2019-07-03 440 浏览
綠楊坊2樓原來有好多食肆,只是逛街的一般不會到那邊,因為在2樓走到天道書樓,還要轉彎上半層樓電梯,眼看就是兩家店,但沿路向前探索才發現有至少5-6家食肆。今天就試試轉角位的北海道牧場餐廳,轉角位算易發現,驟眼看以為好細,入內才發現是長長的一家店。在轉角位就是收銀處,像快餐店一樣先買票,然後給一個號碼牌,找位置坐下就可以了,會送餐的。網上看招牌是3.6牛乳炒蛋,那就點一個五香肉丁面,牛油厚多士及3.6牛乳炒蛋。牛乳味沒有想像中重,口感很滑,厚多士鬆軟,有牛油味。即磨咖啡很香濃。

2019-07-03
2019-04-29 498 浏览
話説今日下午茶時間經過,人小小所以入去啦,本來都都我乜期望,是但啦。我唸住要炸雞脾餐,佢話無,Ok - 轉”常餐”, 蕃茄湯腸仔通 + 多士 + 炒蛋。蕃茄湯通 - 無味,我自己加鹽加胡椒粉。腸仔 - 一邊係燶嘅,我都算,咬左啲燶唔食就算。多士 - 半片厚多士,烘左好久,加上厚,硬嘅!炒蛋 - 之前仲忍得就忍,但佢個招牌菜 北海道3.6年乳炒蛋,炒到一片膠咁,仲要成碟油,食左一啖就食唔落去,焗住要浪費食物!大家小心中伏。

蕃茄湯通 - 無味,我自己加鹽加胡椒粉。
腸仔 - 一邊係燶嘅,我都算,咬左啲燶唔食就算。
多士 - 半片厚多士,烘左好久,加上厚,硬嘅!

大家小心中伏。
真係第一次忍唔住要打人生得一次食評,因為真係差到只能覺得呢間野係度浪費食物,叫左個西多士,黎到完全係舊炭,都算,夾硬試一啖啦,嘩!果陣鑊撈味湧到上心口!如果唔係度度都冇位,真係唔會入去,但下次寧願去第間等位等一個鐘都唔好入呢間。作為餐廳係咪都應該尊重下食物,尊重下食材,尊重下食客,竟然煮到d食物變垃圾。我見有小學生放學自己黎食野,佢地可能未係好識分食物好同壞,照食咪食到肚痛!真後悔冇影低舊垃圾post出黎!
真後悔冇影低舊垃圾post出黎!
2019-02-14 394 浏览
距離早餐時間完結只剩15分鐘,好彩趕得切! 因為,呢度啲早餐和午餐食嘅都差唔多,不過早餐價錢就實惠好多喇! 喺櫃檯買完飛,搵位坐。大把位,因為今日係假期。等咗一陣,就有職員拎啲嘢過嚟。奶茶、咖啡味道都唔錯,跟茶餐廳啲差唔多。豬柳漢堡米粉漢堡略為鹹,米粉就較為淡。兩者夾埋一齊食,就平衡番。花生醬多士件多士有點乾、硬。好彩有好多花生醬補救。炒蛋都滑,合味道。煎雞扒較為乾身,不過味道幾好,好入味。牛角包幾鬆脆。兩份早餐夾埋$38,早餐午餐一齊食,算係咁啦。

喺櫃檯買完飛,搵位坐。大把位,因為今日係假期。

等咗一陣,就有職員拎啲嘢過嚟。

奶茶、咖啡味道都唔錯,跟茶餐廳啲差唔多。

豬柳漢堡米粉
漢堡略為鹹,米粉就較為淡。兩者夾埋一齊食,就平衡番。

煎雞扒較為乾身,不過味道幾好,好入味。牛角包幾鬆脆。

兩份早餐夾埋$38,早餐午餐一齊食,算係咁啦。
早餐
2018-12-03 400 浏览
好幾年前食過一次呢間餐廳嘅其他分店,印象中係幾多人排隊嘅,但時至今日,排隊係呢間北海道牧場餐廳嚟講已經好少見今日又係荃灣做嘢,下午無無聊聊就嚟嘆過下午茶…………諗住叫咗一個下午茶餐,坦白講,價錢唔貴,埋單先$31蚊,咁嘅價錢真係去邊到搵?叫咗碗义燒煎蛋米粉,好平凡嘅一款食物,但應該大部分嘅茶餐廳會好食過佢。首先,浸住湯嘅义燒肉質都又乾又鞋,唔期望有肉汁,但都可以似多少少一舊肉,湯底略咸少少,各人口味不同吧。米粉Ok ,唔會過淋好又一餐唔好又一餐

今日又係荃灣做嘢,下午無無聊聊就嚟嘆過下午茶…………諗住

义燒煎蛋米粉

好又一餐唔好又一餐
2018-11-16 281 浏览
貴又貴過茶記,d野食垃圾到,7點去食咁早無黑椒汁,豬排乾到死,牛排多根,雞排苦,去茶餐聽好過,平時都唔好寫野,呢間真係差到要講囉,又無服務,同去m記差唔多,可能m記仲好呢間嘢要我打200字真係好難
呢間嘢要我打200字真係好難
2018-09-28 316 浏览
叫左個叉燒烏冬,叉燒黑色,硬過石頭,店完話浸過係咁架wor! 之前食豬排又乾又硬,諗住呢樣穩陣d,都係奶野!我諗食完會有事囉,最後放棄左。我已經對食物冇要求,竟然挑戰我底線,嬲!

2018-08-24 350 浏览
如題,垃圾!! 非常垃圾!!!!!!!見個餐版話鮮茄炒旦牛通👍,所以揀黎試。但個湯唔好味仲淡過乜,啲牛肉又少又瘦又韌又冇味,都唔知有冇醃過!!!!!!!!啲通粉似快熟通心粉,仲要煮到淋晒!! 無牙婆都食得!!! 唯一得個蛋係擺得入口!!!!!!!!以為個通粉算差,誰不知個芝士焗西蘭花仲垃圾! 成個兜都係烚菜水! 個汁都係求其攞啲麵粉開水,幾乎冇味!!!!!呢間野唔係一般垃圾,係災難級!!!!!!饑荒都唔會食!!!!!!!!
如題,垃圾!! 非常垃圾!!!!!!!
呢間野唔係一般垃圾,係災難級!!!!!!
饑荒都唔會食!!!!!!!!
2018-08-06 327 浏览
今日和太太往荃灣北海道牧場餐廳食下午茶, 我們點了蕃茄鮮魚湯雞扒米線,lemon水、芝士焗西蘭花、和牛漢堡扒套餐和凍lemon tea。蕃茄鮮魚湯雞扒米線蕃茄食落開胃, 西蘭花食落爽口,魚湯味道鮮甜,雞扒肉質鮮嫩味美,米線食落爽口, 整碗蕃茄鮮魚湯雞扒米線食落美味, 豐富足料;芝士焗西蘭花芝士味道香濃, 西蘭花爽口新鮮, 食落口感足;和牛漢堡扒套餐有牛角包, 和牛漢堡、火腿和炒滑蛋, 牛角包食落香脆, 和牛漢堡入口即熔, 食落爽口、火腿食落美味、炒滑蛋入口香滑, 整份和牛漢堡扒套餐食落惹味, 口感十足;最後凍lemon tea甜度適中。餐廳座位舒適, 食物美味, 份量十足, 我和太太食了一頓美味舒適下午茶。
和牛漢堡扒套餐
蕃茄鮮魚湯雞扒米線
2018-08-05
2018-07-30 234 浏览
最近去過食九龍灣o既北海道牧場餐廳食下午茶,味道都算OK,係環境比較差啲,加上餐廳係報紙刊登一個月內o既優惠券,經過開咪可以平平地食下午茶餐。朋友午餐食唔飽,所以就揀左飽肚啲o既鮮魚湯雜菌魚丸米線配冰火山阿華田。我就食番上次o既火腿蛋三文治茶餐配熱奶茶。火腿蛋三文治茶餐: 三文治麵包鬆軟,炒蛋炒得都幾香滑,配埋火腿,好滿足。熱奶茶: 茶冇苦澀,落左奶都算滑。鮮魚湯雜菌魚丸米線: 湯底真係過得去,確實好有魚味,都算鮮甜,帶有少許辣味,仲有二舊西蘭花添。雜菌有冬菇絲同木耳絲,靠湯底雜菌就入味,魚丸就正常OK冇特別。朋友竟然飲晒成碗魚湯,真唔錯。冰火山阿華田: 特飲要加 $9,的確唔值,朋友話呢杯只係勁落阿華田粉而,冇特別,係普通阿華田 (即朱古力味),後悔我幫佢點左。見其他食評都寫到好差,我就覺得下午茶就唔係所講到咁差,但冇優惠券我就覺得呢到貴左啲啦。
火腿蛋三文治茶餐
鮮魚湯雜菌魚丸米線配冰火山阿華田

熱奶茶: 茶冇苦澀,落左奶都算滑。

2018-07-08
庆祝纪念
生日
火腿蛋三文治茶餐
2018-07-15 214 浏览
星期日原本想好心情泥食野,點知杯柯華田又難飲,差過餐餐廳。menu個漢堡成日都無。d野食份量又少,垃圾屎。本身就係想食佢個漢堡先來,又難食又貴,食隔離euro都好過佢
2018-06-08 322 浏览
放假貪方便同屋企人去食個lunch點知中晒伏,我哋分別叫左兩個餐,D野黎到已經覺得賣相吾吸引,分量極少,D牛肉得4片仲要又薄又細片,通粉又少,好似人哋食淨咁款。仲要吾好食,D通粉太淋,堅垃圾。而且價錢吾算平,係又貴又吾好食,普通茶餐廳或大排當都一定好食過佢,自己煮冇咁嬲。都吾知點解仲可以有幾間分店,真係呃錢,同個餐牌D相極大出入,真係以後都吾會再食。D呀姐服務態度又麻麻地,真係差差差.......

D呀姐服務態度又麻麻地,真係差差差.......
2018-05-19 319 浏览
今日 (19-5-2018 Sat)晏晝同老公去官塘前食晏,去邊o度食?有呢間我black list o左o既優惠劵(上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E8%B6%95%E5%AE%A2-e2686238),於是走o黎,呢次o黎到仍有兩人位,我先去買o野食,就用o左張以$25.00買叉燒湯意粉o既特餐,加$3.00飲凍奶茶.老公就用兩張劵,一張係以$30.00買香草肉醬意粉,加$3.00飲熱檸水;又買多份$46.00o既D1層層叠西多士配雪糕(牛乳及京都綠茶),用$5.00coupon.我份餐除o左叉燒湯意粉外,重有火腿炒蛋拼多士,而o係我坐低冇耐後,凍奶茶同叉燒湯意粉到o黎.咁食住先.凍奶茶茶味唔係好濃,但唔會太淡,口感滑.味道: 2.8分叉燒湯意粉,睇到叉燒又乾又瘦,成個湯意粉份量又唔多,湯o既顏色幾深.食落,意粉唔腍,叉燒一啲都唔好食,口感已經莖重要冇蜜味;湯底應該係雞湯,唔算好濃,不過都OK o既.味道: 2.25分食完意粉等好耐,估唔到相隔9分鐘,火腿炒蛋拼多士至到o黎,使唔使咁耐?就算係即叫整都唔使咁耐o卦

叉燒湯意粉+凍奶茶
咁食住先.凍奶茶茶味唔係好濃,但唔會太淡,口感滑.
味道: 2.8分

味道: 2.25分

食完意粉等好耐,估唔到相隔9分鐘,火腿炒蛋拼多士至到o黎,
火腿炒蛋拼多士
使唔使咁耐?就算係即叫整都唔使咁耐o卦? 炒蛋係嫩滑
,但份量又係好少;
火腿炒蛋拼多士
火腿薄切,但出奇地唔鹹;件牛油多士牛油好夠,好甘香,但佢唔熱同唔脆,反而係韌,成係擺o左好耐啦,點解要等咁耐?
味道: 3分

老公o個份香草肉醬意粉呢?一樣係等o左好耐,等o左11分鐘至有,肉醬意粉上竟然有隻蛋,
香草肉醬意粉
呢個我完全冇食到,所以唔評分.

而層層叠西多士配雪糕(牛乳及京都綠茶)呢?又係要等好耐,由買飛到到o黎,足足要20分鐘,到底發生咩事? 西多士落o既唔係糖漿而係朱古力漿, 西多士有6件,
層層叠西多士配雪糕(牛乳及京都綠茶)
食落,外面係脆,但味道唔係好得,唔甜覺得唔夾,中間係有粒粒花生醬但唔香口,甚至覺得苦;雪糕味道淡,綠茶都還好,食到啲綠茶味,但牛乳,唔係好食得出,而佢o地都唔太甜.
味道:1分

服務係2.8分
2018-05-19
  • 炒蛋
2018-02-06 671 浏览
我本來一直都係幫襯開嘅客人,一直都好鍾意每一日唻牧場餐廳食早餐,基本上每天都會唻食,荃灣綠楊坊牧場餐廳,近來早上質素越嚟越差,出餐時間越嚟越慢!服務態度仲不知所謂!淨係識得叫你等吓唔知道!15至20分鐘都未出到一個餐,只係比一杯咖啡你飲!你知唔知道早餐要快㗎,幾次食品裏便都係凍嘅,有時就是燒焦仲要有懷疑,要換過,又浪費左啲時間!同以前比真係差太遠!再冇改善我同朋友都唔會再幫襯!作為老闆嘅你,唔該檢討下!

作為老闆嘅你,唔該檢討下!
2018-01-30 508 浏览
今早去荃灣中旅社續辦回鄉咭,搞咗一大輪終於完成,回程時,順便去對面的綠楊坊食午餐,因為之前在免費日報剪低張coupon,可以用$25去食原價$39嘅特餐。在商場轉來轉去先至揾呢間餐廳。餐廳只收現金,pay wave、八達通、credit card等等一切免問,好彩銀包仲有張紅衫魚。餐廳都幾墟冚,男女老幼都來幫襯。一set 特餐都幾大份。有叉燒通粉、火腿、滑蛋、烘多士,同埋熱咖啡。啲叉燒質素嘛嘛。呢份滑蛋、火腿、多士,其實好大份,味道正常啦。成份特餐只係廿五蚊,抵到難。

在商場轉來轉去先至揾呢間餐廳。

餐廳都幾墟冚,男女老幼都來幫襯。

特餐

啲叉燒質素嘛嘛。

呢份滑蛋、火腿、多士,其實好大份,味道正常啦。

成份特餐只係廿五蚊,抵到難。
午餐