2021-03-14 207 浏览
🐶我哋喺梭椏道 Halfway coffee Outdoor坐😋Walk到半路 就嚟杯咖啡~𡃁𡃁 Vintage咖啡杯 ☕️Hoji都好想飲呢🤤Pat 【Flat White】$38除咗咖啡杯好𡃁,Flat White都係推薦👍🏻唔飲黑咖啡,可以試下😋
🐶

Walk到半路 就嚟杯咖啡~

𡃁𡃁 Vintage咖啡杯 ☕️

Hoji都好想飲呢🤤

Pat
Flat  White

【Flat White】$38
除咗咖啡杯好𡃁,Flat White都係推薦👍🏻
唔飲黑咖啡,可以試下😋
Flat  White
2021-02-18 341 浏览
難得偷閒,跟爸爸去享受生活🥰。喜歡 Halfway Coffee 半路咖啡,工業風裝修,牆上貼有何文田人物故事👩🏻‍🌾👩🏻‍🍳👨🏻‍🔧👨🏻‍🏫,充滿小區情懷💞。喜歡 Halfway Coffee 半路咖啡,Rose Latte 🌹香而清甜(唔會飲到底有糖漿死甜),拉花精緻。喜歡 Halfway Coffee 半路咖啡,中式懷舊陶瓷咖啡杯都係打卡重點,中西文化融合💕。飲杯咖啡都寫到咁多,我真係好鍾意呢度,一定會再去😌。
難得偷閒,跟爸爸去享受生活🥰。

飲杯咖啡都寫到咁多,我真係好鍾意呢度,一定會再去😌。
旺角的咖啡店開得較晚,多是十一時至十二時才開店。當我看到半路咖啡店很早便開門,於是立即決定要吃。吃完後,便要到附近的髮型店坐半日了。據半路咖啡所說,每間分店選址都有各自的故事,非單單考慮經濟層面。何文田這間店鄰近培正及九龍圖書館,書卷味濃,旺區中有份獨特寫意。很有趣,以前讀書在何文田山頭,有時會去九龍圖書館,旺角更是經常遊走的地方,但很少經過培正道這一帶。平靜的街道上,半路咖啡幾乎坐滿了客人。半路咖啡是我一直想去的咖啡店,最有名應是西式咖啡店用上傳統杯碟,以及較具歷史的裝修擺設。我點了較特別的龍眼蜜咖啡,以及牛油果酸種包。龍眼蜜的奶泡拉得幼細,拉花上有乾桂花點聚。此刻才記起忘了加4元轉燕麥奶,真失策。喝一口,咖啡有一種淡然的甜味。我未嘗過龍眼蜜,不知龍眼蜜是什麼味道。不過,這杯咖啡桂花味突出,喝下很舒服。杯和碟是一貫「半路咖啡」的風格,每次見到Ig上的相片,便想擁有幾套放在家中。半個牛油果直接上菜,不花巧,看起來很實在。不過,牛油果可以再熟一點,沒有那種很creamy的感覺。芒果醬,清爽帶甜,與咸香的煙三文魚相映成趣,剛剛好。再配上沙律菜和溫泉蛋,整碟早餐十分有層次,味道相夾。我和鄰座

我點了較特別的龍眼蜜咖啡,以及牛油果酸種包。

龍眼麥咖啡

我和鄰座的都不小心掉了刀,店員立即送上一把新刀,真抱歉。

另外,我很喜歡這分店的餐牌,由小朋友的畫作點聚。猶如到外地餐牌會送上顏料和紙給小朋友畫畫,是一份尊重,而非單單想小朋友安靜而給一部智能手機他們。

有故事的咖啡店才顯不凡,這並非一般純打卡的咖啡店可比。打卡熱潮會隨時間而變,但我城的故事和歷史永恆不變。
2021-01-16
$120 (早餐)
龍眼麥咖啡
行到半路,停一停低,飲杯咖啡☕️,絕對是啱晒心情。人人話要等位,而家開多咗分店,仲可以有門口嘅座位,帶埋 #小B 🐶嘆吓一樣🉐.最令人喜歡嘅係呢度所選用嘅☕️咖啡杯,「萬壽無疆」新舊交替,好有意思,飲落都覺得滋味一點。服務係近期享用嘅餐廳🍴嚟講比較殷切💁🏼‍♀️,除咗咖啡☕️,仲有熱食同甜品🍮可以選擇😎———————————————————————————☕️ 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙎𝙪𝙜𝙖𝙧 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ($45)💬奶泡奶花確是吸睛,黑糖唔會太甜,在路邊長椅享受到和暖😌☕️ 𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ($45)💬玫瑰🌹嘅香加上咖啡嘅濃,提升了不少,唔係間間咖啡店☕️都有得飲到🤓
———————————————————————————
☕️ 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙎𝙪𝙜𝙖𝙧 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ($45)
💬奶泡奶花確是吸睛,黑糖唔會太甜,在路邊長椅享受到和暖😌

☕️ 𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ($45)
2020-11-15 930 浏览
這次平日來到何文田的半路,好開心因為沒太多人可以慢慢享受,這邊裝修也是我們喜愛的🥰木系傢俬加上水泥工業風一流,然後終於可以一試半路的食物了🤤🧒🏽這次點的是 Prawn Pasta,他們homemade的tomato sauce很好吃,偏一點點酸很開胃不會很重負擔,加上大大隻蝦好香好好吃哦😋👦🏻點了 Bacon Sourdough,還有他最愛的炒蛋在上面的,一開始他有點對那個粉紅色的sauce抗拒🌸店員哥哥還好細心介紹是紅菜頭的自家醬,終於鼓起勇氣吃了一口,然後全吃掉了哈哈因為入面還有蛋黃醬,好好好好吃哦加上sourdough很正點(明明說想交換吃之後試了就這樣...😵)咖啡都是我們在這邊的例牌,Flat White + Ice Americano☕️平日的半路就是正🥰
Prawn Pasta

Scramble Eggs, Bacon Sourdough

平日的半路就是正🥰
2020-11-01 654 浏览
💛黃店💛之前見呢間cafe係咁洗板 就決定同fd去試下 裝修以復古工業風格 充滿80年代嘅感覺 餐具亦行懷舊風🍽️不過我覺得環境就迫咗少少 但係坐得都算幾舒服👍ᴿᵒˢᵉ ᴸᵃᵗᵗᵉ $⁴⁵賣相幾令 最特別係用咗精緻嘅懷舊咖啡杯☕裝滿熱騰騰嘅咖啡 拉花幾靚 咖啡上面舖咗一片片玫瑰🌹但係飲落去只係普通嘅latte 好似飲唔出有淡淡嘅玫瑰花味 感覺爭咗少少咁ᴸᵉᵐᵒⁿ ᵀᵃʳᵗ $⁶⁸呢個幾特別又幾好食👍檸檬撻甜度同酸度調到啱啱好 旁邊仲有芒果雪糕同埋一份薄薄嘅蘋果片加藍莓 夠哂fresh🤤ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ $⁴⁵呢杯完全唔掂 飲落去只有甜甜嘅味 一啲抹茶味都無 真係有待改善🥺ᴾʳᵃʷⁿ ᴾᵃˢᵗᵃ ᵂⁱᵗʰ ᴴᵒᵐᵉᵐᵃᵈᵉ ᵀᵒᵐᵃᵗᵒ ˢᵃᵘᶜᵉ $⁸⁸味道尚好 但係覺得有啲一般 好似只係普通嘅蕃茄意粉🍝價錢有少少唔太值
💛黃店💛

ᴴᵒᵐᵉᵐᵃᵈᵉ ᵀᵒᵐᵃᵗᵒ ˢᵃᵘᶜᵉ $⁸⁸

2020-10-04
ᴸᵉᵐᵒⁿ ᵀᵃʳᵗ
2020-10-29 452 浏览
何文田分店店舖闊落,平日晏晝都唔算多人,同朋友去飲杯嘢傾下計/ 做嘢都得👍🏻 半路咖啡飲品種類好多,主食就反而少選擇/Flat white $38/懷舊咖啡杯真係好特別!flat white 味道fruity,好香滑👍🏻/Scrambled egg & bacon on sourdough $78/炒蛋滑身,不過bacon 就好硬🙈幾鍾意佢旁邊嘅紅菜頭醬,食落個味道有d 似明太子🤔😂/Avocado, smoked salmon, onsen egg on sourdough $98/個人鍾意黎款多d,有齊我鍾意食嘅嘢🥰 佢個芒果醬加左磨碎左嘅nuts, 甜甜地,冇諗過味道咁夾!黎個醬令sourdough味道更加豐富同埋有層次💯/Opera cake $88/甜品賣相都好靚🥰 opera cake 唔會好甜,有唔同layer 食落口感唔錯!另外仲有芝麻雪糕,味道唔算好濃郁,偏甜🤔 中間用蘋果砌到花咁好吸睛😍整體黎講,食物環境我都鍾意👍🏻服務都好好,冇諗過係cafe 都會每樣食物同你講解🥰好有心思💯

/Flat white $38/
Flat  white

Scrambled  egg  &  bacon  sourdough

Avocado,  smoked  salmon,  onsen  egg  sourdough

/Opera cake $88/
Opera  cake
Opera  cake

2020-09-26 729 浏览
LIFE HAPPENSCOFFEE HELPS好喜歡這一句。好真實。終於嚟到 Halfway Coffee的第四間分店啦!Halfway 出左名係走懷舊復古風,咖啡杯到店鋪的裝修都係有一個統一的style。Menu都好特別,係手寫風上面仲有d公仔。  SCRAMBLED EGG, PAMER HAM ON SOUGDOUNT $78當日冇哂pamer ham店員改左bacon比我炒蛋蛋味好足調味適當冇蓋過本身都蛋味Bacon乾身脆口不過係個toast份量比較細未必好夠飽  AVCOADO, SMOKED SALMON, ONSEN EGG ON SOURDOUGH $98Salmon有一兩片唔算多但好厚身最欣賞halfway的擺盤有特別的醬汁同出面好唔同🤣  LATTE $38一杯skim milk一杯正常skim milk的奶泡果然比較細滑咖啡味道fruity 順滑👍🏽👍🏽
LIFE HAPPENS

一杯skim milk一杯正常
skim milk的奶泡果然比較細滑
咖啡味道fruity 順滑👍🏽👍🏽
2020-09-26 446 浏览
何文田呢年開左好多coffee shop,已經試咗幾間,今日就試試Halfway,睇睇menu - 主打coffee,主食比較少選擇Scrambled Egg, Bacon on Sourdough ($78)炒蛋厚厚一層,感覺簡簡單單,唔會加好多牛奶或牛油,有屋企炒蛋嘅感覺,煙肉煎得都幾出脆,粉紅色sauce係mayonnaise (相有少少色差😅😅)Avocado, Smoked Salmon, Onsen Egg on Sourdough ($98)Traditional配搭,煙三文魚質素唔錯,尚算嫩滑,溫泉蛋好水汪汪,旁邊配左芒果sauce ,幾fresh擺盤好精緻,sourdough雖然唔係自家製,但係新鮮,好軟身,自己比較推介牛油果三文魚溫泉蛋sourdough,分數:7/10Flat White ($38)比較濃味,好香,分數:9/10Apple Cinnamon Tea ($48)新鮮apple & cinnamon,味道好出好香,有微微蘋果嘅甜味,但係一定要比耐性焗一焗,分數:9/10餐具行懷舊風,店員同我講都係老闆特登出去搜攞,成個餐廳環境好舒服

Flat White ($38)

比較濃味,好香,分數:9/10

Apple Cinnamon Tea ($48)
Apple Cinnamon Tea

Apple Cinnamon Tea
2020-09-20 259 浏览
半路嘅裝修闊絡,座位距離舒適,但講到最特別一定係佢哋嘅咖啡杯!西式咖啡配搭上中式的杯具,無論係Latte嘅大杯還是Espresso嘅細杯都玩味十足。另外仲試咗佢個甜品,唔太酸嘅檸檬撻配上芒果雪糕、蘋果同士多啤梨仲有佢哋自製嘅菠蘿乾,整體係非常清新唔會膩,而且擺盤用心值得欣賞。無論係獨自一人還是同朋友嘆啡聚舊嘅你,半路咖啡都非常適合你。但如果想喺半路食餐豐富嘅lunch,只有幾款鹹食就未必滿足到你啦!
Latte

Lemon tart

Latte
Lemon tart
Prawn Pasta
半路咖啡相信唔少人都去過分別喺上環、旺角同何文田都有分店未知選址上係咪特登店舖嘅位置都係位於一條街嘅中段叫「半路咖啡」真係好貼切🤣.圖中嘅兩杯都係flat white ($38)口感非常香滑選用嘅咖啡豆油份較重所以咖啡表面呈現焦糖光澤嘅感覺🌟.雖然兩杯都係同一款飲品但咖啡師非常有心機用咗兩種唔同嘅拉花pattern❤️當然值得一提嘅係佢哋選用嘅咖啡杯款式都非常復古好有舊香港味道 但同時唔會太老土整體感覺非常良好 一定會再嚟試其他咖啡☺️
半路咖啡相信唔少人都去過
分別喺上環、旺角同何文田都有分店
未知選址上係咪特登
店舖嘅位置都係位於一條街嘅中段
叫「半路咖啡」真係好貼切🤣
圖中嘅兩杯都係flat white ($38)

口感非常香滑
好有舊香港味道 但同時唔會太老土
整體感覺非常良好
一定會再嚟試其他咖啡☺️
2020-08-29 451 浏览
☕️之前去開旺角果間,今次嚟咗何文田試吓,佢有熟食可以食,味道都唔錯!佢個茄汁意粉有4隻蝦,而個牛油果側邊啲醬仲好香😊佢啲咖啡先係重點,係真係香啲,咖啡味重啲㗎!
☕️
之前去開旺角果間,今次嚟咗何文田試吓,
佢有熟食可以食,味道都唔錯!
佢個茄汁意粉有4隻蝦,
而個牛油果側邊啲醬仲好香😊
佢啲咖啡先係重點,係真係香啲,咖啡味重啲㗎!
2020-08-11 483 浏览
一直bookmark左halfway,啲懷舊咖啡杯好有感覺,知道開到嚟屋企附近🥰終於搵到機會啦,早起的鳥兒真係好,人少啲寧靜啲,環境格局都係品牌形象嘅raw,坐得幾舒服。有機會都想去返總店,相信氛圍會更好。Flat white($38)••••••你地話我知拉花係咪崩壞(?)😂有少少confused又嚇親咁😂照上俾客 / 定係特登㗎🤔anyway,flat white味道係好嘅👍🏻口感順滑,帶少少牛奶香甜,咖啡不酸不苦澀,香氣lasting有after taste,好飲。Iced Black Sugar Latter($50)••••••有黑糖香味較易入口,對非咖啡愛好者嚟講係一個唔錯嘅選擇。Avocado, Smoked Salmon, Onsen egg on Sourdough($98)••••••整體水準之內,驚喜特別在sauce係mango sauce,好特別好清新,呢個醬汁好啱夏天😚。

Flat white($38)
••••••

Iced Black Sugar Latter($50)
••••••
有黑糖香味較易入口,對非咖啡愛好者嚟講係一個唔錯嘅選擇。

2020-08-09 266 浏览
呢排疫情愈黎愈嚴重,大家可以bookmark定遲啲再去!🧡Cafe內用左復古工業風裝修,同附近社區環境好夾😌 店內設計具空間感,環境都幾寬敞,坐得幾舒服👍 而且不設時限,如果想搵間Cafe做嘢/hea一個下晝,過一個悠閒嘅下午,呢度就啱晒啦😌 而且仲要係黃店💛半路咖啡最特別嘅就係佢哋用嘅咖啡杯,充滿着懷舊香港特色,好特別啊!更加特別嘅係,佢哋每一次收錢,都會拉一拉懸吊喺半空嗰個放紙幣嘅膠桶落黎擺返啲錢(好似平時傳統街市咁樣)都幾有趣😆Flat White ($38) 呢杯咖啡嘅奶味偏重,比較合乎大眾口味,入口都幾順滑,難怪吸引咁多人特意到訪🤤
呢排疫情愈黎愈嚴重,大家可以bookmark定遲啲再去!🧡

Flat White ($38)
2020-07-22 397 浏览
Halfway is one of my favourite coffee shop ~ I love the the relaxing and chill environment here with a cup of coffee Is Saturday , just come here with my friend to have the nice food and coffee to start our day.We have order a avocado toast and Parma ham toast with latter. The bread is so soft and the food quality is great , love that

We have order a avocado toast
2020-06-27