2019-09-26
已經踏入中秋午間天氣仍然炎熱,中秋節正日公司放早,可以去銅鑼灣行下街街先。 大時大節終於可以平平安安地和家人吃晚飯,感恩!我們兩口子都無乜心水,提意去希慎廣場睇睇有無岩心水。大家都有共識, 中秋節食中菜 。 最後揀左無須等位既 我形容 是上海快餐店, 上菜速度快到你唔信, 岩晒超趕時間的。 一坐低店員即放下茶水 $9/位、小食 $15 小食是一碟三款蜜餞水果,梅子和奇異果都好更、好酸, 唔岩口味。 鮮肉小寵包 HK$48揩位細密, 皮薄湯濃鮮, 肉錎有彈性, 不過唔明白點解五粒 (單數)中國人要意頭野 , 建議不如做大粒小小四粒更合適。 蘿蔔絲酥餅HK$42蘿蔔絲柔滑、清甜;但酥皮略厚, 口感唔夠鬆化。腐皮小菠菜 $58腐皮是平價食材,但份量亦小可憐; 上湯浸小菠菜, 滑、無渣。 老上海酸辣湯 $42/位超酸,酸到會飲到咳;辣椒味好重,感覺好刺鼻,唔合格。 基本上上菜只須幾分鐘, 感覺好急, 趕住要客人交枱, 而唯一的優點是分工很好,加水、落單、送菜、一人一職。
大時大節終於可以平平安安地和家人吃晚飯,感恩!
我們兩口子都無乜心水,提意去希慎廣場睇睇有無岩心水。
大家都有共識, 中秋節食中菜 。
最後揀左無須等位既 [南小館]
我形容 [南小館] 是上海快餐店, 上菜速度快到你唔信, 岩晒超趕時間的。
一坐低店員即放下
茶水 $9/位、小食 $15
鮮肉小寵包 HK$48
中國人要意頭野 [雙數], 建議不如做大粒小小四粒更合適。
蘿蔔絲酥餅HK$42
蘿蔔絲柔滑、清甜;但酥皮略厚, 口感唔夠鬆化。
腐皮小菠菜 $58
老上海酸辣湯 $42/位
超酸,酸到會飲到咳;辣椒味好重,感覺好刺鼻,唔合格。
分工很好,加水、落單、送菜、一人一職。