2023-07-15 535 浏览
我就係低死😊以為佢得返隻味兩個包🥐係因為賣得好 好好食所以先得返兩個可能放太耐 佢已經唔太脆 已經可以話係淋淋地又已經有啲凍🥲好想要又脆又熱的croissant croissant本體就像普通麵包店啲牛角包但價錢係黃金地段價🫠 上面的焦糖已經凍了除咗一條好易跌嘅布丁條之外又冇乜toppings$27一個果然只有有錢人食先不會荷包痛🥹人生一次就試一下都幾好嘅🙂*btw佢啲味同餐牌上唔同 要入去慢慢揀* 食嘅時候有人入咗嚟兩次都係睇一睇就走咗 可能太貴哈哈哈店入邊有幾張枱 但冇人執好多牛角包同包裝紙碎係上面🚮
我就係低死😊

店入邊有幾張枱 但冇人執
好多牛角包同包裝紙碎係上面🚮
焦糖布丁
2023-07-15
之前品嚐過APM 2樓的【八天堂】知道是日本過江龍。今日再去發現 APM 2樓有間【八月堂】,小編真的相信【八月堂】及【八天堂】是同一集團,因此吸引小編去品嚐一下。上網一看才知道,【八月堂】其實是台灣過江龍牛角包品牌,以加盟形式進駐香港,並已經有多間分店。在台灣有「殿堂級可頌」的美譽。可頌在台灣即是牛角包。室內有四張圓枱,坐底慢慢食個牛角包也不錯!接近20款不同口味的牛角包任均選擇。雖然是加盟店,但是為了控制品質,全部麵糰均在台灣製作,然後以低溫保存送到香港店,再發酵及烤焗。下次去台灣要試下正宗【八月堂】的味道。只有門口有Menu 列出牛角包味道,但是入店後,見到牛角包櫃內會有新驚喜,有些口味不在Menu上,真係眼花撩亂,難下決定。有非常特別的味道,松露白醬蟹味、燻雞、黃金流沙……等。真係每個都想咬一口!小編是朱古力控,店內只有兩款朱古力味道,最後揀左【榛果朱古力 $27】 。因為朱古力色比較深色,而且榛果粒超多,表面又有些金鉑,賣相有些似金莎。朱古力味道濃郁又不太甜,小編喜歡榛子口感,味道豐富。不過話牛角包內的蜂巢達到六十四摺層,小編又不太認同。買多一個做早餐,因此揀個外面沒有食材、
之前品嚐過APM 2樓的【八天堂】知道是日本過江龍。今日再去發現 APM 2樓有間【八月堂】,小編真的相信【八月堂】【八天堂】是同一集團,因此吸引小編去品嚐一下。
室內有四張圓枱,坐底慢慢食個牛角包也不錯!
接近20款不同口味的牛角包任均選擇。
榛果朱古力
買多一個做早餐,因此揀個外面沒有食材、醬汁賣相簡簡單單方便外賣的牛角包。最後揀左【伯爵奶茶 $25】。牛角包內的蜂巢達摺層比朱古力牛角包明顯及吸引。不過中間的伯爵奶茶醬味道帶酸,味道不似伯爵也不似奶茶。
伯爵奶茶
伯爵奶茶
2023-04-01
榛果朱古力
2023-02-28 637 浏览
上完茶果嶺,搭小巴落返觀塘搵食,入黎apm 口痕就黎試下呢間牛角包。人氣既榛果朱古力已經賣晒,所叫咗個法式莓果。酸酸甜甜,非常開胃。 鬆軟嘅牛角包上面有層雜莓漿,另外口喝再買左2支野飲,檸檬茶都好飲。店員服務態度好,有禮貌。地方乾淨企理,櫈都坐得舒服。
店員服務態度好,有禮貌。
地方乾淨企理,櫈都坐得舒服。
法式莓果

法式莓果
2023-02-18 398 浏览
行街行到累,見到有位,入去充下電買五送一下次可以買番屋企食!!!!今次點了這個!$29上面朱古力布丁,下面牛角包不會太甜,口感鬆脆!!!!!完美配合!!!!!!
行街行到累,見到有位,
入去充下電

買五送一
下次可以買番屋企食!!!!
今次點了這個!$29

上面朱古力布丁,下面牛角包
不會太甜,口感鬆脆

!!!!!完美配合!!!!!!
2023-01-21 402 浏览
今日到了Apm 行街,行得累了,在這兒休息-會。在這人來人往的商場,這家店有少量座位,主打牛角包,有少量飲品供應。Earl grey這伯爵茶超級熱,茶味-般,是比較平常的茶包,但不澀口,是standard 的水平。Hazelnut latte這hazelnut latte 幾香滑,泡沫幼細,有平和的咖啡風味,少少hazelnut 糖漿,輕輕的甜,熱呼呼的,口感順滑,好ok. 難得在熙來攘往的商場中可以停下來,呷-口啡,休息-會,不錯。

Earl grey

Hazelnut latte

下午茶
2022-12-21 407 浏览
一向好鍾意食包類甜品,牛角包真係唔係間間做得好食,八月堂之前多人到癲咗唔想排隊,經過APM見到冇人等打算試吓呢一日我係夜晚時間去到,唔係剩返好多款有貨座位只有六個,不過其實都叫乾淨整潔,最後我都決定堂食揀咗一個白松露蟹嘅款式,其實都幾失望,唔知係咪凍咗,只要不是新鮮出爐,牛角包嘅酥皮大打折扣,其他配料蟹同白松露醬因為都係凍,所以咬落後都唔知自己食緊乜,好似講咗一堆嘢咁唔太明白點解咁出名咁多人排隊,再者牛角包出名應該係法國,日本品牌始終而家試過真係覺得唔係專家

呢一日我係夜晚時間去到,唔係剩返好多款有貨

座位只有六個,不過其實都叫乾淨整潔,最後我都決定堂食

白松露蟹牛角包

2022-12-19
2022-09-07 1028 浏览
出街真係好難會搵倒好食嘅牛角包,成日攞到上手已經腍曬,無左佢地獨特嘅酥脆口感😢 但係八月堂嘅牛角包就暫時未令過我失望,同埋佢地成日都會出新口味,食多幾次都唔會厭🤪 佢地係來自台灣嘅過冮龍,每間分店都用世界級嘅優質材料喺現場焗出新鮮美味嘅可頌🥐 It’s very hard to find a croissant that can keep its uniquely flakey textures, but Hazukido never disappoints. It’s a bakery from Taiwan that specialises croissants made in their on site bakeries.焦糖布丁可頌 Caramel Pudding Croissant滑溜嘅螺旋布丁夾喺可頌中間嘅口感形成強烈對比😯 下面墊著一層卡士達醬,但味道唔會太甜,食得出陣陣蛋香味🥚The melt in your mouth texture of the pudding provided a nice contrast to the crispy croissant. Th

焦糖布丁可頌
Caramel Pudding Croissant
The melt in your mouth texture of the pudding provided a nice contrast to the crispy croissant. The pudding and custard below carried a strong eggy aroma.

雪花檸檬可頌
Lemon Icing Croissant
依家天氣咁熱就最適合食啲清爽啲嘅嘢🍋 用左新鮮檸檬汁嘅糖霜酸酸甜甜非常開胃,而且外皮仲保持到鬆脆嘅口感👍🏼
The lemon icing was made with fresh Leo on juice which gave it some tanginess, making it a very refreshing and appetising to have in the summer.

迷戀卡士達
Custard Croissant
呢款係銷售三甲內之一,卡士達採用天然香草籽同澳洲奶油混合而成🥛 奶香同雲呢拿味特出,口感綿密😋
This is one of their top sellers for many understandable reasons. Their custard is a combination of organic vanilla pods and Australian cream, so the essence of vanilla and milk was really pronounced, and the texture was extra creamy.

朱古力可頌
Chocolate Croissant
可頌嘅酥皮同埋嘅餡料除左用左可可粉亦加左
入進口嘅朱古力,味道濃郁得黎又唔會覺好甜膩🍫
Both the puff pastry and filling has incorporated cocoa powder and imported chocolate, therefore it was super chocolatey but not too sweet.

焦糖杏仁卡士達
Caramel Almond Custard
卡士達醬上面加左唔少杏仁脆片🤩 面頭在淋上一層焦糖醬去襯托出可頌嘅牛油香,無論係口感定味道都有豐富嘅層次感🤤
A handful of almond flakes were sprinkled onto the top, with caramel sauce drizzled upon the croissant. These toppings elevated the flavours and textures of this croissant.

2022-08-06 743 浏览
牛角包賣相吸引🤩牛角包烘到外脆內軟👍🏻做到蜂巢狀牛油香氣突出🧈一打開個盒香氣扑鼻而來即刻食指大動😋以下排名分先後︰伯爵奶茶可頌 $25茶香濃郁🧋甜度唔高好食!💯茶控必試🤎焙香烏龍茶可頌 $26甜度較伯爵奶茶高烏龍茶茶香無咁突出🫣但與其他口味相比已經唔算好甜👌🏻黃金流沙 $23流沙餡口感沙沙的同流沙包內餡相似餡料鹹蛋味突出牛角包尤為香脆🥳配搭鹹中帶甜既黃金流沙無咁膩唔錯👏🏻迷戀卡士達 $23卡士達質地濃稠程度適中流質得黎又不失豐厚口感😇甜度中偏上有雲呢嗱籽香氣✨焦糖布丁 $25布丁質感彈牙🍮甜度偏高夾埋入面既吉士餡會好甜🤣焦糖杏仁卡士達 $25焦糖杏仁脆口但偏甜🍯連埋帶甜味既牛角包同卡士達餡整體較甜膩🙊整體而言,屬於性價比頗高既牛角包✅牛角包味道同口感都唔差內餡黎講依然私心茶味🍵下次想試埋朱古力味🍫

牛角包賣相吸引🤩

內餡黎講依然私心茶味🍵
下次想試埋朱古力味🍫
外卖自取
2022-06-12 823 浏览
八月堂牛角包專賣店~平時行過都有時會買牛角包食,今次經過見到有朱古力creme brulee既pie,仲係APM店限定口味,即刻買黎試下😍🧡巧克力焦糖烤布蕾 🍫🍮$28因為買左即刻坐底食,雖然feel到同出爐時間應該有段距離,但都算脆既。反而係朱古力creme brulee同想像中有幾大出入,本身無食過呢款pie,以為個面會係creme brulee(menu張相望落都似係),點知食落係好似一堆朱古力醬咁,即刻覺得好無誠意,完全無焦糖味,唔知同creme brulee有咩關係🤕仲要賣相好醜,明明係個架上面好地地,比我既時候d朱古力醬(suppose 係creme brûlée)已經痴曬上張紙度…)食落就好似朱古力牛角包咁,唔係唔好食,但因為本身自己好鍾意食creme brulee所以都幾失望下🥹🧡法芙娜馬卡龍可頌 🍫🍮$26呢款反而幾有驚喜,macaron既部分係個包表面,食落又真係幾有macaron獨有既杏仁味,個包入面亦有朱古力醬filing,食落幾滿足,個人覺得唔會太甜,鍾意朱古力或者macaron既應該會幾鍾意食呢個🫠味道:7.5/10 (淨係計巧克力焦糖烤布蕾 2/10)性價
八月堂牛角包專賣店~

🧡巧克力焦糖烤布蕾 🍫🍮$28

🧡法芙娜馬卡龍可頌 🍫🍮$26

味道:7.5/10 (淨係計巧克力焦糖烤布蕾 2/10)
性價比:6.5/10

📍八月堂 Hazukido
周圍都係
想食APM限定口味➡️觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm1樓9B號舖

📌人均消費: below $50

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #觀塘美食#牛角包 #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #八月堂
2022-05-12 591 浏览
最近又想食牛角包即刻黎八月堂買個先竟然俾我見到新出品覆盆子口味店員介紹話呢款係酸酸甜甜既一口吃落去覆盆子味道酸甜,感覺十分清新仲有流心效果呢😋😋有賣相有口感下次會繼續買啦!
最近又想食牛角包
即刻黎八月堂買個先

竟然俾我見到新出品
覆盆子口味
店員介紹話呢款係酸酸甜甜既

一口吃落去
覆盆子味道酸甜,感覺十分清新
仲有流心效果呢😋😋
有賣相有口感

下次會繼續買啦!
2022-04-19 518 浏览
八月堂 網址: 地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm1樓9B號舖電話: 23238068=====================Easter holiday went out and bought sweet dessert .A very popular and famous crossiant shop in Taiwan , crossiant cost around $20-30The size is very small , palm size, tried salty egg yolk favour and 明太子。明太子taste so plain only has very little seasoning on top . Salty egg yolk very yummy. Cream filled insidenot crispy ,not obvious layer lack of butter armour
八月堂

網址:
地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm1樓9B號舖
電話: 23238068
=====================

2022-02-23 390 浏览
八月堂新品《花系可頌》,春天準備來到,看到花花精緻美食,心情特別好。特別在這段疫情圍繞著黑暗的日子,來一刻心情放鬆。❤︎花漾士多啤梨可頌❤︎ 外層有美美的花做點綴,士多啤梨甜美,配上士多啤梨吉士,一啖一口,滿滿足。

❤︎花漾士多啤梨可頌❤︎
2022-02-23
2022-02-14 314 浏览
八月堂嘅牛角包一直都非常出名,咁岩路過有折買五送一,一於買d返屋企開心share.我就叫左呢6款,排名亦如下檸檬➡️榛果➡️原味➡️朱古力➡️黃金流沙➡️覆盆子奶酪檸檬唔會太甜,感覺好清新同特別榛果入面有粒粒果仁,甜度適中,同牛角包好夾其他都味道平平,個人比較不推薦覆盆子奶酪,一來味道太甜太漏,另外食到成手都係。後尾諗諗下發現蝕左,因為5送1係會送最平果個,下次再買嘅話要醒目d

我就叫左呢6款,排名亦如下

檸檬➡️榛果➡️原味➡️朱古力➡️黃金流沙➡️覆盆子奶酪

檸檬唔會太甜,感覺好清新同特別
榛果入面有粒粒果仁,甜度適中,同牛角包好夾

2022-02-04 194 浏览
今日去觀塘apm行街,行行下聞到好香既牛潘味,就隨住味道去。原來係八月堂,之前都試好耐架啦,佢係專買唔同口味既牛角包,每個大概都係廿零蚊左右,有鹹有甜。今次食左個吉士味,入面夾住成條吉士,少少肉啫喱質地。 外包勁脆,而且好香牛油香味,唔錯唔錯。女仔自己食一個都幾飽下。 佢仲有好多款口味 試下都可以試下。
2021-12-12 698 浏览
行經觀塘,原來APM嘅八月堂有幾張枱可以堂食,就叫左杯Mocha同兩個牛角包,牛角包好多選擇,揀左兩款basic款試下,牛角包鬆脆可口,堂食仲可以睇埋師傅做牛角包嘅過程🤪❣️黃金流沙 $22牛角包鬆脆,雖然只係微暖,但牛油味好香,鹹蛋黃味超濃但偏向甜味而唔係鹹味,不足之處就係食到一半已經覺得好膩,好彩係兩個人分嚟食🤪❣️迷戀卡士達 $22吉士醬爆多,但都係偏向較甜,又甜又油膩,食完好有罪惡感😬❣️Mocha $34普普通通,拉花就唔係好突出,咖啡味同奶香味都唔係好夠,勝在叫有杯野配下個牛角包,冇咁膩🤐👅好味度:7.5(10分滿分)味道不過不失,間唔中都可以放肆下,而且味道嘅選擇好多,有機會可以試下其他款式🙂

❣️黃金流沙 $22

❣️迷戀卡士達 $22
吉士醬爆多,但都係偏向較甜,又甜又油膩,食完好有罪惡感😬

❣️Mocha $34

👅好味度:7.5(10分滿分)