餐厅: 元気寿司 (友邦廣場)
资讯:

2015-12-19 248 浏览
睇完opensnap優先場,行街行到北角,同肥髀當然食壽司, 過了午餐時間,唔使等位,地方光猛乾淨!坐到迴轉帶位置,但迴轉帶上已經唔多壽司! 子薑:免費子薑酸脆,好食! 三文魚刺身($40)軟滑但唔夠肥美!松葉蟹卷($22)好多蟹肉,但蟹肉較乾,蟹籽卜卜脆,壽司反卷鬆軟,牛油果好味! 蟹籽沙律($18)蟹籽卜卜脆!青瓜片爽脆!沙律醬唔會好多! 飛魚子軍艦($16)新鮮做起!蟹籽同紫菜卜卜脆!材料新鮮芥辣八爪魚($14)芥辣唔夠攻鼻,八爪魚滑溜彈牙!海膽軍艦($40)海膽唔算多,幾甘香,紫菜卜卜脆! 北寄貝壽司($10)北寄貝肉比較硬赤貝壽司($22)樣子唔靚,有黑邊,不過唔腥!爽脆!螺片壽司($10)螺片爽脆! 蟹籽沙律手卷($16)新鮮做,卜卜脆! 炸蝦卷($20)迴轉帶攞,唔夠熱!爭啲!店員比較夢遊,好多落錯位置嘅壽司,不過態度幾好,即使其他客人打翻物品都唔會黑面!一直保持水準嘅元氣!
睇完opensnap優先場,行街行到北角,同肥髀當然食壽司
好味子薑
子薑:免費子薑酸脆,好食!
三文魚刺身
松葉蟹卷
三文魚刺身($40)軟滑但唔夠肥美!
蟹籽沙律
蟹籽沙律($18)蟹籽卜卜脆!青瓜片爽脆!沙律醬唔會好多!
軍艦
飛魚子軍艦($16)新鮮做起!蟹籽同紫菜卜卜脆!材料新鮮
芥辣八爪魚($14)芥辣唔夠攻鼻,八爪魚滑溜彈牙!
海膽軍艦($40)海膽唔算多,幾甘香,紫菜卜卜脆!
北寄貝壽司($10)北寄貝肉比較硬
赤貝壽司($22)樣子唔靚,有黑邊,不過唔腥!爽脆!
螺片壽司($10)螺片爽脆!
蟹籽沙律手卷
蟹籽沙律手卷($16)新鮮做,卜卜脆!
炸蝦卷

炸蝦卷($20)迴轉帶攞,唔夠熱!爭啲!
一直保持水準嘅元氣!
2015-12-19
庆祝纪念
圣诞节
好味子薑
松葉蟹卷
蟹籽沙律
軍艦
2015-05-27 394 浏览
素食者要在香港很方便地吃壽司,說難不難,起碼各大連鎖壽司店也有數款選擇。比較大型如元氣的話,我來來去去都是吃那幾款,即是餐牌上有「素食」標示的:1. 青瓜卷($12):今次吃到的,切工不敢恭維,上面還沾了幾顆蟹子;飯也是乾乾的。2. 腐皮($12):就是甜腐皮壽司,到處都吃得到的水準,但飯沒有從腐皮包漏出來已收貨。3. 粟米軍艦($12):平常在壽司帶上比較少見,所以最好直接向店員點餐;因為也要快吃,否則紫菜會軟掉,所以還是別從壽司帶上拿了。4. 枝豆($16):以前的我是絕對不會碰這個的,直到有位很愛吃枝豆的前輩教我怎樣吃以後,我就愛上了!枝豆其實是黃豆(就是比較嫩,還沒從豆莢裡取出來的原條黃豆),在鹽水煮了後就成為傳統的日式下酒菜。當然不用要喝酒才吃的,因為它含豐富蛋白質和纖維,脂肪又比果仁等低,是健康的小吃。還有就是聊天時這個很好用,一顆接一顆很快就吃光一盤!現時元氣的素食選擇就只有這麼多了(那些蛋[玉子]壽司沒有標明是素,應該有可能是製作時會下木魚湯之類,不過我有時眼不見為淨就照吃不誤。)

青瓜卷

腐皮

認住餐牌上的素食標誌

枝豆

腐皮
枝豆
2014-09-20 451 浏览
原來元氣壽司在北角開了新店, 大約下午2:30去到。點了下午茶1b餐, 包括有壽司盛B 、日本溫泉玉子和湯烏冬。[壽司盛B]三文魚壽司: 三文魚夠香紋理勻稱, 係肥瘦適中,食落唔錯。炙燒黑椒三文魚壽司: 這款壽司的三文魚是用火燒至半熟, 三文魚鮮味, 入口有點黑椒微香, 味道不錯。炙燒黑椒海蝦壽司: 這款壽司的海蝦也是用火燒至半熟, 蝦肉仍帶爽甜, 炙燒黑椒壽司雖然都係平價款式, 都有一定質素。蟹子軍艦: 賣相唔錯, 鋪滿了一大堆蟹子, 蟹子有口感, 值得一試。蟹子沙律軍艦: 一堆蟹子再加上沙律, 味道非常夾, 很開胃。日本溫泉玉子: 是跟餐的一隻半生熟蛋,在控制生熟程度方面實在準確,蛋白是剛剛好煮熟, 入口非常滑溜, 蛋黃是煮到半熟, 吃入口蛋味濃郁。湯烏冬: 烏冬賣相雪白, 爽口彈牙, 夠煙韌, 湯底清甜, 有水準。元氣壽司的下午茶餐一向都是抵食之選, 北角開了新店, 對於經常出入北角的我, 就更加就腳。
原來元氣壽司在北角開了新店, 大約下午2:30去到。
[壽司盛B]
三文魚壽司: 三文魚夠香紋理勻稱, 係肥瘦適中,食落唔錯。
2014-09-19
$52.8 (下午茶)