實不太高,體驗一次半次就好。但是想想,在銅鑼灣,這物價水平也是可以理解的。但提到雲吞麵,香港還有不少地方有更佳的選擇。拍照看起來好像挺大份,實際上只有正常飯碗大小(小份雲吞麵),四個雲吞➕一團面,卻要48元。好吃,但可以有更好的選擇。

先不論其他,出餐速度確實快,效率很高,服務態度也尚算不錯。

好吃,但可以有更好的選擇。
2024-01-07 1452 浏览
唔想食西餐而希慎中菜唔係好多選擇,所以就去「何洪記」米芝蓮推介喎!✨🥢羊城荔灣艇仔粥$68: 粥底都幾杰無粥水分離,不過不失✨🥢白灼雙拼(豬潤、豬肚):豬潤、豬肚都夠爽✨🥢干炒牛河$108: 好多人推介話好好食一定要點,我唔係話唔好食,但比我預期無咁有鍋氣,仲有點油膩✨🥢豉椒炒牛肉$126: 呢味一上檯大家都嘩嘩聲,唔係因為靚,係因為真真係好細碟,一個小飯碗份量,不論份量或味道都不值這價錢😠✨🥢酥炸蜆蚧鯪魚球四粒$52: 這味是唯一我覺得好食值得嘅餸,鯪魚球熱辣辣,還有淡淡陳皮味,點埋蜆蚧一起食,和味👍🏻米芝蓮嘅家持究竟係好定唔好呢?我唔覺得值得囉。待應服務態度反而接受到,我哋坐卡位吹水好舒服,食完無催我哋埋單,只是不停問仲有咩需要,咁自己識做結帳吧。

羊城荔灣艇仔粥
✨🥢羊城荔灣艇仔粥$68: 粥底都幾杰無粥水分離,不過不失

白灼雙拼
✨🥢白灼雙拼(豬潤、豬肚):豬潤、豬肚都夠爽

豉椒炒牛肉

酥炸蜆蚧鯪魚球

呢排好多人病,同朋友都有啲消化不良想食清啲,就去左希慎廣場嘅何洪記試下😏✨招牌牛腩撈麵牛腩入味,幼麵彈牙,配幾條嫩菜心,份量都唔少✨北菇滑雞粥粥底綿滑,不過就唔係生滾粥咁濃雞味,雞件都滑,配香菇同薑絲係想像able地match✨菜苗餃4粒,感覺係多菜蝦餃😎蝦彈牙爽口,但整體就唔算太突出✨炸鯪魚球上枱夠熱,表面都香口,魚味濃,個人比較中意呢個😌埋單連茶錢$332👌 隔離基本上都係遊客,打個卡快食走😂 如果同朋友想坐得舒服啲,呢間係ok,不過以性價比嚟講都有其他選擇🙂📍 何洪記 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1204-1205號舖

招牌牛腩撈麵

✨招牌牛腩撈麵
牛腩入味,幼麵彈牙,配幾條嫩菜心,份量都唔少

✨北菇滑雞粥

✨菜苗餃
4粒,感覺係多菜蝦餃😎蝦彈牙爽口,但整體就唔算太突出

炸鯪魚球
✨炸鯪魚球
上枱夠熱,表面都香口,魚味濃,個人比較中意呢個😌

📍 何洪記 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1204-1205號舖
招牌牛腩撈麵
炸鯪魚球
  • 牛腩撈麵
講真,食喺何洪記嘅雲吞麵同乾炒牛河,真係讓我回味無窮 🤤。呢碗雲吞麵,啲麵條食落去真係爽口得嚟又彈牙,個個雲吞咬落鮮嫩嘅蝦肉,同埋滿滿嘅肉香我真係食到停唔到口。湯底清甜不膩,幾口落肚,已經覺得今日啖啖正!乾炒牛河就更加勁爆啦,河粉滑溜溜黐住欖菊籽油嘅香味,啲牛肉條條分明,細嚼中有肉汁飄香,一句「鑊氣十足」真係岩哂形容。而家講起另一焦點嘢--xo醬煎腸粉,好滑,呢個煎腸粉,忍唔住要再加一句:“夠曬味”!😋 Xo醬將佢嘅鮮味提升咗唔知幾多倍,煎得啱啱好,既金黃外皮又唔會煎硬咗,軟熟得嚟有咬口,一於係絕配。😍 大家下次想食地道港式美食,記得嚟何洪記攞一份吖!
2023-12-04 954 浏览
何洪記拎咗好多年嘅米芝蓮推介,味道上應該有返咁上下水準。之前食過幾次都係食雲吞麵覺得味道唔錯,直到有一次唔係咁舒服,去咗嗰度食碗粥嘅時候發覺原來粥先係最好食🤣😋咸瘦肉粥佢哋嘅粥煲得好綿滑,唔會太多水或者太多米,啱啱好~撈埋啲鹹瘦肉,帶出咗個鹹香。瘦肉亦都唔會好乾,係我喺香港食過最好食嘅食粥地方🥹乾炒牛河炒得多乾身嘅,但係偏油咗少少,味道方面不過不失同出邊嘅差唔多~菜心冇乜特別,純粹嗰時咁啱想食碟菜,所以就叫左🤣係貴嘅差唔多$100一碟,大家如果要食菜建議都係喺屋企食好啲🤣我會話總括嚟講水準係OK嘅,但係價錢都係偏貴,最值得食既係粥,其他嘅話就自行決定啦

咸瘦肉粥

乾炒牛河

菜心

2023-09-26 1999 浏览
係呀,我又去食雲吞麵,不過今次不是一個人,而是兩個人諗住食飽去開工。在希慎廣場10-13樓幾層有不同的食肆選擇,開工之前沒有太輕鬆的心情去享受一餐,反而食碗雲吞麵簡簡單單更輕鬆。何洪記這老字號,我由銅鑼灣街鋪吃到現在希慎靚靚商場樓上鋪,味道靠得住,當然是食飽去開工的首選。當我話「簡簡單單」食一餐,千祈不要相信我,我行得入何洪記,又點會只叫一碗雲吞麵呢😆 大雲吞麵一碗,肉丸粥一碗,白灼腰潤腸,蝦餃,鮮竹卷,油炸鬼!回想以前吃街鋪雲吞麵檔,不離主打的雲吞或水餃麵,加碟油菜已經是一餐。早年我幫襯的何洪記街鋪除了雲吞麵,已經有其他粉麵飯,我還吃牛肉的年代,經常去何洪記吃乾炒牛河,非常好味夠鑊氣。近年在商場上樓了,餐牌選擇也多了,還有我最喜歡的幾樣點心,與其說是「去吃雲吞麵」,其實更應該說是「去飲茶但有老字號雲吞麵吃」,成件事聽落精彩得多,但又不失傳統老字號的招牌,完全是我的口胃。
大雲吞麵
白灼腰潤腸
2023-09-12
午餐
大雲吞麵
白灼腰潤腸
2023-09-04 1780 浏览
何洪記 銅鑼灣 香港 米芝蓮🌟2010年舊店首次奪得米芝蓮🌟榮譽,其後因搬遷關係,在2015年希慎廣場新店重獲米芝蓮🌟蟬聯至今,可以說首間香港粥麵店獲得多次榮譽。 何洪記由1946年以雲吞麵及粥品創業起家至今,是一間香港老字號的食店,其何洪記三寶(乾炒牛河、雲吞麵、及第粥)亦深得外國客人歡心。 作為香港人雲吞麵、粥品、乾炒牛河及點心由小童年代到大人年代經常品嘗,所以好難晌呢幾款食品搵到太多驚艷之處,審視味道亦會較為苛刻,不過講真何洪記無論味道同價錢都算係合理範圍。 服方面有少許短板,唔算係無禮貌,但可以再改善,上菜方面不要🙅一次上太多,有需要可以連蒸籠蓋一起放上防治客人食唔切點心太快變冷。粥品麵食可以主動提供多一隻湯匙,爭取較為貼心的服務。 正斗生腸及第粥:這個粥綿綿、滑滑、食落又有少少鮮甜,非常對胃口。材料亦唔少,有豬肚三片、豬肉丸兩粒、生腸兩片、豬潤兩片,沒有任何豬腥味。豬潤非常精粹煮到剛剛熟唔老,保持嫰口,平時唔多喜歡食佢的我都忍不住吃清光。 ,正斗鮮蝦淨雲吞:沒有選擇,淨雲吞就是細粒😩明明雲吞麵有粒的雲吞。蝦肉爽口比例還比豬肉多。湯底有大地魚及蝦籽淆製。
何洪記 銅鑼灣 香港 米芝蓮🌟

正斗生腸及第粥:

正斗鮮蝦淨雲吞:

懷舊鮮蝦餃:
大大粒,蝦餃皮口感煙韌略有少少厚身,蝦肉大大隻,爽口彈牙。

鮮玻璃明蝦腸粉:
三條腸粉,每條腸粉有兩粒大大的蝦肉,爽口彈牙,兩粒蝦肉中間有韭黃分隔,腸粉皮滑嫩。

蟹籽燒賣皇:
蝦肉比例比豬肉多,蟹籽冬菇增加燒賣味道及口感。

下次會去試乾炒牛河😋。
正斗生腸及第粥
正斗鮮蝦淨雲吞