2017-09-24 244 浏览
今日下午我們喺粉嶺花都廣場附近做完嘢之後,覺得有啲肚餓,但距離食晚飯仲有一段時間,所以我們我們就喺「八方雲集鍋貼水餃專門店」買啲啲嘢食嚟頂吓肚先!我們買咗台灣麵線唔算好稠身,麵線都幾幼,但就煮到好腍身,無乜口感,豬腸嘅份量唔算多,祇係得幾小片,質感都算爽滑,仲有啲切開1/4嘅貢丸,雖然係好細粒,但質感都算彈牙!韓式辣味水餃嘅餃皮都幾煙煙韌韌,餡料嘅豬肉係加咗韓式嘅辣味,「辣辣地」感覺好醒胃,而且唔會有好油膩嘅感覺!招牌鍋貼煎得色澤都算金黃,但就唔係好香脆,而且係比較腍身,至於餃皮都算幾薄身!
我們買咗台灣麵線唔算好稠身,
麵線都幾幼,但就煮到好腍身,
無乜口感,
豬腸嘅份量唔算多,
祇係得幾小片,
質感都算爽滑,
仲有啲切開1/4嘅貢丸,
雖然係好細粒,但質感都算彈牙!
韓式辣味水餃嘅餃皮都幾煙煙韌韌,
餡料嘅豬肉係加咗韓式嘅辣味,「辣辣地」感覺好醒胃,
而且唔會有好油膩嘅感覺!
招牌鍋貼煎得色澤都算金黃,但就唔係好香脆,
而且係比較腍身,
至於餃皮都算幾薄身!
台灣麵線/韓式辣味水餃/招牌鍋貼
2017-08-20
外卖自取
2017-08-14 172 浏览
經常有粉嶺光顧的一間餃子店,光顧了2年有多,水準依舊10.   台灣麵線+招牌水餃餐,配凍豆漿 $37台灣麵線份量少,配料有豬大腸和芫茜,整體味道偏鹹。招牌水餃是全手工包製,椰菜跟豬肉的比例剛剛好,一口咬下鮮嫩多汁,不加任何調味都好吃。有時候也可以看到員工在店內包水餃,挺有趣的。7.   辣味水餃餐配紫菜花枝丸湯 $38紫菜花枝丸湯是每次必點的,也是一定要走青,花枝丸十分彈牙,紫菜湯也鹹淡適中。辣味水餃有10顆,也是全人工包製,裡面是泡菜跟豬肉。一點點微辣,越吃越上癮。
經常有粉嶺光顧的一間餃子店,光顧了2年有多,水準依舊

10.   台灣麵線+招牌水餃餐,配凍豆漿 $37
台灣麵線份量少,配料有豬大腸和芫茜,整體味道偏鹹。

有時候也可以看到員工在店內包水餃,挺有趣的。

10.   台灣麵線+招牌水餃餐

7.   辣味水餃餐配紫菜花枝丸湯 $38

7.   辣味水餃餐
2017-08-13
7.   辣味水餃餐
2016-08-06 507 浏览
前日午餐唔知食咩,去左附近八方雲集食。第一次食八方雲集,雖然開左好多間,今日終於有機會試下。叫左個台式麻醬麵黎食。麻醬好濃好香,雖然麵唔係好彈牙,但係同麻醬好夾,普普通通既賣相,但係都幾好味!黎到八方雲集,梗係叫個招牌餃子黎試下啦!餃子皮煎得好脆,咬一啖,餃子既肉汁漏曬出黎,好正呀!鐘意餃子入邊既汁,熱辣辣,食完個人好暖。食完再飲杯凍豆漿,豆漿冇乜特別,但飲完成個人舒服曬。整體黎講,八方雲集開到咁多間,我今日知道係咩原因,野食既質素係有既,而且餃子好味,麻醬麵香濃!有機會再食過啦!

食完再飲杯凍豆漿,豆漿冇乜特別,但飲完成個人舒服曬。
2016-01-22 482 浏览
每次問到囝囝午飯喜歡光顧什麼類型食肆,基本上都是快餐站,而且都是難以飽肚的。而家附近的八方雲集是囝囝常去的地方,剛好經過,亦不妨試試。麵線套餐($35)已經包括一碗麵線、5隻鍋貼或水餃與及一杯豆漿或酸梅湯。麵線加入了豬腸及肉丸粒,增添了口感,澆了點黑醋,多了一份香氣,不錯。5隻韮菜鍋貼,煎得恰到好處,微焦之下,咬落有點香脆,但餡料不多,吃完都只是一陣風。酸梅湯太甜了,很化學的味道,喝過程班長的便心中有了標準。如果是下午茶還可以,用來當作是正餐,是時候好好同囝囝講下了。
而家附近的八方雲集是囝囝常去的地方,剛好經過,亦不妨試試。
酸梅湯太甜了,很化學的味道,喝過程班長的便心中有了標準。
2015-05-20 325 浏览
前排又去依間餃子店食下午~一如以往去tick野食 嗌左招牌wo貼 酸辣米線 同百香果綠茶依間野好就好想你即叫即做黎到既wo貼都係熱辣辣 好新鮮 新鮮既野點都會加分~~而酸辣米線 我就覺得個湯太“kit“了食上去有d唔舒服加上湯底既味道好淡令到個米線都冇咩味米線都煮得太琳了百香果綠茶 不過不失吧 不過有d假 價錢上幾合理 普通質素既餐廳
前排又去依間餃子店食下午~

一如以往去tick野食

嗌左招牌wo貼 酸辣米線 同百香果綠茶

依間野好就好想你即叫即做

黎到既wo貼都係熱辣辣 好新鮮

新鮮既野點都會加分~~

而酸辣米線 我就覺得個湯太“kit“了

百香果綠茶 不過不失吧 不過有d假

價錢上幾合理 普通質素既餐廳
2015-03-06
2013-08-19 225 浏览
<八方雲集> 開得成巷成市,就連粉嶺花都悸要在此佔一席位。這個舖位前身也是一家台式食店,或許最後因舖租越來越昂貴而捱不住腳。這家<八方>大概已開張大半年,想起當初新開張時,門口總是堆滿一大堆人群在等外賣,場面超壯觀,生意好到不得了! 這個"鍋貼"熱潮應該有持續了2個月呢~  我媽媽特愛這家食店,她說百吃不厭...這兒便成為她的"飯堂"。 舖子內約有廿來枱,而最後角落的枱子便坐著1-2名員工默默地包餃,她們包好的餃子和鍋貼都整整齊齊的擺放盤子上。  店內格局整齊,每張枱都有櫃筒擺放著小紙碟、膠匙和木筷,雖然很方便,又省卻洗碗的人力和時間,但就不環保...而點餐方式亦跟茶樓一樣,在點餐紙上剔完交給店員落單入機~我們點了 韮菜水餃餐($30)   黃金咖哩鍋貼餐($32)   珍珠乾拌餛飩($16)韮菜水餃: 韮菜與豬肉比例6:4~ 吃起來不會太膩  韮菜本身就很香,與新鮮多汁的鮮肉配上真是健康次選,再醮一點點醋,好吃! 而水餃皮亦富彈性,厚薄適中。黃金咖哩鍋貼:以三分半鐘的煎煮,即叫即煎,嚴格的控制煎煮時間,煎出金黃香脆的鍋貼,特製調配黃咖哩與鮮肉集於一身
<八方雲集> 開得成巷成市,就連粉嶺花都悸要在此佔一席位。

店內格局整齊,每張枱都有櫃筒擺放著小紙碟、膠匙和木筷,

雖然很方便,又省卻洗碗的人力和時間,但就不環保...
而點餐方式亦跟茶樓一樣,在點餐紙上剔完交給店員落單入機~
我們點了
韮菜水餃餐($30)
黃金咖哩鍋貼餐($32)
珍珠乾拌餛飩($16)
韮菜水餃,黃金咖喱鍋貼
韮菜水餃
韮菜水餃: 韮菜與豬肉比例6:4~ 吃起來不會太膩
黃金咖哩鍋貼:以三分半鐘的煎煮,即叫即煎,嚴格的控制煎煮時間,煎出金黃香脆的鍋貼,特製調配黃咖哩與鮮肉集於一身,完全吃到"鮮、香、脆",一試難忘,間中還吃到湯汁濃郁的滋味,絕對不能錯過如此獨特的配搭。
珍珠乾拌餛飩
珍珠乾拌餛飩:有6隻~外形較細小,適合不太肚餓/不想吃太飽的人士點選,
我覺得這個皮有點厚和硬,沒有上2個的好吃,反而挺欣賞那個甜醬油,很合我的口味。
珍珠奶茶
椰果奶茶
飲品方面: 點了珍珠奶茶椰果奶茶 (少冰),茶味不是很香濃,過得去吧...

珍珠的口感也算是Q彈的,椰果就較為甜一點。
這樣的輕食店很受香港人歡迎,快捷方便,以為仍會繼續光顧~

2013-07-12
韮菜水餃,黃金咖喱鍋貼