2022-05-27 288 浏览
第一次寫食評,因為真係好難食。唔好食都尚可接受,但真係毫無誠意煮得好難食🫤第一次食十八座,兩個人,全部食物似煮番熱尋日賣剩啲嘢食咁,好淋,全無口感🤮狗仔粉$33,粉超淋☹️湯冇味😕好彩辣菜脯同普通菜脯夠味🙂勉強食咗一半火鴨絲翅$33,足料鴨絲及木耳絲🙂但生粉水翅湯似煮咗一晚,似食漿糊😣集中食配料但一半都係放棄😔魚蛋$15,又係似浸咗一晚好淋☹️魚蓉燒買$15,蒸咗好耐嘅一舊粉咁,冇牙都食倒😞其實只要食物唔好長時間overcook,分段煮就會好好多
魚蛋$15,又係似浸咗一晚好淋☹️
魚蓉燒買$15,蒸咗好耐嘅一舊粉咁,冇牙都食倒😞
其實只要食物唔好長時間overcook,分段煮就會好好多
2022-05-26
2022-05-14 244 浏览
🎊荃灣掃街 | 第五彈.🍜十八座粉撈翅($36)十八座狗仔粉相信好多人都食過,今次黎開路德圍見到又食下先😌因為想食狗仔粉,又想食鴨翅,見到有呢個混合版就一於試下☺️之前都冇食過呢間既鴨翅,今次第一次食,竟然有驚喜😝齋食狗仔粉既時候試過幾次啲粉都係太林,而且個湯底冇乜味🙃今次食呢個兩溝就好正,鴨翅本身都有好多料😎而且個粉今次岩岩好,仲有啲彈牙👍🏻撈埋佢地既秘製菜脯真係一流💯不過勁辣菜脯就真係辣得滯,我都係食返普通算喇 😂🤣🍡香辣魚蛋($15)香辣魚蛋真係好辣,食到個頭出晒煙🤣佢係細細粒既魚蛋,質感有啲實,唔算彈牙😆魚蛋有啲陳皮味,但太辣既關係都唔係好食到其他味🤪中意食辣既朋友一定要試 🤓/📌十八座狗仔粉荃灣荃興徑3號地下E舖/😋食物質素:7.5/10💰性價比:7.5/10👣回頭率:7.5/10
🎊荃灣掃街 | 第五彈

🍜十八座粉撈翅($36)
十八座狗仔粉相信好多人都食過,今次黎開路德圍見到又食下先😌
因為想食狗仔粉,又想食鴨翅,見到有呢個混合版就一於試下☺️
之前都冇食過呢間既鴨翅,今次第一次食,竟然有驚喜😝
齋食狗仔粉既時候試過幾次啲粉都係太林,而且個湯底冇乜味🙃
今次食呢個兩溝就好正,鴨翅本身都有好多料😎
而且個粉今次岩岩好,仲有啲彈牙👍🏻
撈埋佢地既秘製菜脯真係一流💯
不過勁辣菜脯就真係辣得滯,我都係食返普通算喇 😂🤣
十八座粉撈翅

🍡香辣魚蛋($15)
香辣魚蛋真係好辣,食到個頭出晒煙🤣
佢係細細粒既魚蛋,質感有啲實,唔算彈牙😆
魚蛋有啲陳皮味,但太辣既關係都唔係好食到其他味🤪
中意食辣既朋友一定要試 🤓

💰性價比:7.5/10
👣回頭率:7.5/10
2022-04-09
2021-10-28 429 浏览
好耐無食狗仔粉 今日帶埋朋友一齊嚟食嗌咗一個狗仔粉$31加$5豬油渣,一個招牌火鴨翅$31,魚蓉燒賣$12同埋秘製千味細雜燴$29狗仔粉一如既往嘅好食 加埋辣菜脯 一個字正 招牌火鴨絲 好足料 唔錯魚蓉燒賣就有啲普通 感覺太粉 秘製千味細雜燴 唔錯 特別欣賞個蘿蔔煮得夠淋
好耐無食狗仔粉
今日帶埋朋友一齊嚟食

狗仔粉一如既往嘅好食 加埋辣菜脯 一個字正
招牌火鴨絲 好足料 唔錯

魚蓉燒賣就有啲普通 感覺太粉
秘製千味細雜燴 唔錯 特別欣賞個蘿蔔煮得夠淋

2021-06-06 502 浏览
仲有2個鐘先食Dinner係路德圍呢個咁多美食嘅地方個肚即刻打哂鼓🤤太多選擇花多眼亂😵‍💫最後入左去食「十八座狗仔粉」由於晏啲都要食晚餐所以叫咗個魚皮餃佢地隻秘製醬料配合惹味爽口嘅辣菜脯鹹辣甜幾種味道同時衝擊味蕾💥令到魚皮餃升華到唔同嘅層次😍不過佢個辣真係辣架‼️唔食得太辣嘅朋友就要注意下⚠️或者叫定飲品好啲🙌🏻呢間都多人堂食需要搭枱但會有隔板隔一隔🙌🏻另外魚皮餃即刻煮所以都等左15分鐘左右先有🙌🏻有個店員哥哥幾好人自動自覺幫我追咗幾次睇下整好未☺️附上點餐紙⬇️
仲有2個鐘先食Dinner
係路德圍呢個咁多美食嘅地方
個肚即刻打哂鼓🤤
太多選擇花多眼亂😵‍💫
最後入左去食「十八座狗仔粉」

由於晏啲都要食晚餐所以叫咗個魚皮餃

附上點餐紙⬇️
2021-06-06
  • 鮮味魚皮餃
2021-04-23 402 浏览
其實已經食過無數次不過平時冇叫鴨腿 今次叫左所以寫下呢度係我宵夜時段首選雖然佢叫十八座狗仔粉但個人更加鍾意食呢度嘅火鴨翅真係有別於一般嘅碗仔翅 鴨味濃 啖啖火鴨絲木耳絲同粉絲 非常足料 出色重點係加菜脯味道更上一層樓(呢度冇 因為店員加錯左落狗仔粉度)菜脯有辣有唔辣辣嗰款對我黎講 實在太過辣 會食到流眼水唔辣嗰款會食得舒服好多鴨下莊超級大隻勁香鵝油味啖啖肉食完超飽肚如果鵝肉再嫩啲更好中間位置有少少乾不過渣住成隻脾黎咬係好滿足嘅呢個係落錯左原味菜脯嘅狗仔粉辣菜脯就另上狗仔粉比較重口味個人覺得太粉 令到個湯好瀆 唔係太喜歡
其實已經食過無數次

真係有別於一般嘅碗仔翅
鴨味濃 啖啖火鴨絲木耳絲同粉絲
非常足料 出色

重點係加菜脯味道更上一層樓
(呢度冇 因為店員加錯左落狗仔粉度)
菜脯有辣有唔辣

辣菜脯就另上
狗仔粉比較重口味
個人覺得太粉 令到個湯好瀆 唔係太喜歡
2021-04-06 327 浏览
唔知點解次次經過十八座狗仔粉都覺得好肚餓再望一望個價錢, 咁抵食, 真係令人好難抗拒<馳名狗仔粉>大食妹至愛馳名狗仔粉又抵又大碗, 仲係新鮮熱辣辣嘅成個加咗唔少榨菜同辣醬, 味道獨特惹味<招牌火鴨翅>另一款必嗌嘅就係十八座嘅招牌火鴨翅同樣都係走大碗抵食嘅路線, 仲要用濃郁而多料, 火鴨絲同木耳絲都好多自己一個食一碗就夠飽, 如果想食埋其他嘢, 就要同朋友share啦<黑白炸丸>最後仲嗌左黑白炸丸但呢個就有少少失望, 口感有啲乾身黑白炸丸分別係貢丸同墨丸, 如果大家只係鍾意其中一種, 都可以嗌淨貢或淨墨
唔知點解次次經過十八座狗仔粉都覺得好肚餓
再望一望個價錢, 咁抵食, 真係令人好難抗拒
<馳名狗仔粉>
大食妹至愛馳名狗仔粉
又抵又大碗, 仲係新鮮熱辣辣嘅

成個加咗唔少榨菜同辣醬, 味道獨特惹味

<招牌火鴨翅>
另一款必嗌嘅就係十八座嘅招牌火鴨翅

<黑白炸丸>
最後仲嗌左黑白炸丸
但呢個就有少少失望, 口感有啲乾身
  • 馳名狗仔粉
2021-03-25 115 浏览
通常想食宵夜嘅時候就會諗起十八座雖然佢叫狗仔粉但我覺得佢嘅火鴨翅更出色平時宵夜會叫一碗火鴨翅加菜脯一碗狗仔粉加辣菜脯拎走兩個人share食今次食豪啲叫左個火鴨翅加下莊個翅好足料好多木耳同肉絲好香燒鴨味鴨脾勁大隻一手拎著黎嗤好爽
通常想食宵夜嘅時候就會諗起十八座
鴨脾勁大隻
一手拎著黎嗤
好爽
2021-01-19 305 浏览
呢一兩日天氣凍咗好多,早晚都只得13度。天氣凍左咁多🥶,一定要食返碗熱野🔥暖下個身!早前就終於試左獲米芝蓮推介既「十八座狗仔粉」,今日就同大家分享吓啦!先講狗仔粉,一碗份量都好多。麵條係偏長身,食落有少少唔方便,食落口感偏少少過稔身,不過總體都OK!湯底嘅味道都好香濃,配埋蝦米、冬菇絲同葱花非常香。記得一定試佢秘製辣菜甫,食落鹹香脆口,味道香辣惹味,越食越過癮!小食嚟講,$30一碗火鴨翅定價有點高,不過還好味道唔錯!湯底嘅顏色吸引,入面散著濃濃火鴨香味,所以的而且確係比一般碗仔翅更出色。每一啖都能吃到嫩嫩的火鴨肉和脆爽的木耳絲,加埋佢濃稠嘅口感,冬天做宵夜真唔差!

[馳名狗仔粉·加油渣]
[招牌火鴨翅]
[馳名狗仔粉·加油渣]
[招牌火鴨翅]
2020-08-08 479 浏览
狗仔粉是香港六、七十年代的街頭小食,當時的經濟環境不佳,人們以熱水開粘米粉搓成條狀的粉條來煮食,由於形狀有些似狗尾巴,所以叫做「狗仔粉」。今日食狗仔粉似乎比以往吃的辣好多,唔知係咪師傅重手左(笑笑) ,粉條都很柔滑,湯頭味道非常濃郁,有香菇、蝦米、青蔥等配搭起來,加上最精景的菜脯,口中有脆卜卜的菜脯又有濃湯粉條,口感豐富。如果唔怕辣可以加些紅色的辣味菜脯啊!招牌火鴨絲翅 味道很濃,他們係以燒鴨燉煮而成,湯汁裏面有素翅、火鴨絲、木耳絲等,味道不錯。

2020-02-22 560 浏览
其實食過好多次架啦,不過今次先打食評,入面都係小食具多,岩下午茶/宵夜,之前食過狗仔粉,覺得味道正常,ok好食!已經變左常客😂😂😂覺得小食黎講係有啲貴,間唔中食一次都ok,真係好食!今次食左呢兩樣招牌火鴨翅:好正,多肉又多料,係豐富版碗仔翅,好好食,必叫!!佢有菜脯可以自己落,有辣有唔辣兩款,辣菜脯超辣超好食,辣到食上癮係咁落,鍾意食辣嘅人一定要試!火鴨下脾:都係必食,鴨肉嫩滑,皮又香又有咬口,掛滿火鴨翅啲湯汁,好正!好大隻,大大啖肉好滿足。
其實食過好多次架啦,不過今次先打食評,
入面都係小食具多,岩下午茶/宵夜,
之前食過狗仔粉,覺得味道正常,ok好食!
已經變左常客😂😂😂
覺得小食黎講係有啲貴,
間唔中食一次都ok,真係好食!

今次食左呢兩樣
招牌火鴨翅:

火鴨下脾:

• 火鴨下脾
  • 火鴨翅
2020-02-07 402 浏览
墨丸~ 真係食到裏面有一兩條墨魚肉,真係唔講得小,貢丸就炸到好似牛丸咁實丁丁,依個口感好特別超級推介,超足料,超好食,而且鴨肉搣都好絲,好易入口, 啖啖鴨肉香味,完全唔需要落調味料老板好闊佬,一碗狗仔裡面有咁多菜譜,不過一般狗仔粉兩頭都係尖,依間就特別D, 係倔既,粉既口感就略冧左D,好似浸左好耐咁食魚蛋食到要落蔥花, 老板追求完美既指數真係好高,魚蛋有超辣辣醬同普通辣辣醬俾我哋揀, 但超辣辣醬要落好多先會覺得超級辣, 同埋好快就散哂, 唔會辣好耐

黑白炸丸

火鴨翅

狗仔粉

魚蛋

火鴨翅
今日放工都係經荃灣返屋企,所以食埋晚餐先~以前都食過好幾次十八座,不過覺得狗仔粉嘅湯底好似越嚟越淡,但係食完又相對冇咁口渴。。。唔知好事定壞事🤔另外叫咗個細雜走腸,啲汁都幾多所以幾咸,有啲蘿蔔唔夠淋,豬肚幾肥同韌,豬皮就ok~其實佢啲野食細細碗都三十蚊碗,幾唔抵。。
今日放工都係經荃灣返屋企,所以食埋晚餐先~

其實佢啲野食細細碗都三十蚊碗,幾唔抵。。
2020-01-13
2020-01-05 200 浏览
食黎食去都係食狗仔粉,雖然湯底有少少油,但係真係好香,唔知係咪用豬油整,特別香呢?狗仔粉唔會勁多粉感又飽肚,食完一碗已經大滿足!香港比較少店鋪做狗仔粉,所以真係幾特別!
2020-01-05
  • 狗仔粉
2019-09-30 387 浏览
細細個已經聽過荃灣美食之都,掃街之選😆果然,今次去左食街一睇,真係見到寶藏。「十八座狗仔粉」每人最低消費30蚊,而狗仔粉就正正三十元,有銀針粉既滑嘟嘟感覺🥰而且佢個湯底好juicy又美味!加埋醬菜既感覺就仲正喇。另外再推薦鴨脾,都係三十蚊,仲有火雞翅做醬汁,好似碗仔翅甘,但又有淡淡鴨肉,好鍾意一淡鴨肉一淡翅既感覺啊!雖然18座狗仔粉,坐係店面真係幾逼下(可能係我地肥喇!)但係又特別有一種香港人味道💪🏻😊
今天在荃灣幹活,要到下午三時才能吃午餐,於是去了路德圍看看有什麼輕食可裹腹。路過了它,很久也沒光顧了 ,於是進去,點了一個 “細雜燴”。大家不要以為“那渣麵”就“那渣造”,當然有很多不認真的食店對這些下欄食材很隨便,以為加大量味精煮熟就可以混得過去了,但蘿蔔和豬皮不但味道,口感也很重要,食店在掌握烹調時間要認真,才能把蘿蔔造得軟,入味,沒有渣,豬皮不“瀉”,有咬口。這店都做得100分!值得一提的是豬腸,不但口感和味道,食神名句“豬腸有屎,失敗”絕對是烹調豬腸的靈魂,而這碗細雜有部份豬腸應該是為方便清洗而被剪開了,於是,這就可製造出不那渣的那渣美食!Thumbs Up! 唯一可以挑剔的是哪個秘製“千味醬”,它醬底的沙嗲味很濃,說不上千味,最多只算是好味的沙嗲醬。當然,才28元一碗,水準之作!

2019-09-25