石門京瑞商場係沙田去良心店集中地,但唔多見人介紹呢間麵檔。佢店仔細細坐得唔太舒服,但店員殷勤友善,食物質素唔錯,所以幾受街坊歡迎。叫左三個套餐,配日式、麻香醬、口水汁或薑蔥蒜撈麵,可加錢轉湯麵,之前食過番茄拉麵覺得偏淡,建議跟返撈麵。幼麵唔會太腍,醬汁叫左麻香醬同薑葱蒜,麻醬較杰身適合撈麵,薑葱蒜就好足料,麵底有落鼓油。跟餐飲品可揀珍珠奶茶、荔枝玉露、冬瓜茶或白桃綠茶,唔好甜嘅可以轉無糖綠茶。🍽回味醬骨架 ($78)回味醬骨架有三件,煮得幾入味同腍,不過要吮骨有啲狼狽,店家會提供膠手套方便食客動手,伴碟有溏心蛋同榨菜等。 🍽蒙古風沙風味牛仔肉 ($82)風沙風味落左唔少孜然粉,面頭仲有蒜粒,適合較重口味嘅朋友,牛仔肉幾嫩,唯獨呢碟嘅伴碟係提子乾同花生。 🍽日式燒雞 ($78)呢款係是日推介款式,比起燒更似炸雞,個皮好脆,肉質唔鞋但就乾左啲,配甜甜地嘅燒汁。 🍽和風芥末豚肉 ($66 )呢款唔係晚餐,散叫嘅餸,份量多到嚇親人,豚肉片輕輕炸過,油左些少,芥末少辣唔太攻鼻,賣相唔算吸引但味道不俗。餐牌:

🍽回味醬骨架 ($78)
回味醬骨架

🍽蒙古風沙風味牛仔肉 ($82)
蒙古風沙風味牛仔肉

🍽日式燒雞 ($78)
日式燒雞

🍽和風芥末豚肉 ($66 )
和風芥末豚肉

餐牌:
蒙古風沙風味牛仔肉
和風芥末豚肉
2021-08-27 429 浏览
🍗 素炸排骨口水汁撈麵 🍜喺京瑞廣場攪完證件之後搵嘢食,咦原來入素就係呢度!不過老公又想食台灣鹽酥雞。點好呢?🤔經過見到一樓嘅入麵 entrance . 撈麵個 Menu 都有台式鹽酥雞食,而且仲有幾款素食。咁就呢間啦,下次有機會先自己去入素。☺️入麵係感覺家庭式的餐廳,座位會有少少迫。當時12 點幾我哋即刻有位,不過過多一陣已經見到門口有好多人排隊。老公同小朋友叫咗回味醬骨架薑蔥蒜撈麵、鹽酥雞球日式撈麵,我就叫咗素排骨口水汁撈麵。素排骨好靚仔,仲配三條小薯條好趣緻。😆另外一碟口水汁撈麵,加埋份量十足。口水汁對我嚟講少少辣啱啱好,比起傳統嘅口水汁偏甜,而撈麵嘅口感好好味!素炸排骨外面酥香,裡面嘅素肉漿軟綿綿。下次試吓佢嘅吉列素牛蒡扒先 😋由於份量真係好大,我好努力最後都係食唔晒。不過我老公自己一份、兩個小朋友 share 一份就剛剛好。大家入開石門可以試吓 🥰
🍗 素炸排骨口水汁撈麵 🍜

素排骨好靚仔,仲配三條小薯條好趣緻。😆
另外一碟口水汁撈麵,加埋份量十足。

素炸排骨外面酥香,裡面嘅素肉漿軟綿綿。
下次試吓佢嘅吉列素牛蒡扒先 😋

大家入開石門可以試吓 🥰
日式𤏪麵
台式鹽酥雞
2021-08-17
日式𤏪麵
台式鹽酥雞
2021-08-04 429 浏览
: 入麵 entrance ::;肉燥蘿蔔撈麵 & 白桃綠茶 $38二訪呢間石門小店,下午茶$40有找,極之抵食。肉燥份量超多,味道同台灣食嘅有八成似。麵質爽口彈牙,充滿麻醬嘅香味,係嚿蘿蔔較失色,腍但唔夠甜。杯嘢飲質素比得上台式飲品店,叫咗走甜依然飲到桃味,同茶味平衡得just right。🍑
: 入麵 entrance ::

;肉燥蘿蔔撈麵 & 白桃綠茶 $38
肉燥蘿蔔撈麵
肉燥蘿蔔撈麵
2021-07-31 434 浏览
出開黎石門,又要搵下附近有乜野好西食😋叫呢間人流麵算多,加上佢真係響轉彎位入面😂所以就入去試下🤤$64日式桂花叉燒配豬骨濃湯拉麵🍜見有桂花兩個字以為有桂花味🥲點知冇🥲上碟係好薄的腩肉片☹️豬骨濃湯拉麵則不過不失。$62回味醬骨架配薑蔥蒜撈麵🍝有三大舊豬骨架😚啱晒鍾意損骨嘅我😋😋😋骨架炆到連骨都好稔,入哂未味,有啲軟骨位增加口感👍🏻肉質有醬汁點綴下唔會乾柴👍🏻撈麵蔥蒜味好充夠,唔會好油,麵身乾爽一條條,唔會過稔👍🏻黎而薑味唔夠突出🤔跟餐包一杯飲品,叫咗珍珠奶茶🧋同埋荔枝玉露🥺荔枝玉露好多果肉,但成杯嘢真係太甜🥲而珍珠奶茶就反而唔夠甜☹️總括而言,午餐分量足、包飲品尚算抵食,有機會會想試埋豬手👍🏻
日式桂花叉燒

$64日式桂花叉燒配豬骨濃湯拉麵🍜
見有桂花兩個字以為有桂花味🥲點知冇🥲上碟係好薄的腩肉片☹️
豬骨濃湯拉麵
豬骨濃湯拉麵則不過不失。

$62回味醬骨架配薑蔥蒜撈麵🍝
薑蔥蒜撈麵

• 回味醬骨架
石門好多有良心小店,有時真係唔知揀邊間好,今次就試咗依間個名好得意嘅「入麵」。入到入麵,見到佢都多唔同選擇,仲好抵!有餸有湯麵仲有杯特飲(珍珠奶茶)。而且嘢食仲好正!清酒醉豬手👍🏻👍🏻👍🏻豬手入味但唔會過腍又有咬口,骨同肉嘅比例好好😛淡淡既清酒味好香,感覺唔會滯😘 蘿蔔仲要冇渣!!!仲有隻溏心蛋😛蒙古炸雞炸雞香口多汁,味道唔錯!口水汁撈麵 (重點推介❤️)依個真係推薦!張相係未撈既樣🤣好好味,唔會太辣,麵質好好唔會太腍,估唔到撈麵咁正。蕃茄湯麵同樣地,麵質好好,而且啲麵都掛湯,好味道!珍珠奶茶嗌左少甜,有茶香珍珠有咬口,跟餐送真係好抵👍🏻整體嚟講,入麵係一間又抵又好食又有良心嘅小店!下次再試吓其他餸!

清酒醉豬手👍🏻👍🏻👍🏻

蒙古炸雞
炸雞香口多汁,味道唔錯!

口水汁撈麵 (重點推介❤️)
依個真係推薦!
張相係未撈既樣🤣
好好味,唔會太辣,麵質好好唔會太腍,估唔到撈麵咁正。

蕃茄湯麵
同樣地,麵質好好,而且啲麵都掛湯,好味道!

珍珠奶茶嗌左少甜,有茶香珍珠有咬口,跟餐送真係好抵👍🏻

2021-07-22
  • 口水汁撈麵
2021-07-19 305 浏览
好爆棚,好多翻工翻學過嚟食,啲侍應都好熱心,好勤奮落單執枱執碟,又會同你講下笑,好有街坊舖頭warm嘅感覺*鹽酥雞球+薑蔥蒜撈麵+白桃綠茶 $56雞球份量正常,超濃味,我自己覺得過鹹,落得過多味精,炸到少少脆,係台灣夜市嘅炸雞feel~薑蔥蒜撈麵,唔係好食到薑味,蔥油味強,但蒜香味更加強,但其實都幾重味精,食完超級口渴,粟米其實好多餘,我鍾意多啲蔥粒。白桃綠茶,可以揀冰度甜度,無糖無冰都好甜,但非常解渴,好爽!回味醬骨架+薑蔥蒜撈麵+飲品 $60回味醬骨架係豬肉嘅脊骨肉,好濃嘅醬汁,有手套可以攞住咬住食,食到成嘴都係汁,同撈麵唔係好夾,因為又要用手攞住,又要用筷子夾。
鹽酥雞球+薑蔥蒜撈麵+白桃綠茶 $56
鹽酥雞球+薑蔥蒜撈麵

回味醬骨架+薑蔥蒜撈麵+飲品 $60
回味醬骨架+香蔥蒜撈麵
2021-07-02
鹽酥雞球+薑蔥蒜撈麵
回味醬骨架+香蔥蒜撈麵
  • 鹽酥雞球
呢間餐廳已經係小編第二次食🤤下午茶真係超值,好大份🤑另外店員都好nice,見啲嘢食太迫仲開多張枱俾我哋😚嚟到呢間必食嘅一定係佢個撈麵,超正😋餸方面就睇你揀唔揀得中喇😝🐖回味醬骨架配薑蔥蒜撈麵 ($50)舊骨真係好大,一上檯成間店嘅人都望住小編😳然後就問店員係咩嚟😇餐廳都好貼心咁提供咗膠手套,費事整污糟手🤗啲肉炆得好淋好入味,甜甜地帶少少五香味,但就有啲唔夠喉🥺同埋食呢個都幾攰同狼狽,建議唔好同男朋友/唔熟嘅friend去食,都食得幾樣衰吓😵‍💫個麵超多薑蓉同粟米🤩相反蒜味就唔太重🙂麵條粗幼適中,口感煙韌,而且好掛汁(甜醬油)🥰另外粒溏心蛋幾好食🥚🐥川辣燒雞配麻香醬撈麵 ($48)相比起醬骨架,燒雞就啖啖肉,啱返小編呢啲懶人🤓雞肉外脆內juicy,幾香口😙配埋辣粉都幾刺激🤪麻醬撈麵超香芝麻同花生味,但食晒又唔會好漏喎😍如果要拎薑蔥比較嘅話… 小朋友先做選擇,小編就梗係兩個都叫晒然後share啦🤫提提大家個麵份量幾大,淨食已經飽飽地🤰🏻🥒手拍青瓜 (追加 $12)涼拌汁辣味偏重,唔算好鹹,幾開胃🤭可惜青瓜就冇點入味🤨🧋荔枝玉露 / 珍珠奶茶跟餐仲會包大大杯嘅台式飲品,荔枝玉露叫咗少甜,果味

🐖回味醬骨架配薑蔥蒜撈麵 ($50)

🐥川辣燒雞配麻香醬撈麵 ($48)

🥒手拍青瓜 (追加 $12)
涼拌汁辣味偏重,唔算好鹹,幾開胃🤭可惜青瓜就冇點入味🤨

🧋荔枝玉露 / 珍珠奶茶
跟餐仲會包大大杯嘅台式飲品,荔枝玉露叫咗少甜,果味唔算太假,個底有好多椰果🥥由於小編唔飲奶茶所以就冇試😮‍💨朋友仔就話味道正常,以唔使加錢嚟講真係幾抵😌

🌟8.5/10
2021-07-09
  • 薑蔥蒜撈麵
  • 麻香醬撈麵
2021-07-11 204 浏览
沙田石門嘅京瑞廣場有好多間黃店佢地嘅餐牌以麵為主 雖然話係台式野🧋但都有日式風味嘅主菜揀套餐包括有 : 1個主菜 + 1個撈麵 +一杯台式飲料🧋價錢大約$60左右如果你唔想食撈麵你可以加錢食湯麵咖🍜🍶清酒豬手個湯聞落好重酒味但食落個就無咩味🤔每一嚿豬手啖啖都充滿住骨膠原🤤溏心蛋🥚都唔錯不過我覺得就可以再流心D蘿蔔亦都好入味😍超正鹽酥雞球炸皮多薄咬落又唔會好乾雞球鮮嫩多汁但就偏偏無鹽酥GE感覺似普通炸雞🤷🏻‍♀️麻香醬撈麵 & 薑葱蒜撈麵個麵係上海麵GE質地但一定要襯熱食♨️如果唔係會變成一餅野麻香醬真係好香但有d少薑葱蒜就正正常常配料有粟米🌽及葱
沙田石門嘅京瑞廣場有好多間黃店

薑葱蒜就正正常常
配料有粟米🌽及葱
2021-07-02
2021-06-28 401 浏览
沙田石門區既京瑞廣場有好多間黃店一於去試下入麵先 佢餐牌以麵食為主 雖然話係台式野 唔好淨係以為得鹽酥雞﹑肉燥飯仲有好多平時少見既美食套餐係包一杯台式飲料所以都有份台灣味道架價錢方面相當抵食 人均唔使$100就食到好飽蒙古風沙風味燒雞原本以為會好重孜然味點知原來唔係辣嘅佢係炸蒜加上蒙古風味醬汁啖啖肉幾好食😋回味醬骨架真係好大塊 大到好似外國既豬肋骨咁絕對要用手食先夠過癮而店家有提供膠手套 唔洗驚整污糟手啲似醃得好份味 咸香味濃 肉嫩唔乾 令人回味薑蔥蒜油撈麵撈麵嘅質地幾好 有啲似上海麵配料嘅份量好夠唔會食到尾冇晒味不過會比較偏油 食到一半已經會覺得膩
沙田石門區既京瑞廣場有好多間黃店

配料嘅份量好夠
唔會食到尾冇晒味
不過會比較偏油 食到一半已經會覺得膩

2021-06-21 190 浏览
難以置信有很多人讚好味道與事實不相附口水汁完全不是口水汁味道,沒有辣,只有酸酸甜甜味川味燒雞亦沒有半點辣,雞好鞋口服務不好,午市侍應可能太忙,掉食物上臺,是的是掉...
難以置信有很多人讚好

味道與事實不相附

口水汁完全不是口水汁味道,沒有辣,只有酸酸甜甜味

川味燒雞亦沒有半點辣,雞好鞋口

服務不好,午市侍應可能太忙,掉食物上臺,是的是掉...

2021-06-17 318 浏览
#入麵 #sorriso_沙田區-佢上面仲有一間分店叫做入素,食素嘅可以上樓上食,午飯時間都等左一陣位先入得去,啲店員好nice,好似都積左一部分嘅熟客,食完超飽肚☺️佢嘅menu係揀左餸+撈麵+台式飲品,冷熱同價🍖回味醬骨架 配 🍝薑蔥蒜撈麵 $60個骨架幾好食,唔好睇圖好似好大嚿咁,其實大部分都係骨嚟,配菜有溏心蛋、酸菜同青瓜,個酸菜超級鹹撈麵佢比左好多粟米🌽,食落去幾好食🐤蒙古風沙燒雞 配🍝麻香醬撈麵 $58比起話燒雞,我覺得似椒鹽炒雞,有花生同荀做配菜撈麵麻醬味,一啲麵唔辣,我自己鍾意呢個麵多啲🧋珍珠奶茶我叫左微糖,覺得唔甜,啱啱好,唔洗加錢嚟講,味道算係咁#sorriso_新界 #sorriso_沙田-📍入麵沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓151號舖🕑Mon to Sun 11:00~17:00; 18:00~21:00-
#入麵 #sorriso_沙田區

佢嘅menu係揀左餸+撈麵+台式飲品,冷熱同價

🍖回味醬骨架 配 🍝薑蔥蒜撈麵 $60
撈麵佢比左好多粟米🌽,食落去幾好食

🐤蒙古風沙燒雞 配🍝麻香醬撈麵 $58
比起話燒雞,我覺得似椒鹽炒雞,有花生同荀做配菜
撈麵麻醬味,一啲麵唔辣,我自己鍾意呢個麵多啲

🧋珍珠奶茶
我叫左微糖,覺得唔甜,啱啱好,唔洗加錢嚟講,味道算係咁

#sorriso_新界 #sorriso_沙田
📍入麵
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓151號舖
2021-06-06 329 浏览
工作關係,第一次去石門,去一個未去過既地方,最期待就梗係lunch個餐🤤同事介紹入麵呢間餐廳,佢話佢經常食,口水汁撈麵最為推介,本來我就嗜辣,又愛麵食,聽到佢嘅推介,自然不能抗拒😍打開蓋,過份平實既樣令我降低左個期待,撈勻後,賣相已可觀十倍,流口水啦🤤一擺入口,佢除左有咸香辛外,重有些少甜,呢個汁係出面食唔到,較得岩岩好,一啖接一啖,極上癮,重有個雞翼,我又好鍾意😍炸得酥脆,毫無油溢味,而且連外賣都有青瓜甘筍薯仔等配菜作伴,好耐無食過d咁有心既餐廳🥲一餐滿足口腹+心靈之慾,只需要$33.5,係我無寫錯你無睇錯,只係$33.5,秘訣係下午茶餐+叫外賣(9折)就係呢個價啦😊

口水汁撈麵配雞翼
口水汁撈麵配雞翼
2021-06-05 236 浏览
沙嗲牛仔肉拼麻醬拌麵,牛肉醃得好夠味,淋上濃郁嘅沙嗲醬,然後再加一個麻醬拌麵,麻醬味幾重,都幾濃郁,但係個醬底就比較偏甜,感覺可以鹹少少就會再好食啲😛😛😛😛日式叉燒薑蔥拌麵😜😜😜一開始以為日式叉燒係大大嚿,之後出到嚟原來都幾細舊,味道幾好不過份量就比較偏細😅😅😅感覺份量多多少少會好啲,薑蔥拌麵嘅薑蔥汁都幾多,呢個醬食落去好香嘅薑蔥味,唔會過鹹,整體都不錯,叉燒都醃得幾夠味😋肥瘦相宜

2021-05-15 403 浏览
以前在沙田覓食👀 主要在市中心一帶自從石門京瑞廣場開幕以後,多了小店進駐,當中更不乏美味的受歡迎👏🏻店鋪要數心目中的石門美食,這間麵店🍜必然是磅上有名 晚市套餐:蒙古風沙風味 - 牛仔肉配麻香醬撈麵及台式飲品 $82單看「蒙古🇲🇳風沙風味」就會想這個是什麼樣的味道🤔經店員介紹其實就是帶孜然粉的特色調味醃肉,再將肉炒至熟透牛仔肉肉質腍身,肉味本身就沒有太多這個有點扣分調味是不錯的,單吃或者偏鹹但配麵一齊吃就很好👍🏻麵的配搭也多:日式、麻香醬、口水汁和薑蔥蒜,有辣🥵有不辣,隨心選擇點選的麻香醬由麻醬拌入甜豉油,亦帶有花生🥜味,氣香味濃又非常惹味🤤聽說麵條🥢是店家自家製作,粗幼適中,口感稍為腍身,掛汁力不錯,加上醬汁適中,單吃這個已經很好吃,還有點不夠喉呢飲品有4款:珍珠奶茶🧋、冬瓜茶、白桃綠茶及荔枝玉露,這次就選了白桃🍑綠茶不要少看飲品的質素,比很多台飲店還要出色,有茶香,白桃味不太像精製的這次已經是二訪了✌🏻,仍然是沒人失望😋雖然說不上是台灣🇹🇼菜(也有日式或其他風格),不過這裡的性價比實在非常高價格💰絕對親民,選擇也多,素食餐也有供應(對有選擇困難者的朋友來說應該有點辛苦吧😅)而且味道
以前在沙田覓食👀 主要在市中心一帶
要數心目中的石門美食,這間麵店🍜必然是磅上有名

單看「蒙古🇲🇳風沙風味」就會想這個是什麼樣的味道🤔
經店員介紹其實就是帶孜然粉的特色調味醃肉,再將肉炒至熟透
牛仔肉肉質腍身,肉味本身就沒有太多這個有點扣分
調味是不錯的,單吃或者偏鹹但配麵一齊吃就很好👍🏻

這次已經是二訪了✌🏻,仍然是沒人失望😋
而且味道絕對是有誠意❤️,這種小店怎能不多多支持?🙌🏻
2021-03-28
10 分钟 (外卖自取)
#石門 #入麵 Happy Friday! 出去食個lunch😂#回味醬骨架 配#麻香醬撈麵 個撈麵比以前好食咗,麵底唔會太快乾,麻香醬夠多又唔會太稀,味道似唔辣嘅擔擔麵湯底,因為花生醬味都幾出,好味😋骨架,就咁睇,以為係面點王嘅骨架,不過其他味道又唔係,少少五香味,炆豬肉嘅味道,同時豬味好濃,肉質都好嫩,肥膏又夠多🤣不過同心儀對象就唔好叫呢個,因為要暴力拆骨,朋友話我食到好似麻甩佬🤣佢仲有半隻#醬油蛋 好好味😍另一個係#蒙古風味牛仔肉 配#麻辣湯麵 #小辣 我分別試咗一啖😄 #牛仔肉 好大鬆肉粉味,厚度適中,燒到側邊有少少脆,都ok😆麻辣麵呢,我食得太少,淨係食到辣味,所以不能作準🤣餐飲可以揀#珍奶 同#白桃綠茶 😢好感動,唔使再俾幾十雞去買野飲,不過杯珍奶嘅奶茶好一般台式奶茶味,奶味重,而茶有少少澀,珍珠就好好味,煙煙韌韌,甜甜地😍#vinainshekmun #vinafood #fusioncusinie #taiwanesecuisine #taiwanfood #taiwancafe #bubbletea #peachgreentea #noodles #soysaucee

佢仲有半隻#醬油蛋 好好味😍

麻辣麵呢,我食得太少,淨係食到辣味,所以不能作準🤣

#vinainshekmun #vinafood #fusioncusinie #taiwanesecuisine #taiwanfood #taiwancafe #bubbletea #peachgreentea #noodles #soysauceegg #石門黃店 #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes
回味醬骨架+麻香醬撈麵
蒙古風味牛仔肉+麻辣湯面小辣
白桃綠茶,珍珠奶茶走冰微糖