2024-02-17 245 浏览
用餐日期:2024/02/16用餐時段:午餐用餐費用(每人):$56餐廳環境:在美食廣場內的檔位 客人拿餐後自己找位置 這美食廣場地方很大 有很多店鋪 開放空間內有很多座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯服務:服務員服務態度好味道:點了招牌鍋貼套餐 有10隻鍋貼+唐生菜+紫菜鱈魚丸湯1-10隻鍋貼:份量足 這家鍋貼的皮不厚 餡料份量足 餡料有鮮肉+菜 餡料醃得好不咸 點豆瓣醬+醋味道好 推薦 如鍋貼煎得外皮再脆口更好2-蠔油唐生菜-份量足 唐生菜煮得剛好不過稔 蠔油不過多不會過咸 推薦 如蠔油可另上更好 3-紫菜鱈魚丸湯:湯不油不咸 湯內有不少紫菜+3粒鱈魚丸+蔥粒 整體味道好 推薦 總結:這家服務員服務態度好 鍋貼套餐價錢合理味道好 是不好粉/飯類食物客人的一個好選擇 是值得推薦的台式鍋貼專門店餐廳+醬料資訊:
用餐日期:2024/02/16
用餐時段:午餐
用餐費用(每人):$56
服務:服務員服務態度好
味道:點了招牌鍋貼套餐 有10隻鍋貼+唐生菜+紫菜鱈魚丸湯

餐廳+醬料資訊:
2024-02-16
  • 鍋貼
間唔中都會想食吓八方雲集今日就嚟咗Food Republic入面呢間覺得好似平時地舖好食啲有時地舖會見到啲姐姐喺度即場包餃子唔知呢間又係咪咁㗎呢?老公嗌咗水餃+貢丸湯呢個就認真麻麻地貢丸湯真心似水🤣🤣我嗌咗招牌鍋貼加麵線餐味道都還好下次心思思嘅時候,都會再嚟食😁
間唔中都會想食吓八方雲集
今日就嚟咗Food Republic入面呢間

覺得好似平時地舖好食啲
有時地舖會見到啲姐姐喺度即場包餃子
唔知呢間又係咪咁㗎呢?

老公嗌咗水餃+貢丸湯
呢個就認真麻麻地
貢丸湯真心似水🤣🤣

我嗌咗招牌鍋貼加麵線餐
味道都還好

下次心思思嘅時候,都會再嚟食😁
2023-07-19 202 浏览
今日午餐叫咗八方雲集嘅外賣,揀咗一人水餃套餐。套餐入面有10粒招牌水餃同一碗紫菜花枝丸湯,仲有一份清爽嘅泡菜同一杯豆漿,食落好飽足。呢個套餐只係63蚊(包括運費),好抵食啊!10粒水餃、紫菜花枝丸湯、泡菜同豆漿,真係物超所值。相信咁啱嘅價錢可以吸引好多打工仔去食。首先係招牌水餃,皮薄餡多,啖落好有口感,唔錯。水餃入面嘅肉餡鮮嫩多汁,好味。紫菜花枝丸湯清淡唔膩,湯底鮮美,花枝丸嘅口感都幾彈牙👍🏻配菜我揀左泡菜,酸甜可口,口感爽脆,可以去緊水餃嘅油膩感,增加整體嘅豐富度。最後飲埋豆漿簡直填滿了肚子😂好飽~

2023-07-19
30 分钟 (外卖送餐)
2022-08-01 755 浏览
難得去到八方雲集,今次試足唔同嘅野食。首先order左一個線麵餐,當然無令我失望,湯底夠味,唔會太重味精。然後就order左一個米線套餐。意外地,今次米線嘅味好濃,而且d配料水餃好夾,成碗米線好好味。小食方面,我就order左10隻餃子。餃子係我其中一種最愛野食最愛,有好多唔同嘅餡料可以揀,所以非常推介。至於豆漿亦都好重豆味,對於成個套餐都好夾。整體黎講, 成餐野食水準屬於中上, 而且價錢唔貴, CP值極高,好合適大家去try try。
2021-12-02
2022-01-26 687 浏览
🍾用餐體驗今日同媽咪去開尖沙咀,想食啲又平又抵又好味嘅嘢食,所以去咗新港中心嘅大食代慢慢揀,貪呢度嘅選擇夠多,同媽咪一個食台式一個食韓式都無問題🥰🖼環境新港中心地下成層都係大食代,餐廳嘅選擇同座位都好足夠主食:🤍招牌鍋貼餐配貢丸湯 $36八方雲集以前喺大埔都有分店,讀書嘅時候都成日食,後來大埔嗰間分店無咗,就好耐無再食。今次嗌咗招牌鍋貼,鍋貼卷成長條形,煎得好脆口,脆卜卜咁好好味。貢丸湯去台灣旅行嘅時候最鍾意嗌,貢丸大大粒,貢丸湯配搭芫茜,食完煎炸嘢飲返啖湯清一清就啱啱好👍🏻👍🏻
🍾用餐體驗

🖼環境
新港中心地下成層都係大食代,餐廳嘅選擇同座位都好足夠

主食:
🤍招牌鍋貼餐配貢丸湯 $36

2021-11-25
午餐
2020-05-18 1300 浏览
每日嘅食飯時間就頭痛,我又係一個無業遊民,但係我又唔想日日喺屋企食飯,今日出尖沙咀 Silvercord 樓下嘅美食廣場兜咗個圈,決定食餃子。八方雲集分店眾多,應該都冇失望嘅,於是乎叫咗個水餃套餐,加酸辣湯及一碟青菜。水餃如以往一樣,外皮及餡料比例正常,唔會出現皮厚肉少嘅情況。酸辣湯就比較求其,青菜正常。喺 food court 食嘅嘢都唔會有特別,所以係預期之內🤷🏻‍♀️。
招牌水餃
油菜
招牌水餃
油菜
2018-05-26 1839 浏览
又來到尖沙咀逛街了,是日想要吃個快快的午餐,所以便想到了去Food Republic大食代吃個午餐,比較便宜又多選擇喔!😛八方雲集間中也會吃的,一般都是直接吃招牌餃子十隻的套餐,這次想要試新的口味,就點了一個大腸貢丸麵線配搭自選的五隻水餃或者鍋貼套餐,我選配了粟米鍋貼喔!店員說要等六分鐘,因為鍋貼是立刻煎的!👍🏻麵線很大碗,加點醋更好味!粟米鍋貼也超多粟米,甜甜的,這個套餐才$42,很飽又好吃,實在是廉價之選喔!😋

大腸貢丸麵線
粟米鍋貼
大腸貢丸麵線
粟米鍋貼
2017-02-22 1686 浏览
好久沒有食八方雲集了,好掛住佢嘅煎餃,今日點左精選套餐($52),有招牌煎餃6隻、招牌鍋貼6隻、燙青菜和紫菜湯,十分豐盛!煎餃為椰菜豬肉餡,煎得好香脆,經典又美味。鍋貼皮薄,點D醬油食,好滿足。紫菜湯有大量seaweed,魚丸都好爽口彈牙。
鍋貼皮薄,點D醬油食,好滿足。
紫菜湯有大量seaweed,魚丸都好爽口彈牙。
  • 煎餃
2016-04-30 1458 浏览
今日突然好想食餃子試左八方雲集~叫左個鍋貼餐+餃子餐9菜味既鍋貼~油份適中~脆得黎幾好味~只係略嫌唔夠熱~好似炸左好一陣~水餃幾好味~皮唔算簿~但好足料~每一隻都好有口感~ 至於酸辣湯~雖然好開胃~但偏喊~如果辣味再出d~就更好啦整體黎講都ok~ 價錢合理
今日突然好想食餃子
試左八方雲集~
叫左個鍋貼餐+餃子餐
水餃幾好味~皮唔算簿~但好足料~每一隻都好有口感~

至於酸辣湯~雖然好開胃~但偏喊~如果辣味再出d~就更好啦

整體黎講都ok~ 價錢合理
2016-04-22
2016-04-24 986 浏览
今天下雨,就近近地和同事到公司樓下吃午飯。她們說有coupon可以用,就選擇了八方雲集。*午市麵餐($53)有一碗自選湯底的麵配了三粒丸,一碟菜和六隻鍋貼。麵的份量和相真的差得很遠,不過對女生來說是夠吃的;麵條不彈牙,比較粉;丸也不夠彈牙,太粉,又沒有墨魚味;生菜似乎煮得太耐,有點黃,且不夠爽口;鍋貼皮薄,且皮煎得很脆。所以這裡還是鍋貼好味一點,如果愛皮厚的水餃,也可選擇這間,不過我個人愛皮薄的食物多一點。好評是給鍋貼的。

*午市麵餐($53)

好評是給鍋貼的。
2016-04-22
用餐优惠
優惠券
2014-03-10 896 浏览
一下船後,我們都還是不太舒服但又卻非常的餓路過這邊的時候我提議到這來吃八方雲集的餃子...很久沒吃了喔但知道沒附飲料跑到一旁買香蕉奶喝,價格不低啦,這一小小杯要花HKD$2X多可惜香蕉的味道都快消失,比較可惜嘛現在的大腸麵線配上的都已經不是蚵仔了,換成了貢丸這個搭配是那招,感覺怪怪的,幸好味道還是麵線的香氣質感不會很濃稠,份量也多而餃子就香脆,一下子就清光但味道跟回憶中的有很大的距離
一下船後,我們都還是不太舒服但又卻非常的餓
可惜香蕉的味道都快消失,比較可惜嘛
現在的大腸麵線配上的都已經不是蚵仔了,換成了貢丸
這個搭配是那招,感覺怪怪的,幸好味道還是麵線的香氣
質感不會很濃稠,份量也多

而餃子就香脆,一下子就清光
但味道跟回憶中的有很大的距離
2013-12-11 351 浏览
呢間係我鐘意嘅餃子店之一,每次必食嘅2樣嘢係咖哩鍋貼,同埋泡菜鍋貼。平時係屋企下面商場食都只會叫呢2款鍋貼,但今天係Food Court 食晏,佢地全部跟餐,有碗湯連10隻鍋貼,都算平,只係$34,但鍋貼唔可以選2款,咁為有今天食泡菜味先啦。泡菜鍋貼, 外脆內軟, 重有小許辣味, 超正. 紫菜花枝丸湯,我唔太鐘意,D紫菜冇味,花枝丸好以魚丸咁味,D湯好似滾水咁。

泡菜鍋貼, 外脆內軟, 重有小許辣味, 超正.
题外话/补充资料: 以後都只係食鍋貼同餃子好了, 我覺得佢地D湯或麵, 都認真麻麻.
2013-12-11
  • 泡菜鍋貼
  • 咖哩鍋貼
2013-07-30 209 浏览
多年前試過一次大腸麵線, 當時已經發現唔係我杯茶(雖然唔討厭), 所以好耐都無再試過. 今次係FOOD COURT見到, 就諗住比多次機會, 要左個麵線套餐(貢丸大腸麵線+5隻鍋貼)貢丸大腸麵線 - 其實我一直都覺得D麵線似碗仔翅, 只係D料變左一條條麵線再加幾舊大腸. 數年已過, 始終都未能吸引我. D貢丸算好味, 不過得一粒.鍋貼 - 好味亦都好普通, 算唔上出色. 下一次光顧, 可能又係數年後吧...

鍋貼 - 好味亦都好普通, 算唔上出色.

下一次光顧, 可能又係數年後吧...
2012-12-31 164 浏览
The food-hall is a reasonable size hall which would easily accommodate 200 diners plus. The tables are well spaced apart.Service is efficient – the food arriving within 10 minutes after we ordered.The menu offers a choice of over 15 different items. They also have set meals (i.e. comes with soup) as well. Specials on another printed menu include various types of traditional Chinese dumping, which is brilliant as it’s not easy to find another restaurant that can offer the “real traditional Chines

The menu offers a choice of over 15 different items. They also have set meals (i.e. comes with soup) as well. Specials on another printed menu include various types of traditional Chinese dumping, which is brilliant as it’s not easy to find another restaurant that can offer the “real traditional Chinese dumping” in Hong Kong.

We had the 餃子(somehow they call it as 水餃), 招牌鍋貼, and soup. The 韭菜水餃is very “North-East China” traditional, 招牌水餃肉汁香濃, 招牌鍋貼is crispy which I give top marks. Overall, including the soups, it costs less than $60, which is not bad at all.

The food here is delicious but the service is extremely poor and staff discriminate Chinese from mainland! For example, 个后生女服务员好寸!$28个餐收我老婆$40!
我老婆是大陆人,个后生女寸到不肯抓钱,又不給我老婆选汤,要我过去闹个服务员才肯抓钱同换汤。 I'm deeply regretted haven't taken a picture of that rude cashier!
Actually, the dumpings are not bad
It's good portion, quite value for money. If it's not about the poor customer service and the discrimination, I'll give it a 5 stars.
2012-11-17
2012-07-07 163 浏览
那邊廂男友點海南雞這邊廂我就思考究竟吃Pepper Lunch好, 還是久違的八方雲集好最後我還是比較掛念八方泡菜鍋貼多點我點了1個套餐有1碗大腸貢丸麵線5隻韓式泡菜鍋貼但男友的海南雞飯真的太難吃所以再在八方點多1個套餐10隻韓式泡菜鍋貼1碗酸辣湯我首先吃大腸貢丸麵線其實驟眼看, 麵線很像一堆堆瑤柱絲大腸有2, 3件貢丸我給了男友1粒後才發現原來只得一千零一粒不過算吧啦~我主要是想吃麵線嗯~很杰很濃, 非常岩我而鍋貼點些少辣醬和醋 ... 正!其實鍋貼本身的泡菜都辣辣地唯一不好, 是每件很難分開一用力夾, 鍋貼皮就穿開平常我喜愛飲酸辣湯的但今日吃了麵線後覺得酸辣湯味度比較失色一點所以推了給男友吃
那邊廂男友點海南雞

1碗酸辣湯
大腸貢丸柯仔麵線
2個套餐加起來的韓式泡菜鍋貼
我首先吃大腸貢丸麵線
其實驟眼看, 麵線很像一堆堆瑤柱絲

大腸有2, 3件
貢丸我給了男友1粒後才發現原來只得一千零一粒

不過算吧啦~
我主要是想吃麵線
嗯~很杰很濃, 非常岩我

而鍋貼點些少辣醬和醋 ... 正!
其實鍋貼本身的泡菜都辣辣地
唯一不好, 是每件很難分開
一用力夾, 鍋貼皮就穿開

平常我喜愛飲酸辣湯的
但今日吃了麵線後
覺得酸辣湯味度比較失色一點
所以推了給男友吃
题外话/补充资料: 大食代很難找位坐 眼見好多遊客拿著一袋二袋齋坐不吃
大腸貢丸柯仔麵線
2個套餐加起來的韓式泡菜鍋貼