2019-05-24 643 浏览
二百幾蚊個set,但係質素連吉野家都比唔上,甚至連嘅food court都仲好過佢。櫻花蝦個蝦,是淋的。炸蝦天婦羅個蝦,是散的。麵豉湯,是吉野家級數的。三文魚子,是沒有鮮味的。冷烏東,是平平無奇。服務態度一般,沒有熱誠。未試嘅可以唔使,試咗嘅當買個教訓。

2019-05-21 671 浏览
今次係我們一家四口同爸爸慶祝生日,本來傳統的他說要吃日本菜,我就係附近找了這家評語還不錯的試試。當天是星期日晚上6點半,我預早一天就預訂位置了,我怕會很多人要等很久呢。餐廳的服務很不錯,我們早到了10分鐘都可以進去,一坐下就有人給我們倒茶,他們的煎茶很好飲👍之後我叫了燒鰻魚丼,新鮮好味加埋醬汁很好吃,雖然細細碗但已經飽了。另外,媽咪叫了玉子蛋牛肉丼,她很餓呢,幾分鐘就吃完,我還來不及試食呢,不過她說很香很好吃呢。我弟就叫了招牌北海丼,因為我不能食生的東西,聽他說魚生都很鮮味,很多種,感覺還不錯,他還另外叫了個日式蒸蛋,味汁很濃,好食的。最後,我爸叫了個烏冬套餐,前菜選了蝦沙律,主菜有鐵板炒雜菜烏冬,另外再加個迷你魚生丼,他的套餐最豐富最划算呢,可是他食不完,我幫他食了炒烏冬,都好食,不會太咸剛剛好。總結來說,食物味道都不錯,價錢在太古城來說算便宜,服務不錯,不停會有人幫你加茶,人流也算多,上餐也很快。
2019-04-15 1585 浏览
朋友住呢頭 食過呢間餐廳兼讚好,今次經過門口見menu幾吸引 一於試下。前菜先黎 韓風醬吞拿魚漬,吞拿魚漬同牛油果不嬲都好合, 今次仲加埋紫菜包住,加多一份口感, 即時刺激味蕾 十分開胃😋飲品方面叫咗 提子乳酸梳打& 柚子梳打汽水, 但前者味道好淡 欠缺乳酸味☹️迷你蒲燒鰻魚丼• 豬骨湯烏冬($178)整體賣相吸引 一次過可以淺嚐到唔同食物😁三文魚漬味道清新 好開胃!豬骨湯好濃郁, 似係讚岐烏冬, 可以 完全吸收啲豬骨湯味道,不錯!吉列豬扒&鰻魚飯 均正常,幾高質豆腐雪糕拌紅豆南瓜小丸子 ($98)輪到我最期待嘅甜品,濃濃嘅焦糖包住香脆嘅爆谷, 明顯唔係平時戲院或街邊食到嗰啲普通爆谷,無估錯的話 應該係隔離店Garrett Popcorn的,因為係我至愛😝 南瓜蓉配上豆腐雪糕一睇就知係絕配,加埋紅豆蓉 令味道更添色彩。 不過一個人食的話就會好腻, 2個人share會好啲😂值得一讚服務幾細心,食完主食後會主動換杯新既熱茶👍

韓風醬吞拿魚漬

迷你蒲燒鰻魚丼• 豬骨湯烏冬($178
整體賣相吸引 一次過可以淺嚐到唔同食物😁
三文魚漬味道清新 好開胃!
吉列豬扒&鰻魚飯 均正常,幾高質
迷你蒲燒鰻魚丼• 豬骨湯烏冬

豆腐雪糕拌紅豆南瓜小丸子 ($98)
豆腐雪糕拌紅豆南瓜小丸子

值得一讚服務幾細心,食完主食後會主動換杯新既熱茶👍
2019-03-18
韓風醬吞拿魚漬
迷你蒲燒鰻魚丼• 豬骨湯烏冬
2019-04-14 856 浏览
星期日放假去咗位於太古城嘅「北海丼」同女朋友食Lunch 😎入面裝修以木為主題, 燈光好足夠,座位亦舒服👍🏻由於星期六日冇Lunch Set,我哋叫左「魚生親子丼」同「炙燒海鮮丼」做主食,另外叫左炸魷魚鬚小食。魚生親子丼🐟:食得出魚生同魚子都非常新鮮,唔係一般係街市買翻嚟嗰種隔夜味。建議加埋豉油同芥末,可以帶出鮮味。炙燒海鮮丼🔥:本身以為熟食會比較馬虎,點知非常有驚喜。個燒蛋甜美啱啱好,亦其他海鮮炙燒得嚟冇Overcooked,香口鬆軟。炸魷魚鬚:食得出用新鮮油即炸。唔會話非常特別,但係事關女朋友太鍾意食,都冇後悔叫到。因為餐廳都係走新鮮食材路線,加上喺太古城,價格比起其他海鮮丼餐廳偏高。但我覺得服務整體好好,Waiter經常加茶又有禮貌,係值呢個價。
入面裝修以木為主題, 燈光好足夠,座位亦舒服👍🏻

2019-04-07
2019-04-11 1094 浏览
一嚟到門口排哂長龍,我地反正都未人齊,所以都排。本身有十張臺要等,以為會等好耐,但係原來係侍應未得閒安排入座,所以條龍郁得好快,我地好快就有臺😂。和風溫泉玉子牛丼($158)好大碗😮女士們應該食唔曬😅。牛肉嘅份量唔細,隻蛋煮得啱啱好,撈飯一流🤤咖喱吉列雞扒丼($118)吉列雞扒較細,阿爸唔夠食😅但係炸得幾靚。唔係好夠咖喱,可以多D。新鮮吞拿魚腩雙色丼($288)有六塊吞拿魚腩,幾新鮮同埋滑。特上魚生丼($218)份量足,幾多魚生。以為蝦同埋蟹都係生嘅,但係原來係熟嘅,我個人鐘意熟嘅😁。本身有三文魚,但係我唔食,佢換個鰹魚俾我👌🏻。環境幾好,服務員態度好。雖然係貴D,但係食物質素真係好D。可能會平日嚟,因為公眾假期冇午市套餐😕
和風溫泉玉子牛丼

和風溫泉玉子牛丼($158)
咖喱吉列雞扒丼

咖喱吉列雞扒丼($118)
新鮮吞拿魚腩雙色丼

新鮮吞拿魚腩雙色丼($288)
有六塊吞拿魚腩,幾新鮮同埋滑。
特上魚生丼

特上魚生丼($218)

2019-04-05
午餐
和風溫泉玉子牛丼
咖喱吉列雞扒丼
新鮮吞拿魚腩雙色丼
特上魚生丼
2019-04-09 538 浏览
之前食過一次晚市嘅北海丼嗌咗個拖羅丼覺得刺身質素真係好唔錯晚市平均一個set要二三百午市就二百樓下餐廳乾淨明亮雖然唔平但lunch hour每次經過都幾full不過算幾好坐坐吧檯亦幾舒服安安靜靜可以喺lunch撇低一陣俗務三色丼 set連加一大概$170-180漬物+茶碗蒸+丼飯Service幾好Lunch亦有人不斷加茶丼飯尚算新鮮同豐富但坦白講味道同晚市食過嘅比稍為遜色鮮味比較淡海膽唔算好香牡丹蝦蝦肉唔算好firm不過始終價錢平咗亦冇話失望試多一兩次先可作準
之前食過一次晚市嘅北海丼

不過始終價錢平咗
亦冇話失望
試多一兩次先可作準
2019-04-02 1536 浏览
早排先係度開過餐食左個百幾蚊既丼,因為都覺得d野都幾鮮而且價格符合,整睇幾合心水,所以今次就豪一d,叫佢最貴既招牌北海丼!咁佢叫得招牌既野…亦都冇令我失望,一上檯當然見到份量十足啦,豐富到我要影多兩張close up添呀!有三文魚、鮑魚仔、三文魚籽、海膽、牡丹蝦…等等。每一樣都食得出佢應有之鮮味,感受得到個食材係保存得好好。心裡經常有個印象,怕食刺身丼飯貴價唔夠飽,但呢個就真係…味道好,份量足。另外仲有叫左一個沙律同朋友share食。呢個0係餐牌上真係睇唔出原來係好多料… 本身只係諗住想食d菜所以先叫。點知係意料之外有好多角切既魚生,算係今餐一個驚喜。
招牌北海丼
整睇幾合心水,所以今次就豪一d,叫佢最貴既招牌北海丼!
咁佢叫得招牌既野…亦都冇令我失望,
有三文魚、鮑魚仔、三文魚籽、海膽、牡丹蝦…等等。
每一樣都食得出佢應有之鮮味,感受得到個食材係保存得好好。
沙律

另外仲有叫左一個沙律同朋友share食。
點知係意料之外有好多角切既魚生,算係今餐一個驚喜。
2019-03-31
2019-04-01 415 浏览
星期六早上係太古城睇完戲,去咗呢間「北海丼」食野~正正是午餐時間但幸好人流不算很多,坐位環境亦很寬闊。迷你三色炸物丼 包湯一上枱~嘩,三碗炸物全部有配飯 ,唔少野😹😹😹雖然係細碗份量,但好彩男朋友包底~炸天婦羅好新鮮,蝦肉很爽,外皮炸得剛剛好。炸雞味道則較重。還有鰻魚,雖然有少少骨~但肉質厚實,鰻魚汁亦很香~招牌北海丼 包湯盛惠300蚊,魚生份量不俗,鋪滿不見飯底,但300蚊黎講,我期望可以再豐滿點😹不過勝在鮮味十足👍🏻👍🏻👍🏻想吃的魚生都齊全!有帶子、三文魚、三文魚子、吞拿魚、油甘魚、海老、海膽、新鮮鮑魚 等等⋯全部均非常鮮甜、爽口~果然是招牌丼!櫻花蝦乾的存在亦非常提味~想起就很想encore喇😫😍

迷你三色炸物丼 包湯

招牌北海丼 包湯

2019-04-01 335 浏览
一家三口星期六黎食午餐餐廳侍應主動為小朋友安排bb櫈,兒童餐具 加分👍我地點左炸蟹餅,醬油漬角切魚生丼同鴛鴦丼烏冬套餐炸蟹餅先到 侍應細心地為我地提供小碟享用前菜食完剛好主菜就到魚生丼老公話魚生份量好足 啖啖飯都有魚生 好有口感 又新鮮又好味鴛鴦丼就係迷你鰻魚飯配豬骨湯烏冬其實呢個set仲配埋洋風三文魚,吉列黑豚扒同湯勁豐富 岩哂乜都想試既我個吉列黑豚扒炸得好香脆 一定要試😋服務好到位 侍應喺適當既時候就會出現 時刻留意到客人需要 令我地享受左一個又好味又悠閒既午餐
一家三口星期六黎食午餐
餐廳侍應主動為小朋友安排bb櫈,兒童餐具 加分👍
我地點左炸蟹餅,醬油漬角切魚生丼同鴛鴦丼烏冬套餐

炸蟹餅先到 侍應細心地為我地提供小碟享用前菜
食完剛好主菜就到
鴛鴦丼就係迷你鰻魚飯配豬骨湯烏冬
其實呢個set仲配埋洋風三文魚,吉列黑豚扒同湯
勁豐富 岩哂乜都想試既我
個吉列黑豚扒炸得好香脆 一定要試😋

2019-03-30
  • 醬油漬角切魚生丼
  • 鴛鴦丼烏冬套餐
2019-03-31 283 浏览
太古城有很多食肆,今日試了這間日本餐廳 - 北海丼,看到店名便知是食丼飯,一進店舖便感到很優雅,簡約的設計,有一種很舒服的感覺。而我們座的位置也剛好可以看到廚師在旁。見到餐牌推介鴛鴦丼烏冬套餐,便跟朋友各點一個試試。我們點餐後,一會兒,食物便送上了。先来的是這個迷你蒲燒鰻魚丼,豬骨湯烏冬,接着另外一個套餐迷你松葉蟹肉三文魚籽丼,咖喱烏冬也送上了朋友説了鰻魚丼的味道得不錯,鳥冬也好吃,反而令她覺得有惊喜的是炸吉列黑豚扒我向她索取了一塊,也明白了好為何會感到有惊喜。因為那塊扒的外皮比起一邊的真的好吃很多!我的吉列炸雞扒也是而我的迷你松葉蟹肉三文魚籽丼味道也不錯,能对應它的價銭雖説是迷你丼和烏冬,但最後我們也是吃得很飽。加上待應的服务態度不錯,看到茶杯不是滿的也會自動上前添加整體来説這次的用餐的經驗也是十分的好
,有一種很舒服的感覺
。而我們座的位置也剛好可以看到廚師在旁。

見到餐牌推介鴛鴦丼烏冬套餐,便跟朋友各點一個試試。
我們點餐後,一會兒,食物便送上了
。先来的是這個迷你蒲燒鰻魚丼,豬骨湯烏冬,
迷你蒲燒鰻魚丼,豬骨湯烏冬

接着另外一個套餐迷你松葉蟹肉三文魚籽丼,咖喱烏冬也送上了
迷你松葉蟹肉三文魚籽丼,咖喱烏冬

而我的迷你松葉蟹肉三文魚籽丼味道也不錯,能对應它的價銭

迷你松葉蟹肉三文魚籽丼

雖説是迷你丼和烏冬,但最後我們也是吃得很飽

加上待應的服务態度不錯,看到茶杯不是滿的也會自動上前添加

整體来説這次的用餐的經驗也是十分的好

2019-03-30
迷你蒲燒鰻魚丼,豬骨湯烏冬
迷你松葉蟹肉三文魚籽丼,咖喱烏冬
迷你松葉蟹肉三文魚籽丼
2019-03-23 209 浏览
Haven’t been Taikoo for ages and found that there are new resto and food court on Level 3. Hokkaidon looks simple on the decoration and I expected they served the don set like different chained resto group... But... the food can tell you the truth and how the chef tries to make it different to their guest. We went here for lunch today. Ordered the don set and deep fried calamari. We both loved it so so so much. Lunch Don Set - the portion is relatively big. They served the tuna don with udon. Ch

Lunch Don Set - the portion is relatively big. They served the tuna don with udon. Chef made something different on the tuna. They seasoned the tuna with homemade sauce. It enhanced the texture and lower the sour of the tuna. The Pork Udon with kimchi soup - the quality of udon is just perfect.

Salmon Don - We like the fatty salmon the most. It reminded me the time in the fish market in Japan. Fresh and full of Omega 3😍😍😍

Deep Fried Calamari - The best calamari as my friend said. You better come and taste it for real.
2019-03-23
2019-03-22 229 浏览
第一次食呢間餐廳,一入去揭開MENU花多眼亂。佢有SET同埋好多種唔同單品既丼。SET包左幾樣野二百有找,看來十分抵食。但單品丼又款式多多,每一樣都十分吸引,一開始都猶豫左好耐要揀邊樣好!最後我放棄左SET,揀左一個唔係太貴既三文魚親子丼(一百六十幾蚊)。另外再叫左個小食芝士年糕。三文魚親子丼上菜,賣相同MENU一樣唔錯,睇得出新鮮。食落都幾好,三文魚籽唔腥。(本身並沒有特別愛食三文魚籽,因為有D地方好易食到有腥味)整體品質對得住個價格,係幾正既~芝士年糕就覺得普通,沒有太特別。下次再幾會再試試其他小食~順帶一提,個地方都幾好坐,舒服同埋侍應服務幾好。
第一次食呢間餐廳,一入去揭開MENU花多眼亂。
佢有SET同埋好多種唔同單品既丼。
SET包左幾樣野二百有找,看來十分抵食。
另外再叫左個小食芝士年糕。

三文魚親子丼上菜,賣相同MENU一樣唔錯,睇得出新鮮。
食落都幾好,三文魚籽唔腥。
(本身並沒有特別愛食三文魚籽,因為有D地方好易食到有腥味)
北海道三文魚親子丼

整體品質對得住個價格,係幾正既~
芝士年糕
芝士年糕就覺得普通,沒有太特別。
下次再幾會再試試其他小食~

順帶一提,個地方都幾好坐,舒服同埋侍應服務幾好。
2019-03-19
北海道三文魚親子丼
2019-03-18 269 浏览
吃定食的最大好處,就是可以多嘗幾種料理,滿足貪心的我的胃口。在這個套餐,有魚有肉,有飯有麵,很是精彩!前菜的洋風三文魚加了洋蔥和紅椒,甜味混合了魚油,很是滋味。豬排炸的並不油膩,香脆可口。鰻魚頗為肥美,可惜醬汁沒滲進飯中。通通放進肚子中,帶著滿足離開。
迷你蒲燒鰻魚丼。豬骨湯烏冬

在這個套餐,有魚有肉,有飯有麵,很是精彩!

前菜的洋風三文魚加了洋蔥和紅椒,甜味混合了魚油,很是滋味。

豬排炸的並不油膩,香脆可口。

鰻魚頗為肥美,可惜醬汁沒滲進飯中。

通通放進肚子中,帶著滿足離開。
2019-03-15
迷你蒲燒鰻魚丼。豬骨湯烏冬
2019-03-14 320 浏览
[📍香港篇🇭🇰] 迷你北海三色丼[📍Hong Kong🇭🇰] Hokkai Mini Don想一次過食三款丼,就一定要揀呢個迷你北海三色丼!可以食齊牡丹蝦+蟹鉗、呑拿魚腩+海膽、三文魚+三文魚籽❤️最最最中意既梗係吞拿魚+海膽😌😌所有魚生都好新鮮🤗 三個迷你丼比一個正常既丼既份量多呢🙈🙈
[📍香港篇🇭🇰] 迷你北海三色丼
迷你北海三色丼
2019-03-05
同好朋友一起食飯, 其實食咩都無所謂叫左2個火鍋套餐, 一個韓風岩手豚肉鍋同一個鹿兒島和牛鍋我唔食得牛, 不過朋友話幾好食, 係得兩塊小左D 原本以為會好似SUKIYAKI 個種湯底, 原來唔係. 湯底都幾淡, 不過健康D都好!~我個豚肉鍋都好好味, 小小辣, 剛剛好!跟餐既魚生飯都好新鮮, 唔會得一兩塊魚生,天婦羅就麻麻地, 好似放左好耐同埋炸粉好厚!總括來講, 我同朋友都好滿意~ 起碼食物, 環境都幾好, 又唔多人唔會趕你走!
同好朋友一起食飯, 其實食咩都無所謂
叫左2個火鍋套餐, 一個韓風岩手豚肉鍋同一個鹿兒島和牛鍋
我唔食得牛, 不過朋友話幾好食, 係得兩塊小左D
我個豚肉鍋都好好味, 小小辣, 剛剛好!
跟餐既魚生飯都好新鮮, 唔會得一兩塊魚生,
天婦羅就麻麻地, 好似放左好耐同埋炸粉好厚!

總括來講, 我同朋友都好滿意~ 起碼食物
, 環境都幾好, 又唔多人唔會趕你走!
2019-02-21
  • 吞拿魚腩DON