#pb食在觀塘 享受「光合作用」的時光🪴好想私藏嘅一間❤️ Bookmark左呢間樓上咖啡店好多年 最近終於去左享受左一個極chill嘅下午😍 咖啡店位於觀塘工廈內 店內唔大 但環境超光猛 仲有好多植物 同埋有唔少香港設計師嘅寄賣🤪 望住出面繁忙嘅環境 係呢度chill一下 好似去左另一個世界👍🏻 店主超好人 同朋友輕輕鬆鬆咁就坐左兩個鐘❤️ 想去嘅朋友仔記得要預約 店主希望每個人黎到都可以有應有嘅照料🥰.佢有好多咖啡豆選擇 店主好樂意逐一介紹😍 你可以選擇似手沖咖啡或奶啡👍🏻 另外佢仲有cake提供😋 🔹手沖咖啡☕️揀左來自澳洲墨爾本 @zestcoffeemsk 嘅咖啡豆❤️ 前段會飲到咖啡豆嘅Nutty味 中段酸度提高 有檸檬酸味 去到後段酸度又低番😍 幾正👍🏻🔹奶啡☕️用左哥斯達黎加 @aquiares.hk @aquiarescoffee 嘅咖啡豆❤️ 呢款咖啡豆用黎做奶啡有種好特別嘅化學作用👍🏻 前段飲到提子、酒香 中段有少少果酸味 最後會有朱古力味😍 估唔到奶啡都做到咁豐富嘅層次🥰.整體✨ 黎到呢間樓上咖啡店 就好似去左外國咁❤️ 有日光嘅環境超級chill 可以坐成個下晝😍 咖啡豆選
#pb食在觀塘
享受「光合作用」的時光🪴

🔹手沖咖啡☕️

🔹奶啡☕️

整體✨ 黎到呢間樓上咖啡店 就好似去左外國咁❤️ 有日光嘅環境超級chill 可以坐成個下晝😍 咖啡豆選擇好多 而且質素好高👍🏻 絕對會再黎 等我呀🤪

光合作舍 (觀塘)
觀塘鯉魚門道2號新城工業中心621室
下午茶
飲咖啡已經成為香港人嘅日常好多人日日都要飲一杯先安落今日俾我搵到一個遠離繁囂被綠色植物包圍嘅地方🌱🌱🌱飲咖啡都飲得舒服啲☕原來店主對種植都好有心得我時不時都會請教佢關於種植嘅事情🤣仲會搞下workshop可以暫時放低日常嘅鎖碎事好好relax一下😋😋😋呢度嘅咖啡居然係「自由定價」一啲都唔商業化要咩豆飲咩沖法全部自己揀😘我個人比較鐘意飲fruity嘅精品咖啡🍑🍑🍑🍑店主推介咗呢隻豆俾我用手沖方法沖製一沖好已經好重花香味🌻係我飲過最強烈嘅一隻帶淡淡桃茶味🍑相當易入口同輕盈忍唔住飲咗2杯如果大家都有興趣上去吹下水飲下咖啡或參加下workshop記住留意佢地ig story睇下邊日會營業啦

飲咖啡已經成為香港人嘅日常

我時不時都會請教佢關於種植嘅事情🤣
仲會搞下workshop
可以暫時放低日常嘅鎖碎事
好好relax一下😋😋😋

呢度嘅咖啡居然係「自由定價」
一啲都唔商業化
要咩豆飲咩沖法