2024-11-09 0 浏览
很難得找到上環有一間舊式茶居, 第一次去, but 印象十分好, 老人家超級喜愛, 大家的最愛是蝦餃王,用了新鮮,連一向不吃海鮮的女兒,竟然也愛吃!因此我們要叫兩籠才夠分😅另,牛肉球也是水準之作,用料新鮮, 明顯與市面的牛肉球完全不同. 很香口, 完全不鬆散. 其他點心, 如煎韭菜餃,煎蘿蔔糕都很OK, 吃得出是自家製的. 必定會再來, 試更多其他點心😋還有老闆很好人,知道我們未人齊, 擔心點心出來後凍了會不好吃, 建議齊人才告訴他,即叫即蒸,小店一點也不馬虎,待客至上, 好棒
蝦餃王及牛肉球
2024-11-07
蝦餃王及牛肉球
2024-06-09 279 浏览
環境算乾淨,衛生。食物品種比較傳統,地道。但即叫即蒸非常新鮮熱辣辣,有驚喜,味道👍🏻。阿E態度好,值得來試!蝦餃:皮薄,像是用魚翅餃的皮。蝦挑得很乾淨,肉爽,蝦肉重手👍🏻👍🏻春卷:甘脆,餡料足👍🏻👍🏻釀尖椒:魚肉無腥味,飽滿厚實👍🏻👍🏻鳳爪排骨飯:不錯,下次試冬菇炆雞!
阿E態度好,值得來試!
春卷:甘脆,餡料足👍🏻👍🏻
釀尖椒:魚肉無腥味,飽滿厚實👍🏻👍🏻
鳳爪排骨飯:不錯,下次試冬菇炆雞!
  • 蝦餃
2023-01-03 1638 浏览
利香茶居 地址: 上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟食中心CF4號舖電話: 69960066=====================係中環街市熟食中心,預環境衞生都一般點心大部分是即叫即包即蒸,中午來了食點心老實說價錢同附近架茶樓差不多,不便宜的點心黑芝麻包,好好食,包香甜做餡好甜又流心,不是自家製但好食其他點心味道偏鹹,如蝦餃,肉是彈但真的吃一口已鹹到要狂飲茶沖返個味蕾,而個皮不是自己抵,用了現成餃子皮代替燒賣好食,大大粒有豬肉蝦同菇,但味道也是很鹹,蛋蒸老了overcooked 很鞋立腸雞飯,雞肉多好滑,個飯粒粒分明,水份控制得好好
利香茶居

電話: 69960066
=====================
係中環街市熟食中心,預環境衞生都一般

點心大部分是即叫即包即蒸,中午來了食點心

老實說價錢同附近架茶樓差不多,不便宜的

立腸雞飯,雞肉多好滑,個飯粒粒分明,水份控制得好好
2022-10-17 1037 浏览
真係一間好強大既餐廳平日2:00都依然高朋滿座👫🏻嚟呢度必食嘅一定係叉燒意粉但其實我對呢個組合麻麻都係單叫份腿蛋治岩我多啲😝厚方包🍞食落好鬆軟!如果叫烘底唔知會唔會更正呢🤤🤤🤤下次試下先
真係一間好強大既餐廳
平日2:00都依然高朋滿座👫🏻

嚟呢度必食嘅一定係叉燒意粉
但其實我對呢個組合麻麻
都係單叫份腿蛋治岩我多啲😝

厚方包🍞食落好鬆軟!
如果叫烘底唔知會唔會更正呢🤤🤤🤤
下次試下先
2019-07-23 3572 浏览
喺上環做嘢,平時會留意下邊度有平嘢食,其實上環熟食街市都有好多平靚嘢食。呢度叫利香茶居,間鋪真係好豆泥下,係食點心,飲下平民茶的好地方,但服務係零,點心唔該自己出面攞,但真心講呢度D點心做得唔錯,好食。那天好鬼忙,掛住佢D鳳爪排骨飯,只叫了外賣,口痕買多一份牛肉食下。佢地醃D排骨同鳳爪真係超入味,排骨一定係雪藏貨,但無半點雪味,好腍好食加埋D好有咬口的鳳爪係好正,今次佢個蒸飯有D失準,平時堂食好爽,米飯分明加埋D飯粒粒分明,係正到無朋友的,今次用飯盒,有倒汗水D飯有D濕,口感差少少,但排骨鳳爪仍然到家! 另外山竹牛肉,好吃有牛肉味,唔散帶爽有D果皮香,今餐加料,好唔錯,起碼不是粉蕾蕾的牛肉球,好吃。呢間D點心師傅有兩度!

2019-04-23 2510 浏览
位於上環街市嘅利香茶居一向都係唔少返工客嘅飯堂點解?因為貪佢就腳、又平又好食大食妹就身先士卒試吓佢有幾平幾好食啦星期日去見到星期日同埋公眾假期點心有特價,茶芥低至一蚊個一開始仲以為睇錯<棉花雞$24>雞肉好嫩滑,冬菇入味,豆卜晒雞汁係精華所在雞份量仲要超多,抵食<干蒸燒賣$24>一籠四粒,等唔切食咗一粒先來影相燒賣無將貨就價,粒粒都好大粒,真材實料豬肉彈牙,強料落得一d都唔手軟<叉燒包$10>十蚊籠叉燒包,而家嘅市道去邊度搵甜度岩岩好,細細個包但係裏面充滿叉燒,好味<馬拉榚$10>馬拉糕味道相對遜色,唔夠鬆軟硬繃繃不過$10個,嗌黎填飽個肚都算唔錯一句講曬,平、靚、正,得閒必定再戰
位於上環街市嘅利香茶居一向都係唔少返工客嘅飯堂
點解?因為貪佢就腳、又平又好食

大食妹就身先士卒試吓佢有幾平幾好食啦

星期日去見到星期日同埋公眾假期點心有特價,茶芥低至一蚊個
一開始仲以為睇錯

<棉花雞$24>
雞肉好嫩滑,冬菇入味,豆卜晒雞汁係精華所在
雞份量仲要超多,抵食

<干蒸燒賣$24>
一籠四粒,等唔切食咗一粒先來影相
燒賣無將貨就價,粒粒都好大粒,真材實料
豬肉彈牙,強料落得一d都唔手軟

<叉燒包$10>
十蚊籠叉燒包,而家嘅市道去邊度搵
甜度岩岩好,細細個包但係裏面充滿叉燒,好味

<馬拉榚$10>
馬拉糕味道相對遜色,唔夠鬆軟硬繃繃
不過$10個,嗌黎填飽個肚都算唔錯

一句講曬,平、靚、正,得閒必定再戰
  • 燒賣
  • 雞扎
2019-04-01 1692 浏览
There are tons of dim sum places in Hong Kong, from hotels to chain restaurants. If you feel like eating something more traditional and don't mind about the ambience, this is a place for you.It's a self-served place, from getting the tea, utensils, and dim sum. It's quite an interesting experience. The fried raddish cake is crispy in the outside, yet it's moist and soft in the inside, I'd say it's the best raddish cake I ever tried in a Chinese restaurant. Another dish is the steamed rice noodle

The fried raddish cake is crispy in the outside, yet it's moist and soft in the inside, I'd say it's the best raddish cake I ever tried in a Chinese restaurant. Another dish is the steamed rice noodle rolls, it's a plain Cheung fun but pan fried, which the crust is a little crispy and it tastes perfectly with the mixture of the sweet sauce and soy sauce.

The beef trip is another highlight, it's chewy and slightly spicy. The steamed raddish absorbed all the flavours of this dish.

The chicken feet with the spareribs rice is the great way to end our meal. The spareribs and chicken feet are scrumptious, the spareribs is in bite-sized and create a savoury treat, it definitely a great joy in finishing this whole pot of rice.
Fried Raddish Cake
Beef Tripe
Spareribs with Chicken Feet Rice
Cheung Fun
2019-03-31
Fried Raddish Cake
Beef Tripe
Cheung Fun
  • 蘿蔔糕
來上環街市內的「利香茶居」絕非偶然。由其在37度的高溫下,在街市熟食中心搵食小一點決心和耐力都不行。話曬系街市一定要有心理準備地下濕立立,枱面上的污垢, 如果各下系千金小姐或者嫌三嫌四,咁吾好考慮來街市搵食了。食中式包最緊要用手拎起個包,手感軟熟。再將叉燒包擘開一半,叉燒包皮厚薄適中,入口有小許痴牙,餡料吾算多,𧐢料甜香亦吾系好夠,但就食到真叉燒,而且整寵包都吾熱。其實吾可以怪人地個包吾熱,都系自己衰等佢地中午差不多收市時先上去茶居搵食。吾想飲茶又有樽仔奶茶,雪櫃內最後一支。樽得新淨過街市內茶記老店瑞記,入口滑,有茶香但吾夠濃。老闆好健談,仲叫下次早啲上黎食多幾款點心。

食中式包最緊要用手拎起個包,手感軟熟。

吾想飲茶又有樽仔奶茶,雪櫃內最後一支。

樽得新淨過街市內茶記老店瑞記,入口滑,有茶香但吾夠濃。

老闆好健談,仲叫下次早啲上黎食多幾款點心。
2017-02-28 3052 浏览
相信大部份上班族每日都頭痛Lunch食乜好, 如果唔想等位又食到經濟點心, 我會推薦呢間位於上環市政大廈內的自助式茶居, 地方雖然狹窄但勝在價錢平和食物質數平均, 點心亦由老闆親自制作, 誠意十足, 係不錯的午市選擇.今日自己和同事總共6人點了16款點心, 埋單$388, 每人平均$65, 比起大型食肆相對較便宜:1.燒賣 - 用料十足, 餡料豐富2. 叉燒包 - 平常3.煎蝦腸 - 腸粉皮特別煎到微焦, 咬落去非常香口4.蘿蔔糕-有蘿蔔味5.芋頭糕-自己唔太愛芋頭所以無食, 但同事讚不絕口6.馬拉糕 - 大件,屬於傳統馬拉糕7.鳳爪 - 多汁8.春卷 - 鬆脆, 要趁熱食9.煎腐皮卷 - 誠意推介, 煎得外皮鬆脆, 咬落有口感10.鮮竹卷 - 餡料多11. 菜 - 正常12.鳳爪排骨飯 - 正常, 但醬油要自己出去攞13. 排骨 - 肉質較硬14.蝦餃 - 正常15.金錢肚 - 正常16.雞包仔 - 正常由於同事係熟客仔,老闆特別送些小食, 感覺溫馨, 現在確實好少老闆會咁親民.雖然呢到無服務又要搭枱, 但點心供應充足, 係我哋呢班打工族不錯既食堂。

1.燒賣 - 用料十足, 餡料豐富

16.雞包仔 - 正常

2017-02-28
  • 煎腐皮卷
2017-01-13 2023 浏览
Stumbled upon this place while looking for delicious street food in the Sheung Wan Cooked Food Market. Prompt service, delicious dim sum that is actually self served so limited Chinese needed! 3 dishes + tea for <$80. 👍🏼👍🏼👍🏼
每位HKD$88任飲氣水,啤洒,送点.心拼盤!火媧配料!星期1~7午1800-晚2100三小時任你食任你飲,電話訂座可即食唔冼等,雞煲他們處理真有1手,他們不是傳統麻辣,但絕對好味過麻辣,四位上去送响玲1盒,出前1丁,肥牛,魚片头,紅長,芝士長,招牌牛丸,香姑貢丸,唐生莱,蛙蛙菜,全部配料,点師父獨門秘製麻醬,包你成世人難忘!如果唔好味真系師父話入去揾佢埋單!😂

2016-11-21
用餐优惠
試食活動
  • 特色雞煲,麻醬
2016-11-12 1971 浏览
利香的點心聞名已久,既懷舊又好味道,又抵食!今天晚上去吃近曰試辦的鷄煲,每位$88, 任飲任食3個鐘,有啤酒及多款汽水選擇,非常吸引!鷄煲上枱時,香味撲鼻!鷄的份量頗多,因為3-4個人,可以有一隻,鷄的肉質軟滑,湯汁調較味道佳,起初湯汁比較稀,但越煑就越入味!好味到令人著迷!很快吃凊所有的鷄!接下來是火鍋時間,用鍋內的味美湯汁灼熟附送的四款點心- 鳯爪😋😋,鯪魚球😋😋😋,豬肉丸👍👍有趙囗,牛肉球超好味!再加上可任點任叫菜單上的其他食物,很豐富呀,而且都算合水凖,蘿蔔爽甜,豬紅,牛肉皆好好味!菜亦見新鮮!我們四人飲飽食醉,非常滿意!價格又相宜,最後附帶講老闆招呼佳,呢餐令人俾足100分!
利香的點心聞名已久,既懷舊又好味道,又抵食!

2016-10-19 2540 浏览
很多熟食中心都隱藏了不少美食 這日經過上環熟食中心就見到很多食店 ... 食咩好呢 ??? 在上環熟食中心二樓行了個圈睇下有咩食先 ... 這兩隻為食怪就睇中了這兒的點心,咁就決定在『利香茶居』飲茶 飲茶當然要開壼茶先 ... 原來星期日和公眾假期由早上九時至下午三時是要自己沖茶 香片、水仙、壽眉和普洱 ... 自助沖茶所以茗茶每位特價一元 ... 就算正常都只是 3 元位 ... 真是街坊價喎 幫襯大多是街坊和熟客,有位就坐,不似大酒樓咁不設搭枱 坐在我們對面的伯伯應該是這兒的常客 見我們四圍望就知是第一次來,於是很熱情的介紹我們這兒的特色點心\ 仲話這日點心特價,好抵食 ... 蒸的點心一律 HK$10、煎點蒸飯 一律 HK$20 這兩隻為食怪在凍櫃發現了這樽凍奶茶 原樽奶茶雪凍,無被冰溝淡到茶味,飲落茶味夠濃又不太甜,不錯 點心是店家自家製的,仲見到他們即場即製燒賣 自家製的燒賣果然不錯,燒賣裡面混了肥豬肉和蝦肉,口怠微彈,又有點油膩,好味 蝦餃皮薄,蝦又彈牙 豉汁鳳爪和牛肚都好入味,仲有好想食的魚翅餃 煎蘿蔔糕配中式辣椒醬和甜醬一起食就至好味 煎釀青椒不太辣,
很多熟食中心都隱藏了不少美食

在上環熟食中心二樓行了個圈睇下有咩食先 ...

這兩隻為食怪就睇中了這兒的點心,咁就決定在『利香茶居』飲茶

飲茶當然要開壼茶先 ...

原來星期日和公眾假期由早上九時至下午三時是要自己沖茶

香片、水仙、壽眉和普洱 ...

幫襯大多是街坊和熟客,有位就坐,不似大酒樓咁不設搭枱

坐在我們對面的伯伯應該是這兒的常客

這兩隻為食怪在凍櫃發現了這樽凍奶茶

原樽奶茶雪凍,無被冰溝淡到茶味,飲落茶味夠濃又不太甜,不錯

點心是店家自家製的,仲見到他們即場即製燒賣

蝦餃皮薄,蝦又彈牙

豉汁鳳爪和牛肚都好入味,仲有好想食的魚翅餃

煎蘿蔔糕配中式辣椒醬和甜醬一起食就至好味

煎釀青椒不太辣,但好有椒味

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定
2016-07-03
午餐
  • 燒賣
  • 蝦餃
2015-04-29 2739 浏览
好久沒有到上環街市飲茶,在上環大部份酒樓飲茶,「閒閒地」都每位過百元落樓,但這裡經濟又實惠,唯獨要考慮就是會有點「油煙味」,不過也不是很嚴重的,飲完茶在外走走,這些味道也散去了......今日一行5女,點了10碟食物1. 燒賣:皮與肉有點分離,可能是蒸久了之故,但仍是好味的2. 蝦餃:內涵充實3. 菜心:份量足夠4. 煎豆腐:必點之一,豆腐面有魚肉,夠香口5. 馬拉糕:正常6. 芋頭絲糕:必點之一,一碟三件(可溝蘿蔔糕),但今天我們吃的芋頭絲糕有酸味,應該是壞了,老闆便換了全碟蘿蔔糕給我們,蘿蔔糕也是即叫即煎,夠香口7. 排骨白腸粉:排骨的生粉頗多,排骨下有幾條白腸粉,吸了肉味及豉油味,好食8. 山竹牛肉:很大的牛肉球,必點之一9. 煎腸粉:香口,腸粉皮很薄,最喜歡那煎得焦焦的地方10. 鮮竹卷:正常茶位:每人3元埋單:$224這裡的蒸飯也很足料,但今天沒有點,隔離枱的男士一人便點了一個蒸飯....離開時見到以下宣傳:5月3日起,逢星期日或公眾假期,上午9時至下午3時,點心一律10元,蒸飯20元,路過真係值得試下。

今日一行5女,點了10碟食物

• 煎豆腐,
  • 芋頭絲糕,
  • 煎腸粉,
2013-11-11 2511 浏览
一大班同事食飯都係飲茶多,仲要次次都係去酒樓,諗諗下都好耐無食點心,突然諗起之前係上環熟食市場內的自助式茶居,一直都想再去多次。這天謝謝可愛的同事們,中午和我一起去食個慶生飯,所以小妹即刻選擇了熟食市場內的「利香茶居」。為免中午時段多人,所以提早10分鐘前去。坐下後,店員會先送上一盤熱水用作清潔杯碗餐具,期後再送上一壺熱茶 (我們選擇了水仙)。一籠籠熱辣辣的點心,客人需自行去選擇同領取;因為唔知每籠裡頭放了什麼,所以每籠都要掀一掀黎望下,比起現在酒樓那種剔紙仔的落單方法,這裡確有另一番風味。如果想食即叫即煎的香口點心,再同前方的叔叔落單,就算唔使寫低,佢地都會記得客人要了什麼點心和座位的位置,認真厲害! 煎完便會新鮮熱辣送上。香煎芋絲糕 (可另選蘿蔔糕雙拼)這個芋絲糕已經很少在酒樓看到了,所以愛食芋頭的小妹,一看到不理有沒有人喜歡食都必定要叫返碟。一碟三件的芋絲糕,即叫即煎,底面都煎得金黃色的,外層帶脆,內裡包著滿滿的芋絲,每啖都是芋頭肉,對於愛食芋頭的人真的感到十分滿足!煎腐皮卷每件腐皮卷也煎至金黃色,十分香口,咬落去脆卜卜,肉香滿佈,滿滋味的。煎腸粉喜歡食煎腸粉多過街邊小食店即剪的

一籠籠熱辣辣的點心,客人需自行去選擇同領取
香煎芋絲糕
香煎芋絲糕 (可另選蘿蔔糕雙拼)

煎腸粉
煎腸粉

喜歡食煎腸粉多過街邊小食店即剪的蒸腸粉,每條腸粉都煎至微黃,除了蔥花外,有些更會有些蝦米在內,不過這裡的只有蔥花;雖然這裡的腸粉味道麻麻,不過配上豉油及甜醬後還是不錯的,但店方竟然沒有麻醬提供 (天啊,我可是麻醬的超級粉絲..),真有點失望,好像欠少了什麼...
蝦餃
干蒸燒賣
蝦餃
一籠四件,外皮較厚身,算不上晶瑩剔透,不過內裡的蝦肉還算足料;干蒸燒賣有有少量蝦肉及半肥瘦的豬肉所製,每粒size份量也不少,不錯吃。
南瓜雞扎
南瓜雞扎

同事選擇的雞扎,內裡包了不少材料:雞肉、魚肚、冬菇及南瓜等。雞肉脂肪位較多,不過肉質挺滑,但小妹還是較愛食包著外層的腐皮,但就較為油膩,不過好味的東西大都是不健康的。
奶皇包
奶皇包

現在的酒樓/點心店,都轉以流沙包為主,但這裡的奶皇包,還是沿用返普通的奶皇餡,沒有流沙的,奶皇餡料較乾身,真係好麻麻。
結帳完全沒有手寫單及吸印作記錄,老闆只需望著碟子碎碎念一會便計好全檯總數,配服配服。
题外话/补充资料: 熟食市場內的延伸文章: 瑞記咖啡 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2256180&tc=sr2rvw&con=rvw
庆祝纪念
生日