2023-12-29 128 浏览
➲ 銅鑼灣 八月堂➳ 焦糖烤布蕾 ⁽¹⁰/¹⁰⁾想試好耐,次次去都無,真係好搶手,今次撞正新鮮出爐,面頭有薄脆,皮薄又好酥脆,焦糖布甸餡雖少,但真係好好食,酥脆牛油皮,雲尼拿味奶油感,係同布甸包同一個家族。⤵ @hazukido_mo銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期地下G03A號舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #銅鑼灣美食 #焦糖烤布蕾 #cremebrulee #丹麥酥 #八月堂

➲ 銅鑼灣 八月堂
➳ 焦糖烤布蕾 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

@hazukido_mo
銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期地下G03A號舖

店名:八月堂地點:銅鑼灣廣場一期菜式:牛角包,包點巧克力卡士達 $27我第一次食入面有卡士達既牛角包。巧克力卡士達係巧克力牛角包入面包住豐富卡士達。牛角包巧克力味道可以再濃d,我覺得淡左少少。牛角包係酥脆,不過我覺得坊間有更多整得比呢度更酥脆。最值得欣賞係入面既卡士達,分量夠多而且好滑溜,令個牛角包味道清新,唔覺膩。榛果巧克力 $27榛果巧克力就巧克力味道濃好多,因爲牛角包面頭加左一層朱古力醬,不過只得一粒榛果。二選一我會選巧克力卡士達。
店名:八月堂
地點:銅鑼灣廣場一期
菜式:牛角包,包點

巧克力卡士達 $27

巧克力卡士達

榛果巧克力 $27
榛果巧克力

二選一我會選巧克力卡士達。
2023-12-10
巧克力卡士達
2023-07-27 239 浏览
作為apple pie and croissant lover 嘅我,兩樣夾埋梗係要試!🍎🥐呢間crossiant 之前都係忠實擁躉, 間唔中做promote買五送一都會買呢請下朋友食 。今日咁啱經過見到 出咗新嘢,梗係要試試佢。買完返去用焗爐稍為焗返熱先食,外脆內暖,粒粒蘋果,酸酸甜甜,同牛油味好夾,做下午茶一流! 28蚊一個, 又有水果落肚,感覺冇咁邪惡,好過食茶餐廳嘅楓糖牛油西多士啦,你話係咪先~~😋😋😋

2023-07-23 131 浏览
聽日晏晝食得好飽經過見到 聞到好香嘅牛角酥味就吸引咗入去店內有好多款 但可能比較晏有好幾款,已經賣晒店內背後係餅房相信牛角包係新鮮整出嚟牛角包有甜有咸 味道好吸引有明太子味朱古力味等等我就買咗個朱古力味入面有吉士醬 仲有一個杏仁蜜糖味道店內其實做緊買五送一優惠但因為我哋去到冇咁多款式,就冇買咁多由於太飽,冇當日食到放入雪櫃第二日用氣炸鍋整熱再食焗返出嚟依然都係咁脆但由於朱古力入面有吉士醬焗完出嚟,有少少流心嘅感覺下次可以試埋其他嘅款式
聽日晏晝食得好飽
我就買咗個朱古力味
入面有吉士醬
仲有一個杏仁蜜糖味道
店內其實做緊買五送一優惠
但因為我哋去到冇咁多款式,就冇買咁多

由於太飽,冇當日食到
放入雪櫃第二日用氣炸鍋整熱再食
焗返出嚟依然都係咁脆
但由於朱古力入面有吉士醬
焗完出嚟,有少少流心嘅感覺
下次可以試埋其他嘅款式

2023-04-20 303 浏览
之前喺八月糖堂買黎當散水餅,啲同事都好鍾意食!八月堂嘅牛角包,酥軟得來有香噴噴既牛油味,食完又唔會覺得好飽滯~牛角包配合唔同嘅內涵配搭,味道豐富層次不同~款式又多!今次買三個~🥐覆盆子奶酪 內餡香滑濃郁,淡淡覆盆子奶酪味,唔會太甜~🧀迷戀卡士達 內餡卡士達醬清爽、微甜、帶有牛奶的香濃,入口即化~好食~~🍌🍫焦糖香蕉巧克原本個牛角包朱古力味已好好食,連埋個甜甜的焦糖香,香蕉既口感同甜味,更加變做另一層次~

🥐覆盆子奶酪
內餡香滑濃郁,淡淡覆盆子奶酪味,唔會太甜~

🧀迷戀卡士達
內餡卡士達醬清爽、微甜、帶有牛奶的香濃,入口即化~好食~~

🍌🍫焦糖香蕉巧克

八月堂銅鑼灣分店正做緊買5送1 優惠,所以我就買左六個不同口味的牛角麵包,分別是焦糖布丁味、燻雞起司味、松露白醬蟹味、原味、巧克力和芝士口味。首先是焦糖布丁味的牛角麵包,外層酥脆,內部柔軟,口感非常棒。裡面的焦糖布丁餡料甜味十足,與牛角麵包的口感完美融合,讓人回味無窮。接下來是燻雞起司味的牛角麵包,這是一種非常特別的口味。外層酥脆,內部柔軟,口感十分出色。燻雞起司餡料非常美味,味道濃郁,與牛角麵包的口感非常搭配。松露白醬蟹味的牛角麵包是我在這裡嘗試的另一個口味,它的味道非常特別。外層酥脆,內部柔軟,口感十分出色。松露白醬蟹餡料非常美味,味道濃郁,與牛角麵包的口感非常搭配。除此之外,原味、巧克力和芝士口味的牛角麵包也非常好吃。每個口味都有其獨特的風味。

2022-09-21 492 浏览
📍 八月堂🗺香港銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期喺銅鑼灣個頭返工經過成日都聞到好香嘅牛角包味🥐😭 終於忍唔住買!依家有買5送1嘅優惠~⚡️朱古力卡士達 $25朱古力味超香😍 入面custard雖然唔係好多,但有香濃嘅雲尼拿味,焗完出黎真係超香😭 推薦🫶🏻⚡️伯爵奶茶 $25伯爵奶茶內餡香滑濃郁,淡淡茶香,唔會太甜😋⚡️焦糖烤布蕾 $26好大個方形包😍 中間係焦糖燉蛋,焗完出黎流心🤤 好味!⚡️燻雞起士 $25呢款係將牛角包切半再將雞肉放上,所以有兩邊😆 食落都幾香~⚡️松露白醬蟹味 $28中間其實係蟹棒,加上醬同芝士碎,好惹味🥰不過松露味就唔係太出整體黎講,牛角包真係好酥脆好香👍🏻💕
📍 八月堂
🗺香港銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期

⚡️朱古力卡士達 $25

⚡️伯爵奶茶 $25
伯爵奶茶內餡香滑濃郁,淡淡茶香,唔會太甜😋

⚡️焦糖烤布蕾 $26
好大個方形包😍 中間係焦糖燉蛋,焗完出黎流心🤤 好味!

⚡️燻雞起士 $25
呢款係將牛角包切半再將雞肉放上,所以有兩邊😆 食落都幾香~

⚡️松露白醬蟹味 $28
中間其實係蟹棒,加上醬同芝士碎,好惹味🥰
不過松露味就唔係太出

整體黎講,牛角包真係好酥脆好香👍🏻💕
2022-08-27 288 浏览
經過銅鑼灣,聞到香噴噴嘅牛油味,沿住個味道我就搵到呢一間買牛角包嘅舖頭。因為真係好香嘅關係,而呢間舖頭又做緊買五送一,所以我就買咗六個返屋企試食。😋🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🤘🏻呢度一共有六款味道包括 :紫芋見愛 $26 🍠如果鍾意食紫芋嘅你必須要嗌呢一個,佢個紙糊味真係好香,加埋牛角包脆脆地,口感一流😋焦糖布丁 $25🍮呢一個中間嘅布甸軟林林,布甸味甜度適中,口感得意,推介!焦糖杏仁卡士達 $25🍯呢一款杏仁味食落好香口,加埋杏仁都係好脆,呢一款我都會回購。蜂巢可頌 $18 🧈呢一個係呢間舖頭最基本嘅牛角包,牛油味香濃,如果大家未試過佢嘅牛角包,我覺得呢一個基本款式係必試的🧡覆盆子奶酪 $22🥛覆盆子奶酪,呢一款牛角包中間嘅餡料,係酸酸甜甜嘅,奶酪味都好重,如果鍾意食奶酪嘅朋友呢款都唔錯㗎。松露白醬蟹味可頌 $28🦀最後呢一款,係我本人最推介嘅一款鹹味牛角包,松露白醬嘅味道同埋蟹柳簡直係冇得頂,呢個醬好特別,不甜亦唔會太鹹,大家如果有興趣嘅話,去試吓就會知道我講嘅係有幾咁好食。呢一個係我強烈推介嘅一款牛角包。💯🤘🏻😋

🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🤘🏻

呢度一共有六款味道包括 :

紫芋見愛 $26 🍠

焦糖布丁 $25🍮
呢一個中間嘅布甸軟林林,布甸味甜度適中,口感得意,推介!

焦糖杏仁卡士達 $25🍯

蜂巢可頌 $18 🧈

覆盆子奶酪 $22🥛

松露白醬蟹味可頌 $28🦀
2022-08-17
2022-01-03 652 浏览
八月堂 (銅鑼灣廣場) 地址: 銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期地下G03A號舖電話: 25108828=====================台灣人氣crossiant 專門店,本身分店都好多,成日都有唔同新口味,牛角包鹹甜都有架,見又有優惠做緊,買5送1 就同人夾分,每人3個crossiant 價錢平均$20左右甜icing sugar 在面中比是custard ,另一個為有cream 餡架,blueberry 味,仲架cream 都擠好多架,個人都喜歡有餡架甜牛角包cheese 味沒餡架,比較食到牛角包架牛油鹹香次次行過見到都忍唔住買,特別是新口味都好食,so far 都未中伏
八月堂 (銅鑼灣廣場)

電話: 25108828
=====================

crossiant 價錢平均$20左右

甜icing sugar 在面中比是custard ,

cheese 味沒餡架,比較食到牛角包架牛油鹹香

2021-12-17 354 浏览
行過見到牛角包賣相很吸引、香噴噴,有多款可以選擇,便買了六個和朋友一起吃。買了明太子、雪花檸檬、焦糖布雷、紅桑莓等,其中個人最推介的是焦糖杏仁吉士, 沾上焦糖杏仁香甜的牛角包和裏面 creamy的吉士配搭十分好。朋友也大讚榛子朱古力味那種甜不是死甜,十分香濃可口。另外一讚店員服務很好,在我購買完後發現有新款,問可否替換也隨即換給我。

2021-11-13 369 浏览
記得喺台灣食過一次仲要果次好Heavy咁食咗伯爵黑鑽可頌(即係伯爵茶cream加珍珠)但香港開到成行成市反而未食過因為價錢都唔平 次次都唔捨得食🤣🤣🤣今次有人請食 梗係唔會錯過啦😝榛果朱古力可頌 $24 🙆🏿‍♀️望個樣已經夠邪惡 成舊可頌比朱古力重重包圍食落去仲要有啲粒粒脆脆🤤增加口感嘅同時 邪惡感都不斷標升😂😂而可頌就好鬆軟👍🏿但食到最尾有啲甜😅而且女神們要小心嘴仔污糟晒👄❎ 加一服務費
記得喺台灣食過一次
仲要果次好Heavy咁食咗伯爵黑鑽可頌
(即係伯爵茶cream加珍珠)
但香港開到成行成市反而未食過

而且女神們要小心嘴仔污糟晒👄

❎ 加一服務費
榛果朱古力可頌
2021-11-13 221 浏览
呢度嘅牛角包都算好多選擇... 每次行過都聞到好濃濃嘅牛油香味... 忍唔住要駐足前面望一望!😍😍😍其實好多款都好好食... 我會推介👇【咕咕戰鬥雞🐔】... 一睇外型已經夠哂cutie😍😍😍... 牛奶糖內餡... 小朋友應該好like!另外一款好正嘅【松露白醬蟹味可頌】... 回購率勁高...鍾意咸食嘅值得試吓!👍👍👍

其實好多款都好好食... 我會推介👇
2021-11-09 205 浏览
今日經過銅鑼灣八月堂, 見到有買五送一優惠, 真係好抵😊😊,所以一次過買咗兩盒😁😁個人好鍾意食榴槤, 特登order佢個榴槤味牛角包, 牛角包上面有香甜嘅榴槤醬,好重榴槤味,一口咬落去, 牛角包裏面啲榴槤醬仲爆漿咁流出嚟,大滿足😍😍另外再, 叫咗黃金流沙, 流心奶黃配香脆嘅牛角包, 令我食到停唔到口😋鍾意食鹹點嘅朋友,亦都可以order松白醬蟹味牛角包, 個白松露醬令到蟹棒更加鮮味, 用嚟送咖啡一流😆👍

2021-10-25 226 浏览
主打可頌的八月堂-香港 Hazukido HK ,有不少口味還沒有吃過 (๑´ڡ`๑)每次下班都會經過,今次就8卦下有沒萬聖節款誰知有出三款,但去銅鑼灣店不見 ... 但仍然有買五送一就買那些沒吃過的款好了。✦ 咕咕戰鬥雞 ($23) -造型很可愛耶~是香甜的味道喔!其實是招牌蜂巢可頌再在外層妝點布里歐脆皮✦ 松露白醬蟹味可頌 ($26) -當中的蟹味是指蟹味棒喇 ~ 松露白醬幾濃郁,再加上炙燒過的帕瑪森起司整個味道鹹香味十足 (=´ω`=)✦ 紫芋見愛可頌 ($23)  -一半是有顆粒感的香濃芋泥餡,另一半是Q彈口感的布丁,出奇地沒有很甜!✦ 迷你卡士達 ($22) - 喜歡吃奶味的話一定要選這個,內餡是滿滿的卡士達醬!✦ 辛味明太子 ($19)  -甜鹹的可頌都有,原來辣味的都不錯。辛味明太子其實在可頌面。✦ 香濃起司  ($19) - 這款基本上每次買都會有!因為鹹香的芝士是我的最愛啊 (笑)
每次下班都會經過,今次就8卦下有沒萬聖節款
誰知有出三款,但去銅鑼灣店不見 ...
但仍然有買五送一就買那些沒吃過的款好了。

咕咕戰鬥雞 ($23) -
造型很可愛耶~是香甜的味道喔!
其實是招牌蜂巢可頌再在外層妝點布里歐脆皮
咕咕戰鬥雞

松露白醬蟹味可頌 ($26) -
當中的蟹味是指蟹味棒喇 ~
松露白醬幾濃郁,再加上炙燒過的帕瑪森起司
整個味道鹹香味十足 (=´ω`=)
松露白醬蟹味可頌

紫芋見愛可頌 ($23)  -
一半是有顆粒感的香濃芋泥餡,
另一半是Q彈口感的布丁,出奇地沒有很甜!
紫芋見愛可頌

迷你卡士達 ($22)
喜歡吃奶味的話一定要選這個,
內餡是滿滿的卡士達醬!
迷你卡士達

辛味明太子 ($19)  -
甜鹹的可頌都有,原來辣味的都不錯。
辛味明太子其實在可頌面。

✦ 香濃起司  ($19)
這款基本上每次買都會有!
因為鹹香的芝士是我的最愛啊 (笑)
2021-10-22
$28 (其他)
紫芋見愛可頌
2021-10-17 137 浏览
今日有同事請食散水餅⭐️🌈係八月堂既牛角包🥐🥐🤩❤️🧡💚我試左蜂巢可頌😍🥐香噴噴的,甜度適中唔油膩,估唔到擺左一陣先食,個皮都仲有少少脆,好好味啊👍🏻😋好想試埋其他口味💕💕