2021-11-10 468 浏览
假日同月友入坪洲原來上一次來已是十年前這次搭11點船入去,因為去去飲茶之前搵香港仲有邊度有舊式茶樓時搵到坪洲有間,難得今日入到去,梗係試吓一落船就衝去攞位,雖然仲有11點幾,但都座無虛席,都等咗一陣先有兩張枱點心車出動首先食吓大路嘢,燒賣同蝦餃重點推介一定要食嘅第一樣係炒銀針粉。比起出面食嘅入味同彈牙。好味到叫咗兩碟另一樣係蝦米腸。本腸粉達人覺得呢碟蝦米腸真係超好味,好軟糯,一個人都可以KO 半碟最少叫多個生滾粥,粥底是豬骨粥。食飽就去行山
假日同月友入坪洲

原來上一次來已是十年前

這次搭11點船入去,因為去去飲茶

點心車出動

首先食吓大路嘢,燒賣同蝦餃

最少叫多個生滾粥,粥底是豬骨粥。

食飽就去行山
2021-04-21 597 浏览
假日入到嚟坪洲,第一時間去搵食,見到依間懷舊手推車點心,就入去試試啦!排左十幾分鐘就有位,周圍望望就叫左 以下點心。腸粉好一般,唔係即叫即蒸,應該放左一排,腸粉已經黏住哂。燒賣都ok,肉汁juicy , 夠新鮮見到牆身貼左依個桂花卷,個名幾好聽就叫左嚟試。原來係腐皮包住桂花魚肉,味道麻麻,又唔夠香脆。不用試。最後主角壓軸,燒腩卷。好味,出面少見,搵番懷舊嘅味道,正!另外,點心姐姐都好熱情咁推車仔sell 點心,想試下推車仔點心都可以試下嘅.....

排左十幾分鐘就有位,周圍望望就叫左 以下點心。

腸粉好一般,唔係即叫即蒸,應該放左一排,腸粉已經黏住哂。
蝦米腸粉

燒賣都ok,肉汁juicy , 夠新鮮
燒賣

桂花卷

最後主角壓軸,燒腩卷。好味,出面少見,搵番懷舊嘅味道,正!

燒腩卷
燒腩卷
復活節連續五天假期,現在又不能出外旅行,我諗應該好多香港人都會留港渡假,我也不例外相約幾位朋友去了坪洲一日遊,那天真的很多人搭船,我們搭12:00船入坪洲,落船後第一時間揾東西吃, 但周圍都十分多人, 最後我們選擇飲茶,去了一間懷舊茶室,我們大概等了十幾分鐘,因限聚令關係店員(應該係太子)好有禮貌說不如分開坐, 最後我們分開咗兩張枱坐。我和朋友,BB一枱坐,坐下也急不及待叫東西吃, 原來這裡是出車仔攞嘢食的,我們攞了鳳爪,排骨, 蝦餃, 雞扎, 花生豬手, 煎腐皮卷 ,鵪鶉蛋燒賣,另外有一些食物是要叫的, 我們叫了皮蛋肉碎粥和魚滑腸粉,真的好懷舊呢?煎腐皮卷好特別,即叫即煎,值得一試。 鵪鶉蛋燒賣很少地方有得食, 鵪鶉蛋加豬腩肉, 充滿油香, 偶爾一試也無妨。 花生豬手值得一試的。腸粉的靈魂是那些豉油呀。其他食物也可以。另外值得一讚的是, 全部店員服務態度一流, 我們不小心跌了筷子落地下, 他們攞了筷子給我們後還說幫你們用滾水淥一淥才再給你們,又不停幫我們加熱水呀😀

2021-04-03
很久沒有去離島,突然心血來潮就想去去還沒去過的坪洲,所以這天約了朋友一起。既然是難得地搭船去一趟,當然不能錯過其中的美食吧!飲茶的話可以來到 - 勝興茶室這裡的點心都是師傅自己做的,不像出面那些是中央廚房製作 剛好坐我們旁邊的是坪洲居民,她還跟我們介紹了幾款點心呢茶芥每位$5 ~ 我們選的是香片,沒有苦澀味~喝起來很有茶香。點心的話是放在車子推出來的喔!如果有特別想吃的也可以直接跟店員下單 水晶蝦餃 ($27) & 蝦丸燒賣 ($27) - 每次飲茶也必叫的點心!燒賣比平時吃開的大粒很多!不過兩者比較下,我還是覺得蝦餃較好吃 內餡除了有鮮美彈牙的蝦外,還吃到筍~確實不錯喔!這碟 桂花卷 ($25) 則是當地居民推薦說來到一定要吃的腐皮包裹著魚肉,煎香了後配上蔥花和蒜來吃更惹味!而且吃起來不算很油膩腸粉是即點即製的~ 點了 - 香茜牛肉腸 ($25)豉油和白芝麻可按自己的喜好來加,白芝麻頗香的~喜歡吃可以加多點腸粉有點厚身,不過口感還是很香滑。但就要注意一下這軟滑的牛肉餡有不少馬蹄喔最後點了 - 南乳豬手 ($30) 這豬手除了皮的部份還有不少肉 ...而且肉質十分軟稔,南乳的味道亦很濃
這裡的點心都是師傅自己做的,不像出面那些是中央廚房製作
剛好坐我們旁邊的是坪洲居民,她還跟我們介紹了幾款點心呢

點心的話是放在車子推出來的喔!
如果有特別想吃的也可以直接跟店員下單

內餡除了有鮮美彈牙的蝦外,還吃到筍~確實不錯喔!
蝦丸燒賣

水晶蝦餃

這碟 桂花卷 ($25) 則是當地居民推薦說來到一定要吃的
桂花卷

腸粉是即點即製的~ 點了 - 香茜牛肉腸 ($25)
香茜牛肉腸

而且肉質十分軟稔,南乳的味道亦很濃厚
豆卜倒是偏硬身一些,也沒有吸到汁那樣子。
南乳豬手
2021-03-27
水晶蝦餃
南乳豬手
2021-03-20 363 浏览
每次到坪州都一定嚟。坪州永安街,食幾個舖位就到,環境平實整潔,食客與服務員之間叫聲此起彼落,非常熱鬧,好有氣氛!坐下來掉杯茶,點心車戴著各式點心,食物非常美味!午市套餐全部熱辣辣,懷舊糯米包香滑軟糯,特別推介粉粿同燒賣,人生中食過最好味!必食!
2021-01-09 482 浏览
蜜汁叉燒腸 $24腸粉皮厚薄適中而且有好多叉燒餡料係入面 每條都脹卜卜 勁足料!腸粉食落微微彈牙但唔會黐住個口 加埋自家製既豉油 感覺唔錯🤩評分: 8/10🌟鵪鶉蛋燒賣 $26呢個總共有三粒 用隻細碟上 每粒燒賣入面都包住粒鵪鶉蛋 食落口感十足同帶少少鮮味 不過整體偏淡 再濃啲會更好😋評分: 7.5/10🌟蟹黃蒸燒賣 $24每一粒燒賣都整到好大粒 入面既餡料滿哂 豬肉同蝦都份量十足 食落非常juicy 而且燒賣皮蒸得剛好唔會好硬 整得都算唔錯(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)評分: 8/10🌟成間舖最特別就係仲有手推車仔去賣甜心 好有舊式情懷 而且裝修似八九十年代 宜家都好難搵到 如果去開坪洲都值得一試🤣———————————————————————勝興茶室 (坪洲)坪洲坪洲永安街26號地下
蜜汁叉燒腸 $24
評分: 8/10🌟

鵪鶉蛋燒賣 $26
評分: 7.5/10🌟

蟹黃蒸燒賣 $24
評分: 8/10🌟

———————————————————————
勝興茶室 (坪洲)
坪洲坪洲永安街26號地下
蜜汁叉燒腸
鵪鶉蛋燒賣
蟹黃蒸燒賣
蜜汁叉燒腸
鵪鶉蛋燒賣
蟹黃蒸燒賣
2020-11-03 439 浏览
好耐冇見的朋友, 相約離島hea行,  hea之前就當然要先醫肚啦, 今日揀咗呢間在坪洲頗有歷史的勝興茶室, 裝潢似老一輩的茶居, 還用點心車仔賣點心, 好似我呢啲想懷舊一吓茶居風味的老餅, 不妨嚟飲杯茶食個包。蝦餃 ~ 粒粒脹卜卜, 皮薄餡靚, 蝦餃都幾爽滑, 味道不錯。牛肚 ~ 夠淋滑, 辣辣地, 夠惹味。馬拉糕 ~ 鬆軟, 冇鹼水味, 甜度適中, 我的至愛。腸粉 ~ 喜歡佢哋嘅腸粉皮, 厚度適中, 微彈唔黐牙, 腸粉豉油調得好味。

牛肚 ~ 夠淋滑, 辣辣地, 夠惹味。

馬拉糕 ~ 鬆軟, 冇鹼水味, 甜度適中, 我的至愛。

2019-05-17 1118 浏览
A wonderful weather on a Saturday means a trip to one of the islands in Hong Kong.Destination for today is the Peng Chau Island. Never been to this island after all these years in HK so will have to explore it given the perfect weather condition today.Got off the ferry around lunch time and walked past this place. Packed with locals with attractive local lunch menu and dim sums so without further ado I walked into the shop.I ordered one of the lunch set which is the salty egg with steam mince me

I ordered one of the lunch set which is the salty egg with steam mince meat. While waiting for my food, I've only then realised that they do the traditional dim sum trolley around the shop! that is almost disappearing everywhere else in HK and i'm certainly excited to see that action happening here in this shop!

The meat is not exactly minced which gives you a good texture of the meat and together with the salty egg, it is delicious! The portion is not huge which is nice for lunch and it also comes with a dish of vegies which is not in the photo. The steamed rice is nice too with a little bit of soy sauce in it, perfect lunch!

鹹蛋蒸肉餅配蒸飯

Wouldn't mind going back there again if I'm in Peng Chau again next time!
2019-05-11
鹹蛋蒸肉餅配蒸飯
2018-10-21 1316 浏览
重陽黎坪洲登高,冰室試得多,飲茶就未試過,一於早點過黎因為呢間公假下午三點就關門咯…一坐低,感覺係舊式的裝潢,呢度唔駛寫單,想食乜嗌就得架啦…店員仲會不時推車仔出黎,食完唔會收碟,會按番碟既數量黎埋單,所以佢地係唔會收碟的架~我地兩個人點左都幾多野,有燒賣,蝦餃,芋頭糕,雞包仔等。可能係自家製關係,個份量(同點心既size) 真係好~大~~其中粉果係佢既招牌,可以逐粒叫,芋頭糕同燒賣個size又係好大我最喜歡的係芋頭糕,無乜肉,料好足好厚,非常好食,招牌粉果就大,一般想黎嘆下茶既朋友要留意佢既開放時間喔~
重陽黎坪洲登高,冰室試得多,飲茶就未試過,一於早點過黎
因為呢間公假下午三點就關門咯…

想黎嘆下茶既朋友要留意佢既開放時間喔~
2018-10-19 847 浏览
見天氣咁好就同友人去左坪洲行下, 途中見到一間好家庭式又仲有車仔推既飲茶餐廳, 就決定入去醫下肚. 餐廳都係好家庭式咁經營, 店員會好熱情問你想食咩, 會推介好多野食俾你. 咁今次我地就叫左係出面見都無見過既桂花卷, 係用腐皮包魚肉,一定要記得加蔥花, 因為有會仲惹味D. 仲叫左其他點心: 蝦餃, 燒賣, 馬拉糕, 炸兩, 鳳爪, 金錢肚, 但呢D就不過不失啦, 都係一般水平, 當食下個環境算lu.

2018-10-07
午餐
A very traditional dim sum Chinese restaurant in peng chau, it is rarely found in hk nowadays! Many people visited there during lunch time and it only operates till around 2pm for weekday and 3pm for weekend, therefore must go to try it for lunch time! different kind of dim sum to choose it is being served on the tray instead of ticking the ordering sheet! Very oldish style ! food quality is fine, all are handmade. Just don’t expect it is in decent style. Really worth to try when make a visit in
food quality is fine, all are handmade. Just don’t expect it is in decent style. Really worth to try when make a visit in peng chau!!!
2018-01-14
2018-01-10 920 浏览
😀 本來有2天假期,應該係好舒服的。誰知早上氣温急降至8度,還要下着毛毛細雨!中午坐船抵達坪洲後,便到呢間'勝興茶室',冲番壺壽眉暖下個身先!今日事頭婆推介: 南乳豬手,炆得夠焾,幾入味; 伴碟花生還是香脆的; 跟餐的油菜頗為清甜爽口,醮少少豉油食,認真唔錯!後來另外試食咗1個豆沙包,餡料份量適中,味道尚可。OK!呢度的食肆,相信大部份都係家庭式經營,每朝5點左右開舖,做完早、午市後,下午2點便開始拾舖打烊了!衷心希望坪洲這個純樸的民風,能夠繼續維持下去吧…🙂🙂🙂!
2018-01-09
  • 南乳豬手
2017-05-07 1304 浏览
和两个姐妹一起跑来坪洲,一方面是为了吃早茶,还有就是看看这个小渔村。一大早到了小岛之后就直奔心心念念已久的胜兴,因为之前做了功课,很多人推荐坪洲这家老字号点心铺头。我们坐下之后被告知一会会有点心车推出来供我们选择,和莲香楼的运营模式一样,全凭运气来找自己的cup of tea。由于我们三没有吃早点就出门了,那时候已经十一点,我们在第一轮点心车上一次性选了四种-虾籽烧麦,虾饺,凤爪和糯米包,后者在莲香楼吃过一次,相比来说,莲香楼的更有味。值得一提的是烧麦很不错,紧实的口感,而凤爪和虾饺就太过于普通了,不甚推荐。之后我们单独点了虾皮肠粉,鱼蛋,还有他们的另外两个招牌-鹌鹑蛋烧卖和芋头烧腩卷。在等待的期间,我们又吃了炸芋饺,鲮鱼丸,鸡包仔,味道都很赞,尤其是鸡包仔,小伙伴说有妈妈的味道、儿时的感觉。肠粉是现场制作,粘糯可口,很值得一试。最后上来的烧腩包是我们最最期待的,并且不失所望,我对于芋头有不可言喻的热爱,包里面的芋头块很糯、香口,一定要试一下!我们三个女生吃了大约四五个人的分量,不得不说foodie is powerful下次如果有机会再来坪洲,一定要去玩一次瓷器workshop,还有

下次如果有机会再来坪洲,一定要去玩一次瓷器workshop,还有就是再来这家传统点心老店!还有很多没有尝试,下次打算试试看沙葛肠粉、春卷
2017-05-07
  • 五香荔芋燒腩卷
  • 烧卖
  • 鹌鹑蛋烧卖
  • 鱼蛋
  • 鲮鱼丸
  • 肠粉
2017-04-30 1024 浏览
放假去離島逛逛,走到坪洲小巷,經過一間舊式酒樓,要試下地道酒樓。保持懷舊酒樓方式,由店員推車買點心。先來個雞包仔各樣點心都是即做,味道不錯。酒樓老闆娘特別推介-''沙葛腸粉''。 腸粉幼滑,餡料喺用沙葛同紅蘿葡做,很爽口。離島舊式酒樓蠁不錯。頗有特式。
2017-04-30
午餐
雞包仔
牛肉
咸魚肉餅蒸飯
沙葛腸粉
2016-11-09 1401 浏览
假日到較少人的離島--坪州,一落船就去勝興冰室飲杯茶食過飽,再去行山最深印象的係魚肉腸粉 -- 粉皮好軟滑,夠厚身,真是好好味,於是再encore 一碟齋腸!包點亦係驚喜,包的外皮一層層的,好鬆軟,口感豐富,蓮蓉蛋黃包和叉燒包都好好味,唯每一碟只得一隻,價錢偏貴了!外面酒樓已絕跡的糯米包,這裡亦有,味道也不錯,還有小龍包等⋯皆中規中矩