2019-07-28 1070 浏览
今日游完水,同媽媽食野,決定來這間老字號粥店。位於街市樓上熟中心2樓。好多客人來食,這裡出名抵食又大份。先到店前排隊點食物,有各種粥類、小品品、腸粉、蘿蔔糕、油條等等。見好多油條炸出來又有煎緊的蘿蔔糕,好厚好大塊!我們點了白粥、皮蛋瘦肉粥、炒麵及腸粉。粥:粥底好綿又好滑,皮蛋大塊同瘦肉可以,材料不算多,但都好食;炒麵香口又軟腍,配上芽菜、香蔥,口感不錯,喜歡這個炒麵;腸粉都好滑溜,但可惜有點涼了,唔夠熱。

我們點了白粥、皮蛋瘦肉粥、炒麵及腸粉。
粥:
白粥
皮蛋瘦肉粥
粥底好綿又好滑,皮蛋大塊同瘦肉可以,材料不算多,但都好食;
炒麵
炒麵香口又軟腍,配上芽菜、香蔥,口感不錯,喜歡這個炒麵;
腸粉
腸粉都好滑溜,但可惜有點涼了,唔夠熱。
2019-07-27
$16 (早餐)
白粥
炒麵
2019-06-11 749 浏览
卓记的粥品,即蒸肠粉,油条真的平靓正,好食到冇朋友,性价比超高。我住在坚尼地城地鉄站附近,有天周日早上到地鉄石山街入口的街市楼上美食中心,看到卓记大排长龙,男女老幼都有。吃了生滚的鱼片及第粥,粥底绵,料多又正。单是粥底已是大集团的粥店不能做到的。他们的炸两也是超好吃,新鲜炸的油条包上白滑的肠粉,加上特制的酱油,人生必要吃的美食。听附近的街坊说,卓记在坚尼地城本是大牌档,后来搬上了街市楼上,是五十多年的老店。
  • 萝蔔糕
  • 即蒸肠粉
  • 炸兩
  • 生滚粥
2019-01-25 1020 浏览
平時都唔太中意食粥,成日覺得係病左先食既野😂但今朝做完運動毛啦啦又好想食炸兩,粥,炒面麵果d。卓記,士美菲熟食中心果間呀,相信讀港大既都唔會唔識!叫左個艇仔粥($14)同炸兩($6),total $20 ONLY!!! 炸兩份量唔大,但6蚊雞咋,仲想點? 6蚊雞連空氣包都買唔到啦!重點係個油炸鬼好脆喎!粥都好足料又夠熱,有花生,豬皮,魷魚,肉。
2019-01-25
2018-08-07 1502 浏览
想食碗又綿又滑既粥,西環正宗卓記就有。聽聞卓記係西環有一兩間,就好似雲南米線都有譚仔同三哥。叮叮緊係帶我食第一間鋪做起,係熟食街市既粥粥啦。 所有粥都係你叫佢就掉材料,即刻就有得食既生滾粥。豬什粥突然好想食,佢依度會剪碎哂,唔會話成條粉腸比你,但以13蚊黎講,好經濟。 依度既油器都係自助形式,你夾去佢面前計數。門口有個姨姨係度整剪蘿蔔糕,冇乜料但勝在大大舊,都見好多人SHARE一舊食。 至於最失望一定係個炒麵,冇蔥就冇左個香氣。而且佢炒到過左龍,老抽唔上色、味道亦唔夠。之不過由於冇得睇住佢既炒麵賣相而決定食唔食,都係膽博膽。但我就唔會有下次喇。 總括而言,粥底既幼滑係值得一試,雖然其他野食一般,但係以依個價錢、有冷氣既街市,食到舊時既粥都叫係值回票價。就好似我同叮叮咁,無論食好食差,都只係配襯。最重要係大家食得開心。
想食碗又綿又滑既粥,西環正宗卓記就有。

所有粥都係你叫佢就掉材料,即刻就有得食既生滾粥。

豬什粥

依度既油器都係自助形式,你夾去佢面前計數。

但我就唔會有下次喇。

2018-08-05
$25 (早餐)
豬什粥
【絕對抵食】卓記(正宗)粥品拾幾蚊一個粥,加埋炒面都唔過廿蚊, 而加仲係邊到搵❓搵女友唔係要搵個同你捱老麥,係要搵個同你有粥食粥有飯食飯的😎今日叫左個皮旦咸肉粥($13) 同 碎牛粥($13)。再另配左綠豆咸肉糭 ($17)﹑炒面($6) 同 炸腸($6)。倆口子加埋只係食左$55 蚊咁大把, 平均$22.5 仲平過老麥。 碎牛粥起馬有有半碗係碎牛🔛不過多料都唔係重點,而係佢個皮旦咸肉粥係真係有一條條肉條,唔係其他粥舖咁有幾條 「肉毛」。😂炒面同炸腸絕對唔失禮, 雖然炸腸做定有d稔身, 不過勝左性價比依然好高。 而呢座炒面山係最大優點唔係淨係多, 係炒得夠乾身得黎, 一d都唔油冧冧。 👍真係抵你咁好生意😎
【絕對抵食】卓記(正宗)粥品
拾幾蚊一個粥,加埋炒面都唔過廿蚊, 而加仲係邊到搵❓

真係抵你咁好生意😎

2018-01-13
$22.5 (早餐)
2017-07-22 1917 浏览
咸煎餅        HKD7.00這是三種油器(油炸鬼、牛脷酥、咸煎餅)之一,現時很多早餐店都沒有。今次經朋友介紹來到一試,果然名不虛傳,帶種古時的味道。由於它的製作方式比油炸鬼繁複,因此必須要加上幸運之神才能一嚐,很多時都賣光的!!!!!口感甜甜的,咬下去鬆軟的,不會硬硬的,真的夠新鮮!好吃!皮蛋瘦肉粥          HKD12.00粥底綿而不稀,而且很明顯熬得很入味,瘦肉有預先醃好的,吃下去還帶咸味。好滿足啊!炒麵                  HKD7.00這個麵用芽菜炒,色澤光麗,炒得夠鍋氣,買回來時還是熱熱的!以這個價錢來說也相當抵食。以現時的物價指數,能找到一間有地道的味道,而不昂貴的食店,相當難得,值得下次再來一試。
咸煎餅        HKD7.00
口感甜甜的,咬下去鬆軟的,不會硬硬的,真的夠新鮮!好吃!

皮蛋瘦肉粥          HKD12.00

炒麵                  HKD7.00

2017-07-22
外卖自取
$20 (早餐)
2016-12-23 2058 浏览
卓記在香港西環超過五十年,以前是大排檔。現址在堅尼地城地鉄站上面的街市。有免費wifi,冷氣。。。粥又棉,腸粉,蘿蔔糕,油炸鬼超正,醬油香。又平又正。真的是西環之宝。。。。。。。。地鉄上面,交通方便。。。。。。。人情味濃。。。。。。。平靓正。。。。。。。免费上网。。。。。。。有空調。。。。。。。五十多年老字号。。。。。。。十一元一碗猪什粥,超平。。。。。。。油條,牛利so新鲜炸,好脆。。。。。。。生滾粥超級好味

。。。。。。。地鉄上面,交通方便
。。。。。。。人情味濃
。。。。。。。平靓正
。。。。。。。免费上网
。。。。。。。有空調
。。。。。。。五十多年老字号
。。。。。。。十一元一碗猪什粥,超平
。。。。。。。油條,牛利so新鲜炸,好脆
。。。。。。。生滾粥超級好味

2016-10-30 1665 浏览
Loved by locals. Nice congee and noodles. I visited Sunday morning and found long que at the shop. So must be delicious And it is! But must orde in Cantonese.
  • Congee
每天都会去的早餐店!生滚粥熬制良久,颗粒不分~鲜味儿咸味儿正好!再撒一层白胡椒粉,完美!自制肠粉厚1mm,虽表面略有粗糙感,但口感绵密爽口嫩滑,加上咸味适宜的酱汁,怎么都吃不停!油条外酥脆内有嚼劲没有油腻感!阿姨们态度好好!每次多给我很多料!自制炸花生也太棒!
阿姨们态度好好!每次多给我很多料!自制炸花生也太棒!
2016-06-06 1460 浏览
西環有兩間卓記,媽媽通常都外賣街市的卓記給我,佢成日都話記得係街市嗰間先正宗星期六補完第一場補,只剩下半小時的午餐時間又要趕下一場,即刻上街市卓記醫肚!白粥加炸兩係我嘅perfect match!雖然炸兩係稔稔地,不過都只係$6!白粥夠綿,有米香!呢餐都係$12,試問邊度仲有?其實佢d糭都好好味,不過太趕,下次先食啦!

白粥加炸兩係我嘅perfect match!
雖然炸兩係稔稔地,不過都只係$6!
白粥夠綿,有米香!
呢餐都係$12,試問邊度仲有

其實佢d糭都好好味,不過太趕,下次先食啦!
2016-02-14 1366 浏览
人大了,吃得精緻食物多了,真累了,這天早上正好到卓記重溫一下小時候的味道~普通粥品$10碗,炒米炒麵$5,腸粉炸兩$6,時光倒流了嗎??有餡即拉腸粉只係$15太便宜了吧!!想食豐富點生滾粥都係賣$25,各式油器$7反而較其它食品來得高價,~不過就新鮮滾熱辣炸起好鬼吸引仲有又厚又大份只售$5件蘿蔔糕好抵食啊~艇仔粥$10足料得很,而且粥底好綿最重要吃完冇口喝啊炒麵$5(外賣加$1)自問不細食的我也投訴大盒到呢!!味道正正是細時游完水食的味道好正
有餡即拉腸粉只係$15太便宜了吧!!
不過就新鮮滾熱辣炸起好鬼吸引
仲有又厚又大份只售$5件蘿蔔糕好抵食啊~
艇仔粥$10足料得很,而且粥底好綿最重要吃完冇口喝啊
2016-01-28
5 分钟 (外卖自取)
$16 (早餐)
2015-04-18 894 浏览
有一晚响隔離食飯,比卓記D價錢嚇親,豬什粥艇仔粥碎牛粥一律十蚊碗,炒粉麵腸粉蘿蔔糕等小食更只係五蚊碟,唔係掛?!反正出面嘅卓記食過,就試下入面(熟食中心)呢間卓記。今朝十點半上到去,坐滿一半人,買野食係自肋型式。老細問我食乜,我叫左豬什粥,見阿姐煎緊蘿蔔糕,又要左兩件打包,然後搵位坐定定。所謂嘅豬什粥,其實係咸豬肉拼D肚頭腸尾,料算比足,只不過有幾件韌到咬極唔爛。粥,較稀薄,味較清淡,配呢D咸豬肉ok嘅。蘿蔔糕,五蚊一大件,做人唔好咁貪心,預左佢粉多蘿蔔少,果然不出所望。呢個世界,梗係一分錢一分貨架啦!又咁講,一個飽肚嘅早餐,十五蚊,想點??
呢個世界,梗係一分錢一分貨架啦!
又咁講,一個飽肚嘅早餐,十五蚊,想點??
$15 (早餐)
2015-02-09 834 浏览
一向都是卓記的常客。很喜歡以前在那個轉角的舖位,一邊食風、一邊食熱騰騰的粥那種感覺。外頭雖凍,但身體卻是暖暖的。邊吃邊笑 --- 吃著綿綿的粥、笑著故意來吹風的自己,甚是過癮。早兩年,報紙報導西環最後一寶(卓記)即將結業的消息,心中總是有份依戀一般的不捨。卓記結業轉手後,雖然名字舖位外觀等等保留得一模一樣,但叫碗粥吃過後,也就知道事實終歸事實。之後是有好幾回,隨著那些回憶,返回那個當風的舖子,叫碗粥叫碟麵,算是懷緬一下過去。早幾天下午看完醫生,無心之下經過熟食中心,見到招牌寫著「卓記」,又寫著賣粥麵的,心想:難道是重開嗎?還是又純粹同名同區魚目混珠呢?筲箕灣安利都有幾間了,西環之寶被報導過後引來翻版,又何奇之有?返正都來到了,上去吃碟蝦米腸就知孰真孰假了。上到去後,剛好三點收舖,無緣吃到;但見到一個有點眼熟的面孔,點燃了一點奇跡般的希望。問過開舖時間後,決定下星期吃過再返工。(就在地鐵站附近,真是太好了)今晨去到,看到滋滋地著、厚如磚頭的蘿蔔糕,就知道真是她了。叫了一碟蘿蔔糕,叫了一碟蝦米腸,叫了一碗艇仔,還加一條油炸鬼。艇仔好像比以前少料,但粥依舊的綿。蝦米腸,一如以往的名不符實,因
一向都是卓記的常客。

返正都來到了,上去吃碟蝦米腸就知孰真孰假了。

今晨去到,看到滋滋地著、厚如磚頭的蘿蔔糕,就知道真是她了。

艇仔好像比以前少料,但粥依舊的綿。

蝦米腸,一如以往的名不符實,因為那些蝦米大粒得分明是蝦干;吃過廿多年粥麵,也只見過卓記是會如此益街坊的。

蘿蔔糕也依然大大件、厚厚脆脆的,吃得人十分開心。

老板娘過來很窩心的聊了幾句,吃完身體暖暖的,心中也暖暖的。

失而復得的事兒,一生難有幾回。
油炸鬼, 艇仔粥, 蘿蔔糕, 蝦米腸
2015-02-09
$20 (早餐)
油炸鬼, 艇仔粥, 蘿蔔糕, 蝦米腸
  • 蝦米腸
  • 蘿蔔糕
  • 白粥
2013-05-21 503 浏览
街市熟食中心最大優勢是隨意,坐下來可以任意選擇各店的食物。這天早上我一家人除了吃西式早餐,也到了卓記點了炸兩。要點食物所有人也得到店中排隊。這天我點了炸兩,腸粉皮米香超重,而且厚薄剛好,好滑;而油炸鬼雖已炸了一段時間但仍然非常脆,油炸鬼亦很厚身,份量頗多。炸兩只賣 5 元,超值!
炸兩只賣 5 元,超值!
2013-05-12
2012-07-30 480 浏览
到源成興的管轄範圍坐下,並不代表只能選擇這裡的食物-飛單的可能性就是熟食中心的可愛靈活之處.於是我們從卓記空降米腸兩碟,再加茶檔美食數款,就是便宜又豐富的中cross西fusion早餐. 不知'正宗'卓記是否原在卑路乍街的西環三寶之一,店員是這樣說的,加上牆上貼著港大頒增的證書,反正我就信了.而且不過用六七元換一個信念,亦無傷大雅.令人驚艷的是-可能因我們沒抱任何期望,所以覺得腸粉($6)的米香非常濃郁,厚薄適中,滑溜又煙韌;炸兩($7)包著的油炸鬼更是香脆成聲,比大部份粥店的遠為出色!而價錢更只是六元七塊,不得不用個抵字來形容!
2012-07-21
$4 (早餐)