2022-04-22 443 浏览
仍然記得,很多久很久之前在元朗工作,曾經去過「勝利牛丸」吃,味道不錯難得今日來這區 逛街 購物,當然要再次品嚐啦除咗招牌美食,仲有油菜、各式多士、三文治、冷熱飲品自制牛丸、牛腩、牛筋河粉、米粉、油麵每碗 $42 (三併同價)點了兩碗(雙併)分別是牛丸、牛筋米粉,及 牛腩、牛筋油麵個碗太細,擠迫😀裝到好滿,米粉份量多,有少量冬菜,似乎太咸,牛筋夠入味、炆得淋,軟滑好吃細細粒牛丸 有三粒,比較從前,略嫌失水準,欠彈牙,冇乜牛肉味,濃濃 深色湯,都可以牛腩 口感 唔錯😋😊👌, 食飽啦,下次再見,bye 😀

仍然記得,很多久很久之前在元朗工作,
曾經去過「勝利牛丸」吃,味道不錯
難得今日來這區 逛街 購物,當然要再次品嚐啦
除咗招牌美食,仲有油菜、各式多士、三文治、冷熱飲品

自制牛丸、牛腩、牛筋河粉、米粉、油麵
每碗 $42 (三併同價)
點了兩碗(雙併)分別是牛丸、牛筋米粉,及 牛腩、牛筋油麵

牛腩 口感 唔錯😋😊

👌, 食飽啦,下次再見,bye 😀

2022-04-18
2022-04-20 308 浏览
之前睇消委會個報告,發現原來附近勝利牛丸大勝,100%牛肉制作趁平日人多去試吓,見到個個都叫丸腩麵,我都跟住叫!牛丸的確同平時食嗰啲唔同,雖然細細粒,但係好實淨。比出邊啲牛丸,呢邊係算硬身。牛腩雖然係用碎腩,但非常入味。舖頭比較特別,冇提供最簡單嘅蛋麵,油面都非常好食。最值得提係湯底非常濃!超級好味

趁平日人多去試吓,見到個個都叫丸腩麵,我都跟住叫!

牛腩雖然係用碎腩,但非常入味。

舖頭比較特別,冇提供最簡單嘅蛋麵,油面都非常好食。

最值得提係湯底非常濃!超級好味

2022-04-08 247 浏览
🍴美食資訊🍴三拼河粉(牛筋,牛腩,牛丸)($40)份量好多😹呢個係一上枱比我感覺。3拼就係乜都有啲,老實講牛腩我覺得就一般,牛筋叫炆得腍,都叫合格。而個牛丸的確係唔普通😹我係話唔係普通,佢係彈牙同有汁嘅,但比唔到個個驚喜嘅感覺我。牛丸河($40)同上面碗粉一樣,牛丸出奇地多,有成6粒!但呢個就冇腩汁,除非你額外要求。紅豆冰($24)係大粒嘅紅豆,雖然$24係有啲貴,但飲落食落都覺得幾好😹可能碗面我辣油落多左,覺得杯嘢救左我,所以加分。————————————————————👑評分味道:3/5環境:3/5價錢:3/5份量:4/5服務:3/5會否推薦:路過嘅話,可以專門做牛丸粉嘅麵店。係元朗嘅老字號,牛丸嚟緊係食得出唔係普通牛丸,彈牙有汁。但係咪話好驚喜,個人唔覺得係🤔————————————————————
🍴美食資訊🍴

三拼河粉(牛筋,牛腩,牛丸)($40)

牛丸河($40)

紅豆冰($24)
————————————————————
👑評分
味道:3/5
環境:3/5
價錢:3/5
份量:4/5
服務:3/5
會否推薦:路過嘅話,可以

————————————————————
2022-03-28 251 浏览
天寒地凍想食碗熱辣辣嘅麵🍜行完恆香食完老婆餅經過勝利牛丸🧐就聞到一浸好香嘅滷水味🤩即刻坐低嗌咗碗三拼麵(牛筋牛腩牛丸)🥩🥩牛筋好淋,入口又有少少彈牙,仲要好入味添😍牛腩我就要求左要瘦嘅,牛腩煮咗咁耐都冇韌!🥳牛丸當然係佢哋嘅自製牛丸啦,100%牛肉嘅人一定唔會有豬肉成份😂😂食落超級彈牙,鮮甜嘅牛丸味😃要讚下佢個湯底👍🏻👍🏻👍🏻好香五香味,但係個湯底又唔會太鹹太重味精重點係都係$42!!!!❤️呢個價錢呢個質素絕對係性價比非常高❤️元朗勝利牛丸地址:元朗谷亭街傑文樓地下1號舖
天寒地凍想食碗熱辣辣嘅麵🍜
行完恆香食完老婆餅經過勝利牛丸🧐
就聞到一浸好香嘅滷水味🤩
即刻坐低嗌咗碗三拼麵(牛筋牛腩牛丸)🥩🥩
牛筋好淋,入口又有少少彈牙,仲要好入味添😍
牛腩我就要求左要瘦嘅,牛腩煮咗咁耐都冇韌!🥳
食落超級彈牙,鮮甜嘅牛丸味😃
要讚下佢個湯底👍🏻👍🏻👍🏻
好香五香味,但係個湯底又唔會太鹹太重味精
重點係都係$42!!!!
❤️呢個價錢呢個質素絕對係性價比非常高❤️

元朗勝利牛丸
地址:元朗谷亭街傑文樓地下1號舖

三拼麵
三拼麵
2022-01-16 303 浏览
🖌總評:「牛丸河,加色呀,唔該。」味道可以,但偏咸,不宜多吃。同場,亦有好多人食西多士、熱奶茶。-作為舊元朗人的後代,細細個就聽過呢個名喇!這店特有的溝通方式,姐姐們都有把大嗓子,她們會直接把單子大喊出來,給前場的粉麵部及後場的飲食及廚房聽。🕰星期六下午3:30,每枱都有人,要搭枱。🪑有搭枱文化,繁忙時段,1-2人可能要與人搭枱。衛生已比以前改善,堂食亦已轉用獨立包裝的竹筷子。🥢<牛丸河(加色)$40>牛丸是這家的歷史名物,單拼有6粒,小巧的外型、爽口鮮甜。我特意叫加色,解釋為腩汁,為我的湯底香濃翻倍。河粉雖薄,但不爛,上晒色,濃湯汁掛在每條粉上。問題是這家的signature 配搭 —— 冬菜係增加了咸鮮,令味道多了一個層次,但也太咸了!!🕵🏻作為神秘食客的我,建議冬菜可用匙羹另上,讓人按個人口味,自己加。
🖌總評:
「牛丸河,加色呀,唔該。」
味道可以,但偏咸,
不宜多吃。
同場,亦有好多人食西多士、熱奶茶。
作為舊元朗人的後代,
細細個就聽過呢個名喇!
這店特有的溝通方式,
姐姐們都有把大嗓子,
她們會直接把單子大喊出來,
給前場的粉麵部及後場的飲食及廚房聽。
🕰
星期六下午3:30,
每枱都有人,要搭枱。
🪑
有搭枱文化,
繁忙時段,1-2人可能要與人搭枱。
衛生已比以前改善,
堂食亦已轉用獨立包裝的竹筷子。
🥢
<牛丸河(加色)$40>
牛丸是這家的歷史名物,
單拼有6粒,
小巧的外型、爽口鮮甜。
我特意叫加色,
解釋為腩汁,
為我的湯底香濃翻倍。
河粉雖薄,但不爛,
上晒色,濃湯汁掛在每條粉上。
問題是這家的signature 配搭 —— 冬菜
係增加了咸鮮,令味道多了一個層次,
但也太咸了!!
牛丸河(加色)

🕵🏻
作為神秘食客的我,
建議冬菜可用匙羹另上,
讓人按個人口味,自己加。
牛丸河(加色)
2022-01-08 194 浏览
行完山就搵間嘢食下勝利牛丸都聽過呢個名好似都出名叫左勝利3併麵(牛丸牛腩牛筋)$43麵係油麵非幼麵普通咁牛腩都幾軟熟牛丸都有d牛味既叫左杯杏霜($17/$20唔記得了)無跟餐連嘢飲的整體無乜特別
行完山

非幼麵
普通咁
牛腩都幾軟熟
牛丸都有d牛味既
叫左杯杏霜($17/$20唔記得了)
無跟餐連嘢飲的

整體無乜特別

勝利3拼
2021-12-26 187 浏览
來到元朗不一定出名 老婆餅,仲有勝利牛丸,今日就來試下如何先😊「牛丸牛根湯米」來到緊係要食牛丸🤪 的確爽口,牛肉味重,但就比較細粒😅 牛根煙靭得來容易咬,口感唔錯,色澤夠!但味道唔夠!🤭備註:🔺環境整潔👍🏻🔺衛生狀況幾好👍🏻🔺店員態度都好好👍🏻🔺下次要試西多士😍

備註:
🔺環境整潔👍🏻
🔺衛生狀況幾好👍🏻
🔺店員態度都好好👍🏻
🔺下次要試西多士😍
2021-11-22 173 浏览
星期日晚一家三口走去幫襯, 對上一次已經唔記得幾時.六點半, 店內大約半滿, 所以入到就可以一家人坐一張圓枱.叫了兩個牛丸麵加腩汁, 一碗丸腩麵,  都係各40蚊一碗.牛丸無乜牛味, 已經無了以前吃了之後再追加一碗的味道了油麵有梘水味, 加了腩汁之後蓋過了一點, 但食多幾口就感覺到.丸腩麵有三粒牛丸, 兩塊牛筋, 兩塊牛腩, 筋腩都煮得好夠淋身原本想叫飲品的, 但熱飲19, 凍飲20, 所以都係算了,  因為真心好貴唔值.環境 : 地方光猛干淨.招呼 : 阿姐有禮貌, 但有漏單的情況,  我們追單後阿姐有講唔好意思, 價格 : 40蚊一碗麵 (如果加多杯飲品要成60蚊, 性價比唔高)味道 : 牛丸無乜牛味, 湯底有味精, 七點前食完, 十一點都仲口渴, 味精的份量唔少.總結 : 間中一碗可以, 但唔值得推薦.
星期日晚一家三口走去幫襯, 對上一次已經唔記得幾時.
六點半, 店內大約半滿, 所以入到就可以一家人坐一張圓枱.
叫了兩個牛丸麵加腩汁, 一碗丸腩麵,  都係各40蚊一碗.
牛丸無乜牛味, 已經無了以前吃了之後再追加一碗的味道了

環境 : 地方光猛干淨.
總結 : 間中一碗可以, 但唔值得推薦.
2021-11-21
2021-10-09 235 浏览
這間勝利牛丸出名之餘, 價錢親民, 除了招牌菜牛丸外,還可以點西多之類的港式食品!位置非常易找,就在輕鐵站的大馬路傍。一碗牛丸米只是廿多元,素質也不錯,,到元朗必食!牛腩與牛筋都燉得極入味,入口即化,而且份量給得算大方,一個麵碗塞得滿滿的,把河粉都蓋過去了。牛丸還行,不特別讓人印象深刻。到元朗老餅店恆香或榮華來買餅,常順便來吃一碗,很滿足。雖然名字叫勝利牛丸, 但食過一次之後覺得牛筋好過牛丸.環境OK, 經常滿座, 元朗區首選.牛筋彈牙, 湯夠味, 所以價錢比其他店舖貴, 但食完後冇得返轉頭.

雖然名字叫勝利牛丸, 但食過一次之後覺得牛筋好過牛丸.
環境OK, 經常滿座, 元朗區首選.
题外话/补充资料: 叫外賣會比較穩陣,餐廳位置唔太夠!
2021-04-19
2021-10-02 160 浏览
自從佢加到超過三十蚊之後就好耐冇食過勝利牛丸最近喺早餐時候咁啱行過一日食咗牛丸河加色另一日食咗筋丸米雖然係四十蚊一碗但其實而家食個正常少少嘅早餐都要呢個亦都係我其中一個行入去食嘅原因牛丸依舊好味牛筋依舊勁冧腩汁反而冇以前咁重味精,食完都唔覺頸渴記得細個時我好少食牛腩因為覺得比較碎同埋對比牛丸同牛筋,牛腩好似較遜色!但事隔多年,而家質素係點我就真係唔知另外河粉相對冇以前咁滑但都可以接受嘅!飲品 menu 比較貴食完去隔離惠康買嘢飲仲好
自從佢加到超過三十蚊之後

但其實而家食個正常少少嘅早餐都要
呢個亦都係我其中一個行入去食嘅原因

牛丸依舊好味
牛筋依舊勁冧
腩汁反而冇以前咁重味精,食完都唔覺頸渴

記得細個時我好少食牛腩
因為覺得比較碎
同埋對比牛丸同牛筋,牛腩好似較遜色!
但事隔多年,而家質素係點我就真係唔知

另外河粉相對冇以前咁滑
但都可以接受嘅!

飲品 menu 比較貴
食完去隔離惠康買嘢飲仲好

2021-10-01
$40 (早餐)
  • 牛丸
  • 牛筋
2021-08-31 159 浏览
又係一間元朗人唔會唔識既食店,得勝利牛丸,最出名既當然係牛丸,而事實上牛丸又真係爽口彈牙,難怪多年屹立不倒,但而家食返就覺得份量太少,而且愈黎愈貴,近年都比較少去幫襯了
2021-08-04 233 浏览
完全唔知點解今次帶咗老公嚟先發現上次個食評係寫錯咗隔離舖頭真心低能🥲所以為咗平反再寫多次,但係好可惜今次我明明嗌牛筋牛腩米,佢變咗牛丸牛筋米😐不過上次食嗰碗浄牛筋牛腩係真係好好味嘅今次呢碗有米粉嘅牛筋同埋湯底都係冇變過不過我對佢嘅牛丸就麻麻哋啦可能唔係我想像中嗰啲入邊有一粒粒texture 嘅牛丸不過佢粒牛丸係OK爽口嘅可能我本身唔係話太鍾意食牛丸又唔係我嗌,係佢送錯嚟所以先入為主對粒牛丸扣分了不過上次食嘅牛腩同埋牛筋係冇得頂
完全唔知點解今次帶咗老公嚟

不過我對佢嘅牛丸就麻麻哋啦

可能唔係我想像中嗰啲入邊有一粒粒texture 嘅牛丸
不過佢粒牛丸係OK爽口嘅
可能我本身唔係話太鍾意食牛丸
又唔係我嗌,係佢送錯嚟
所以先入為主對粒牛丸扣分了

不過上次食嘅牛腩同埋牛筋係冇得頂

2021-07-04
午餐
I can only say just a very normal beef ball noodle shop. It said the beef ball are all handmade but honestly no matter taste or texture are just ok.....or I should say just a normal beef ball. So disappointed that I come all the way with hubby to Yuen Long and try this shop! I wear 振興beef ball are way much better than this! We also have beef brisket (牛腩)and again that is just ok. Nothing special and nothing impressive and why it can be one of Michelin recommended restaurant?!

牛腩牛丸油麵
2021-04-14 355 浏览
元朗老字號 道聽途說勝利牛丸新鮮多汁又爽口彈牙。特意前嚟一試。之前未食過勝利牛丸,有啲期望,畢竟係一間老字號,出品應該有保證。一坐低就見餐台上冇餐牌,左望右望先見到餐牌都貼咗響牆上,食物款式選擇唔多,主要提供牛丸、牛腩和牛筋3款食物為主,無論係單併、雙併抑或三併粉麵,一律都係$40,貪心啲叫咗個三併河粉,一次過可以試曬牛丸、牛腩、牛筋嘅味道。牛丸、牛腩、牛筋河粉碗粉一上台,嘩裝到好滿,但碗粉份量唔算多,河粉上面放咗小小冬菜,湯底顏色偏黑有啲似開稀嘅豉油,湯底淡。 首先試個牛丸,牛丸唔係咁爽口彈牙而且冇咩牛肉味,普通貨仔。至於牛根、牛腩就炆到入曬味,但牛腩就炆得好老似柴皮,而牛筋就炆得冧但就冇咩口感。整體嚟講成碗河粉味道一般,驚喜欠奉都幾失望。畀錢時收銀姐姐有禮貌,借得一讚。
元朗老字號 [勝利牛丸]

牛丸、牛腩、牛筋河粉
碗粉一上台,嘩

2021-03-15 299 浏览
來元朗唔可以錯過既勝利牛丸,淨丸$40,單點實較貴。這裏凍檸茶都唔錯,冰剛剛,唔會太凍。勝利牛丸是元朗的老店,牛丸新鮮多肉汁,又彈牙。不過價錢稍貴, 餐廳主要提供牛丸、牛腩和牛筋3款食物,無論是單拼、雙拼或是三拼粉麵,一律HK$36,淨丸$40加埋秘製辣椒油,一支可樂,超級滿足

加埋秘製辣椒油,一支可樂,超級滿足
  • 勝利牛丸