2024-11-21 3 浏览
又係一個夜晚晚外賣嘅時候啦今次係買一個叫做南山泰菜嘅呢一間餐廳咁我哋係夜晚黑買嘅呢個南山泰菜咁出到嚟一望,其實都係超一般嘅茶記質素啦而呢間嘢係南山商場一樓嘅買完跟住食啦,其實味道真係好一般個班有少少乾,唔係話太好味而佢嘅價錢係一啲都唔平嘅性價比完全係極之低另一個雞扒飯更加唔掂超級寡冇乜特別,完全又冇咁雞扒又唔太好味價錢亦都唔掂啊成個感覺就係開舖嚟,平時都唔多人
又係一個夜晚晚外賣嘅時候啦
今次係買一個叫做南山泰菜嘅呢一間餐廳
咁我哋係夜晚黑買嘅呢個南山泰菜
咁出到嚟一望,其實都係超一般嘅茶記質素啦
而呢間嘢係南山商場一樓嘅
買完跟住食啦,其實味道真係好一般
個班有少少乾,唔係話太好味
而佢嘅價錢係一啲都唔平嘅
性價比完全係極之低
另一個雞扒飯更加唔掂
超級寡冇乜特別,完全又冇咁雞扒又唔太好味
價錢亦都唔掂啊
成個感覺就係開舖嚟,平時都唔多人
2021-10-26
我最近造訪了這家餐廳,原本叫做「南山泰菜」,現在似乎已經轉手經營,更名為「意粉工房」,但沒有更換上一手的招牌。我選擇了他們的「海南無骨雞髀油飯包汽水」,售價為$53,但我的用餐體驗卻給了我一個相當差的印象。首先,點了飯之後,我得親自走到櫃檯去拿我的食物,然後再回到座位上享用,這種自助式的服務確實令人感到有些不方便。更讓我感到困惑的是,當我查看飯餐時,發現所謂的「海南無骨雞髀油飯」其實就是雞扒白飯,而且雞扒的品質相當差。當我詢問職員該餐是否使用油飯時,他們只是冷冷地回答「是」。然而,這種回應實在難以讓人滿意,因為這道菜的味道和質量都令人失望。最後,雞扒看上去像是剛剛從冰箱拿出來的,完全沒有經過烹調的新鮮感,吃下去竟然還是冰凍的!整體來說,這頓餐是我在南山泰菜的一次不愉快的用餐體驗,希望他們能夠改進食物的質量和服務水平,以吸引更多的食客。

2023-09-21
2022-05-10 1268 浏览
好食 平靚正 老闆好nice 食到佢都認得我同我屋企人希望可以長做啦🥹🥹海南雞同豬頸肉必食豬手都好正 炒金邊粉都係必食PS絕對唔係打手😂因為真係唔想又一間岀色既餐廳係南山村冇左 所以先大推大家!
好食 平靚正 老闆好nice
食到佢都認得我同我屋企人
希望可以長做啦🥹🥹

海南雞同豬頸肉必食
豬手都好正 炒金邊粉都係必食
外卖自取
2022-05-05 911 浏览
疫情終於緩和少少,太耐無出去堂食🥳。呢間泰式餐廳,己經幫襯左幾次。雖然Lunch 價錢係屋邨舖黎講偏貴,但質素十分高,值得一試👍🏻。今次試左泰式香茅豬扒飯🤤,好有份量,白飯淋上豉油,豬扒厚度剛剛好,有少少酥脆的感覺😋,肉質唔會好柴,容易咬。配埋泰式甜酸醬,酸酸甜甜同豬扒好夾。餐廳近排仲推出左新嘅粉麵午餐餐牌,又可以多好多選擇啦!👏🏻
疫情終於緩和少少,太耐無出去堂食🥳。
餐廳近排仲推出左新嘅粉麵午餐餐牌,又可以多好多選擇啦!👏🏻
2022-03-11 479 浏览
因為疫情外賣左返屋企食!海南雞飯新鮮啖啖肉好味,個飯都好有雞油味冬陰功湯入邊有幾隻青口啲蝦都係新鮮嘅唔會霉!平台又多一樣野好食,以後想食泰國嘢唔使專登去九龍城啦
2022-03-11
外卖自取
2021-11-23 529 浏览
The quality in comparison to the money was good. It’s just a bit saltier. The salty fish was really salty.
Fried  rice  with  salty  fish
2021-11-23
南山村多數是茶餐廳,這間餐廳是唯一的一間泰菜餐廳,萬綠叢中一點紅,當然要試一試。茶餐廳清潔整齊,員工有善。晚餐並沒有套餐,我們點了豬肉生菜包、泰式炒通菜和豬頸肉飯,再加一杯龍眼冰。生菜份量比一般泰菜餐廳的菜少,豬肉味道不錯,辣到適中,適合香港人口味。豬頸肉燒得好香,肥油完全被逼出來,因此豬頸肉沒有半點肥膩感,好吃哦!分量亦相當多,男人吃應該都沒有問題。泰式通菜味道佳,辣度剛剛好,炒菜一般都很肥膩,此處亦走不出肥膩。龍眼冰的龍眼肉很多,好喝啊!買單兩人大約$200,價錢OK !
龍眼冰的龍眼肉很多,好喝啊!
買單兩人大約$200,價錢OK !
2021-11-04 225 浏览
#南山泰菜 | #石硤尾 | #泰菜 | follow me @elephantstummy .以 #意粉工房 盤子上菜的南山泰菜🤣.#冬陰功豬頸肉金邊粉,豬頸肉份量算多、大片,腍身❤️ 冬陰功沒什麼辣酸味,不能吃辣的也能吃👌🏻 惟金邊粉偏鞋身,不太能吸收湯汁😔 但整體👌🏻.#青咖哩雞肉飯,偏辣,咖哩味👌🏻.兩款都包飲品,飲品選擇算多,以午餐來說,CP值高🤟🏻.值得再去指數 🌕🌕🌕🌗🌑 (5🌕為滿分).人均消費 HK$50 | 服務正常 (逢星期一休息,因為去了兩個星期一也摸門釘🥲) | 不限時.#foodie #foodiehk #foodiegram #hongkong #thai #shekkipmei #lunch
以 #意粉工房 盤子上菜的南山泰菜🤣
#青咖哩雞肉飯,偏辣,咖哩味👌🏻
兩款都包飲品,飲品選擇算多,以午餐來說,CP值高🤟🏻
值得再去指數 🌕🌕🌕🌗🌑 (5🌕為滿分)
2021-10-17 261 浏览
南山邨不知何時多了一間泰國菜餐廳,八點的時候餐廳仍然沒有人,我以為仍未開始營業。開門想問的時候才知道只是沒有人,令人擔心是不是有伏的餐廳。坐下的時候叫了一個海南雞飯及龍眼冰。只過了一會兒便上枱了,速度十分之快。海南雞的賣相不錯,味道正常。海南雞雖然有做去骨處理,但是仍然留下不少軟骨,若果能把所有骨去掉就最好了。海南雞的那個醬與雞很夾。美中不足的是整個飯的份量不足,如果雞與飯可以更多就好了。龍眼冰的味道不錯不會太甜。以南山邨的物價來說,這個飯屬於偏少貴。題外話,他的碟仍印有舊舖頭的名字。
2021-10-16