2024-09-09 3490 浏览
聽過十三姨好耐. 一直都想試吓.✨ 今日行過MK 見唔洗排隊就試吓佢😚一坐低佢就會俾一杯靚靚彩色蝦片🦐仲用玫瑰金嘅紅酒杯裝住..見到已經心心眼IGable✨一眼就睇中左鮮蟹粉沾麵🍜碗蟹粉唔知用左幾多隻蟹先整倒..滿滿既蟹糕🦀一絲絲既蟹肉🦀 仲配埋醋 & 薑茶 ☕️ 非常貼心💟 餐具仲好精美添🤩個酒杯裝住嘅就係醋. 大三元🍚火炙過嘅雞絲..配埋乾蔥..蒜同埋蔥. 加埋雞油撈飯😚勁香口🤩個set仲配埋糖心蛋🥚雞肉卷🐔

一坐低佢就會俾一杯靚靚彩色蝦片🦐
仲用玫瑰金嘅紅酒杯裝住..見到已經心心眼
IGable✨

一眼就睇中左鮮蟹粉沾麵🍜

大三元🍚

2024-09-08 2816 浏览
*嚟 #旺角 做咩唔同「十三姨」打牌?🀄️有日放工後諗住做個運動💪🏻食返輕食少少先😂(其實都唔輕食)咁就去搵十三姨打個靚牌😎.🀄️十三么$74 加轉翠玉瓜麵 $20個玩幾玩味架🤟🏻入面有日式叉燒糖心蛋🥚豬腩肉😉我就加左錢轉翠肉瓜麵😊食得健康左😂同埋好神奇佢真係麵咁長😂整體味道偏啖😌.🍗黯然雞🐤叉燒飯 $60加 轉椰菜花飯 $20朋友好黯然咁叫左唔伏之選😊味道比起十三么濃的😌所以比較適合濃味少少既朋友🤣幾欣賞佢既椰菜花飯😌易入口的😎.🍼忌廉溝鮮奶 $32要自己溝既忌廉溝鮮奶🤣..✩•‿• ♡ 〝*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉*〞
嚟 #旺角 做咩唔同「十三姨」打牌?🀄️
有日放工後諗住做個運動💪🏻
食返輕食少少先😂(其實都唔輕食)
咁就去搵十三姨打個靚牌😎

幾欣賞佢既椰菜花飯😌易入口的😎

🍼忌廉溝鮮奶 $32
要自己溝既忌廉溝鮮奶🤣

2024-09-06 2037 浏览
看了很久 终于来吃了 喝对象来吃。刚好刮8号台风。 但是 十三姨还是开门了。 因为下大雨 提前来了 店员让我们提前进来做着 等餐 。超级好店里面的东西 都非常好吃 。超级喜欢。 推荐大家来香港一定要来打卡十三姨 。真的非常不错
2024-08-24 3304 浏览
聽聞好耐鵝肝煎蛋飯好好食好出名, 終於來試.好在沒排長龍, 等了一陣約5分鐘,就能入坐. 也沒賣晒, 可以叫到特登來試老闆娘鵝肝煎蛋撈飯.餐前小食: 可以的.茶: 唔孤寒, 一杯一茶包! 好飲, 食完主食的好配搭.老闆娘鵝肝煎蛋撈飯: 唔錯的, 可以的, 配菜及雞蛋撈混後很野味, 鵝肝, 三塊份量, 恰到好處, 二塊唔夠喉, 三塊剛好滋味.
聽聞好耐鵝肝煎蛋飯好好食好出名, 終於來試.

餐前小食: 可以的.
茶: 唔孤寒, 一杯一茶包! 好飲, 食完主食的好配搭.

2024-08-24
2024-08-14 2663 浏览
已經試過幾次食呢間,D麵係ok既。今日由於心情麻麻,諗住食碗貴野安慰下自己啦,於是落左個招牌鵝肝煎蛋拌飯。個賣相OK既,但嗰3片鵝肝有少少黑左D囉😃落左佢地叫一定要落既豉油撈埋,唔知點解成啖飯己連埋配料有少少苦苦地,而個鵝肝…. 我只勉強食左一塊,係有D乾、苦同'漏'。成碗飯食剩一半同2片鵝肝,我都唔想嘥架,但真係好難食😅食完本身麻麻既心情,食完更加….🫠
已經試過幾次食呢間,D麵係ok既。

鵝肝煎蛋撈飯$157本身都覺得鵝肝好香,但有時食得太多覺得好流,但係!佢哋鵝肝撈飯超級好味!超開胃!入面仲有啲XO醬等配料,口感好豐富多元化,食得好滋味十三飛 $85面底有好多選擇,仲可以雙拼,啱晒啲好貪心既人😂即係我。本身佢嘅配搭係粉絲加米粉,已經好合我口味。啲牛唔算超級有味,湯底唔錯,不過冇鵝肝飯咁有驚喜西多雞翼$40蜜糖雞翼啲friend,正常好食,單骨好方便張枱有辣椒醬,喺青椒醬!好惹味,加落面到好正!

鵝肝煎蛋撈飯$157

十三飛 $85

西多雞翼$40
蜜糖雞翼啲friend,正常好食,單骨好方便

張枱有辣椒醬,喺青椒醬!好惹味,加落面到好正!
西多雞翼
鵝肝煎蛋撈飯
西多雞翼
鵝肝煎蛋撈飯
2024-08-10 2220 浏览
3/8/2024📍十三姨中午大熱天時嚟到 排咗十幾分鐘 都幾辛苦🥹但餐廳都算貼心 比埋濕紙巾我哋抹汗 不過俾埋乾紙巾更好🤣眼見起碼一半客人都係內地遊客 唔通小紅書有介紹過?😂餐廳入面嘅座位排得非常之密 張枱都好細 嗌多幾樣野都唔夠位擺🫠一入去就聞到陣奇怪味 好似酸辣湯味同牛肉味一開始會比碗蝦片客人食住先 但唔係幾夠脆⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨老闆娘鵝肝煎蛋撈飯($148)鵝肝煎得幾香 有三片 都幾厚身 好滑嫩好香濃 冇苦味煎蛋係太陽蛋 蛋汁撈埋炸蒜同XO醬都幾惹味 唔洗點落豉油都得 但辣度好高 唔食得辣嘅人千祈唔好揀❗️✨大三元($78)飯面鋪滿手撕雞同炸蒜 手撕雞有炙燒過 有少少乾 本身冇咩味 要自己落豉油溏心蛋完全冇味 又係要自己加豉油雞叉燒整得幾嫩 有少少鹹味 但係食完個飯再食就唔係好夠味 建議先食雞油飯唔會油膩 但都冇特別香 寧願轉白飯費事浪費quota 😅✨爆漿芝士煉奶炸年糕($38)年糕入面有半溶嘅芝士 面頭仲有芝士片 雙重芝士超正🤩冇諗過芝士年糕加煉奶都幾好食😋接受到又鹹又甜嘅人一定要試下!但佢都賣得幾貴下😌✨400次岩鹽咖啡($34)早幾年有排好興呢樣野 估
3/8/2024
📍十三姨
不過俾埋乾紙巾更好🤣
眼見起碼一半客人都係內地遊客 唔通小紅書有介紹過?😂
一入去就聞到陣奇怪味 好似酸辣湯味同牛肉味
一開始會比碗蝦片客人食住先 但唔係幾夠脆

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨老闆娘鵝肝煎蛋撈飯($148)
鵝肝煎得幾香 有三片 都幾厚身 好滑嫩好香濃 冇苦味

✨大三元($78)
溏心蛋完全冇味 又係要自己加豉油

✨爆漿芝士煉奶炸年糕($38)
但佢都賣得幾貴下😌

✨400次岩鹽咖啡($34)
早幾年有排好興呢樣野 估唔到呢度有得飲翻😂
咖啡泡泡好苦 要撈埋牛奶一齊飲
牛奶應該有落糖 好甜 同咖啡泡飲就fit
岩鹽係自己加 可以吊味 不過個人覺得唔落鹽好飲啲

✨蜂蜜蘋果烏龍茶($22)
甜度偏低 飲到啲果粒 成杯好多冰 愈飲愈淡😂
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單~$350 (連加一)
啲野食係幾有創意嘅 味道都唔錯嘅
但個觀感唔係幾好 太多遊客 坐得太逼🙂

推薦指數🌟:3/5

📍 旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖
2024-08-03
2024-08-09 1955 浏览
本身諗住食對面甜記,見仲有人等要排隊,又趕住返公司做嘢,就過嚟十三姨。之前食過一次係食叉燒,今次就試下牛肉。叫咗十三飛配米粉,lunch set 包飲品,揀咗百香果茶,呢幾日熱辣辣,送杯凍飲啱哂。十三飛有牛肩肉同牛肋條,牛肩肉牛味重,質素唔錯,明顯唔係啲平價街市肥牛,牛肋條煮到好淋,好易咬,不過就嫌個湯底鹹咗啲。百香果茶都幾好,唔會太甜又大大杯。另外落單前都會送個蝦片,好好味嘅印尼蝦片,次次都會清哂🤭
百香果茶都幾好,唔會太甜又大大杯。
另外落單前都會送個蝦片,好好味嘅印尼蝦片,次次都會清哂🤭
2024-08-08
  • 十三飛
  • 蝦片
2024-08-07 2795 浏览
上次約咗朋友放工食晚餐,醒起呢間有粉絲拼米粉幾特別又好少有,所以就揀返呢間,估唔到7點幾到都排咗差唔多20分鐘十三飛(安格斯牛肩胛,牛肋條,溏心蛋,粉絲拼米粉)呢碗充滿牛肉味,牛肋條牛味濃郁,肉質都淋相對安格斯牛肩胛就比較薄,而且偏瘦,口感好但牛味相對無咁濃,而粉絲拼米粉都係一個幾特別嘅配搭,兩樣mix一齊又意外地覺得好夾,加入煙韌粉絲比起單一米粉令整體更有口感個湯有牛味得嚟唔會太咸,配埋塊青檸令味道更清新十三么(手撕雞,雞叉燒,溏心蛋,粉絲拼米粉)手撕雞雖然份量唔多,但係食得出有輕微炭燒香味,雞叉燒大大塊,瘦但唔榎,佢呢款仲有腸粉呢個新奇配搭,從來未試過湯粉會配有腸粉,腸粉口感軟滑,但係就比較淡味至於個湯底除咗有雞味,佢仲配有一塊檸檬,令個湯有d酸甜味,更清香一開始覺得青檸味唔太濃,飲咗一半先飲得出青檸味同甜味,整體嚟講就無咩特別整體而言,呢間嘅湯粉配搭幾好特色,而且價錢適中,每枱仲有免費蝦片同熱茶提供,想傾計坐耐d都無問題啦
十三飛
(安格斯牛肩胛,牛肋條,溏心蛋,粉絲拼米粉)
呢碗充滿牛肉味,牛肋條牛味濃郁,肉質都淋
個湯有牛味得嚟唔會太咸,配埋塊青檸令味道更清新
十三么
(手撕雞,雞叉燒,溏心蛋,粉絲拼米粉)
青檸梳打

2024-07-19
2024-07-24 1823 浏览
Bookmarked this resto for a long time, and finally went here with my friends. .It first came with the appetiser, prawn crackers, which were crispy. Then, I ordered Lady 13 Chicken Plain Noodle. It consisted of shredded chicken, char siu chicken, soft-boiled egg and plain noodles. The shredded chicken and char siu chicken were savoury, and appreciated the runny yolk of the egg. The broth was a bit salty though. One friend got Seared Shredded Chicken Rice. It had a fragrant aroma from the fried ga
Prawn Crackers

Lady 13 Chicken Plain Noodle

One friend got Seared Shredded Chicken Rice. It had a fragrant aroma from the fried garlic, and the chicken oil and sauce made the rice appetising.
Seared Shredded Chicken Rice

Another chose Seared Shredded Chicken Plain Noodle. Not sure about the flavour as I didn't try it.

The resto was quite popular, so we waited for at least 15 mins to get a table. We were asked to share the table with strangers, and our seats were quite crowded.
2075 浏览
2024-03-22
Seared Shredded Chicken Rice
  • 炙燒手撕雞伴雞油飯
2024-07-20 2881 浏览
十三姨一直聽咗好耐,今次試完果然係充滿驚喜同滿足,呢個市道嚟講開舖唔夠半個鐘就滿座真係唔容易👍🏻可想而知真係實力所在。座位寬敞又舒服,員工親切有禮貌,真係令人有種賓至如歸嘅感覺👍🏻 老闆娘鵝肝撈飯係另外最有驚喜嘅一個,嗰種味道到而家我都好懷念😃相信會再一次去惠顧呢間餐廳
2024-07-19
椒鹽魷魚鬚
自選串燒拼盤
七彩炸蝦片
2024-07-17 1415 浏览
之前經過呢間店都見到好多人排隊,今晚竟然只係等一張枱就有得食,一於試吓啦!老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $148 每碗有三大塊鵝肝,油脂味好香,口感嫩滑,配埋煎太陽蛋嘅蛋黃汁,好滿足!個飯仲有XO醬 (呢個都會少少辣,但好惹味)、炸紅蔥頭、青蔥等等配料,令到味道更加豐富。值得一試~十三么 $78呢碗湯麵配料有日式叉燒,手撕雞同埋糖心蛋食,整體比較普通,手撕雞稍微有啲柴。湯底職員推薦加少少檸檬汁,令到濃濃嘅雞湯會更加開胃,味道都ok 嘅,但未至於好回味。相對鵝肝飯就普通左啲啦~每枱都會送一杯蝦片作前菜,都幾好食既!如果唔洗排長龍,可以去試試個鵝肝撈飯~

老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $148

十三么 $78

相對鵝肝飯就普通左啲啦~

每枱都會送一杯蝦片作前菜,都幾好食既!
如果唔洗排長龍,可以去試試個鵝肝撈飯~
2024-06-05
相信大家對十三姨都唔陌生,除左黃飛鴻入面嘅十三姨,當然仲有旺角通菜街嘅十三姨!記得十三姨幾年前風靡一時,我嗰陣都不時會食個招牌鵝肝飯😋最近經過十三姨,見到到宜家都仲要排隊,原來仲係人氣不減😆ꞋꞌꞋꞌꞋꞌଘ老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $148 ▸ 7/10必試呢個十三姨嘅招牌!三片大大塊焦香嘅鵝肝 肥美邪惡配太陽蛋嘅蛋黃汁 油蔥酥 葱花同埋好正嘅惹味秘製xo醬🌶️撈飯食真係好滿足🤭今次食略嫌火侯大左少少鵝肝同太陽蛋都熟左啲🙂‍↕️ଘ十三么 $74 ▸ 6/10呢款係雞湯粉絲拼米粉配料有手撕雞 雞叉燒 溏心蛋十三姨嘅湯底標榜以鮮雞熬製但我當日食就覺得偏鹹食唔到雞湯鮮味 又或被鹹味蓋過雞叉燒有輕炙添加香氣肉質正常 唔鞋但亦未算嫩每枱附上一份蝦片,我地嗰份稍微淋左🥲個人唔推薦佢嘅湯麵,但鵝肝飯係可以一試的!印象中佢其他飯都ok~𝘙𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵: 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵𝘦𝘥👅𝘙𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯: 𝘸𝘢𝘭𝘬-𝘪𝘯 𝘰𝘯𝘭𝘺🏘: 旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖 (分店設於佐敦、尖沙咀)🕘: 星期一至日 12:00-16:45,18:00-22:45☎️: 28856728🚶🏻‍♀️: 旺角站E2出口/油麻地站

ꞋꞌꞋꞌꞋꞌ
ଘ老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $148 ▸ 7/10
必試呢個十三姨嘅招牌!
三片大大塊焦香嘅鵝肝 肥美邪惡

🚶🏻‍♀️: 旺角站E2出口/油麻地站A2出口步行5分鐘
💵: 加一服務費✔️
  • 老闆娘鵝肝煎蛋飯
2024-06-30 1318 浏览
⭐️鮮蟹粉沾麵 $158講左一排終於試到!本menu未更新,直接同侍應落單就得🙌🏻 除咗麵同埋蟹粉醬,仲跟咗蟹醋同埋黑糖薑茶用嚟驅寒,個人覺得都幾sweet😆雖然唔係好重蟹黃味,但份量都幾足同個麵都幾掛汁👍🏻 ⭐️老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $148之前食過幾得幾好食所以今次再嗌✨起邪惡嘅膽固醇超標厚切鵝肝煎到完油香四溢,食落入口即溶,無論直接食定撈飯都好正!個人覺得有少少辣,不過幾開胃🤣 將炸蒜 、肉碎、太陽蛋、鵝肝撈埋,再落埋秘製撈飯醬料,口感好豐富,咁大碗飯都食得曬! ⭐️西多雞翼 $38炸完之後再用咗蜜糖醬炒,幾香甜惹味!同埋單骨好易食,一隻接一隻好快清晒😋 #fookdie旺角#十三姨 #鵝肝飯 ##hongkong #hkig #foodie #hkfoodie #foodinstagram #香港美食 #九龍美食 #旺角美食

⭐️鮮蟹粉沾麵 $158
雖然唔係好重蟹黃味,但份量都幾足同個麵都幾掛汁👍🏻

⭐️老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $148
之前食過幾得幾好食所以今次再嗌✨

個人覺得有少少辣,不過幾開胃🤣

⭐️西多雞翼 $38
炸完之後再用咗蜜糖醬炒,幾香甜惹味!
同埋單骨好易食,一隻接一隻好快清晒😋

2024-06-29 1568 浏览
旺角逛街經過,剛好發現有位置,立即入去試試。首先叫了「十三飛」,即是牛肩胛、牛肋條、溏心蛋湯麵,我特別轉配六蔬配銀針粉,又健康又低卡。牛肉肩胛和牛肋條入口嫩滑多汁,肉汁和湯頭結合在一起,口感超濃郁!溏心蛋口感綿密值得加分,而且拉麵變成六蔬配銀針粉,菜的鮮甜和銀針粉的清爽口感,簡直是絕配!這道菜不僅美味,營養也超豐富!推薦給喜歡牛肉又想健康飲食的你們,絕對不會失望~另外同行友人叫了「大三元」,即是燒手撕鷄拌鷄油飯,配燒鷄叉燒,當然啦飯亦轉成椰菜花飯。手撕鷄肉質鮮嫩多汁,經過烤制後散發出濃郁的燒烤香氣,口感細嫩,搭配燒鷄叉燒的微甜和燒烤香氣,又係絕配!而且飯被椰菜花取代,輕爽清新,口感獨特~這間餐廳料理不僅好吃,而且健康,推薦給喜歡新奇料理和注重健康的你們,一定會大呼過癮。
旺角逛街經過,剛好發現有位置,立即入去試試。

大三元

2024-06-24