2014-04-04 598 浏览
是日報導的西貢早餐,是一間名叫《全記小店》的茶餐廳。《全記》這一個名字,相信大伙兒都聽說過,是西貢市馳名的海鮮餐廳。現在,《全記》一於通殺,搞多一間便民的茶餐廳,造福西貢。早上的一餐,我沒有叫扒,因為我看見他們用上了質素高的火腿,所以我很有信心,亦毫不猶疑地,叫上一個餐肉蛋麵。說過,這兒的餐肉是上等的火腿餐肉,入口特別的香亦特別有肉感,雞蛋是炒滑蛋,相比起一般的煎雞蛋,顯得更香口。奶茶,夠出色的,濃香也滑,不錯。《全記》,做海鮮做點心很有水準,而且混埋茶記,水準依然是高,來西貢想簡簡單單食茶記,全記的確是不錯。

奶茶,夠出色的,濃香也滑,不錯。
$29 (早餐)
2014-03-17 643 浏览
今日約左朋友入西貢食早餐, 大家都冇乜 idea 食乜, 不過見小巴站附近 d 茶餐廳好旺咁樣, 就搵左一間黎食喇!睇睇餐牌, 覺得份份餐都好豐富咁樣, 正啊!  花多眼亂, 睇左一大輪之後, 竟然我地三個人都不約而同咁揀左早餐 D, haha!火腿通粉配炒蛋牛油多士:通粉都幾大碟, 湯有味, 粉唔太淋, 中規中距. 牛油多士夠厚夠脆, 如果多 d 牛油就好了. 炒蛋都算幾滑, 奶茶味道算濃, 但就稍稍有 d 澀.

睇睇餐牌, 覺得份份餐都好豐富咁樣, 正啊!

火腿通粉配炒蛋牛油多士:
火腿通粉
炒蛋, 牛油多士
2014-03-16
$32 (早餐)
2013-06-25 224 浏览
    上次食過全記嘅下午茶,覺得相當唔錯。今次嚟到未夠兩點半,咁就食午餐啦! 咖喱海鮮配意粉:有好新鮮嘅魚、蝦、魷魚、青口,仲有d甘筍仔同粟米墊底,咖喱好香好濃,正!(好得意!意粉送咗兩塊炸薯格!)星洲炒米: 份量,材料都好多,最正係個米粉炒得好乾身,又夠镬氣,好好味!午餐仲送老火湯,講明冇落味精喎! 睇落好足料,飲落真係唔錯!

咖喱海鮮配意粉

咖喱海鮮配意粉:

(好得意!
意粉送咗兩塊炸薯格!)
星洲炒米
星洲炒米:
午餐仲送老火湯,講明冇落味精喎!
睇落好足料,飲落真係唔錯!

2013-06-22
咖喱海鮮配意粉
星洲炒米
  • 咖喱海鮮
2013-06-17 162 浏览
(755)西貢行山,尋找地方早餐,在巴士站附近選擇了全記小店。揀了這裡的醒晨自選雙拼麵早餐(30元),飲凍奶茶加了3元,總共33元。雙拼麵揀了午餐肉,漢堡扒公仔麵,麵是出前一丁麵,麵質有保證,午餐肉感覺到是白豬仔,香滑好味,漢堡扒味道可口。凍奶茶,奶茶沖的都幾好,合自已口味。西貢茶餐廳來說,環境幾舒服,早餐,雖然貴少少,然而食得滿意。
(755)
西貢行山,尋找地方早餐,

在巴士站附近選擇了全記小店

揀了這裡的醒晨自選雙拼麵
早餐(30元),

飲凍奶茶加了3元,總共33元。

雙拼麵揀了午餐肉,漢堡扒公仔麵

麵是出前一丁麵,麵質有保證,

午餐肉感覺到是白豬仔,香滑好味,

漢堡扒味道可口。

凍奶茶,奶茶沖的都幾好,合自已口味。

西貢茶餐廳來說,環境幾舒服,

早餐,雖然貴少少,然而食得滿意。
$33 (早餐)
2013-06-03 134 浏览
以前每次嚟西貢,都會幫襯呢間全記小店嘅前身舖頭,都係一間茶餐廳。但轉做全記小店後,今次係第一次嚟食。 天氣熱到似火爐一樣,走入去後, 即刻叫兩個下午茶餐,仲要叫杯凍檸茶快d上檯先,d伙記都好好人, 幫我哋跟進。 超級三文治$34,烘底+$3厚多士夾住厚層嘅蛋、蕃茄、火腿同生菜,又夠多醬汁,雖然食到吱哂出嚟,但真係好好味! 海鮮冬蔭公湯河$34估唔到下午茶都咁足料,又夠新鮮,有蝦,魷魚,青口、魚柳,河粉好多,湯底又唔會太辣,好正!凍飲+$3 *走時仲見到著住全記海鮮嘅伙記入咗去,好相信佢哋係同一集團!唔怪得d海鮮咁新鮮啦! 下次一定會再嚟!
但轉做全記小店後,今次係第一次嚟食。

超級三文治$34,烘底+$3

海鮮冬蔭公湯河$34

凍飲+$3

下次一定會再嚟!
2013-06-02
2013-03-18 82 浏览
玩完獨木舟, 係西貢搵食. 太肚餓啦, 行行下就黎到呢度, 有下午茶. 入去!揀左冬陰公海鮮湯河同檀島咖啡.檀島咖啡餅店就成日食蛋撻, 未見過有間茶餐廳可以飲檀島咖啡. 味係炭燒咖啡, 反而加奶無咁好味. 唔加令到成個香濃的咖啡炭燒味一路流於口裡.冬陰公海鮮湯河- 海鮮料多, 蝦都有3 隻, 仲有魷魚青口~ 冬陰公D味可惜一入口唔夠濃同辣, 可以再勁D, 但殘餘留係口裡個份辣度都OK.D河粉夠粗, 闊度同厚度都係, 唔似平時個D好薄好幼, 所以口感幾豐富.做完運動~ E下肚真係人生一大樂事!

揀左冬陰公海鮮湯河同檀島咖啡.

做完運動~ E下肚真係人生一大樂事!

2013-03-16
新春期間加價,停套餐可以理解,但服務應該未至於如此差。叫侍應拿水,她叫唔好心急。拿水來的時候又很沒禮貌竾叫我們自己放回餐牌到牆邊。食物到來,特別訂製的熱飲杯小得可憐,難怪其他客人都點冷飲。奶油多每片只有數滴煉奶。腿蛋治明顯地用隔夜麵包。已經第二次惠顧,服務仍是如此差,食物又不是突出。
食物到來,特別訂製的熱飲杯小得可憐,難怪其他客人都點冷飲。
奶油多每片只有數滴煉奶。
腿蛋治明顯地用隔夜麵包。
已經第二次惠顧,服務仍是如此差,食物又不是突出。
2013-02-12
2012-12-11 63 浏览
今天我與外父一家人來到此逛街,大家心情愉快,四處購物和看看,去到黃昏的時候,大家有點疲倦及肚餓,因此便在附近中找好去處醫肚,逛了一圈後,便進入這間 內外裝修豪華的食店,我們一行八人,被安排坐在兩張大圓枱,一息間我便分別點了五樣小菜及兩樣粉麵飯,結果,一上碟後,仔細看看便感覺份量實在太小,不過我們仍然去品嚐各樣的美食,結果我們都同一感覺說西蘭花太硬了,魚柳和炒飯都太鹹,反而豉油鷄太凍,味道只算一般, 另外一味雪菜肉絲炒米,,似米粉浸在一堆豉油中,而價錢算中上, ,最後我們吃完後,大家便乘搭巴士往市區去.
2012-12-02
2012-11-26 49 浏览
是日又走麥徑, 第三段是比較難走的, 當然要先補充好體力, 就來全記小店吃早餐. 畢竟這裡是巴士站附近環境最好的茶餐廳.白豬仔午餐肉麵 $26: 7分, 跟文迪一人一碗白豬仔午餐肉麵, 麵是出前一丁, 午餐肉就是白豬仔的出品, 感覺上是比較有質素保證的配搭. 不過是日的白豬仔煎得不夠香口, 還好出前一丁的質感就不俗.凍檸茶: 餐飲方面, 揀了凍檸茶, 還帶點茶味, 以凍飲來講, 收貨了.吃完早餐, 是時候出發了.

吃完早餐, 是時候出發了.
$29 (早餐)
2012-09-22 37 浏览
同一班志同道合又一起出車遊遊香港, 放工後遊遊西貢後就到全記小店食晚飯.唔係有人帶路都唔知道有這一間食店.人地叫左幾碟小菜一起食,脆皮菠蘿咕嚕肉真係無改錯名, 咕嚕肉炸到外皮夠脆肉質又夠嫩, 加上個酸甜汁味道適中又唔會太甜十分開胃. 滑蛋蝦仁西蘭花, 我個人就覺得好一般, 蝦仁雖然大隻但唔算新鮮, 而且滑蛋汁蛋少生粉水多令到個汁太杰身有點漿口.最正我個人就覺得係 魚香茄子煲. 陣陣既咸魚香, 最難得係這個小菜做得唔係太油用來配飯一流

唔係有人帶路都唔知道有這一間食店.

人地叫左幾碟小菜一起食,

2012-09-21
2012-07-11 35 浏览
我臨時才決定去西貢.只逗留了二個鍾.途經呢條街有點驚訝全記竟然開了間茶記.環境比起同街的茶記整潔,也可以坐得舒適.服務下午茶時間人手少.都相當有禮和有效率,賣的食物種類有三文治,泰式粉麵.扒類的飯.小食.潮州粉麵.種類很多.但偏偏每個種類選擇也不多.凍檸茶:在炎熱天氣下最緊要夠凍.茶味也濃.檸也很多,抵飲...牛腩麵:我本來叫米粉.幸好麵無鹼水味,湯底完全無油,而清甜.但蘿白雖則無渣.但甜度低..牛腩切薄片.只有少少肥油位.但也有油脂香味.牛味也濃,比我想像中好..埋單大約30多元一位也相當合理...
環境新

埋單大約30多元一位也相當合理...
用餐优惠
其他
2012-06-06 40 浏览
由西貢著名ge全記海鮮酒家開ge茶餐廳,食物水準很好, 我地兩個人食左乾炒牛河同炒麵, 都非常有大酒樓ge水準, 鑊氣好夠, 唔太咸但好夠味, 估唔到炒牛河ge牛肉都可以咁滑!! 而且炒唔好睇張相以為河粉好細碟, 實際上係杯凍飲都幾大杯! 炒河其實好夠份量女仔應該食唔晒, 但我見隔離桌ge炒飯就細碟左DD, 但都應該夠食奶茶有水準, 凍飲都好大杯下如果入西貢想食有返咁上下質素ge茶餐廳佢會係首選, 比隔離果兩間ge食物質量好太多了, 而且新開無耐夠新淨又有電視睇, 可能新開關係招呼有D生手但熊度好搭救但佢地有一個好大ge缺點就係款式太少, 炒粉麵只有6/7款, 炒飯又係幾款, 公仔麵通粉又係得幾款, 成個menu加加埋埋都係得幾十款, 唔似平時食開果D茶餐廳咁百搭
由西貢著名ge全記海鮮酒家開ge茶餐廳,
絕對有大酒樓水準夠晒鑊氣夠入味又夠大碟ge炒河
奶茶有水準, 凍飲都好大杯下

题外话/补充资料: 極近碼頭及小巴巴士總站, 附近亦有錶位
2012-06-03
絕對有大酒樓水準夠晒鑊氣夠入味又夠大碟ge炒河
  • 炒粉麵
2012-06-06 28 浏览
見天氣還未算完全轉熱, 文迪提議再行一次山, 好, 不如就來個輕宜一點的, 走一走麥徑二段. 未出發前, 當然要先吃早餐, 見這裡開了家新店子, 叫作全記小店, 是全記的分店? 海鮮之外也打茶餐廳的市場? 見這裡環境是比旁邊兩家茶餐廳好, 就試試新店吧.這裡環境簡潔, 我們坐在單邊的二人位, 還不算太擠逼. 牆上還有電視, 讓客人可以看看新聞才起行. 看看餐湃, 選擇也不少, 要行山, 還是吃得飽一點, 就要個早餐D, 火腿通粉配炒蛋及厚多士, $28一客, 而通粉還能轉做出前一丁, 不另收費. 問問店員, 原來這裡只供應一種麵條, 就是出前一丁. 當然也包飲品一杯, 轉凍飲就加$3. 而文迪要的是白豬仔午餐肉炒蛋麵, 一樣是$28一客, 轉凍飲加$3. 計及出前一丁, $28一客早餐, 價位還算是合理.凍檸茶: 雖然是凍飲, 還算有茶味, 用上比較大的杯, 份量也不少. 文迪就要了凍檸水.炒蛋及厚多士: 7分, 都等了好一會兒才有得食, 多士是熱辣辣的, 幾鬆軟, 加上牛油, 還是幾香口的. 炒蛋就是一般, 其實更像煎蛋, 不夠蛋香, 也油了點.火腿出前一丁: 7分, 這裡除了麵條用
火腿出前一丁: 7分, 這裡除了麵條用上出前一丁, 也另外奉上出前一丁的湯粉, 貨真價實, 客人能夠自己去控制湯粉的份量, 想吃得健康一點的, 就不要下那麼多湯粉好了. 麵條不會煮得太淋, 火腿切得夠薄. 還跟上點生菜, 早晨先吃點菜, 清淡些, 實是不錯.
白豬仔午餐肉炒蛋麵: 文迪的白豬仔午餐肉炒蛋麵姍姍來遲, 等了差不多十五分鐘才有得食, 趕時間的朋友要留意. 試了一小口午餐肉, 用上了白豬仔的出品, 肉質比較靚, 加上煎得香口, 連戒嚴中的文迪也忍不住連吃兩大件.
這裡的食物水準不俗, 加上價位合理, 實是在西貢吃早餐的好選擇. 不過店員或許還未上手, 服務上有點甩漏. 見這裡還有小菜, 自家掣魚蛋等等供應, 不知水準會是如何?
吃完早餐, 是時候出發去享受藍天白雲.
$31 (早餐)