2019-05-11 479 浏览
最近要到嶺大講課,被 canteen 那又乾又咸又冷的叉雞飯咸到。今日心想附近的茶餐廳起碼選擇會比較多,沒什麼期望只想飽肚。$45 一個午餐,也沒有很多選擇。最保險地選了西炒飯,一見卻叫我傻眼。滿滿的一碟雞蛋炒飯,食到最後都只找到2粒綠豆、3粒蝦仁、3粒粟米、5粒紅蘿蔔及零碎一些火腿片。很香雞蛋味,因為除了雞蛋便什麼味道也沒有。茶餐廳也有茶餐廳的道義吧!

茶餐廳也有茶餐廳的道義吧!
西炒飯
2019-05-11
2019-04-03 310 浏览
第一次食晏就都唔算太差,今日第二次食但早餐真係伏到,個包又凍又硬,塊餐肉應該返煎再返煎又乾又難食,隻蛋煎到成個熱香餅咁,個沙嗲牛肉麵個味唔差,但碗野就唔係熱係微暖,唔會再食佢🙄🙄🙄食過咁多問茶餐廳最伏都係e間
2019-04-03
$37 (早餐)
2019-02-25 276 浏览
家人買了外賣給我是兩合的咖喱🍛豬扒飯咖喱是有椰奶的這種,個人不太喜歡,但家人買給我的,因此也變得滿意外賣加一蚊,正常不過賣相一般,味道一般,價錢都一般,所以合理的意料之內呢間野既餐冷熱奶茶同價,但家人買來的是熱飲,因此決定加冰講真呢到附近真係無咩特別出色美味的食物,都係做街方生意,而街方又近近地搵食,節省了時間,不用烹調食物順帶一提,如果星期一至五中午時間同晚餐時間都係幾爆架....始終有學校,同呢個屋苑都幾多人居住
家人買了外賣給我
是兩合的咖喱🍛豬扒飯
外賣加一蚊,正常不過
賣相一般,味道一般,價錢都一般,所以合理的
意料之內
呢間野既餐冷熱奶茶同價,但家人買來的是熱飲,因此決定加冰
2019-02-19
2018-08-05 478 浏览
食常餐等了30分鐘都無通知 最後才知是新師父所以慢 ,只叫我們等。態度、環境又差 ,只理生意不理客人,多了欣田村後 ,人數多了,都預期了是慢 ,我都在兩合食了很長時間,但最近明顯有下降情況,極度失望。
態度、環境又差 ,只理生意不理客人,

2018-08-03
2018-04-27 615 浏览
閒日緊係想嘆下下午茶 , 經過見到這間屋邨茶餐廳 , 應該都好有歷史 , 餐廳環境係掛有好多畫,有大卡位,小卡位,圓枱。地點也方便,位置係西鐵站 一上商場就是 。 看到餐牌 有下午茶餐, 都挺多選擇, 我叫了一個黑白配餐38元, 凍飲又唔使加, 只係汽水要加四蚊, 我當然叫杯凍奶茶啦, 嚟到碗通心粉都好大碗, 味道湯底也啱口味, 不過件多士好乾, 蒜蓉整得太燶, 整體來說都ok , 侍應也很快手 , 衛生環境ok , 這餐廳都是做街坊生意 。食完晚上我也不用吃飯。

, 不過
2017-12-15 574 浏览
好多時候小店比大餐廳更好食!唔好睇呢間茶餐廳唔太起眼,佢地既小炒真係無得輸! 每次食都有新野! 今次食左豉椒炒蟶子,酥炸生蠔,粉絲蒸扇貝,芝士龍蝦伊面,重有好多無比相機食。哈!哈!!我個人最愛酥炸生蠔同芝士龍蝦伊面。生蠔唔會炸得好干或好油,係岩岩好,又juicy。 個芝士龍蝦伊面d芝士多到呢~ 芝士味好足龍蝦好新鮮。當然,以上既海鮮需要先訂了。我個人覺得好食過流浮山,價錢又合理! 如果大班人食飯,又多一個好去處
芝士龍蝦伊面
粉絲蒸扇貝
酥炸生蠔
豉椒炒蟶子
2017-10-16 540 浏览
其實呢間茶餐廳間唔中我都會幫襯,貪佢抵食質素又唔差。可惜近期俾我留意到,原來佢地有例湯供應,不過就只會提供予熟客...聽落好似好好笑,為咗碗例湯而不滿,但我光顧過不下數十次:飯餐,粉面餐,散叫....沒有一次店員會提供例湯,甚至乎提也不提。但相反,熟客就算只是點一碗粉面,店員也會主動送上例湯....當然店主可以解釋價錢不包而他有權送贈予任何人,但調轉立場,大家也是顧客,為何同一價錢會有不同待遇,只是一碗例湯,有需要分等級嗎?另外,員工只顧談天說地而導致漏單頻頻,也很影響店舖形象,望能改善。

2017-10-09 341 浏览
今日諗住放工去兩合食碗牛筋腩河,送上嚟的不是時下的清湯腩,而是傳統的柱侯味道的,這不是重要,最弊就係佢地嘅牛筋腩居然硬過硬膠,跟本咬不斷,可能下午茶時間就比呢d劣貨人客食,但都令我以後唔敢再幫襯
中午同男朋友豪少少食了西餐, 晚上就隨便食得啦~兆康好多人住, 但係茶餐廳就得個2,3間, 兩合我由細細個就食開, 成日叫佢個雲吞麵食~茶餐廳的服務就一定無得同西餐廳比, 何況平時都係D阿姐阿叔, 所以就唔好有要求了今晚叫了雲吞河同海鮮炒烏冬, 兩樣都係我平時食開的雲吞一向都夠彈牙同夠晒味, 保持水準海鮮炒拉麵今日比平時啖味了少少, 無咁好食, 海鮮就係普通的蝦, 蟹柳, 魷魚, 假鮑片各少少, 假鮑片最好食我通常都會加少少辣椒油 味道會再香D茶餐廳奶茶一向都OK, 不過晚上飲都有時怕會訓覺訓唔著男朋友叫了檸樂~ 好多冰~今餐食了97蚊, 100蚊都唔使雖然今餐炒麵水準失準, 不過我下次都會再來幫襯
中午同男朋友豪少少食了西餐, 晚上就隨便食得啦~
今晚叫了雲吞河同海鮮炒烏冬, 兩樣都係我平時食開的
雲吞河
雲吞一向都夠彈牙同夠晒味, 保持水準
乾炒日式海鮮拉麵

我通常都會加少少辣椒油
味道會再香D
凍奶茶

茶餐廳奶茶一向都OK, 不過晚上飲都有時怕會訓覺訓唔著
檸樂

男朋友叫了檸樂~ 好多冰~

今餐食了97蚊, 100蚊都唔使
雖然今餐炒麵水準失準, 不過我下次都會再來幫襯
2017-09-16
雲吞河
凍奶茶
2016-11-27 677 浏览
一間餐廳坐落於屋邨咁多年,總有佢嘅原因。呢餐廳好好嘅地方係晚市會送例湯,連湯渣飲,非常足料。飲落去唔會覺得有味精,感覺就好似飲緊屋企嘅湯。豆腐魚腩煲:菇煮到好入味,豆腐都好滑,整體黎講個煲整得好香。欖菜肉碎炒四季豆:送飯一流,呢味餸有時出去食就係會太咸,但係佢呢個就咁食都岩岩好西檸骨:西檸骨黎講,佢會似豬扒多d,因為都幾多肉。汁就用左柚子蜜整,酸酸甜甜都幾開胃
一間餐廳坐落於屋邨咁多年,總有佢嘅原因。

2016-11-03 495 浏览
去咗屯門一間充滿漫畫味的茶記。入到去掛咗好多幅港漫簽名板的茶記。點咗個椒鹽豬扒飯。價錢$40。個椒鹽豬扒份量好足,飯多。但係個椒鹽豬扒有點微涼。特價餐通常做定好多份,黃金時間可以馬上交貨。咬落個椒鹽豬扒好有咬勁。但係無乜椒鹽味。個豬扒金黃色,好新鮮。白飯好軟屬。杯奶茶好香濃。港漫迷唔好錯過。
题外话/补充资料: 黃金時間可以馬上交貨。咬落個椒鹽豬扒好有咬勁。但係無乜椒鹽味。
2016-10-29
熱奶茶
2011-01-12 708 浏览
我就住係呢間野樓上 ,早餐午餐下午茶晚飯小菜食過曬早餐 ($21-23)我叫開都係 1.沙嗲牛面/雪菜面 + 2.煙肉-炒蛋-多士(+$1) + 凍奶茶 (凍飲唔洗加錢)個面同個煙肉+炒蛋都係同其他餐廳差唔多 ,但係就大碗好多! D 面每次都唔會煮太耐 ,夠硬身,表現穩定 , 岩我要求而個凍奶茶就真係值得一試, 我唔識講,我鐘意佢茶味濃,同埋奶茶質素穩定,日日都係咁好總括凍奶茶值9/10分,(10/10分個杯凍奶茶我會俾係屯門富泰商場2樓電梯口對正既一間茶餐廳度)晚飯 (每位約$45 ,極飽,要打包)我同女友只叫了咖哩精選配豬頸肉 + 沙拉骨咖哩豬頸肉($40) : 好多好多好多好多...... ,咖哩汁撈飯好正 ,比較我食過既咖哩 ,佢排第3燒豬頸肉都好食,係燶左少少同埋切得唔係太好 (越棧既豬頸肉會更好食)沙拉骨 ($30) : 都係打冷質素 ,穩定地好食白飯 ($8碗) 凍奶茶跟小菜 ($6杯)整體黎講, 服務冇問題 ,環境同一般茶餐廳一樣最重要係: 價錢平, 份量好多 ,表現穩定 ,幾時去食佢都KEEP 到質素
我就住係呢間野樓上 ,早餐午餐下午茶晚飯小菜食過曬

早餐 ($21-23)
個面同個煙肉+炒蛋都係同其他餐廳差唔多 ,但係就大碗好多!
D 面每次都唔會煮太耐 ,夠硬身,表現穩定 , 岩我要求
而個凍奶茶就真係值得一試,
我唔識講,我鐘意佢茶味濃,同埋奶茶質素穩定,日日都係咁好
總括凍奶茶值9/10分,

晚飯 (每位約$45 ,極飽,要打包)
我同女友只叫了咖哩精選配豬頸肉 + 沙拉骨
沙拉骨 ($30) : 都係打冷質素 ,穩定地好食
白飯 ($8碗)
凍奶茶跟小菜 ($6杯)

整體黎講, 服務冇問題 ,環境同一般茶餐廳一樣
  • 咖哩豬頸肉
  • 沙嗲金菇肥牛粉絲煲
2010-09-02 511 浏览
餐廳連一般餐廳應有的餐紙巾也沒有提供,因為要抹同清潔餐具, 小朋友要乾淨, 問店員時居然要給錢買一包紙巾, 極不環保, 亦不體貼顧客需要.另外女店員經常叫聲震天, 喝其他伙計, 耳朵受罪 食物一般, 不過不失

另外女店員經常叫聲震天, 喝其他伙計, 耳朵受罪

食物一般, 不過不失
2010-06-10 328 浏览
食過三四次都係食這個餐, 一款粥+咸肉粽或油菜.$24元我每次都食皮旦瘦肉粥+咸肉粽, 扺食d, 飽肚d.碗粥都好大碗, 又多料.又好味.推介!
食過三四次都係食這個餐, 一款粥+咸肉粽或油菜.$24元

我每次都食皮旦瘦肉粥+咸肉粽, 扺食d, 飽肚d.

碗粥都好大碗, 又多料.又好味.推介!

• 皮旦瘦肉粥
  • 咸肉粽
SEP 12, 2009 (SAT) LUNCH一早又要去覆診,痛到死辛苦極了!睇完都下午,食個晏先返去再訓過!午餐 $26 『出前一丁 +$2』火腿三文治、腸仔蟹柳出前一丁 + 熱奶茶三文治鬆軟,腸仔兩條煎得頗燶,蟹柳兩條看起來極紅,一丁麵質感跟以前不太相似,不過都是麵質本身問題了吧!似下午茶多過午餐的午餐喔!快餐 $26農村牛扖腸仔意粉 + 熱華田農村牛扖就像早餐薄牛扖似的,腸仔一條沒比午餐這兩條那麼燶,加上燴汁幾好味,意粉份量蠻多!吃不下那麼多了!華田不像一般的咁多奶,不用加糖也很好飲!卡位頗濶落,坐得挺舒服!
SEP 12, 2009 (SAT) LUNCH
一早又要去覆診,痛到死辛苦極了!
睇完都下午,食個晏先返去再訓過!
午餐 $26 『出前一丁 +$2』
火腿三文治、腸仔蟹柳出前一丁 + 熱奶茶
似下午茶多過午餐的午餐喔!

快餐 $26
農村牛扖腸仔意粉 + 熱華田

華田不像一般的咁多奶,不用加糖也很好飲!

卡位頗濶落,坐得挺舒服!

2009-09-12