2024-04-23 80 浏览
要數香港飲食文化,茶餐廳絕對是重要代表,它同時代表著香港精神、人情味濃及集體回憶,可以平民價錢享用食物,是基層市民一日三餐的好選擇-近年茶餐廳開始轉型成為新一代的冰室,裝潢比過往新穎,環境更舒適,深水埗的「傑星冰廳」為其中一家,除一般茶餐廳美食外,有提供豬扒包,雲吞麵及中式小菜等;餐廳更搞搞新意思,惠顧午飯套餐奉送新鮮水果一份-番茄蝦牛蛋蓋飯 $62奉送熱飲份量豐富,牛肉緊緻嫩滑帶牛香,蝦仁鮮味爽口,炒蛋嫩滑覆蓋所有米飯;番茄汁稀稠度適中,酸甜平衡夠開胃-海陸空扒餐:香脆雞扒 $48配雙蛋、司華力腸及薯條,奉送熱飲黑椒汁雞扒外皮香脆,肉質緊實又入味;炒雙蛋夠嫩滑又保留蛋汁-豬膶 (湯上) $688大片厚切豬膶配上時菜集合爽、脆、嫩、滑的口感,豬膶處理得好毫無異味,豬膶香濃郁,令人滿足-油菜 $22
番茄蝦牛蛋蓋飯 $62
奉送熱飲
海陸空扒餐:香脆雞扒 $48
配雙蛋、司華力腸及薯條,奉送熱飲
黑椒汁雞扒外皮香脆,肉質緊實又入味;炒雙蛋夠嫩滑又保留蛋汁
豬膶 (湯上) $68
8大片厚切豬膶配上時菜
油菜 $22
2024-04-23
午餐
  • 豬膶
2024-04-19 55 浏览
最近個人有啲暈,聽聞豬潤可以補血之餘,低脂又高蛋白質,助減肥。難得見到呢間冰室有淨豬潤,仲要係湯上,岩晒鍾意飲湯嘅我。最怕豬潤煮得太耐嚡熠熠,但呢間豬厚身、肥美、爽口,唔腥,個豬潤湯好好飲👍🏻一碗有成8大件,一點都不欺場😁見下午茶真係好抵,選擇都好多下,最後忍唔住叫咗個香口嘅茶餐:比翼雙飛沙律😋雞翼外皮香脆,沙律勝在唔算落左太多沙律醬,感覺健康啲😉$35仲要包飲品,抵!下午茶時段茶客都唔少,不過有卡位,坐得都舒服😌捧住個肚走~其實佢仲有一個淨牛肉都係湯上,下次有機會都想試下😁

下午茶時段茶客都唔少,不過有卡位,坐得都舒服😌捧住個肚走~

其實佢仲有一個淨牛肉都係湯上,下次有機會都想試下😁
淨豬潤
比翼雙飛
2024-04-19
下午茶
淨豬潤
比翼雙飛
2024-04-17 49 浏览
邪惡之撈麵! 最滿意係佢有大撈! 好鬼正! 唔講健唔健康! 但我一定會再返去食! 回味無窮! 鍾意食公仔撈麵一定要去試!我略嫌沙嗲牛咸左啲,啲牛肉係掛汁嘅,冇得頂! 價錢我會覺得抵食,配料選擇合理。環境都光猛,地點方便,不難搵。
我略嫌沙嗲牛咸左啲,啲牛肉係掛汁嘅,冇得頂!
價錢我會覺得抵食,配料選擇合理。
環境都光猛,地點方便,不難搵。
印尼大撈配沙嗲牛肉午餐肉
印尼大撈配沙嗲牛肉午餐肉
2024-04-15 51 浏览
傑星冰廳(深水埗)今日有朋友去深水埗行街,我地去左一間餐廳進食,餐廳坐無虛席,光線充足,裝修新淨,而且設計非常有特色,以墨綠和草綠為主調,配搭得非常好。呢間港式茶餐廳供應好多香港特色美食,推薦大家試吓。1)什扒意粉什扒意粉估唔到咁大份,除咗有好多意粉之外,仲有一大塊豬扒同雞扒。豬扒同雞扒都炸過,豬扒煎得好香好入味。雞扒就好滑,雞皮位充滿油脂感。意粉大大碟,配上蕃茄蒜蓉醬,非常美味。2)豬潤雲吞米線朋友就要食呢個豬潤雲吞米線,好少看見可以咁樣配搭。豬潤份量多,而且好新鮮,食落好濃味,又好滑。大大粒,入邊有鮮蝦,而且好多豬肉餡。3) 豬扒包豬扒包都好大個,麵包好香,有烤過。豬扒大大件,煎得好香,非常美味。另外仲有啲生菜,食落冇咁膩。另外伴碟仲有薯條,新鮮即炸,外脆內軟。4) 凍檸茶,茶走我哋仲嗌咗兩杯港式飲品。凍檸茶茶底好香,茶走因為落咗煉奶,所以就奶香十足!
傑星冰廳(深水埗)

1)什扒意粉

2)豬潤雲吞米線

3) 豬扒包

4) 凍檸茶,茶走
2024-04-14 29 浏览
雖然茶餐廳周街都係,但呢間真係裝修靚仔,乾乾淨淨~🔹煎雙蛋咖哩吉列豬扒飯🔹 雙蛋煎到半生熟~撈飯超正~咖哩係我地鍾意嘅港式風味~香而不辣~豬扒香脆~🔹忌廉芝士雞扒飯🔹半煎炸雞扒幾juicy~忌廉粟米汁creamy得黎幾香甜~原來啲芝士融哂喺啲汁到~筆起啲飯就見拉哂絲~🔹公司三文治🔹烘底好脆~厚厚嘅午餐肉~唔係度度有~生菜 & 蕃茄係基本~🔹菠蘿包🔹本身諗住過下口癮,點知咁大個~結果呢到一半野都要打包~晏啲口痕又有好野食~🔹紅豆涼粉奶茶🔹好打卡dable~紅豆涼粉喺面~奶茶同紅豆好夾~甜度剛剛好~
[深水埗 - 新式茶餐廳]

雖然茶餐廳周街都係,
但呢間真係裝修靚仔,
乾乾淨淨~

🔹煎雙蛋咖哩吉列豬扒飯🔹
雙蛋煎到半生熟~
撈飯超正~
咖哩係我地鍾意嘅港式風味~
香而不辣~
豬扒香脆~

🔹忌廉芝士雞扒飯🔹
半煎炸雞扒幾juicy~
忌廉粟米汁creamy得黎幾香甜~
原來啲芝士融哂喺啲汁到~
筆起啲飯就見拉哂絲~

🔹公司三文治🔹
烘底好脆~
厚厚嘅午餐肉~
唔係度度有~
生菜 & 蕃茄係基本~

🔹菠蘿包🔹
本身諗住過下口癮,
點知咁大個~
結果呢到一半野都要打包~
晏啲口痕又有好野食~

🔹紅豆涼粉奶茶🔹
好打卡dable~
紅豆涼粉喺面~
奶茶同紅豆好夾~
甜度剛剛好~

2024-04-10 79 浏览
茶餐廳真係香港人至愛,最近去咗「𠎀星冰廳」食午餐,真係唔錯👍🏻明星撈丁,配煎雙蛋加吉列豬扒,撈丁配沙嗲汁,非常香濃,加上煎雙蛋同吉列豬扒嘅組合,豐富又好味。海陸空扒餐,我哋揀脆脆魚柳,配煎雙蛋、司華力腸同薯條,及忌廉汁,大滿足。雙拼三文治,火腿同炒滑蛋/ 炒滑蛋同鹹牛肉,再配上烘底,口感豐富。斑斕咖央西多士配鮮果沙律同糖漿,真係好正嘅甜品!奶茶紅豆冰/ 鹹檸七「𠎀星冰廳」值得一試嘅餐廳👍🏻

斑斕咖央西多士配鮮果沙律同糖漿,真係好正嘅甜品

奶茶紅豆冰/ 鹹檸七

「𠎀星冰廳」值得一試嘅餐廳👍🏻
傑星冰廳 (深水埗)深水埗汝洲街219號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:明星撈丁(黑椒汁牛扒煎雙蛋) $52,紅豆涼粉鴛鴦 +$12,斑斕咖央西多士(糖漿) $32明星撈丁:牛扒鮮嫩多汁,煎得恰到好處,搭配濃郁的黑椒汁,融合了鮮美的肉質和辣香的黑椒風味,雙蛋煎至剛剛熟,有蛋汁流出,出前一丁亦煮至恰到好處,讓人愛不釋手!😄😄😄紅豆涼粉鴛鴦:紅豆量多又香甜好味,涼粉既軟滑又有清涼爽口,鴛鴦有奶茶的香滑和咖啡的濃郁,每一口都有著豐富的層次和綿密的口感!👍👍👍斑斕咖央西多士:西多士炸至金黃酥脆,外層酥香而內層軟綿,夾層的斑斕咖央醬帶來獨特滋味,加上香濃的牛油和甜蜜的糖漿,讓人回味無窮!😍😍😍
傑星冰廳 (深水埗)

深水埗汝洲街219號地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-04-01 43 浏览
同朋友🙋‍♀️一齊喺深水埗嚟咗呢間茶餐廳☕️🍴醫肚🤣$52「豬扒韭菜餃配出前一丁」:韭菜餃🥟大大隻有好多韭菜喺裏邊👍,豬扒🐷🥩煎得香口😋,出前一丁就梗係好食啦🤣$58「雞扒三眼仔飯」:「三眼仔」要咗全熟蛋,三隻雞蛋🥚加埋雞扒🐓係補充蛋白質好方法👍🤣$22「油菜」要咗2碟:係菜心🥬,菜心白灼到軟軟哋,簡單好食🤣$30「炸豬扒」:🐷🥩好味又香口🤣加 $12「紅豆涼粉鴛鴦」:叫咗「少冰走甜」,清新幾好飲👍「熱鴛鴦」:熱辣辣夠香滑🤩食得非常之飽嘅一餐🤣
同朋友🙋‍♀️一齊喺深水埗嚟咗呢間茶餐廳☕️🍴醫肚🤣

$30「炸豬扒」:🐷🥩好味又香口🤣

加 $12「紅豆涼粉鴛鴦」:叫咗「少冰走甜」,清新幾好飲👍

「熱鴛鴦」:熱辣辣夠香滑🤩

食得非常之飽嘅一餐🤣
2024-03-25 65 浏览
晨咁早起身,梗係要食得豐富啲!先嚟佢哋嘅歐陸扒餐!馳名豬扒❤️炒蛋 牛油多士 司華力腸 蒜蓉汁香煎牛扒❤️炒蛋 牛油多士 司華力腸 蒜蓉汁蒜蓉汁非常之惹味可口!牛扒夠晒香軟,豬扒亦都唔會好油膩,食落啖啖肉。配埋香脆可口嘅司華力腸,仲有滑嘟嘟嘅炒蛋 同 香口嘅牛油多士,真係超級無敵勁滿足!瑞士雞髀❤️雞髀好入味,夠晒嫩滑Juicy鹹牛肉炒滑蛋三文治❤️如果鹹牛肉嘅份量再多啲就更好啦!招牌豬潤米線❤️炒蛋 牛油多士 雖然豬潤得3塊但係夠厚夠大塊
晨咁早起身,梗係要食得豐富啲!先嚟佢哋嘅歐陸扒餐!

馳名豬扒❤️炒蛋 牛油多士 司華力腸 蒜蓉汁
香煎牛扒❤️炒蛋 牛油多士 司華力腸 蒜蓉汁

瑞士雞髀❤️雞髀好入味,夠晒嫩滑Juicy

鹹牛肉炒滑蛋三文治❤️如果鹹牛肉嘅份量再多啲就更好啦!

原來茶餐廳都會咁乾淨企理,伙計都好有禮貌 😂😂😂😂 好少去深水埗呢邊,咁岩今朝開完會係呢頭,揀左間好新好靚既餐廳就入左去。平時好少食茶餐廳,因為坐得唔舒服又舊。呢間雖然細,但坐得好舒服又乾淨!叫左碟滑蛋牛肉飯,蕃茄汁酸酸酸甜甜、滑蛋岩岩好、牛肉又夠嫩,好食🤩我叫左少飯都勁多飯😝 可惜我食唔曬。朋友叫左忌廉芝士雞扒飯,我見佢芝士都拉到芝,仲要好多芝士、幾大舊,佢話好食!我最推介一定係個斑斕咖椰鮮油多!識食一定要鮮油、冰凍厚牛油加烘到脆一脆既多士、仲有甜甜既咖椰balance油膩感,幾啖食完,根本停唔到口!炸雞全翼都好出色,炸得岩岩好,唔油,咬落去又爆汁😳特飲都幾特別,我好少見有紅豆奶茶,朋友就試埋紅豆涼粉奶茶,我見佢果杯都幾多涼粉係面😁呢間真係大大份又抵食,水準又幾高,真係藏於市既小寶藏,同埋啲伙記全部都好nice好有禮貌,唔睇裝備格局同名你唔會知你係茶餐廳😂 兩個人食咗咁多嘢,都唔使$200就買到單,真係好抵食好好食大件夾抵食嘅表表者。
原來茶餐廳都會咁乾淨企理,伙計都好有禮貌 😂😂😂😂

蛋蓋飯
忌廉芝士雞扒飯
班蘭咖央鮮油多
炸雞翼
2024-03-18 50 浏览
傑星四四正正光光猛猛,卡位闊落自選粉麵:沙嗲牛肉 + 出前一丁 + 原味 + 熱0T$36一黎就係丁麵,唔駛加錢轉,軟硬度淥得剛好,唔錯!牛肉多又大件,有牛味,但連筋位嘅會好靭同難咬;沙嗲汁味偏向咸,食完後會口乾漢堡包餐:馳名豬扒包(蜂蜜芥末)+ 熱0水個包烘得外皮脆裡面軟熟,生菜青瓜蕃茄真係普通過普通,唔會有清甜感;但豬扒真係好攞分,大塊又有厚度,腌味好煎得出色,鬆化夠肉汁但唔會過多油份,配埋個蜂蜜芥末醬,夾晒!
傑星四四正正光光猛猛,卡位闊落
自選粉麵:沙嗲牛肉 + 出前一丁 + 原味 + 熱0T
漢堡包餐:馳名豬扒包(蜂蜜芥末)+ 熱0水
2024-03-12
  • 馳名豬扒包
真係點都要分享尼一間劣質餐廳:大家真係唔好去試這間傑星冰室既羊腩煲,去到叫左羊腩煲,超伏。得五粒仔羊腩加四舊蘿蔔,實際係三塊仔羊皮及兩粒羊肉,問個店員,話有五粒就岩啦,個下真係呆左,我攞起晒所有羊肉夾埋都無一匙羹。羊腩又難食,個女店員話還有五粒都話係咁嫁啦,態度異常差。此外,晚餐時間竟然話白飯賣晒,個時七點十分左右,叫乜又無乜,最後食一個難食的煲就走,唔會有下次。我個羊腩煲加個可樂都收我$98,全香港應該都無一間比佢更伏,人地食淨既可能都比尼煲野多。
真係點都要分享尼一間劣質餐廳:

羊腩煲
2024-01-29
2024-01-15 46 浏览
班蘭唔太甜,而西多士外脆內鬆軟,蛋香味又濃,佢個沙律都唔馬虎,水果粒大細適中,而且都甜甜哋,魚柳包不過不失,薯條普通,可以再熱番啲,奶茶夠滑,有茶香,職員超nice,第一次幫襯,整體來說,唔錯
2024-01-14
2024-01-03 51 浏览
傑星冰廳。這家餐廳位於汝州街219號地舖鮮炸雲吞,雲吞皮酥脆,每一口都充滿了鮮美的口感。使得外皮更加香脆,內餡更加嫩滑。36元六粒鮮炸雲吞,大大粒!接下來,我品嚐了傑星冰廳的至尊雲豆蹄花湯飯。這道湯飯絕對是一個驚喜!湯底鮮美濃郁,充滿了豬手、雲吞和韭菜餃的豐富口感。每一口都能感受到湯的鮮甜,配上飯的軟糯,絕對是一道讓人食指大動的美食。$48搭配這些美食的當然少不了一杯爽口的飲品。我點了他們的百香果檸檬茶,這杯茶非常清新。百香果和檸檬的酸甜口感完美結合,喝下去讓人心情舒暢,提神又消暑。$24#傑星冰廳 #深水埗美食 #鮮炸雲吞 #至尊湯飯 #百香果檸檬茶 #美食評論 #foodie #instafood #foodstagram #食評 #美食分享 #好吃到停不下來 #大快朵頤 #美食探險 #美食日記 #美食愛好者 #美食推薦 #美食控 #美食家 #美食獵人 #美食圖鑑 #美食攝影

傑星冰廳。這家餐廳位於汝州街219號地舖

2023-12-28 47 浏览
幾撚正嘅咖哩牛腩兄弟啊,啖啖嫩滑牛腩,邊食邊有咖哩香撲鼻,真係少少辣得嚟香辣夾擊,蒸蛋係人間美味!蒸得剛剛好嘅啲蛋花,入口滑不留口,簡直係蒸蛋界嘅翹楚!燒賣皇其實大有來頭,鮮嫩彈牙肉粒,賣相搶鏡,食落倍感滿足,好似帶我返去懷舊位置嘅感覺。炸兩實在太惹味,外脆內軟,豉油麵汁添味,一口接一口停唔到!點杯凍檸樂來個完美結局,酸酸甜甜消消脂,完美啦!😚🍲🍋 食物香而不膩,味道豐富得嚟層次分明,每樣小菜都有佢嘅獨到之處,係香港可以食到咁懷舊嘅滋味,實在太正!下次仲要再嚟試下其他菜式,肚子滿足咗,心情都跟住好!👍💯