劉興記的店面雖然不大,但裝潢簡潔舒適,好有親切感。店內的座位安排合理,即使在繁忙時段也不會顯得擁擠。姐姐熱情有愛心。招牌生煎包外脆多汁,肉餡鮮嫩多汁,咬開後湯汁四溢😆(姐姐細心提醒食既時候要小心,尤其係坐對面既朋友仔😆)。內餡的調味也非常到位,既有肉的鮮香,又不會過於油膩。另外,豆漿免費任飲😍 豆漿非常濃郁!明顯飲到豆渣,真材實料!!非常抵讚!!!劉興記性價比非常高。生煎包的份量也很足夠,適合與朋友分享。

劉興記性價比非常高。生煎包的份量也很足夠,適合與朋友分享。
3天前 0 浏览
平日晏晝去唔使點排隊,但都有唔少遊客幫襯~每個王牌套餐都有一個生煎包,啱晒心大心細咩都想食嘅我!王牌3號餐:麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包1隻麻醬手撕雞絲粉皮手撕雞份量好多,配合埋麻醬同滑嘟嘟嘅粉皮,好夾生煎包的確冇得輸,熱辣辣,外脆內軟,皮薄餡靚,兼且爆曬汁,必定要叫!雞絲酸辣湯同雞絲粉皮嘅雞絲一樣,份量亦都係好多,而且好足料,木耳絲、冬菇絲都好多,仲要好大碗添,一個人都食唔晒!不過對於我個人嚟講辣咗少少,小朋友未必食到值得一提係店員好好人,豆漿亦都係新鮮即磨,唔會好甜,亦都唔會好水,用料十足👍🏻
平日晏晝去唔使點排隊,但都有唔少遊客幫襯~
每個王牌套餐都有一個生煎包,啱晒心大心細咩都想食嘅我!
王牌3號餐:麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包1隻
麻醬手撕雞絲粉皮
手撕雞份量好多,配合埋麻醬同滑嘟嘟嘅粉皮,好夾
雞絲酸辣湯
3天前 0 浏览
好友約我去位於旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖的《劉興記生煎包專門店》食午餐,聽聞餐廳好墟冚,經常要排長龍,我地一早就到達,在門口待了一會兒,餐廳正式營業,就入去就座,跟著其他食客陸續到達,也就坐滿了九成。我點左個 招牌上海排骨湯麵,配生煎包壹隻及凍豆漿 $64,好友點左個 高湯上海麵 $18,招牌生煎包(2隻)$20,蟹皇生煎包(2隻)$38,蟹粉小籠包(4隻)$80。上海排骨煎得外脆內嫩,好有咬口又好味;生煎包的包底煎得香脆,包面鬆軟,饀料豐富又有汁,咬起來真是要好小心,避免燙傷;小籠包皮薄多汁,更加要小心;蟹皇生煎包的蟹味香濃,更加好味;蟹粉小籠包亦都充滿蟹香。店員好細心,溫馨提示我地要小心爆汁呀!

• 蟹粉小籠包
  • 招牌上海排骨湯麵
  • 蟹黃生煎包
  • 豆漿
呢間生煎包店之前食過一次,都有一排冇食生煎包,就嚟試吓旺角呢間分店~-今日兩個人嚟,咩都想試吓,就叫咗一籠小籠包,上海排骨湯麵,生炸雞扒同埋手工豆沙窩餅,因為太多嘢食,生煎包淨係叫咗兩個~-生煎包keep到水準,上枱時熱辣辣,入面有好多湯汁,包底煎到好脆👍🏻小籠包同樣都好多汁而且皮好薄😋-排骨同雞扒嘅炸粉都好薄,而且唔會炸到乾晒,不過建議兩款揀一個就好啦,因為太熱氣🤣-另外手工豆沙窩餅超正,窩餅炸到脆卜卜,入面嘅豆沙餡唔會太甜🤤-建議大家可以叫套餐,叫滿$60套餐就可以任飲豆漿,呢度嘅豆漿超好飲,好香濃嘅豆味,而且有少少杰身,飲得出係自家製,好有誠意,我自己一個都差唔多飲晒成揸豆漿🤭
午餐
  • 低糖豆漿
  • 手工豆沙鍋餅
4天前 0 浏览
✨雞絲酸辣湯+生煎包(2隻) $54天氣開始轉涼,好適合一碗熱辣辣酸辣湯!好開胃🤤生煎包皮酥湯濃,咬既時候要好小心,以防裡面既濃湯燙到✨蔥油雞扒菜飯 $42雖然係蔥油雞扒菜飯,但一點都唔油膩,菜飯都好乾身健康👍🏻雞扒肉質好嫩滑🤤✨原味上海小籠包(4隻) $40皮薄餡多既小籠包,又係必食之一,二人份量剛好,一人兩隻,正👍🏻✨百步香蔥油餅(件) $28同平時食既蔥油餅有啲唔同,呢個係個皮脆卜卜的☺️✨香濃豆漿最讚係香濃豆漿任飲,味道比起外面的豆漿濃郁好多,豆味好香濃,而且是任飲的🤤

✨雞絲酸辣湯+生煎包(2隻) $54

天氣開始轉涼,好適合一碗熱辣辣酸辣湯!好開胃🤤

生煎包皮酥湯濃,咬既時候要好小心,以防裡面既濃湯燙到

✨蔥油雞扒菜飯 $42

✨原味上海小籠包(4隻) $40

✨百步香蔥油餅(件) $28

同平時食既蔥油餅有啲唔同,呢個係個皮脆
卜卜的☺️

✨香濃豆漿

4天前 0 浏览
~餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍~招牌上海排骨菜飯😍上海排骨全部無骨😍炸得勁香🤪肉質鮮嫩🥳外脆內軟👍配上菜飯食味道真係一流☺️🤤~招牌生煎包😍好耐冇食過咁正嘅生煎包🥳外皮非常脆口😛入面爆曬汁之餘粒肉仲要勁正😘~上海小籠包😘小籠包外皮屬於薄嗰種😘內裏勁多肉汁😛非常Juicy🥳豬肉粒仲要非常大嚿同嫩滑🥳~麻醬手撕雞絲粉皮😍非常高質嘅一道美食☺️手撕雞雞肉鮮嫩😘粉皮質感非常好🤪爽口彈牙😘各種配料同埋調味亦都做得非常之好😎
~餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍

~招牌生煎包😍

~上海小籠包😘

~麻醬手撕雞絲粉皮😍

2024-12-23 0 浏览
招牌擔擔麵 $40麵條有筋道,吸附了濃郁的花生醬,味道香濃而不膩。湯底有少少麻嘅感覺,幾特別,唔會好辣。湯底亦都有濃郁嘅花生醬,搭配蝦米同埋碎花生,正常發揮😆招牌生煎包(兩隻) $20遊行食到新鮮出爐嘅生煎包,店員好貼心,提醒要小心湯汁會好熱。而生煎包真係外皮金黃酥脆,咬落去嘅時候,內餡嘅肉汁就會爆出嚟,啜極都有好多汁又清甜🤤肉餡鮮嫩多汁,真係幾唔錯😍蟹黃生煎包(一隻) $20仲有一款蟹黃生煎包,我都試咗一隻,一樣多汁,不過多咗蟹肉嘅香味👍🏻蟹黃餡料一樣豐富,值得一試的😝結論🫰快靚正🫰店員好殷勤,有笑容有禮貌👏好味度:8/10CP值:8/10🎡餐廳資料餐廳名稱:劉興記生煎包專門店餐廳地址:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖營業時間:星期一至日12:15-21:15
招牌擔擔麵 $40

招牌生煎包(兩隻) $20

蟹黃生煎包(一隻) $20

結論
🫰快靚正
🫰店員好殷勤,有笑容有禮貌👏

好味度:8/10
CP值:8/10

🎡餐廳資料
餐廳名稱:劉興記生煎包專門店
餐廳地址:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖
營業時間:星期一至日12:15-21:15
2024-12-21 0 浏览
同朋友約咗嚟旺角食上海菜,呢間之前都幫襯過,味道唔錯,所以再同朋友嚟encore☺️✨蔥油雞扒湯麵➕生煎包 ($64)面上仲加咗蛋絲,令賣相吸引。生煎包熱辣辣,一啖爆汁,食嘅時候要小心😆✨糖醋炸排骨菜飯($45)推薦糖醋炸排骨,酸甜可口,炸得酥脆令人食唔停口🤤✨排骨蔥油拌麵($42)排骨份量頗多,面有好香嘅蔥油味,令人食指大動💕✨豆漿豆味香濃,香甜可口,仲可以任添😳 總體嚟講呢間餐廳價錢好抵,份量又大,推薦大家可以嚟試吓👍🏻

✨蔥油雞扒湯麵➕生煎包 ($64)

✨糖醋炸排骨菜飯($45)
推薦糖醋炸排骨,酸甜可口,炸得酥脆令人食唔停口🤤

✨排骨蔥油拌麵($42)
排骨份量頗多,面有好香嘅蔥油味,令人食指大動💕

✨豆漿
豆味香濃,香甜可口,仲可以任添😳

總體嚟講呢間餐廳價錢好抵,份量又大,推薦大家可以嚟試吓👍🏻
2024-12-19 0 浏览
平時鍾意食上海菜,尤其係生煎包,係我成日去開嘅生煎包專門店,今日同朋友去旺角行街經過,決定幫襯!味道一如既往咁好味!生煎包佢哋嘅生煎包係招牌,每一次食都覺得回味無窮!佢哋個皮好薄,個底熱辣辣脆卜卜!最重要係佢裏便真係好多汁!咬落去啲汁爆出嚟!而且裏面嘅肉都好大嚿!好滿足!雞絲粉皮雞絲粉皮都係另一個好鍾意食嘅小食,佢哋啲粉皮好薄,食落有少少彈牙,個手撕雞同啲汁又協調得好好,所以食落去好惹味!糖醋炸排骨湯麵個糖醋排骨炸到金黃鬆脆,咬落索索聲!上面嘅糖醋汁就酸酸甜甜,夾埋一齊食唔會好滯!搭配埋軟綿綿嘅湯麵一齊食,好味!手工豆沙窩餅仲有呢個好特別嘅豆沙窩餅,外邊係煎到好脆身,但係裏便就包裹住軟綿綿嘅紅豆沙,我同朋友都食到停唔到口!總括嚟講呢間生煎包專門店水準依舊,不愧係我嘅飯堂之一!最重要係佢好多分店,大家想食嘅話都好容易可以去任何一間分店食到~一定會繼續支持!

生煎包

雞絲粉皮

糖醋炸排骨湯麵

手工豆沙窩餅

扺食生煎包之《劉興記生煎包專門店》再一次嚟到呢間出名抵食生煎包餐店,不過今次係人流更多、鋪面更大嘅旺角分店,但唯一冇變嘅係味道依然非常美味😋,招牌生煎包(4隻):生煎包豬肉非常新鮮,真係會爆汁,食嘅時候要小心啲🙈,口感方面包面非常脆,入面嘅豬肉則好軟熟,招牌菜式,果然名不虛傳👍🏻。原味上海小籠包(4隻):小籠包熱辣辣、香噴噴,肉汁鮮甜同可口。而小籠包皮方面,非常軟淋淋及香滑,正😋。百步香蔥油餅(1件):第一次食呢個size嘅蔥油餅,朋友平時話小食蔥,但係呢一個蔥油餅令到佢對蔥嘅定義有少少新體會。香艷嘅蔥花,外脆內軟嘅餅皮為呢度菜增添左唔同嘅口感🤤。上海排骨菜飯:飯粒分明、入口即溶,菜味濃郁,值得一讚係排骨 炸得非常鬆脆,餐廳炸排骨拿捏嘅時間相當適中,食落一啲粉嘅口感都冇👍🏻。總結:旺角餐廳同其他分店都係一樣,需要早少少去排隊架🙈我同朋友六點撘八去到,大約七點鐘有得入座。另外,店員非常有禮貌,服務周到,經常會問客人有冇需要幫忙,好值得加許👍🏻👍🏻👍🏻。
扺食生煎包之《劉興記生煎包專門店》

招牌生煎包(4隻):

原味上海小籠包(4隻):

百步香蔥油餅(1件):

上海排骨菜飯:

總結:
2024-12-15
2024-12-15 0 浏览
旺角哩間鋪頭常年都要排長龍,基本都係附近街坊幫襯。豆漿,係自家製作,比便利店豆漿要濃郁好多,同埋落咗少少糖,飲落唔會好甜。蟹皇生煎包,生煎包即叫即制,送上來全部都熱笠笠。哩間鋪頭生煎包整得好出色,皮薄又脆,唔會覺得好油。內裡肉鮮蟹皇多,汁水都流曬出來,真係超好味。秘制上海炸排骨,估唔到分量都幾大。排骨預先醃制過,再落油炸,唔洗點醬已經好夠味。同韓式炸雞唔同,排骨唔會特別酥脆,面衣相對會厚身同埋緊實,好正嘅上海做法。雞絲酸辣湯,配料好豐富,有雞絲,豆腐,筍絲等,酸辣湯濃郁,每一啖配料都掛滿湯汁,相當惹味。百步香蔥油餅,落咗大量小蔥同豬油製作,餅皮起酥做得好好,食落好酥脆,內裡餡料豐富,超好味。
旺角哩間鋪頭常年都要排長龍,基本都係附近街坊幫襯
2024-12-12
  • 蟹皇生煎包
  • 秘制上海炸排骨
  • 百步香蔥油餅
2024-12-13 142 浏览
旺角覓食熱鬧非凡,街頭小吃琳瑯滿目,香氣四溢,每一口都充滿驚喜,讓人流連忘返,感受地道美味😋🦀蟹黃生煎包外皮酥脆,內餡鮮香濃郁,蟹黃醬汁四溢,口感絕佳,令人回味無窮。🍜排骨蔥油拌麵香氣撲鼻,麵條Q彈,排骨鮮嫩,蔥油醬香濃,令人一試成主顧。🥯手功豆沙窩餅外酥內軟,豆沙香甜適中,口感細膩,每一口都令人陶醉。🐔鮮雞湯小雲吞湯頭清鮮,雲吞滑潤,餡料鮮美,令人暖心,完美的舒心美味🙂#Hannahbaby2021 #Haileybaby2022 #親子 #親子好去處 #親子活動 #好物分享 #香港bb #育兒日記 #育兒生活 #劉興記 #旺角

#Hannahbaby2021
#Haileybaby2022
#親子 #親子好去處 #親子活動 #好物分享 #香港bb
#育兒日記 #育兒生活 #劉興記 #旺角
2024-12-12 160 浏览
蔥油雞扒拌麵🐔+生煎包(1隻) 配 可樂 $72佢哋嘅套餐真係好抵,大大塊雞扒配拌麵、生煎包加埋飲品,都只係$70左右就有交易,抵到好似10年前嘅物價咁!一上枱就聞到蔥油拌麵嘅蔥油勁香,雞扒亦都炸得好酥脆!上海排骨菜飯🐷$42排骨菜飯大大碟,菜飯入面嘅菜比例都好多,只係$42一碟好抵食!鮮雞湯小雲吞(12粒) 🥟$35呢個雞湯小雲吞每一粒都細細粒,一啖一粒啱啱好!幾鍾意佢哋放咗大量炸蒜,增添唔少風味!蟹黃生煎包(兩隻)🦀$38冬天絕對係食蟹嘅季節,一定唔可以錯過佢哋嘅蟹黃生煎包,入面真係有蟹黃蟹肉,超正!招牌生煎包(兩隻)$20佢哋嘅生煎包價錢好平,平均每隻只係$10,外皮煎得香脆,咬開勁多肉汁,而家凍冰冰,食返兩粒就暖笠笠!
蔥油雞扒拌麵🐔+生煎包(1隻) 配 可樂 $72

上海排骨菜飯🐷$42

鮮雞湯小雲吞(12粒) 🥟$35

蟹黃生煎包(兩隻)🦀$38

招牌生煎包(兩隻)$20
2024-12-12 142 浏览
同家姐準備去睇醫生,家姐話未食早餐有啲肚餓,就不如走去食過brunch先,一開門12:00已經一堆人入咗去,梗係有好推介啦,入咗去去過好多次嘅劉興記,叫咗招牌上海排骨菜飯+生煎包1隻 $54蔥油雞扒面+生煎包1隻 $64生煎包六隻$50員工非常之有禮貌,一嚟到已經每人斟一杯豆漿,隔咗一輪去到覺得佢嘅自家製豆漿更加香濃夠滑,職員話而家只要叫一個午餐已經可以任飲豆漿,大家就唔使怕唔夠飲☺️☺️☺️呢個價錢,再加埋咁樣嘅質素真係冇得彈,極力推薦,我覺得都好適合遊客嚟試吓😊😊
招牌上海排骨菜飯+生煎包1隻 $54
蔥油雞扒面+生煎包1隻 $64
生煎包六隻$50
2024-12-09 174 浏览
今日來到人氣食店~“劉興記”,吃店內的主打生煎包,非常驚喜。🥣🥘雞絲酸辣湯配🫓生煎包2隻~酸辣湯辣度適中,湯料足,包括木耳絲、雞絲,冬菇絲及荀絲等,非常美味。生煎包煎得外脆內嫰,鮮香可口。🦀🫓蟹皇生煎包2隻~一咬下去便立即爆汁,啖啖蟹汁,蟹肉鮮味。🍜排骨葱油拌麵~排骨炸得鬆脆卻不油膩,葱油拌麵順滑爽口。🥬白灼小棠菜苗~小棠菜苗嫰綠爽甜。值得一讚是只要在這惠顧滿$60,便可任飲豆漿,非常優惠。豆漿充滿豆味,不會太甜。
🍜排骨葱油拌麵~排骨炸得鬆脆卻不油膩,葱油拌麵順滑爽口。
🥬白灼小棠菜苗~小棠菜苗嫰綠爽甜。

• 蟹黃生煎包
  • 排骨蔥油拌麵