2022-06-09 427 浏览
經常去食台灣野, 但有特色既其實唔算多, 最近試到呢間, 可算是喜愛名單頭幾位!老老豆豆價錢黎講真係唔平, 而且無餐全部散叫, 但味道真心好必須推介而且好有驚喜首推招牌麻辣牛頸脊麵, 平時D台灣麻辣麵湯底就係經典牛肉麵加辣甘啦但呢度完全唔同, 佢係台式火鍋果隻湯底, 從未試過一間係用呢隻湯底, 好surprise 到! 麻香味好夠, 而且牛頸脊靚料, 有牛味夠嫩雖然食到尾有D咸, 而且望落油都比較多, 湯係唔可以齋飲, 但味道好正跟住二推係芝士肉鬆雞蛋手抓餅, 因為即叫即整關係啦, 非常熱辣辣芝士完全融化, 甜甜地既肉鬆同雞蛋令成件事好香口, 超好味!之後先係手撕雞魯肉飯, 其實個手撕雞無太大特別, 正正常常但個魯肉飯好味! 魯肉夠多, 而且油份好夠, 唔會食食下變白飯,肥瘦適中,讚!珍珠米飯粒粒分明,而家好有咬口, 非常BUY~

之後先係手撕雞魯肉飯, 其實個手撕雞無太大特別, 正正常常
珍珠米飯粒粒分明,而家好有咬口, 非常BUY~
2022-06-04 395 浏览
🇭🇰勝面·因為我同朋友仔都好鍾意食台灣嘢 所以就特別搵咗呢間去試吓😎😎不過我哋去嗰日佢最出名嗰個芋泥手抓餅已經賣晒啦 所以我哋就食唔到🫢😂·芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅$45 l 台式香腸滷肉飯$65佢個手抓餅係即叫即整嘅 所以熱辣辣 質感唔錯 而且入邊都真係幾多肉鬆😎不過佢個手抓餅入面就平時啡色甜甜地個個醬既 所以食落單調啲🙊🙊反而佢個滷肉飯幾好食 佢個飯質感唔錯 而且滷肉既調味都唔會太鹹 配埋啲香腸好好味🍚·台式酥炸三寶$56之後呢個我自己就真係覺得一般啲啦 佢入邊係有甜不辣 鹽酥雞同埋地瓜條 所以我哋本身覺得好正🫢不過佢啲炸嘢好似擺咗一陣咁 所以食落口感麻麻 尤其係佢個鹽酥雞食落好乾🙊😂·#rbyeat#rby台灣菜#rby旺角·📍旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖
🇭🇰勝面

#rby旺角
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖
台式香腸滷肉飯
2022-05-27 404 浏览
相信大家都知朗豪坊一到peak hour就所有食市都有人排隊,爭在邊條人龍短啲🤨.上星期六中午發現佢隔離嗰間有條小人龍排隊等開門!而呢間竟然少人到可以直衝自己揀位🤔我都留意咗佢幾年,不嬲都有人排㗎喎~~我仲以為時間尚早!點知男朋友嗰碗<<人氣精燉·牛腱心 配湯飯>>($70)碗湯隻色好似清水咁!! 第一下真心嚇親我😨食落都有味嘅~~~ 似好清嘅牛骨湯!試咗兩啖就冇encore lu🤷🏻‍♀️我碗<<招牌麻辣·牛三寶(配有豆腐、鴨血) 配刀削麵>>($88)賣相吸引好多😍小辣嘅辣度適合食開五小辣嘅我👌🏻但我唔係好覺有麻~ 呢個湯頭唔夠過癮!牛三寶包括咗牛頸脊肉、牛脥肉同牛腱心🐮牛腱心即係同男朋友嗰碗一樣!係牛𦟌💁🏻‍♀️肉質幾腍幾滑,不過牛味唔算濃!牛頸脊嘅牛味濃好多💁🏻‍♀️但佢勁韌….咬好耐先咬得爛🥲牛脥肉好似肥牛💁🏻‍♀️滑就好滑喇! 但我嫌佢浸咗好耐熱湯都好似生咁🤯(我食牛扒已經係食開五成熟👈🏻我嘅標準).最令我喜愛都係兩嚿厚厚的鴨血!外皮煙韌,裡頭滑捋捋💯如果再嚟encore, 我諗我會試佢碗鴨血米粉就得!啲牛都冇我想像中
上星期六中午發現佢隔離嗰間有條小人龍排隊等開門!
而呢間竟然少人到可以直衝自己揀位🤔
我都留意咗佢幾年,不嬲都有人排㗎喎~~
我仲以為時間尚早!
人氣精燉·牛腱心 配湯飯

點知男朋友嗰碗<<人氣精燉·牛腱心 配湯飯>>($70)
碗湯隻色好似清水咁!! 第一下真心嚇親我😨
食落都有味嘅~~~ 似好清嘅牛骨湯!
試咗兩啖就冇encore lu🤷🏻‍♀️
招牌麻辣·牛三寶(配有豆腐、鴨血) 配刀削麵

小辣嘅辣度適合食開五小辣嘅我👌🏻
但我唔係好覺有麻~ 呢個湯頭唔夠過癮!

牛三寶包括咗牛頸脊肉、牛脥肉同牛腱心🐮
牛腱心即係同男朋友嗰碗一樣!
係牛𦟌💁🏻‍♀️肉質幾腍幾滑,不過牛味唔算濃!
牛頸脊嘅牛味濃好多💁🏻‍♀️但佢勁韌….咬好耐先咬得爛🥲
(我食牛扒已經係食開五成熟👈🏻我嘅標準)
最令我喜愛都係兩嚿厚厚的鴨血!
外皮煙韌,裡頭滑捋捋💯
如果再嚟encore, 我諗我會試佢碗鴨血米粉就得!
啲牛都冇我想像中咁好食🫤
鴉片黑糖波波鮮奶

本身令我FF得最多嘅係<<鴉片黑糖波波鮮奶>>($35)
諗住佢嘅「鴉片」可能係有特別嘅味 / 好味到會上癮😀
結果…就係一杯明明叫咗少甜都好甜嘅黑糖珍奶🤷🏻‍♀️
完。
我哋得出一個共悉就係…
平時佢有人排隊係純粹因為其他人龍更長🤣
同埋佢算係相對平民!
同區嘅台灣牛肉麵,有更多更平更好味嘅選擇📍
2022-05-15
  • 麻辣鴨血
2022-05-21 261 浏览
男友話想食手抓餅,呢間[勝面]台灣菜,有埋手抓餅,環境乾淨同座位寛闊,坐得都舒服,價錢合理,只係份量會細份少少。招牌牛三寶 $88牛腩最正,口感好,牛𦟌嫩腍,肥牛唔算好肥。個清湯濃而不膩,有牛骨湯香味,刀削麵煙韌有筋度。不過麵嘅份量偏少。涼拌手撕鹽水雞 鹵肉飯 $78混合雞脾肉及雞胸肉,撕成細塊吸哂涼拌汁味,帶麻油香,好味。鹵肉唔太肥,但較多汁,浸住個飯,但食落都偏油膩。芝士肉鬆雞蛋手抓餅 $45肉鬆咸香鬆化,加上拉絲芝士,好夾手抓餅嘅油酥香,而且整體唔會過咸。價錢偏貴。黑糖珍珠牛奶 $35好輕好柔和嘅黑糖味,唔太甜,反而奶味好濃重,珍珠Q彈好咬。果漾繽紛茶 $35清新爽口,強烈果香帶清甜味道,酸酸甜甜水果茶。下載App 飲品有8折或送鹵水雞翼,好入味,但肉質腍爛,應該鹵太耐煮太耐。

招牌牛三寶 $88

涼拌手撕鹽水雞 鹵肉飯 $78

芝士肉鬆雞蛋手抓餅 $45

黑糖珍珠牛奶 $35
好輕好柔和嘅黑糖味,唔太甜,反而奶味好濃重,珍珠Q彈好咬。

果漾繽紛茶 $35
清新爽口,強烈果香帶清甜味道,酸酸甜甜水果茶。

2022-05-20
2022-05-12 224 浏览
每次去到朗豪坊,經過呢間餐廳都會勁多人向門口排隊!難得今次冇人,一於試試 餐廳係偏開放式,所以有個唔好既地方就係同出面排緊隊嘅人好近,而且冇掩體.▪️秘製麻辣鴨血湯米粉 $42平時食開辣野都覺得呢碗係特辣。可能因為米粉好入味,鴨血勁爽口!正▫️台式甜不辣•花枝丸滷肉飯 $68份量適中,花枝丸夠煙靭▪️秘製古法滷水拼盤 $68▫️九層塔手工手抓餅 $28雖然呢個既賣相一般,但香酥鬆軟,九層塔嘅味道係好遠都聞到
▪️秘製麻辣鴨血湯米粉 $42

▫️台式甜不辣•花枝丸滷肉飯 $68
份量適中,花枝丸夠煙靭
▪️秘製古法滷水拼盤 $68
▫️九層塔手工手抓餅 $28

雖然呢個既賣相一般,但香酥鬆軟,九層塔嘅味道係好遠都聞到
2022-04-08 448 浏览
去朗豪坊行街街諗唔到食咩好,見到一間台式餐廳人唔多唔洗等位就一於試吓。啲枱都好闊落,唔會逼住食都食得唔舒服。麵類可以選擇刀削麵或者新竹米粉,涼菜款式就較少。見到甜點有流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅,仲要係餐廳推介,當然要試吓啦!✨台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯 $68份量大大碗,材料好多。珍珠米飯粒粒分明,而家好有咬口,係我最喜愛嘅質感😍 生不辣同花枝丸帶有少許淮鹽香,味道剛剛好,而且好彈牙👍🏻 滷肉肥瘦啱啱好,肉汁亦香濃。雞蛋就普普通通,唔夠入味。✨涼拌手撕雞無骨鹽水雞湯米粉 $72新竹米粉真係唔同啲,咬落冇咁林,口感比普通米粉好好多👍🏻 無骨手撕雞味道夠香夠嫩滑,啖啖肉冇骨食落好正😆✨秘制古法滷水拼盤湯刀削麵 $75刀削麵好食,麵質煙韌好咬👍🏻 主要係滷蛋唔夠入味同埋豬頸肉韌咗啲,牛鍵心同埋雞翼肉質都夠腍又夠味,豬耳爽脆咬落卜卜聲,豬大腸夠入味所以好好味👏🏻 ✨炸地瓜條 $38新鮮炸出嚟好香,不過面層唔算好脆,有少許腍腍地,但地瓜配合埋少少鹽令味道更加香甜😋 擺盤亦都好靚👏🏻✨流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅 $45喜歡食芋頭一定要試吓哩個特色菜,配搭有特色亦有驚喜。芋泥味道香濃,而且偏甜少少,配

台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯

炸地瓜條
✨炸地瓜條 $38

流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅
✨流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅 $45
喜歡食芋頭一定要試吓哩個特色菜,配搭有特色亦有驚喜。芋泥味道香濃,而且偏甜少少,配埋粘糯麻糬就剛好中和咗,只係可惜質地有啲乾同埋唔夠滑;另外再配合鹹鹹地嘅雞蛋手抓餅食落幾有特色!

✨愛荔絲之夢 $33
有荔枝肉嘅,但果茶冇咩荔枝味,而茶味亦都唔係好濃。

✨凍珍珠奶茶 $30
以台式餐廳嚟講,哩杯珍珠奶茶味道一般,茶底味道唔夠香,而珍珠亦都略嫌硬咗啲。

🔍整體感覺:食物嘅質素唔錯,但飲品就差少少。飯粒係我好喜歡嘅質地,如果再去應該都係因為想食佢嘅飯。而其他食物都可以一試嘅,飲品就真係同普通茶飲店差不多。
台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯
流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅
2022-04-03 265 浏览
一經過朗豪坊見到咁多人排隊 就知間野好出名 即刻都跟住排埋一份🤣🤣🤣等位等左大約9個字左右就入到 食物叫左個滷肉飯、手撕雞、蛋花湯、蛋餅同埋小食拼盤😍🍽滷肉飯上面既滷肉好多好足料 飯量亦都好多 2個女仔 sharing岩岩好!-🍽蛋餅叫左肉鬆芝士 味道好香 好大舊 抵食之選🤣-🍽蛋花湯不過不失 吾會話好咸/好淡 但未去到好好飲🤣-🍽小食拼盤拼左鹽酥雞同地瓜 吾厚炸粉 又幾好味😍😍😍😍😍😍-珍珠奶茶就Very good 茶香味夠濃 亦吾會好甜 味道啱啱好👍🏻

🍽蛋餅叫左肉鬆芝士 味道好香 好大舊 抵食之選🤣
🍽蛋花湯不過不失 吾會話好咸/好淡 但未去到好好飲🤣
🍽小食拼盤拼左鹽酥雞同地瓜 吾厚炸粉 又幾好味😍😍😍😍😍😍
2021-12-19 498 浏览
味精多於一切,食完全晚眼光光,食物味道亦十分普通,選擇亦少。服務一般,坐位窄小。絕對不會回頭。其實朗豪坊揾食容易,很後悔用了晚餐quota在勝面身上。好在價錢尚可
2021-12-19 368 浏览
今日嚟咗朗豪坊行街,行得晏咗少少,費時去咁遠食dinner,就上咗嚟樓上搵嘢食。見到呢間台灣野唔洗等位,就入咗嚟試吓。- - - - - -<招牌麻辣牛三寶>牛三寶係指牛頸脊肉、牛腱心同埋牛頰肉,份量都幾多。牛肉咬落都幾淋、幾好食。至於刀削麵都幾煙韌,幾有咬口。我哋嗌左小辣,黎到見到個湯底好紅,以為會好辣,食落都okay,唔係真係太辣。- - - - - - <涼拌手撕無骨鹽水雞>佢會配一碗蛋花湯,不過飲落就有啲鹹。至於雞肉就幾淋,幾好食,不過食到尾一樣有啲鹹。

- - - - - -
<招牌麻辣牛三寶>

- - - - - -
<涼拌手撕無骨鹽水雞>

2021-11-04 647 浏览
朋友想去朗豪坊影公仔 唔知食咩嘅情況下就入咗呢間小店 如果冇記錯 呢一間係之前大排長龍嘅一間小店 依家唔使排隊直入就算有吉枱 點樣都要唔識嘅人坐夠四個一張枱 疫情之下 呢種安排真係扣分食物方面 點左既招牌菜 無一樣有驚喜涼拌無骨鹽水雞飯 : 上菜嘅時候嚇咗一下 鹽水雞細碟到好似小伴碟 要求走芫荽走葱都冇做到牛腱心刀削麵 : 只係普通嘅一碗牛𦟌面 奶茶三兄弟 : 飲品就中上水平芝士肉鬆手抓餅 : 唔使2分鐘就上碟 應該唔係所講嘅即做 味道正常整體用餐評分一般
朋友想去朗豪坊影公仔 唔知食咩嘅情況下

牛腱心刀削麵
涼拌無骨鹽水雞飯
奶茶三兄弟
2021-10-27 407 浏览
岩岩開始午市時唔多人,打算簡簡單單食個Lunch~~ 接待的姐姐非常友善有禮,為餐廳留低好印象!無特別打算食咩都係嗌返招牌牛肉面「銷魂紅燒牛腱心」再加杯珍珠奶茶~~麵條比較粗身、十分彈牙唔會冧之之,加埋夠哂濃味的湯底係幾好食,湯底飲左一大半唔會點口渴,值得一讚✨👍🏻紅燒牛腱心就普普通通,係有少少失望的,比較硬啲😌珍珠奶茶都唔太突出,但餐廳的珍珠奶茶一般無太高期望,所以普普通通都收貨👍🏻👍🏻

紅燒牛腱心就普普通通,係有少少失望的,比較硬啲😌

2021-10-22 386 浏览
星期五食飯周圍都要排隊尤其是朗豪坊,呢間台灣野都要排三四張枱。其實好耐之前食過,叫麵既,今次試飯,唔好食….成餐都唔係太掂….芝士旦肉鬆手抓餅:最好味己算係呢個,勁多芝士。但肉鬆我唔好,了晒比朋友。台式香腸:墨汁嗰隻第一次食,頭頭尾尾嗰個位有d un, 咬到牙骹有d攰。中間位一般,味偏淡。紅色嗰隻比起其他食開嗰d唔好食,人地味濃d又有少少甜味,佢係無乜味。主要靠蒜片少少辣吊味….鹽酥雞滷肉飯:原全無味,仲有某d位有燶味懷疑有d滷肉煮燶左。滷肉一d勁廋有d柴,一d完全係肥….鹽酥雞suppose 係要落d 唔知咩鹽喺面,但佢好似無乜…居然都係無味既….芒果甘露:都算比較正常,但無乜新鮮芒果肉…無乜特別….

芝士旦肉鬆手抓餅
:最好味己算係呢個,勁多芝士。但肉鬆我唔好,了晒比朋友。

台式香腸

鹽酥雞滷肉飯

芒果甘露
:都算比較正常,但無乜新鮮芒果肉…無乜特別….
2021-10-17 252 浏览
週末晚喺旺角朗豪坊餐廳到處都係人龍,見勝面唔係太多人等位就試吓佢,味道同份量都不過不失。我點咗一個招牌麻辣牛三寶拌刀削麵,拌麵無得選辣度,店員話辣度介乎小同中之間。肉既份量都算多,每款都有兩至三塊,仲有跟醃得幾入味嘅鴨血同豆腐。叫拌麵會跟個蛋花湯,不過偏鹹。朋友點左香港限定嘅涼拌手撕無骨鹽水雞湯麵,雞入味得黎偏瘦,加上個湯清清地,岩晒怕肥啲人士。總括嚟講,食物質素同份量都唔錯,下次有機會都會再去試下其他食品。
2021-10-16
台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯💰65第一次食甜不辣,好好食!😆長條型嘅甜不辣食落有啲似魚蛋~食落煙韌,既有彈性又有咬口!花枝丸都唔錯🤪炸啱啱好,熱辣辣,彈牙👍🏻呢一碗飯都幾大碗,大過塊面~滷肉比起平時食到嘅大粒,肥瘦適中,讚!而且份量都幾多,每一啖都可以有滷肉拌飯👍🏻 滷肉汁滲晒落去飯度,但唔覺肥膩🙆🏻‍♀️ 滷蛋規規矩矩,拌碟嘅酸蘿蔔幾開胃👅呢間台式餐廳正正係天婦羅人龍店天吉屋隔離,雖然類型唔同但我覺得一樣咁好味🤤
台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯💰65

2021-09-13 199 浏览
//有讚有彈朗豪坊嘅台灣菜🙂//·✨涼拌手撕無骨鹽水雞🐔 拌刀削麵 $72送蛋花湯一碗,正正常常手撕雞係幾好食嘅,但佢唔係鹽水雞喎🤣個麵就配麻辣汁,我都食到個辣嘅,而刀削麵較為粗身,煮得煙韌·✨芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅🧀🍳 $45先講味道,係好食嘅,芝士超爆多,仲有肉鬆同雞蛋係入邊🤪手抓餅都整得脆身嘅,但係份量少啲得兩舊,相對價錢就貴🥲·✨人氣清燉牛腱心刀削麵🐮 $68👦🏻唔食得辣叫清燉湯,點知嚟到好似清水咁,冇味嘅,好失敗🙈牛腱心就你見到咁啦,普通唔算出色😌仲有個麵雖然同樣比係刀削麵,但係煮得好硬,唔好食😂·✨芋見鮮奶茶🧋 $33半糖少冰,我遇見唔到芋泥喎,芋泥份量真心唔多、唔足料,但個奶茶都算好飲嘅,芋頭嘢都係天仁好飲啲🤣·🌟台灣嘢嚟講,我都好少中伏,佢都算係幾唔好食嘅一間😂😂少伏呀🙊
有讚有彈朗豪坊嘅台灣菜🙂//
✨涼拌手撕無骨鹽水雞🐔 拌刀削麵 $72
送蛋花湯一碗,正正常常
手撕雞係幾好食嘅,但佢唔係鹽水雞喎🤣
個麵就配麻辣汁,我都食到個辣嘅,而刀削麵較為粗身,煮得煙韌
✨芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅🧀🍳 $45
✨人氣清燉牛腱心刀削麵🐮 $68