自己都好鍾意食四川菜,這一間四川菜,我知道他的酸菜魚很出名,所以特登嚟試。餐廳的裝修非常古雅,環境亦都頗舒適。枱與枱之間有足夠的距離。酸菜魚非常非常大碟,我估計應該足夠有六個人食,我哋得兩個人,要一段時間才能吃完。酸菜魚的魚去骨去得很乾淨,而且肉身嫩滑,配埋其他配料,例如萵筍,完全酸菜魚湯嘅精華都吸收晒,酸酸辣辣是不錯的。之後我哋叫咗個酸辣土豆絲,也是非常大碟,土豆絲炒得不太辣,頗香。這一間餐廳給我的印象是,店員的服務態度非常好。還會跟我們有講有笑。

餐廳的裝修非常古雅,環境亦都頗舒適。

枱與枱之間有足夠的距離。

2020-05-18
2020-06-03 3852 浏览
有時心思思都想食酸菜魚,聽同事講起十二味嘅酸菜魚好正,所以就約埋同樣鍾意食酸菜魚嘅B齊齊去食。店子的地方非常闊落,坐位相當多,乾淨整齊,店員的態度友善,服務不錯。菜牌上食物的價錢相宜,款式亦多,今次我們叫了口水雞,酸菜魚和四季豆,都是來四川菜館最常叫的菜式。川式口水雞$68~口水雞的皮非常滑,雞的肉質很嫩,我地揀左少辣,所以唔算辣,但麻的味道很突出,配上芫荽和白芝麻非常香口,好好味。人見人愛酸菜魚(配粉條)$256~酸菜魚份量很大,配料有咸酸菜, 鮑魚菇,紫薑,薯粉,紅椒,花椒,泡椒等香料,揀了中辣,酸辣比例剛剛好,香味四溢。鱸魚肉質細嫩無骨,加上有酸酸辣辣的味道,非常惹味開胃,真係食到無停口,果真是人見人愛。薯粉口感煙韌彈牙,索滿酸菜湯汁非常滋味。干扁四季豆$68~四季豆鮮甜爽脆,加入微辣的豬肉碎,蒜頭,辣椒, 豆瓣醬非常濃味,但卻一點也不油膩,好味!百分百純椰青水$20~味味餸都係辣嘢,最好就是飲椰青水潤吓喉。這個椰青水有少少似庶汁和椰汁的混合體,非常清新可口。

菜牌上食物的價錢相宜,款式亦多,今次我們叫了
口水雞,酸菜魚和四季豆,都是來四川菜館最常叫的菜式。

薯粉口感煙韌彈牙,索滿酸菜湯汁非常滋味。

這個椰青水有少少似庶汁和椰汁的混合體,非常清新可口。

2020-05-18
  • 椰青水
  • 乾扁四季豆
  • 川式口水雞
2020-06-02 205 浏览
我係好鐘意食乾鍋,不過好耐無食了,無意間發現十二味有乾鍋,就搵日叫男朋友帶我嚟食蔥油拌麵哩個係唔辣既,鋪係上面一絲絲既係乾蔥。味道調得幾好,唔錯。經典香辣鍋-小辣我哋點咗個香辣鍋,由於男友唔係太可以食辣,於是揀咗小辣,最後佢係覺得好食同埋接受到;我哋後來仲點咗兩碗飯配乾鍋,因為太開胃了嫩牛肉--真係幾滑,大大塊,推薦點牛百葉--切到幾幼細,好讓牛百葉入味土豆--一大塊切片,薄薄的,又係好入味,所以我哋胃口大開,哈哈最後,兩個人攬住個肚,好滿足咁食飽離開
蔥油拌麵
哩個係唔辣既,鋪係上面一絲絲既係乾蔥。味道調得幾好,唔錯。

經典香辣鍋--嫩牛肉
嫩牛肉--真係幾滑,大大塊,推薦點
經典香辣鍋--牛百葉
牛百葉--切到幾幼細,好讓牛百葉入味
經典香辣鍋--土豆片
最後,兩個人攬住個肚,好滿足咁食飽離開
2020-05-27
經典香辣鍋--嫩牛肉
經典香辣鍋--牛百葉
經典香辣鍋--土豆片
2020-06-01 112 浏览
好耐都未食過川菜啦,北角和富依間系朋友介紹嘅,之前都有聽朋友講話依間抵食!入到去嘅裝修真系好友川菜嘅風味,價錢真系好平,就算加入去食都有午市套餐,一個午市套餐一杯嘢飲一個飯一個餸仲有前菜都系40幾蚊至到50幾蚊不等,真系好抵食!咁我就食咗口水雞午市套餐,朋友就要左雞翼麻辣香鍋套餐!下單之後好快就已經有得食啦,口水雞真系色香味具全,睇得又食得,擺盤好靚而且口水雞嘅味道好夠,我好鐘意佢嘅麻辣嘅感覺,唔會太埋熱唔會太辣啱啱好!雞嘅份量比我想像中嘅多,口水雞嘅汁啱曬我撈飯食!朋友嗰個系雞翼麻辣香鍋,雞翼系單骨雞翼,方便食用,雞翼好香,佢系外脆內軟,麻辣香味真系好夠,配菜都可以,我好鐘意食佢嘅蓮藕片,土豆片,兩樣嘢都入曬味,其實一個套餐都幾夠飽㗎!食完兩個午市套餐之後我哋想試嚇依度嘅紅糖糍粑,價錢都唔貴,原來一份紅糖糍粑有八件,佢系即叫即炸,紅糖糍粑外脆內軟,好似麻薯咁樣嘅感覺,要點紅糖汁,成個口感先有層次,呢度嘅紅糖糍粑真系好好食!
咁我就食咗口水雞午市套餐,朋友就要左雞翼麻辣香鍋套餐!
2020-05-26 113 浏览
朋友不太能吃辣,所以菜式都特地選微辣或是不辣的,等下次再來專門吃麻辣菜、水煮魚吧。點了幾款菜式,多菜少肉,份量都蠻大的。掃一掃QR code看餐牌直接就能下單。先來一份大盤花菜,椰菜花、蔥、腩肉及蜜糖豆一起辣炒,菜花沾上五花肉的油脂,炒得惹味、爽口。肉片跟豬腩有肉汁,不會乾身,油香豐富,不過吃到最後會較油膩。另一份菜是干煸四季豆,四季豆、肉末、蔥、辣椒粒及薑炒香,炒得焦香且油滋滋,很下飯的菜,加上肉末鹹香,拌著飯吃,不知不覺吃完整碗了。肉類方面,點了一份口水雞,川菜或是米線麵店常點的冷盤涼菜之一,幸好這個不算太辣,朋友還吃得到。雞肉連雞皮嫩滑,肉質彈牙。浸在麻麻辣辣的口水醬汁中,更刺激味蕾。除了白飯伴菜外,還點了蔥油麵,份量正常。簡單的配料,但是很惹味。蔥絲跟油麵拌勻,很香口。
2020-05-26 104 浏览
我和朋友都是嗜辣者🌶🌶🌶。 無論係酸辣菜式, 麻辣菜式, 或者係水煮系列我哋都係非常鍾意。相比起以前,北角多咗好多唔同類型嘅食肆同埋商場。 和富中心亦都裝修翻新, 同以前唔同曬, 大量優質食肆進駐。 其中有我哋最鍾意嘅十二味系列, 以後想食十二味 四川菜唔使去到九龍區咁遠呀😍😍😍水煮牛肉 😍😎😎最鍾意十二味水煮系列, 份量十足, 大量辣椒花椒, 秘製水煮辣汁芬香撲鼻😋😋😋牛肉嫩滑不會過老, 厚薄適中, 配埋水煮麻辣汁 刺激又過癮。 配料有水晶粉同埋蔬菜, 水晶粉絲煙韌吸收曬湯底嘅精華, 質地滑捋捋, 一口接一口😋😋大盆菜花😊😊菜花又爽口又夠脆,咸肉有鮮味,不會死咸😋😋。兩個小菜,一款辣一款微辣,刺激得來又啱啱好😊😊。

水煮牛肉 😍😎😎

大盆菜花😊😊

2020-05-25 110 浏览
無辣不歡嘅我🌶今日嚟北角,發現和富商場隱藏咗呢間川菜。企喺門口已經聞到勁香😋平時要北上先食到正宗嘅酸菜魚,無諗過香港食到一樣質數,午餐價錢仲超抵食,幾十蚊大大碗酸菜魚+白飯+飲品,仲有酸酸辣辣嘅雲耳做前菜。酸菜魚啖啖肉,一條骨都無👍🏻配好多酸菜同埋萵筍...好足料。另外仲叫多個田雞麻辣香鍋,平時唔係間間餐廳有田雞,自己又唔敢煮。見到當然要試試,有得自由選擇辣度,勁多配料,大量芽菜.蓮藕片.薯仔片,好夠味...正💯重點係超抵食,咁多嘢,食到飽飽...都只係百零蚊😂呢間已列入我川菜踲指定餐廳喇,下次又要再嚟Encore,試埋其他菜式😎

午餐
2020-05-24 96 浏览
很久沒有和友人一起吃麻辣的東西,所以見有人推介我們去了位於北角的十二味嘗試一下他的麻辣東西,該餐廳嘅裝修相當不錯,一看見他的餐牌我感到十分親切,因為價錢比較上親民,即使每人一個餐也不貴,很自然地我們便點選了幾款比較經典的菜式嘗嘗,首先不得不提及他的酸菜魚我相當喜愛他的酸菜魚,首先他的酸菜分量相當足夠,絕對能讓我送夠兩碗白飯,而且他的魚片也很滑,然後我也很喜歡他的水煮牛肉,該碟菜式的配菜相當足夠,例如有辣椒芽菜蓮藕等等,絕對能夠讓食客相當滿足,如果你相當喜歡吃麻辣菜式,這間餐廳絕對適合你去嘗試。誠意推薦大家來北角的十二味餐廳嘗嘗,保證你絕對不會後悔,也有機會成為你日後的飯堂👍👍👍👍👍👍
2020-05-24 77 浏览
今日去左試一間有好多分店既川味餐廳,見佢有好多分店又就腳,試完都覺得好滿足,值得推介👍🏻💗人見人愛酸菜魚 ($228)一黎到,只可以用哇一聲黎形容😂超級無敵大碟,兩個人食完,都飽到食唔落下一碟,所以想食既朋友要留意返~ 酸菜唔算好酸,同埋都好大塊🤣,加左一個粉條,粉條好煙韌,不過「吸水力」唔強,最好加埋湯底一齊飲😛 而魚既份量都算多,唔係果啲一夾就散~湯底飲完冇口渴👍🏻蔥油拌麵 ($38)呢個麵唔算好濃味,蔥味突出,都幾惹味,但如果一人就唔係好夠~總括黎講,酸菜魚無論外形、味道都幾推介試,意猶未盡😋

人見人愛酸菜魚 ($228)

蔥油拌麵 ($38)

總括黎講,酸菜魚無論外形、味道都幾推介試,意猶未盡😋
十二味係我好鍾意食嘅餐館之一,鍾意食辣嘅我,川菜好岩我口胃😋。餐廳係商場入邊,地方好濶落,落單係用QR code,上菜亦好快。每次黎到緊要食到汗流浹背先夠爽🤣,尤其係經典香辣鍋,必食之選,鍋底用左十幾種香料配以唔同嘅辣椒🌶️製成,好似食車仔麵咁,再係廿幾款食物選至少5款,(因認自己喜好再選擇辣度🌶️🌶️🌶️)。個鍋一上台,香氣已經直逼我味蕾😋。今晚配料選左牛舌、金菇、萵荀、寬粉同豬腸;金菇同寬粉最索倒醬汁,每朿金菇都掛倒滿滿醬汁,寬粉又寬又大塊,口感似食麻薯粉,不過更加煙靱彈牙;豬腸亦做得好好,唔會太多肥膏,又冇up味,洗得好乾淨;本應食呢個辣鍋,每次都會叫碗白飯🍚,不過朋友今晚想食蔥油麵,所以就來一個吧😬,麵底係粗麵,沾滿咸咸略帶甜嘅醬汁,好惹味。口水雞,呢個就番我唔係幾食得辣嘅朋友,只有辣嘅香,但冇辣果種刺激感,雞亦非常嫩滑,份量好足。

2020-05-23 73 浏览
今晚約左去朋友屋企攞野,到左晚飯時間,朋友話天氣咁熱,想嘆下冷氣食下辣野,於是落左附近間川菜館(十二味)開餐,岩晒我鍾意食辣嘅朋友啦。黎到差不多7:00,已經全場爆滿,因為我地冇預先卜位、所以都等左半粒鐘左右,餐廳地方好濶落乾淨,坐二人枱都坐得好舒適。餐廳用QR code落單,睇睇餐牌都好多選擇,朋友鍾意食又辣同濃味野,所以比佢發板。🥢川式口水雞 - 份量都好多,個汁唔算好辣,但麻香味十足,雞好嫩滑。🥢蔥油麵 - 係粗麵黎,好有口感,麵爽而不膩,個汁略帶小小甜,好好食, 以$38呢個價錢,嘩😋呢個真心推介。🥢自選經典香辣鍋,聽朋友講,係用左成12種唔同香料加上幾款辣椒炒成個鍋底,黎得呢度差唔都必食。選左鍋底後,再係廿幾種配料中選5款以上加入鍋底。我地選左,金菇、萵荀、牛舌、肥腸、寬粉;個鍋黎到好吸晴,面層鋪滿剛點選嘅配料,撈一撈勻後,所有材料都沾醬汁,亦見倒不同形狀大小嘅辣椒🌶️跑晒出黎啦🤣。金菇最吸味,一速速沾滿晒醬料,入口又爽又辣,食得好過引;萵筍雖然薄切,但仍保持爽脆;肥腸都好有驚喜,原來係炸過,口感似炸大腸,好好食;最好食就係寬粉,煙煙韌韌,大大條,入口又滑嘟嘟,索晒啲醬汁,好入

🥢自選經典香辣鍋,聽朋友講,係用左成12種唔同香料加上幾款辣椒炒成個鍋底,黎得呢度差唔都必食。選左鍋底後,再係廿幾種配料中選5款以上加入鍋底。我地選左,金菇、萵荀、牛舌、肥腸、寬粉;個鍋黎到好吸晴,面層鋪滿剛點選嘅配料,撈一撈勻後,所有材料都沾醬汁,亦見倒不同形狀大小嘅辣椒🌶️跑晒出黎啦🤣。金菇最吸味,一速速沾滿晒醬料,入口又爽又辣,食得好過引;萵筍雖然薄切,但仍保持爽脆;肥腸都好有驚喜,原來係炸過,口感似炸大腸,好好食;最好食就係寬粉,煙煙韌韌,大大條,入口又滑嘟嘟,索晒啲醬汁,好入味😋。

呢餐的確好滿意😋,食到咁飽每人都係二百蚊倒,價錢相當合理;下次一定要再黎食下水煮牛肉同酸菜魚。
2020-05-21 75 浏览
心血來潮想食酸菜魚😋就黎呢間試下,點知都有驚喜🤪值得一讚,qr code落單好方便,又快。首先當然要試試個人見人愛酸菜魚(小辣),佢同我想像中的酸菜魚有少少唔同,湯底偏咸酸,幾特別。非常欣賞d魚好多,而且去骨去得好乾淨,食上黎滑嘟嘟,不錯!幾中意佢有得選擇辣度,大家可按需要選擇啱自己的辣度,好貼心!呢個蒜泥青瓜食到我唔停口,佢好爽脆,非常fresh,又開胃,加上大大碟,當食酸菜魚食到咁上下,又可食幾舊。乾煸四季豆係我至愛,呢度好好可以選擇辣度同鹽度,唔想咁咸咁辣都無問題!我呢個就係唔辣加少鹽版本。佢炒到好好味,入面好juicy,如果出面再少乾身d就更好,味道我覺得剛剛好!
心血來潮想食酸菜魚😋就黎呢間試下,點知都有驚喜🤪

值得一讚,qr code落單好方便,又快。

2020-05-19 87 浏览
媽媽突然好興致話要食辣嘢即刻上網SERCH到呢間出名食川菜見價錢唔貴又近我公司, 即晚就去放工時間7PM都唔多人WOR坐得鬆動又舒服叫咗個蔥油面不過不失, 不過$38嚟講份量都幾多酸辣木耳 $38天氣悶熱食呢個就最啱酸酸辣辣勁開胃,口感爽脆好味水煮牛 $138有唔同辣度可以揀我唔係好食得辣, 所以揀咗小辣視覺效果一流,  麻、辣、香 都做到味道層次豐富牛肉份量都多, 仲有菜同寬粉全部都好入味辣度對我嚟講剛剛好, 媽媽話下次要試中辣叫多個白飯嚟撈食到超滿足!QR CODE 落單, 落完侍應會再過嚟對單上菜時間幾快手侍應服務都好好見好多人係度食小龍蝦, 不過我就對佢哋嘅酸菜魚多D興趣啦
媽媽突然好興致話要食辣嘢
即刻上網SERCH到呢間出名食川菜
見價錢唔貴又近我公司, 即晚就去
放工時間7PM都唔多人WOR
坐得鬆動又舒服

叫咗個蔥油面
不過不失, 不過$38嚟講份量都幾多

酸辣木耳 $38
天氣悶熱食呢個就最啱
酸酸辣辣勁開胃,口感爽脆好味

水煮牛 $138
有唔同辣度可以揀
我唔係好食得辣, 所以揀咗小辣
視覺效果一流,
 麻、辣、香 都做到
味道層次豐富
牛肉份量都多, 仲有菜同寬粉
全部都好入味
辣度對我嚟講剛剛好, 媽媽話下次要試中辣

叫多個白飯嚟撈
食到超滿足!

QR CODE 落單, 落完侍應會再過嚟對單
上菜時間幾快手
侍應服務都好好
見好多人係度食小龍蝦, 不過我就對佢哋嘅酸菜魚多D興趣啦

2020-05-19 42 浏览
今日見收完工行開香港區呢一頭,咁就同朋友一齊試一試酸菜魚, 因為其實自己都好耐冇返過大陸啦, 都有少少懷念酸菜魚嘅味道。蔥油拌麵: 呢個蔥油拌麵蔥味幾香, 我覺得佢整得都唔算太油。 而且成個麵食落去都幾有彈力, 雖然成個麵係簡單樸實,侵實而不華,我自己就係鍾意食呢隻麵。 好食過嗰啲係超級市場買緊嗰D蔥油麵。 鍾意蔥油面嘅朋友可以一試。酸菜魚: 呢一條酸菜魚我覺得一上碟嘅時候 ,睇落都好似幾多料,例如有我最鍾意食嘅酸菜同有一D菇, 因為我嗌咗少辣,所以啲酸菜都唔算太辣,魚亦非常嫩滑食到魚肉中有魚味, 魚亦切得適中, 魚肉滑易入口 ,酸菜湯易唔算太咸, 建議叫個飯餸條魚嚟食, 最後我食埋個飯,飲左成半碗湯。 因為本人真係好鍾意食酸菜魚。最後如果大家行開呢頭,可以試下呢一間,因為我覺得佢整嘅酸菜魚都唔錯。 同埋佢最近都有做緊一啲promotion,大家可以睇下啲promotion啱唔啱自己。

2020-05-18 50 浏览
一直都幾鍾意食酸菜魚, 不過都好耐冇去食啦! 今日嚟到和富地下呢間12味試下~ 12味都有好多間舖, 價錢定位就中上啦~ . 先叫左一個人見人愛($228). 因為怕辣所以叫左小辣的. 酸菜份量好足, 食落唔會太酸. 而D魚肉都大大件, 又冇骨, 好正好滑. 雖然唔辣但個湯都係幾濃郁的. . 咁小菜就叫左個土豆絲($38). 小小辣, 又夠酸酸地, 好開胃的. . 另一樣就叫左炒回鍋肉($98). 回鍋肉就半肥瘦的, 食落都幾辣! 撈飯食好滿足!!
先叫左一個人見人愛($228).

咁小菜就叫左個土豆絲($38).
小小辣, 又夠酸酸地, 好開胃的.

另一樣就叫左炒回鍋肉($98).
回鍋肉就半肥瘦的, 食落都幾辣! 撈飯食好滿足!!