餐厅: 北京樓 (MOKO新世紀廣場)
资讯:

餐厅: 北京樓 (MOKO新世紀廣場)
资讯:

2024-09-20 1920 浏览
有朋友從外國回來,因為多年未有回來所以很想念中菜,在商場走了一圈後便選定北京樓進餐。餐具富色彩,備有公筷和自家筷子。坐定及備好茶水後便送上一份前菜。前菜 — 泡菜      單據上寫的是泡菜,但其實是木耳、青瓜和細件豆腐,味道像韓式泡菜的辣味。小籠包 點了兩籠小籠包,一籠有四隻,用筷子夾起時要萬分小心。小籠包皮薄,肉汁滿滿,熱湯包味道好。鍋貼 - 四隻 溫度剛好入口,肉汁不算太多,底部煎得香口。韭黃鮮蝦腸 腸粉白滑,蝦腸味道適中。酥炸魷魚鬚份量不少,魷魚鬚炸得不錯,粉也不太厚,碟上的紙張也沒有很多油份,調味好!鮮蝦腐皮卷 腐皮卷可以看到一層層脆的腐皮,很熱的,好好味!白灼郊外菜心 菜心大棵,新鮮清淡。豉汁蒸鳳爪 夠熱,味道正常,有花生在底部吸收了肉汁,特別好味。牛肉球 同樣夠熱,味道正常。海皇脆皮腸粉 顏色奪目,內裏脆的食材很脆,口感豐富,味道也好,必食!北京填鴨  一隻  很久都沒有食這道心愛的名菜,很期待!北京填鴨無論是表皮或是肉質都是極好,鴨的油脂更是香,味濃!每塊餅皮都有紙張相隔不會弄破,蒸籠底下有一小型火燭維持溫度,再加上點一隻北京填鴨食肆有七五折優惠,所以食得好開心!因為我
餐具富色彩,備有公筷和自家筷子。
坐定及備好茶水後便送上一份前菜。

小籠包
點了兩籠小籠包,一籠有四隻,用筷子夾起時要萬分小心。
小籠包
小籠包皮薄,肉汁滿滿,熱湯包味道好。
鍋貼 - 四隻
溫度剛好入口,肉汁不算太多,底部煎得香口。
鍋貼
韭黃鮮蝦腸
腸粉白滑,蝦腸味道適中。
鮮蝦腐皮卷
腐皮卷可以看到一層層脆的腐皮,很熱的,好好味!
白灼郊外菜心
菜心大棵,新鮮清淡。
白灼郊外菜心
豉汁蒸鳳爪
夠熱,味道正常,有花生在底部吸收了肉汁,特別好味。
牛肉球
同樣夠熱,味道正常。
牛肉球
海皇脆皮腸粉
顏色奪目,內裏脆的食材很脆,口感豐富,味道也好,必食!
北京填鴨  一隻
很久都沒有食這道心愛的名菜,很期待!
北京填鴨一隻
北京填鴨無論是表皮或是肉質都是極好,鴨的油脂更是香,味濃!
北京填鴨
再加上點一隻北京填鴨食肆有七五折優惠,所以食得好開心!
北京填鴨 餅皮
因為我們點的是一隻,服務員將北京填鴨的鴨殼包起讓我們帶走,
乾淨之餘並看到透明袋內有着從食物散發出來的熱水氣。
北京填鴨
焗西米布甸
近年能製作出這款甜品的食肆都買少見少,可以算是懷舊布甸。
焗西米布甸
焗得剛好,中間有一細塊蓮蓉,蓮蓉與布甸混合後甜味也是剛好,很喜歡這款熱騰騰懷舊的味道!
2024-04-08
北京填鴨一隻
2024-10-21 841 浏览
大伙兒預約到旺角新世紀廣場飲茶,選了這間再裝修沒多久的食店,歡歡樂樂吃了一頓午餐。~煙燻素鵝冷盤上,煙燻味道特出,口感和味道也不錯。~滷牛𦟌份量不少,牛𦟌切得厚薄適中,味道又不會過鹹,不錯呀!~雪菜肉絲炒粉皮清清淡淡的粉皮入口煙韌,配惹味雪菜和肉絲,配合得宜。最重要的是粉皮炒得完全不油膩。~瑤柱蛋白炒飯炒得乾爽,粒粒白飯配惹味瑤柱和滑滑蛋白,口感不錯。~鮮蝦腐皮卷炸得有點油膩的腐皮卷餡料充實,蝦肉爽口彈牙。~鮑汁鳳爪滿滿骨膠原的入味鳳爪味道適中,不會過鹹。炆得腍身的花生同樣入味,有咬口又不硬。~山東燒雞保持水準,雞肉鮮嫩入味,汁醬份量不少,味道適中,不會過鹹。~鎮江肴肉冷盤肴肉質感和味道也不錯,作為前菜一流。這店的食物質數不錯,加上價錢公道,所以亦受食客的歡迎。

~煙燻素鵝
冷盤上,煙燻味道特出,口感和味道也不錯。

~滷牛𦟌
份量不少,牛𦟌切得厚薄適中,味道又不會過鹹,不錯呀!

~雪菜肉絲炒粉皮

~瑤柱蛋白炒飯
炒得乾爽,粒粒白飯配惹味瑤柱和滑滑蛋白,口感不錯。

~鮮蝦腐皮卷
炸得有點油膩的腐皮卷餡料充實,蝦肉爽口彈牙。

~鮑汁鳳爪

~山東燒雞
保持水準,雞肉鮮嫩入味,汁醬份量不少,味道適中,不會過鹹。

~鎮江肴肉
冷盤肴肉質感和味道也不錯,作為前菜一流。

這店的食物質數不錯,加上價錢公道,所以亦受食客的歡迎。
2024-09-15 1333 浏览
本想約下星期食飯,打咗幾個鐘電話都冇人聽,谷鬼氣,唔怪得知open rice 個個都話moko 北京樓啲服務態度差。啲嘢已經唔平啦,連請多幾個waiter 都冇,真係趕客。
尋晚8點幾,我哋發現全場好似冇乜服務員咁。點菜加水要等好耐。唔知真係以為自己去咗美心快餐。咁樣好難講服自己下次再去幫襯。希望美心集團正視服務質素。大家都希望留港消費。支持香港。
2024-08-30
庆祝纪念
生日
2024-08-16 2509 浏览
#20240812 🖤📍 #北京樓 @garden.peking 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場5樓525號舖 🍽️九龍灣|太古|尖沙咀|金鐘|中環|沙田|葵芳|元朗均有分店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#鎮江水晶肴肉 $82💭 呢度野食都主打一個精緻,所謂水晶肴肉就係將豬手起左骨切落啲汁度,雪成鹵凍再切片,入口膠質未算漿住個口,不過食多兩舊都係會膩,好彩佢有跟碟醋同面點有啲薑絲可以中和返🫚.#金腿扒津白 $148💭 其實就係火腿娃娃菜,擺盤夠高級都可以收返咁上下價錢,個芡汁有啲咸略嫌太過濃味,蓋過左娃娃菜原有既清甜味,呢個技巧性唔高,真係唔太抵食🥬.#東坡肉 $178💭 上枱果陣已經切好左幾friendly,個皮唔夠膠質彈牙,但個肉係做得幾淋既,個汁甜甜地有啲超乎想像,強烈建議呢個係要叫個飯或者銀絲卷果啲包類夾尼食,如果唔係食一舊都覺得膩😣.#和菓子草莓蝦 $158💭 望落似荔枝多過似士多啤梨🍓入面啲蝦膠有啲削,咬落唔夠實淨彈牙之餘都無咩蝦味,個汁味道似咕嚕肉果個甜酸汁,除左擺盤幾靚之外成件事唔太特別🦐.#烤北京填鴨 $418/隻💭 如果人少少可以揀嗌半隻,隻鴨油脂味好重,
#20240812 🖤

#金腿扒津白 $148

#東坡肉 $178

#和菓子草莓蝦 $158

#烤北京填鴨 $418/隻
💭 如果人少少可以揀嗌半隻,隻鴨油脂味好重,所以食落好香鴨味,但相對地會比較肥,皮唔夠鴨肉多,可以一塊皮包兩塊肉都得,個麼麼皮做得唔錯,有少少煙韌口感,就咁搽醬都好好味,配料比左青瓜同京蔥,清新香氣消到啲膩,幾好🦆

#旺角美食 #🐷在旺角 #九龍灣美食 #🐷在九龍灣 #太古美食 #🐷在太古 #尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #金鐘美食 #🐷在金鐘 #中環美食 #🐷在中環 #沙田美食 #🐷在沙田 #葵芳美食 #🐷在葵芳 #元朗美食 #🐷在元朗 #🐷_食
北京樓,服務態度頂瓜瓜超滿分。野生大老虎蝦°填鴨四人套餐小食:香煎素腐方-四小塊,簡單清新;酒糟醉雞-酒味唔重,唔會令雞肉太咸。湯品:濃湯蟹肉素翅羹-蟹肉多,味香甜惹味,素翅大方超多。餸:砂鍋茭白爆鱔片-鱔魚軟滑,一人一塊,手快可以食多塊;金腿扒津白-津白清甜入味,金腿就咸香味可以再濃一點;灌湯小籠包-正常,又熱辣辣,好味,係醋的薑絲太少,未能粒粒都加。主食:北京填鴨一只-某些位肥了少少,令我去皮了,瘦位尚可,講真細隻我鍾意泰豊廔間隻鴨。甜品:清宮豌豆豆唔夠香,甜度剛好,惜不是我杯茶。講真下次要說服到他們去呢間泰豊廔。
北京樓,服務態度頂瓜瓜超滿分。
野生大老虎蝦°填鴨四人套餐

湯品:濃湯蟹肉素翅羹-蟹肉多,味香甜惹味,素翅大方超多。

甜品:清宮豌豆豆唔夠香,甜度剛好,惜不是我杯茶。

講真下次要說服到他們去呢間泰豊廔。
2024-07-10 3067 浏览
放假和媽媽去酒樓嘆吓茶先。午飯時間去到,已9成滿坐,被安排坐在廳房,環境清靜舒適,啱晒怕嘈嘅我。叫咗媽媽最愛的健康高纖紅米炒飯:白米紅米各半,飯粒分明,配上菜粒、青蔥、香菇同炒,最後放上大量松子仁和香脆的蜜糖合桃,豐富的口感。肚餓了,選擇困難症的人乾脆點了一個蒸的點心拼盤:蝦餃燒賣各3隻,蝦餃皮算不上薄,但蝦肉爽。燒賣蝦、肉比例剛好。還有黑松露野菌素菜蒸包和鮮蝦菜苗餃各2隻,素菜包大大個,滿滿的餡料,沒有最憎的芡汁,入口爽脆清新。菜苗餃正正常常,是蝦和菜混在一起的。另加一客灌湯小籠包:皮薄,湯汁清,不油不濁,熱辣辣,配上薑絲和醋,好味。今日負責廳房的女服務員很有禮貌,加水、收碟等都得勤快,值得一讚👍🏻
放假和媽媽去酒樓嘆吓茶先。

叫咗媽媽最愛的健康高纖紅米炒飯:

肚餓了,選擇困難症的人乾脆點了一個蒸的點心拼盤:

另加一客灌湯小籠包:
皮薄,湯汁清,不油不濁,熱辣辣,配上薑絲和醋,好味。

2024-07-10
2024-06-29 2227 浏览
呢間嘢好多問題:一坐低叫完嘢,嚟咗第一碟嘢就叫你埋單。餐具唔乾淨。筷子自動分離,差啲俾佢哽死。嘢食應該係中規中矩,但係第一次食見之前啲人話比之前難食,都有同感。
呢間嘢好多問題:
一坐低叫完嘢,嚟咗第一碟嘢就叫你埋單。餐具唔乾淨。
筷子自動分離,差啲俾佢哽死。
2024-06-29
2024-06-21 2106 浏览
屋企人生日, 嚟到北京樓食嘢, 食嘢之前有啲開胃小菜, 青瓜雲耳花生, 然後開始嗌主食, 首先嗌咗個海蜇頭, 酸酸甜甜好爽口, 再嗌咗個雞絲粉皮, 麻醬好有芝麻香, 粉皮滑捋捋, 又嗌咗個拼盤, 食完都飽飽哋, 但係仲有片皮鴨。 片皮鴨絕對係mvp, 望落去已經好有油光, 食落去可以話舊舊都噴汁, 包埋個包皮啲肉汁喺個口裏面爆出嚟勁正, 下次屋企人生日再嚟
作為一間知名老牌中菜館, 收費亦唔平黎食自然抱有少少期望點知真係….跌破眼鏡🤬🤬!! (蔥)油拌麵?糖水=糖+水?霉魚柳?太失望‼️🧚🏻‍♀️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🧚🏻‍♀️🟢 —— 北京宫爆明蝦球作為第一碟熱盤🌟呢個有驚喜大蝦爽口彈牙, 裹滿酸甜醬幾開胃~可惜…無期望無失望⚠️全晚唯一好食…🔴 —— 北京蔥油拌麵蔥油拌麵?定係老抽+油拌麵…睇落色澤合格, 實則❌蔥味❌香味✅油味🔴 —— 欖角蒸魚方魚肉經過大量蘇打粉醃製, 超級霉爛!! 甚至食到梳打粉味道🤯….超市買急凍魚柳仲好食🔴 ——烤北京填鴨 (半隻)扁皮鴨脂肪多過肉, 但油而不香!!外皮唔脆, 鴨肉乾柴, 嬤嬤皮份量唔合理最後包嗮仲淨半碟肉…想賺錢都唔係咁掛🤌🏻🟡 —— 翡翠鮮魚羮魚肉份量頗多, 可惜調味失準入口淡而無味, 落咗成枝胡椒粉搭救…🔴 —— 精美甜品合桃露呢個真係超出色⚠️螞蟻人都唾棄嘅糖水佢又無錯…literally就係糖+水舀上黎稀溜溜同水無分別🙃完全0合桃味‼️唔講都唔知呢碗咩黎‼️🟡 —— 川淮三小碟肴肉呈啫喱狀, 肉質霉淋鬆散素腐方偏乾身, 味道較淡酔雞酒香味重, 雞皮爽口🟡 —— 灌湯小籠包
作為一間知名老牌中菜館, 收費亦唔平
黎食自然抱有少少期望
點知真係….跌破眼鏡🤬🤬!!
(蔥)油拌麵?糖水=糖+水?霉魚柳?太失望‼️
🟢 —— 北京宫爆明蝦球
作為第一碟熱盤🌟呢個有驚喜
大蝦爽口彈牙, 裹滿酸甜醬幾開胃~
可惜…無期望無失望⚠️全晚唯一好食…

🔴 —— 北京蔥油拌麵
蔥油拌麵?定係老抽+油拌麵…
睇落色澤合格, 實則❌蔥味❌香味✅油味

🔴 —— 欖角蒸魚方
魚肉經過大量蘇打粉醃製, 超級霉爛!!
甚至食到梳打粉味道🤯….
超市買急凍魚柳仲好食

🔴 ——烤北京填鴨 (半隻)
扁皮鴨脂肪多過肉, 但油而不香!!
外皮唔脆, 鴨肉乾柴, 嬤嬤皮份量唔合理
最後包嗮仲淨半碟肉…想賺錢都唔係咁掛🤌🏻

🟡 —— 翡翠鮮魚羮
魚肉份量頗多, 可惜調味失準
入口淡而無味, 落咗成枝胡椒粉搭救…

🔴 —— 精美甜品合桃露
呢個真係超出色⚠️螞蟻人都唾棄嘅糖水
佢又無錯…literally就係糖+水
舀上黎稀溜溜同水無分別🙃
完全0合桃味‼️唔講都唔知呢碗咩黎‼️

🟡 —— 川淮三小碟
肴肉呈啫喱狀, 肉質霉淋鬆散
素腐方偏乾身, 味道較淡
酔雞酒香味重, 雞皮爽口

🟡 —— 灌湯小籠包
小籠包皮薄多汁, 但略嫌鮮甜味欠奉

🟢 —— 茶樹菇上湯翡翠苗
翡翠苗新鮮爽口, 浸泡上湯質素算正常

🧚🏻‍♀️~~~~ ᴛʜᴀɴᴋ ʏᴏᴜ ~(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)~ ꜱᴇᴇ ʏᴏᴜ ~~~~🧚🏻‍♀️

p.s. 講多少少服務態度
餐廳明顯人手不足, 樓面有時得翻一個人
當然態度亦唔好, 夠鐘直接過黎執枱趕客
衛生情況有待觀察, 成日見到有烏蠅
耐人尋味嘅係🫠的確幾多人排隊等位…

✏️整體評分:#foodiefairy_2分
💸人均消費:$1430 (5人套餐未包加一)
📍地點:北京樓 (MOKO新世紀廣場) (旺角)
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場5樓525號舖
2024-04-21
北京宫爆明蝦球
茶樹菇上湯翡翠苗
2024-04-14 2017 浏览
以前呢間鋪好好食呢加真係超難食加變壞食材,生的蒸餃,再加臭的隔夜片皮鴨可以放棄美心集團,好得人驚叫咗信用卡優惠套餐成個餐都好難食,再加上最後酒釀丸子甜品充滿清明節嘅氣息,只有一陣濃烈的燒酒味什麼味道也沒有不過最少呢一樣嘢係冇變壞以後都唔會黎明顯係個主廚走咗,呢間野然之後搵個侍應求其煮一餐出嚟,啲人去幫襯一次,然後就無下次,你地以後唔好幫襯啦笨,佢地都唔care果種態度七點到叫八點交枱,你唔叫我到想走人啦
以前呢間鋪好好食
呢加真係超難食加變壞食材,生的蒸餃,再加臭的隔夜片皮鴨

可以放棄美心集團,好得人驚

不過最少呢一樣嘢係冇變壞

以後都唔會黎

七點到叫八點交枱,你唔叫我到想走人啦
2024-04-12
2024-03-31 2148 浏览
今日一行四人,原本想去千兩食日本嘢,但係冇位改了去新世紀廣場五樓北京樓,我們點了恆生銀行信用卡推介的北京填鴨套餐,沒有一樣食物好食,比起裝修前實在差很多很多,非常失望再也不會幫襯,體驗十分不好。

2024-03-31
2024-03-07 2400 浏览
朋友話要食片皮鴨,可以食夜少少真係無邊幾間有,最後揀咗旺角北京樓食。前後叫咗好多度菜式,菜式太多,挑選一啲比食評大家睇睇🤗鍋貼5隻$88個底煎得幾香脆,皮既厚度適中,唔會食落有麵味,不過我略嫌佢裏面冇乜湯汁,不過香口搭救。生煎飽5隻 $88睇到相都知道煎到好香口,底部香脆,反而生煎包裏面有湯汁,生煎包比鍋貼優越北京炒拉麵$138面係烏冬,望落有色,但食落冇乜味,同埋冇配料,感覺好寡,呢個價錢唔係咁抵食蔥燒海參$388海參都大條,口感爽脆,網絡好濃味,但其實味道淡淡地。筍殼魚 $338隻條魚係炸既,炸既話鮮味一定無,但厚肉,同香口搭夠片皮鴨$380優點係每塊皮都有張蒸籠子隔住,缺點係下面嘅熱力唔夠強面層皮好快就變涼。片皮鴨好食,皮脆肉嫩,配埋京蔥青瓜同醬汁好惹味

鍋貼5隻$88

生煎飽5隻 $88

北京炒拉麵$138

蔥燒海參$388
海參都大條,口感爽脆,網絡好濃味,但其實味道淡淡地。

筍殼魚 $338
隻條魚係炸既,炸既話鮮味一定無,但厚肉,同香口搭夠

片皮鴨$380
片皮鴨好食,皮脆肉嫩,配埋京蔥青瓜同醬汁好惹味
2024-02-28
  • 生煎包
2024-02-02 2337 浏览
服務差就是第一個印象,牙籤、湿餐巾、紙巾都要逐位逐樣叫先至有嗎。美心真係唔識做,客人維護唔係咁,人心肉做,怪不得大家會出國或北上;嘢食 ok 但差過以前。應該唔會再嚟,唉又少個地方食晏。

應該唔會再嚟,唉又少個地方食晏。
2024-02-02
下午茶
店舖新裝修後,美食仍保持水準👍🏼裝修有些古典味,配上靚靚餐具🥰今次同朋友聚舊是不錯的選擇。醉雞好入味,酒味濃。我平時唔食雞皮,今次食埋都唔覺很肥,皮有點脆爽 。蔥油餅很多蔥很鬆脆,熱辣辣very good 👍🏼賽螃蟹有鮮味,味道岩岩好酥炸小黃魚可以再乾身啲🫣必食片皮鴨👍🏼以前記得鴨有兩食,以家要另加錢 。但生菜炒鴨鬆比之前好食很多,味道剛好,很香。可能而家要另加錢質素比之前更好。🙈😊最後叫咗碟炒拉麵,好好味唔記得影相😵‍💫下次會再幫襯👍🏼
店舖新裝修後,美食仍保持水準👍🏼
裝修有些古典味,配上靚靚餐具🥰

今次同朋友聚舊是不錯的選擇。
醉雞

蔥油餅

蔥油餅很多蔥很鬆脆,熱辣辣very good 👍🏼

賽螃蟹有鮮味,味道岩岩好
小黃魚

酥炸小黃魚可以再乾身啲🫣
片皮鴨

必食片皮鴨👍🏼
炒鴨鬆

最後叫咗碟炒拉麵,好好味唔記得影相😵‍💫

下次會再幫襯👍🏼
2024-01-17