2021-03-06 354 浏览
其實上星期有黎過登記排隊,但最終兩個半鐘後打番俾我地時我地已經走左唔響呢區。今個星期再碰碰運氣。一樣大約2點黎登記寫低電話,已預左要等2-3個鐘,所以去左第二度行街,到5點半時仲未收到電話,咪行番去睇下咩情況(佢地無聯絡電話所以唔會打到去問排隊情況),佢地話今日有留低電話嘅好多都真係無走開有入座,所以今次等左2個半鐘都未到我地,有點無奈,本來諗住放棄走人,佢地得4張枱,要成功入到座真係唔易。。不過可能個店員見到我好無奈佢好好人,話有張枱大約20分鐘左右就走,會跟住排隊個list打電話,如果前我地一個唔黎,我地就只需等20分鐘。跟住好好彩最後10分鐘左右就等到位。幾位店員都有禮貌野食都唔錯。十常吐司個人覺得有d 梳乎厘蛋嘅感覺,唔會太滯。原味Tiramisu都比想像中好食,如果底層嘅手指餅比例再多d d 會更正呢度環境唔錯,只係要有心理準備有可能3個鐘都等唔到枱,如果想容易d 等到,店員話週末的話朝早11:30am黎排隊就算等唔到第一輪都可以等到第二輪
幾位店員都有禮貌

Tiramisu
2021-03-06
Tiramisu
2021-03-06 320 浏览
深水埗最近開咗好多咖啡店,但普遍都好坐得好擠迫,唔中意。之前經過呢間店,見入面幾cosy,就bookmark咗(當時4點已)。見食評話要等好耐,所以早左少少到(around 11:25)食第一round,好過等次輪起碼90分鐘又難預時間⋯⋯🐬😒🐠💖😚🧡🌹💯👏🏻🎉🤓星期六想同好耐冇見既朋友舒舒服服食個T,但由於限時90分鐘,所以等佢上食物,影埋相,唔係話好多時間,會有少趕⋯⋯但環境都幾舒適,坐她他me一次打卡都係唔錯嘅體驗。食物方面,作為一個甜品超級愛好者,仍然覺得中午食3件甜點太膩,加上期望太高,又唔覺係特別好食到要排咁耐。💖🐠🐬🧚🏻‍♀️😹😂☸️🧡🚲🍖🌭🫔🍗🫕🍣建議大家先取位,去食個午飯,先來食下午茶,會較理想,(但如果有d好似我咁,因為唔想等而要食朝早,但又唔太大胃口食咁多甜品,可能要考慮下先)。

🐬😒🐠💖😚🧡🌹💯👏🏻🎉🤓

但環境都幾舒適,坐她他me一次打卡都係唔錯嘅體驗。

💖🐠🐬🧚🏻‍♀️😹😂☸️🧡🚲🍖🌭🫔🍗🫕🍣

十常toast
2021-02-28 348 浏览
深水埗太子區最近開咗好多新Cafe,呢一間是我最想來的其中之一。可惜經過很多次都沒有機會,不是大排長龍就是入面嘅人沒有意欲離開🤣🤣🤣因為店主沒有限時也不會趕客。終於有一次試過他們的冷泡咖啡,一試難忘!而且裝修相當吸引。等.....也是值得的。
2021-02-26 287 浏览
香港少見走日系路線既cafe🌿,榻榻米x地台再加上大玻璃窗既自然透光非常舒服(廢老如我就建議坐返張櫈),除咗環境舒適,食物既賣相亦好精緻可愛✨小肥妹係下午三點左右係店到留低左聯絡電話,大約五點就收到店員來電,等候期間可以去西九龍中心行下街先🌞• 焦糖布丁🍮 $38幾乎每枱都會點既Signature❤️比起contrast既出口會較為紥實一點,忌廉亦較固態。濃濃既蛋香味充斥住每一個味蕾,配上焦糖更滋味,大人細路都肯定會鐘意😋• 草莓忌廉奶油蛋糕🍰 $62等候時間比較長,應該係即叫即製。奶油部分幾軟滑,可惜餅底有啲腍,口感上亦都頗為單調,久食會覺得滯😣• 菠蘿熱情果梳打🍍 $42食完甜食,最適合飲返杯梳打fresh下,依杯梳打唔會好甜,清爽推介🤩

• 焦糖布丁🍮 $38

• 草莓忌廉奶油蛋糕🍰 $62

• 菠蘿熱情果梳打🍍 $42
2021-02-25 2696 浏览
深水埗cafe越開越多,近期經常被ig洗版一段時間的《十常八九》一直私藏要去的名單✍🏻,但睇到長長人龍就冇咩決心🤣!/今次趁假日就決定開門前剛剛好12:00到達,可惜都已經要入下一輪名單,店員會寫低電話,有位前15分鐘再通知📞,告知大概要等3個鐘😅,心諗其實前面嘅人到底幾點嚟到排隊...好痴線😅⋯⋯/因為一直以為是下一輪所以都唔夠膽行得太遠,一直來來回回附近吃個早餐🥣,結果一等就已經接近3.5小時😱!熱店威力真心可怕😑!/門面店內都是木色裝潢,落地窗口設計陽光照入嚟都是舒服的🔅,手繪餐牌都好精美、入座限時1.5小時,今次主要目的都是為了《和栗蒙布朗》而嚟,當然是必叫之選😻!/《和栗蒙布朗》$88一直期待咗勁耐🌰蒙布朗終於出現我眼前,賣相的確好精美😍,可能期待太高吃下去其實係有啲失望,到底是不是被吹棒得太高🧐,栗味確實沒有太出眾🥲,第一啖就覺得um..點解食唔出好濃烈🌰味道,滿滿的粟子蓉下是雲呢拿雪糕和脆香的蛋白餅,味道都是不錯的,但未算吃下去會有好驚艷嘅感覺🙁!如果是為🌰以來,會有小失望到呢~/《十常吐司》$72說其喺吐司🍞,不如說是玉子燒🤣,整條吐司都煎至金黃色,蛋味香濃內裡鬆軟濕潤

《和栗蒙布朗》$88

《十常吐司》$72
說其喺吐司🍞,不如說是玉子燒🤣,整條吐司都煎至金黃色,蛋味香濃內裡鬆軟濕潤,有啲似疏附厘pancake,配上蜜糖及忌廉,甜味適中有驚喜到😳!不過吃到有啲小蛋殼,要注意一下😢~

《黃豆黑糖豆乳》$48
超推薦呢杯飲品!如果是愛蕨餅黃豆粉類的會愛上😻,豆乳濃厚表面灑上唔少黃豆粉,加上一串日式黑糖糯米丸子,口感煙韌軟糯,整體水準好高,必叫💗
《抹茶豆乳》$48
同樣都是以豆乳做基底,抹茶味香濃唔會太過苦澀🍵,要注意熱飲才會有拉花的🤗~
整體其實係不錯,員工都幾友善眼見食物唔夠位放都會主動擺放多張桌子👍🏻,但排隊情況其實應該要改善下,因為位置都幾偏僻搞到寫低咗電話都唔夠膽去太遠,又唔知實質時間要等候幾耐同叫到第幾張枱,要預時間返去怕錯過咗😿,基本上你要預咗半日時間比佢,如果可以有網上系統訂位會較好吧🤔!
2021-02-24 345 浏览
⚠️💛🧡⛑🚃香港美食➡️深水埗十分日式的店舖很細小,一次只可容納大概5枱客人,大家都早在12點開門的時間左右來登記排隊,當日很可惜地蒙布朗機壞了,只能點其他食物,但水準也相當不錯,唯一美中不足的是,TATAMI上的枱實在太矮,又或者是我跟友人的筋骨不夠軟吧,我們都很快便坐得腳麻,另外,完全不建議大家穿裙到來,除非你有走光癮🍵 抹茶豆乳 $45抹茶的甘苦味很濃郁,豆乳味道不會影響抹茶的香味☕ 黃豆黑糖豆乳 $47我就是衝著上面那3粒煙韌的麻糬來的,黃豆粉味道特別,黑糖味配上豆奶,很香甜🍰 抹茶Tiramisu $62抹茶甘苦解膩,mascarpone cheese味道香濃,紅豆不多,紅豆味也不突出,裡面每一口抹茶蛋糕吸滿抹茶,也被mascarpone cheese包裹著🧇 十常吐司 $72吐司吸滿牛奶,超級軟綿綿,蜜糖濃稠,很香,加上牛油會有點兒太滯,水果新鮮
⚠️💛🧡⛑
🚃香港美食➡️深水埗

🍵 抹茶豆乳 $45
抹茶的甘苦味很濃郁,豆乳味道不會影響抹茶的香味

黃豆黑糖豆乳

下午茶
黃豆黑糖豆乳
抹茶Tiramisu
2021-02-21 164 浏览
bookmark已久終於都有時間有朋友陪我去打卡了,開心仔💕-士多啤梨忌廉奶油慕絲自己都有整開甜品,食落就知佢哋用料都唔手輕,但慕絲好rich好足料,味道好但唔係話好突出令人難忘,但最緊要係靚同打卡度高!成個甜品都算大舊,自己一個食晒會好漏,好彩係同朋友share姐~-雞蛋布丁入去時見到上一枱都有叫但食剩一半,係有點猶豫下都叫左,因為好似係出名呢個食物。黎到既時候食左啖就明白了,味道普通而質地有點太實,唔係差但又說不上好,而且又係大份,所以都明上一枱點解食唔晒,因為不是好食到飽都會想食埋佢既味道。-抹茶豆乳茶味夠濃,不算太甜。之前第二度飲過抹茶豆乳覺得陣味唔太match,今次朋友叫我試飲一啖,又覺得呢間既味都ok比印像中之前試既好。-菠蘿百香果梳打fresh,正,好飲!-見到人地帶狗狗去,可以坐入面,寵物友善❤️
士多啤梨忌廉奶油慕絲
雞蛋布丁
菠蘿百香果梳打
fresh,正,好飲!
見到人地帶狗狗去,可以坐入面,寵物友善❤️
2021-02-20 179 浏览
年初六於開店前半個鐘到達已經排第3/4 pair,幸運地吃到首輪,卻不能坐榻榻米的位置了~由於小店經營的關係,只有兩張四人枱和兩張二人枱。行慢多幾步都要留電話,第二輪要至少等多一個鐘後先有得食了🙈🌰Mont Blanc $88近排大熱的栗子甜品,終於有機會試上😍看著店員拿出一碟雪糕似的東西,然後在機器下轉出一絲絲栗子蓉鋪在面上,形成一座小山丘,加埋粒栗子便禮成!可惜我笨手笨腳,弄丟了栗子🥲所以賣相被破壞了少許🙈味道方面:栗子蓉絲絲輕盈,香甜而不膩👍🏻內裡的那一層除了有雲尼拿籽雪糕,還有白朱古力忌廉、薄薄一層的海綿蛋糕和脆脆的蛋白餅。一冷一熱、一軟一脆的,口感豐富有層次🤎個人很喜歡這款變奏版的Mont Blanc🥰🧈十常吐司 $72充滿蛋香,軟綿綿且滑溜的吐司,塗滿牛油及蜜糖後更添一份香甜🤤令人吃不停口!配搭凍冰冰的雲尼拿雪糕,冷熱交融,非常美味~週邊的生果甜甜的也不錯!🍵抹茶豆乳 $45 (左)懶養生的我要了一杯熱飲,有漂亮的拉花,抹茶濃郁,配豆乳很適合乳糖不耐症的朋友🤝🍵玄米抹茶鮮奶 $45 (右)係咪我見識少😳第一次飲抹茶鮮奶X玄米茶,我覺得好新穎好好飲☺️/題外話:這裡免收加一,不

🌰Mont Blanc $88

🧈十常吐司 $72

🍵抹茶豆乳 $45 (左)

🍵玄米抹茶鮮奶 $45 (右)
題外話:這裡免收加一,不過店員們都親切有禮,值得加分👍🏻雖然堂食很困難,但值得一訪的!我也希望能有機會再訪,因為還有好幾樣甜品想試,也有想再回味的😋
  • 十常吐司
2021-02-15 277 浏览
»»» 深水埗✨十常八九『超驚喜舉行蒙布朗♡︎ 栗子控必吃!內含排隊經驗分享』⠀⠀那天星期天11點半跟朋友經過這家出名的排隊店,看到有一個人已經在等候,所以我們二話不說也跟著排✨ 然後等了半小時店家開門之後,就能入座了 大家可以早半小時去排隊,就不用留電話待店家call你們啦!而且那天流轉都很快,基本上大家吃完蒙布朗就走了~ 是次經驗僅供參考喔! 總結來說就是想吃就別太晚!٩(●˙▿˙●)۶…⋆ฺ⠀⠀ꕥ 和栗蒙布朗 $88⠀超推薦這款甜品!性價比也太高了吧~⠀基本是每一桌必點呀!⠀本身我不是很愛栗子甜品,因為怕很甜...⠀但這個完全不會過甜!栗子味頗出~⠀滿滿的栗子蓉底下是牛奶冰淇淋和脆脆的蛋白餅!不論味道還是口感都非常豐富啊(*/ω\*)⠀⠀ꕥ 黃豆黑糖豆乳 $48⠀就是有點黑糖香氣的豆乳...⠀預期中的味道~不過裡面的冰塊有點多⠀喝到最後有點淡(;´д`)ゞ⠀不過上面的丸子加分喔~好煙靭!⠀.⠀.⠀ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀⠀和栗蒙布朗 ⠀.⠀ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_cafe #168hk_dessert ⠀ᴛᴀsᴛᴇ #168hk_wow ⠀⠀Lᴏᴄ

ꕥ 和栗蒙布朗 $88⠀
超推薦這款甜品!性價比也太高了吧~⠀
基本是每一桌必點呀!⠀
本身我不是很愛栗子甜品,因為怕很甜...⠀
但這個完全不會過甜!栗子味頗出~⠀

十常八九⠀
@sap.san⠀
深水埗黃竹街2號地舖⠀
2021-02-08 385 浏览
有日經過深水埗,就已經畀呢間日系甜點店既木門同塌塌米枱吸引到。所以今日就特登黎左試下~<和栗蒙布朗>係最近既期間限定~ 望住佢整好唧意粉咁,好治癒呀~ 外面係栗子茸🌰,入面係雲呢拿雪糕同用蛋白餅做餅底~唔好太甜,剛剛好~<黃豆黑糖豆乳> 黃豆粉味濃,少少甜,最啱冬天想飲杯甜既熱飲既既時候~ 不過食埋上面三粒團子有啲飽🙈<抹茶豆乳>抹茶味濃,不過唔會苦澀,啱晒抹茶控~總的來說,回頭率幾高~味道好得黎又啱影相🙈

<黃豆黑糖豆乳>
<抹茶豆乳>
抹茶味濃,不過唔會苦澀,啱晒抹茶控~

總的來說,回頭率幾高~味道好得黎又啱影相🙈
2021-01-28
  • 黃豆黑糖豆乳
2021-02-04 270 浏览
◭ 抹茶豆乳 $45抹茶豆乳味道好平均,抹茶好甘香,但又唔搶晒豆乳既味道◭ 黃豆黑糖豆乳 $48 🤩第一次試飲品有小丸子,好特別,口感好煙韌。黑糖加豆乳味道又係好平均,甜度剛剛好◭ 十常吐司 $72 哇~吐司賣相好似日式燒玉子😍食落好香軟,又好香濃蛋味,加埋糖霜&cream一齊食,係超好食呀!大推介!👍🏻👍🏻👍🏻製作需時25分鐘,絕對值得等呀~🥰食完好滿足◭白朱古力忌廉冧酒香蕉芝士蛋糕 $68 本身有少少擔心呢款甜品會好甜,但食落完全無呀,白朱古力、冧酒、香蕉三種加埋一齊有一種意想不到的味道👍🏻我地預早去排隊,約11:45到,門口已經有人排隊十常八九已經開業了一段時間,估唔到人氣依然不減餐廳以日系茶室為主題,真係好有日本feel,好多打卡位依家無得去旅行,去十常八九都好開心,慰藉一下思鄉的心靈☺️甜點同飲品賣相同味道非常高質,加上餐廳環境打卡一流,人氣不減是有原因的!👍🏻
◭ 抹茶豆乳 $45
抹茶豆乳味道好平均,抹茶好甘香,但又唔搶晒豆乳既味道

◭ 黃豆黑糖豆乳 $48 🤩

◭ 十常吐司 $72
製作需時25分鐘,絕對值得等呀~🥰食完好滿足

◭白朱古力忌廉冧酒香蕉芝士蛋糕 $68

我地預早去排隊,約11:45到,門口已經有人排隊
十常八九已經開業了一段時間,估唔到人氣依然不減
餐廳以日系茶室為主題,真係好有日本feel,好多打卡位
依家無得去旅行,去十常八九都好開心,慰藉一下思鄉的心靈☺️

2021-01-31 295 浏览
餐廳裝修非常日系,好適合打卡,特別係榻榻米的位置, 望落有一種和諧舒適的感覺。但由於座位較少,所以好難先食到。呢日未開門,就去咗門口登記。同朋友分別叫咗招牌菜十常吐司,草莓忌廉奶油慕絲蛋糕,黃豆黑糖豆乳,抹茶豆乳。十堂吐司望落去勁似玉子燒,但其實係蛋漿吐司,口感軟綿綿,蛋味濃郁,配上新鮮生果和蜜糖,外面比較少這種質感的吐司,值得一試。草莓忌廉奶油慕絲蛋糕外表好靚,係乳酪嘅味道,酸酸地好醒胃。黃豆黑糖豆乳好重黃豆味,上邊三粒丸子賣相可愛,好適合打卡。至於抹茶豆乳就冇咩特別。
草莓忌廉奶油慕絲蛋糕外表好靚,係乳酪嘅味道,酸酸地好醒胃。
黃豆黑糖豆乳好重黃豆味,上邊三粒丸子賣相可愛,好適合打卡。
至於抹茶豆乳就冇咩特別。
2020-11-23
2021-01-25 291 浏览
深水埗咁多cafe之中,呢間係我喜歡之一,homemade甜品好味,坐得舒服,難怪永遠都要等咁耐先有位。榻榻米位得兩個,普通位得4-5個,座位有限加限聚令,登記完電話之後,預1-2小時後才會打俾你吧!十常吐司$72:呢個係cafe signature 甜品,口感似玉子燒,又似疏乎厘蛋,好特別,加埋糖槳一齊食,好味道。Banana Cheese cake:呢個cake, 細细個,好好味,唔太甜,d cream 好食。今次冇飲咖啡,叫了壺茶,同佢嘅蛋糕好夾味,茶可以添飮。好靚嘅手繪menu:

十常吐司$72:

Banana Cheese cake:

今次冇飲咖啡,叫了壺茶,同佢嘅蛋糕好夾味,茶可以添飮。
好靚嘅手繪menu:
2021-01-15 327 浏览
🌎十常八九 (深水埗)好想黎呢間鋪頭好耐啦 甜品吸睛 餐廳名都特別 不過好full 今日好好彩11點前去仲有位置 鋪頭裝修以木色為主調 環境唔大 但好整齊乾淨 仲有播音樂 好chill呀 ▫️十常吐司$72外貌似玉子燒 其實係吐司黎架 佢既做法係將蛋漿索曬吐司到 口感好梳乎 入口即化 好滑溜溜 味道好好味 帶少少甜 唔會太膩 好正!如果唔夠甜可以加糖漿同cream 味道更有層次 ▫️白桃煎茶$46用一套別致既日式餐具 慢慢品味煎茶 節奏放慢 可以喧囂環境得到寧靜 用白桃做材料 味道帶點甜且清香 飲到綠茶味道 小貼士:❌無布丁賣啦💵人均消費:$100✨環境衛生:8.9/10🙋🏻‍♀️推介指數:8/10📍深水埗黃竹街2號地舖
🌎十常八九 (深水埗)

▫️十常吐司$72

▫️白桃煎茶$46

小貼士:❌無布丁賣啦
💵人均消費:$100
✨環境衛生:8.9/10
🙋🏻‍♀️推介指數:8/10

📍深水埗黃竹街2號地舖
2021-01-12 416 浏览
📍十常八九這間日系咖啡店在試業時已經留意,一直在我的口袋名單裡,但因為一直都超多人去,等了又等了⋯⋯終於到我了!超級開心的🥳環境很舒服,用了白色和木桌配搭而成,正正是小編喜歡的風格🤎- Matcha tiramisu $62超!級!推!薦!印象中,在抹茶甜品,抹茶tiramisu 像是不陌生的甜點,卻不是常常可以吃得到。很開心,今次終於可以品嚐一下,滿足我這個抹茶控🍵面層散上了滿滿的抹茶粉,再來是一般tiramisu 都會有的mascarpone cheese 最後是濕潤得來卻保留了一點點空氣感的抹茶蛋糕。很值得一讚是抹茶蛋糕部分做得非常好,tiramisu 的蛋糕最忌過濕,會吃不到原來蛋糕的口感,但這個做得超級好,也有很濃而不苦的抹茶味💚(抹茶控表示很幸運的遇上這個menu( ´▽`) )- 十常吐司 $72這個是店家的招牌菜,怎麼可能不點呢!也確實有癲複了我對吐司的認知😂因爲!外表已經很像蛋卷,配搭糖漿食下去,是軟棉棉的口感🤩就像是日本甜的玉子燒mix了蛋糕的口感🙈說真的 沒有吃過這種口感,但真的好吃!難怪是招牌☺️- 黃豆黑糖豆乳 $48賣相是有3顆糰子在上面 好可愛😍本來還怕黑
📍十常八九

環境很舒服,用了白色和木桌配搭而成,正正是小編喜歡的風格🤎
Matcha  tiramisu

- Matcha tiramisu $62

(抹茶控表示很幸運的遇上這個menu( ´▽`) )

- 十常吐司 $72

- 黃豆黑糖豆乳 $48
賣相是有3顆糰子在上面 好可愛😍本來還怕黑糖會很甜,但甜道是非常適中,只有很少的甜味,淡淡的黑糖香原來和豆乳在一起也一樣好喝😇

- 抹茶豆乳 $45
抹茶也是濃濃的那種,但豆乳味道不太突出,整體是合格的,不錯👍🏻下次想要試玄米抹茶鮮奶。

整體評分很高的一家店,不論是店的裝修,menu的設計,以及食物的味道都看得出來 老闆是很用心去製作的,是值得支持的小店🥰

人生不如意事 十常八九。對,所以我們要記住好的事情,難過的日子總會過的,大家加油💪🏻
Matcha  tiramisu
  • 黃豆黑糖豆乳