餐厅: 南記粉麵 (新都城中心二期)
资讯:

餐厅: 南記粉麵 (新都城中心二期)
资讯:

2024-10-26 113 浏览
好耐冇食南記, 正值下午茶時間經過就去食了。 仍然是回憶中的味道, 重口味。 南記湯底有他獨特的一種甜味, 加埋店內提供辣椒醬一流~ 42蚊一個下午茶,連野飲,份量同晚餐無差。 他的魚肉春捲仍然是哪個韌度, 實的的夠飽肚。

2024-08-17 266 浏览
今日忙住做野冇食午餐返到屋企樓下記得南記粉麵有手機落單優惠📲只要下午茶時間用手機落單輸入優惠代碼 happy5 即減 $5🤟🏻就唔使諗即刻落單✨雙併清湯河🍜要招牌春卷,豬扒 (+$5)🐷🥩另外額外再加多份招牌春卷 (+$9)返到屋企打開睇下豬扒跟招牌春卷裝埋一齊額外加招牌春卷,冇走數真係有加豬扒預先剪開咗三件,有條骨連住打開蓋時仲聞到陣陣豬扒油香👍🏻✨水煮牛肉 (+$18)🐮🍖要韮菜底🥬肥牛照舊有七至八片韮菜份量多辣汁夠辣,撈清湯食好惹味🌶️✨凍奶茶🧋🧊要求走甜真係有走奶茶滿滿的冇少咁啖👍🏻整個用餐體驗好好去到餐廳攞外賣時包裝好穩陣,唔會倒瀉🤟🏻會繼續幫襯🥳

今日忙住做野冇食午餐
返到屋企樓下
記得南記粉麵有手機落單優惠📲
只要下午茶時間用手機落單
輸入優惠代碼 happy5 即減 $5🤟🏻
就唔使諗即刻落單

✨雙併清湯河🍜
要招牌春卷,豬扒 (+$5)🐷🥩
另外額外再加多份招牌春卷 (+$9)
返到屋企打開睇下
豬扒跟招牌春卷裝埋一齊

額外加招牌春卷,冇走數真係有加
豬扒預先剪開咗三件,有條骨連住
打開蓋時仲聞到陣陣豬扒油香👍🏻

✨水煮牛肉 (+$18)🐮🍖
要韮菜底🥬
肥牛照舊有七至八片
韮菜份量多
辣汁夠辣,撈清湯食好惹味🌶️

要求走甜真係有走
奶茶滿滿的冇少咁啖👍🏻

整個用餐體驗好好
去到餐廳攞外賣時
包裝好穩陣,唔會倒瀉🤟🏻

會繼續幫襯🥳
2024-08-17
2024-08-08 216 浏览
難得早咗放工趁仲有下午茶時間就快啲用手機落單order 個南記嘅下午茶餐仲可以順便用埋手機落單滿$55 減$5 優惠✨雙拼清湯河🍜餸就揀咗春卷今次試下個豬扒,要加 $5🐽🥩再例牌加多份春卷 (+$9)打開望下多春卷,真係有多,冇走數🤟🏻重點係塊豬扒豬扒係原塊,剪開三件,但有條骨連住而家仲係剛炸好,仲有陣熱氣飄出來🔥✨水煮牛肉 (+$18)🐮要韮菜底今次surprise 䓤同埋芫茜份量好多🌿肥牛照舊有七至八片辣汁撈埋清湯,好惹味✨凍奶茶🧋🧊要求少冰走甜真係有做到咁熱天氣連啲冰都溶晒了今次用咗手機落單優惠埋單都只係 $60性價比高會繼續幫襯👍🏻
難得早咗放工
趁仲有下午茶時間
就快啲用手機落單
order 個南記嘅下午茶餐
仲可以順便用埋手機落單滿$55 減$5 優惠

✨雙拼清湯河🍜
餸就揀咗春卷
今次試下個豬扒,要加 $5🐽🥩
再例牌加多份春卷 (+$9)
打開望下
多春卷,真係有多,冇走數🤟🏻
重點係塊豬扒
豬扒係原塊,剪開三件,但有條骨連住
而家仲係剛炸好,仲有陣熱氣飄出來🔥

✨水煮牛肉 (+$18)🐮
要韮菜底
今次surprise 䓤同埋芫茜份量好多🌿
肥牛照舊有七至八片
辣汁撈埋清湯,好惹味

要求少冰走甜

性價比高
會繼續幫襯👍🏻
2024-08-07
2024-07-26 112 浏览
去到下午茶時間又想食南記招牌春卷就馬上用手機落單📱✨雙拼清湯河轉米線,揀招牌春卷今次就加$3 試下啲牛腩🐮再額外加$9 要多兩條招牌春卷🥓外賣走都真係冇加到春卷,冇走數牛腩有三舊,全部都係肉🍖,冇肥膏值得一試✨水煮肥牛🐮🍗跟餐加多$18 就有要韮菜底🥒肥牛份量多,有八至九片🤟🏻今次個師傅可能重手咗略為辣咗少少🤏🌶️🔥不過用撈落清湯一齊食就剛剛好✨凍奶茶🧋🧊要走甜都真係有做到今次落單咁啱撞正餐廳做緊落單優惠下午茶時段消費滿$60 可以減$4🤟🏻呢餐埋單$60食到心頭好,性價比高會繼續幫襯🥳
去到下午茶時間
又想食南記招牌春卷
就馬上用手機落單📱
✨雙拼清湯河

轉米線,揀招牌春卷
今次就加$3 試下啲牛腩🐮
再額外加$9 要多兩條招牌春卷🥓

外賣走都真係冇加到春卷,冇走數
牛腩有三舊,全部都係肉🍖,冇肥膏
值得一試
✨水煮肥牛🐮🍗

跟餐加多$18 就有
要韮菜底🥒
肥牛份量多,有八至九片🤟🏻
今次個師傅可能重手咗
略為辣咗少少🤏🌶️🔥
不過用撈落清湯一齊食就剛剛好

要走甜都真係有做到
今次落單咁啱撞正餐廳做緊落單優惠
下午茶時段消費滿$60 可以減$4🤟🏻
呢餐埋單$60
食到心頭好,性價比高
會繼續幫襯🥳
2024-07-24
5 分钟 (外卖自取)
2024-07-21 93 浏览
晚飯時間想食湯麵趁仲有下午茶優惠就用手機落單order 南記粉麵落單後就落樓攞去到餐廳時已經ready 好個包裝好穩陣,唔會倒瀉✨雙併清湯河🍜要米線,餸就要招牌春卷加魚片好似我呢啲愛春卷之人就梗係額外加春卷而外賣亦真係有額外加到春卷,冇走數清湯飲落唔鹹食完成個餐都唔會覺得口渴✨水煮肥牛🐮🥩韮菜底🥒辣汁用清湯溝稀再食,好惹味肥牛有六至七片韮菜份量亦好多✨凍奶茶🧋奶茶要求走甜,真係有走到而且係裝滿一隻杯,唔會少咁啖好少餐廳喺星期六日都有下午茶優惠而家下午茶嘅份量都跟正價時段一樣整體CP 值高🥳會繼續幫襯👍🏻
晚飯時間想食湯麵
趁仲有下午茶優惠
就用手機落單order 南記粉麵
落單後就落樓攞
去到餐廳時已經ready 好
個包裝好穩陣,唔會倒瀉

✨雙併清湯河🍜
要米線,餸就要招牌春卷加魚片
好似我呢啲愛春卷之人就梗係額外加春卷
而外賣亦真係有額外加到春卷,冇走數
清湯飲落唔鹹
食完成個餐都唔會覺得口渴

✨水煮肥牛🐮🥩韮菜底🥒
辣汁用清湯溝稀再食,好惹味
肥牛有六至七片
韮菜份量亦好多

✨凍奶茶🧋
奶茶要求走甜,真係有走到
而且係裝滿一隻杯,唔會少咁啖

好少餐廳喺星期六日都有下午茶優惠
而家下午茶嘅份量都跟正價時段一樣
整體CP 值高🥳
會繼續幫襯👍🏻
2024-07-20
5 分钟 (外卖自取)
  • 招牌春卷
2024-07-07 119 浏览
下午茶時間路過南記粉麵,見到竟然仲有假日嘅下午茶就用手機落單外賣自取落單揀咗個雙併清湯河,要米線米線要走青揀餸要招牌春卷加魚片再額外加$9 要多兩條招牌春卷再以優惠價$18 加個水煮肥牛,韮菜底飲品要凍奶茶走甜落單後等大約10分鐘就有得攞包裝好穩陣,唔易倒瀉返到屋企打開望望奶茶滿滿,冇少咗啖米線加招牌春卷,真係有加到,冇走數湯底仲熱,淺嘗一啖亦唔太鹹最正係個水煮肥牛辣油沈住肥牛,撈落清湯度食,剛好洗走少少辣味,就啱啱好係到口,有麻辣味之餘又唔太辣肥牛有大約八片,韮菜亦好多,冇呃秤總括而言,假日都仲有下午茶餐而且冇因為下午茶會少咗份量性價比高,會繼續幫襯
下午茶時間
路過南記粉麵,見到竟然仲有假日嘅下午茶
就用手機落單外賣自取
落單揀咗個雙併清湯河,要米線
米線要走青
揀餸要招牌春卷加魚片
再額外加$9 要多兩條招牌春卷
再以優惠價$18 加個水煮肥牛,韮菜底
飲品要凍奶茶走甜
落單後等大約10分鐘就有得攞
包裝好穩陣,唔易倒瀉

返到屋企打開望望
奶茶滿滿,冇少咗啖

米線加招牌春卷,真係有加到,冇走數
湯底仲熱,淺嘗一啖亦唔太鹹

最正係個水煮肥牛
肥牛有大約八片,韮菜亦好多,冇呃秤

總括而言,假日都仲有下午茶餐
而且冇因為下午茶會少咗份量
性價比高,會繼續幫襯
2024-07-07
2024-06-29 106 浏览
午飯時間喺新都城路過唔同餐廳都見好多都滿座咁啱見到南記粉麵有位就快手入去坐低落order 啦少有星期六都有下午茶餐提供自己先order 咗個自選清湯河揀餸就梗係要哂全部都係招牌春卷加$5 要多個生菜,飲凍齋啡另一半新要個小窩雙拼米線揀餸就要春卷加魚片頭,飲凍奶茶等咗大約五分鐘就攞得太太個碗要求走芽菜,真係有走到湯底酸酸辣辣,好開胃不過就有好多酸菜墊底我攞自己份餐時要求多䓤店員好好,好nice 咁俾多一大匙䓤我加埋南記自家製辣醬,食落真係好match店員由收銀到出菜,態度都好好餐廳環境都好企理會繼續幫襯

午飯時間喺新都城
自己先order 咗個自選清湯河
揀餸就梗係要哂全部都係招牌春卷
加$5 要多個生菜,飲凍齋啡
另一半新要個小窩雙拼米線
揀餸就要春卷加魚片頭,飲凍奶茶
等咗大約五分鐘就攞得
太太個碗要求走芽菜,真係有走到
湯底酸酸辣辣,好開胃
不過就有好多酸菜墊底

我攞自己份餐時要求多䓤
店員好好,好nice 咁俾多一大匙䓤我
加埋南記自家製辣醬,食落真係好match

店員由收銀到出菜,態度都好好
餐廳環境都好企理
會繼續幫襯
2024-06-29
2024-04-17 206 浏览
Lunchtime 到啦、今日忙到死、冇得出街食飯、雖有外賣了、唸不到食什麼不二之選、就是食南記啦🤣叫了外賣速遞🤣叫左必叫的春卷、每次都必加、春卷咬一啖就十足的魚鮮味、加上煙煙韌韌的牛腩、它的口感柔輕,味道鮮美,要酸辣、裏面會有肉碎加上鹹菜、酸酸辣辣10分惹味、而米線口感滑爽,有弹牙、口感软糯细腻!芽菜加上腩汁、芽菜清爽爽脆脆,口感獨特融合了肉的鮮香和芽菜的清爽,口感豐富多樣。芽菜吸收了腩汁的風味,帶有微辣的滋味,讓人回味無窮。春卷魚味十足,辣豬肉香辣可口,豬扒肉質鮮嫩多汁,炸菜外脆內嫩,清湯鮮甜清爽,河粉Q彈順滑。這道菜色香味俱全,口感豐富,絕對是令人垂涎的美味。蠔油生菜簡單清爽,生菜脆嫩,蠔油香氣濃郁,口感鮮美。生菜葉薄嫩,口感清脆,清脆多汁,爽口可口。
叫了外賣速遞🤣

外卖送餐
2024-04-02 262 浏览
晚餐時間,突然想起南記嘅春卷於是手機落單外賣自取叫咗個外賣清湯雙併,春卷加魚片,再加$9 兩條春卷個餐包一碟蠔油生菜再以優惠價$18 加個水煮肥牛,韮菜底凍奶茶走甜大約十分鐘後去到舖頭攞個餐已經ready 好而個外賣包裝都好穩陣個每碗都有個紙托secure 好連杯奶茶都有塊硬卡紙墊住呢個包裝方法真係點fing 都唔會倒瀉打開哂啲碗,睇下齊唔齊因為分湯,所以四隻碗,全世界齊哂而$9 兩條額外加嘅春卷,真係有加到,冇走數要走青就真係有走青奶茶要走甜,真係有做整個餐加埋$71咁嘅價錢,咁樣嘅包裝質素,性價比高啲紙托紙碗洗乾淨可以攞去回收啲膠袋可以用來裝垃圾會再幫襯
晚餐時間,突然想起南記嘅春卷
於是手機落單外賣自取

而個外賣包裝都好穩陣
個每碗都有個紙托secure 好

連杯奶茶都有塊硬卡紙墊住
呢個包裝方法真係點fing 都唔會倒瀉

打開哂啲碗,睇下齊唔齊
因為分湯,所以四隻碗,全世界齊哂

而$9 兩條額外加嘅春卷,真係有加到,冇走數
要走青就真係有走青
奶茶要走甜,真係有做

整個餐加埋$71
咁嘅價錢,咁樣嘅包裝質素,性價比高
啲紙托紙碗洗乾淨可以攞去回收
啲膠袋可以用來裝垃圾
會再幫襯

2024-04-01
  • 春卷
2024-02-02 164 浏览
首先今次我係叫外賣的,冇計成個將軍澳得新都城有南記,對於我住坑口區嘅人嚟講就一定只能夠食外賣外賣送上嚟嘅速度都幾快,包裝企理啲湯都冇倒瀉,同埋自己都會分湯我叫的是辣豬肉春卷酸辣米線,首先送到上嚟唔算湯唔算好熱,不過都理解的始終都是外賣不是堂食,辣豬肉同春卷份量係夠的,但係唔明白點解米線就比較少,基本上每一次食親南記都會唔夠飽。辣豬肉味道都一貫保持到質素,春卷都係一樣質素冇咩變,米線小,但係湯底我就覺得淡味咗好多,唔夠以前食嘅時候味道咁好食

外卖自取
2023-11-16 172 浏览
今日冇煮飯想叫外賣,又唔想食飯,想食啲濕湯類嘅麵,又唔想食三哥譚仔,譚仔食到好厭,咁我就選擇咗食南記首先外賣送到嚟非常細心,佢用兩個碗去分隔麵和湯,上到嚟嘅時候仲係熱辣辣。今次點嘅都係招牌辣豬肉春卷米線,我相信鍾意食南記嘅人對佢嘅春卷都唔會陌生,同埋全球食咗咁耐個春卷都係質素冇下降,依然係咁好味其次就係辣豬肉,辣豬肉醃得非常好味,份量都好多,佢仲細心地將佢切開一塊塊,食落口感更好最欣賞就係佢個酸菜,份量多,被湯浸咗咁耐都唔覺有退味,酸甜適中,非常開胃唯獨是湯底好似比以前差左d,不過依然都係好味,希望管理人員會關注湯底質素,繼續保持好嘅質素

外卖自取
2023-10-17 215 浏览
今晚同太太去食寶琳南記米粉,簡單服務冇投訴,環境企理坐得舒服。我哋叫咗兩個自選小鍋米線 $61食南記就一定要食佢個春卷啦,我自己就鍾意食佢個碟皮餃,細細粒容易食,個餐仲跟埋嘢飲同埋油菜,最啱我哋呢啲無飯夫婦。太太都叫咗春卷同冬菇,我自己就冇食過,佢就話冬菇比較硬身兩個人食咗兩個餐,有嘢飲又有油菜,加埋先$122 ,性價比超高啊。大家記得試吓佢個辣椒油,香而不辣,而家喺其他粉面舖好難食到呢種味道,真心推介。

我哋叫咗兩個自選小鍋米線 $61

太太都叫咗春卷同冬菇,我自己就冇食過,佢就話冬菇比較硬身

自選小窩米線
2023-10-17
自選小窩米線
  • 春卷
  • 魚皮餃
  • 蕃茄湯
  • 辣椒油
2023-02-23 526 浏览
又到午膳時間,但好似唔喺太肚餓,於是諗起好似好耐冇食過南記,一於去睇下有乜嘢啱食先!望下餐牌突然間好想試佢個艇仔粉,而老婆就揀咗個雙餸麵套餐。呢個雙餸麵套餐($45)包一碟生菜及一杯豆漿,雙餸就揀咗冬菇同馳名嘅春卷,冬菇都厚肉,炆得幾入味,春卷就正正常常,碟菜份量都唔少,豆漿唔太甜,味道就一般。呢個喺艇仔粉套餐($58)包一份 shake shake香辣炸魚皮及一杯芒果冷泡鐵觀音,艇仔粉有生菜、紅腸、炸豬頸肉、炸銀魚仔同兩條春卷,豬頸肉同銀魚仔都幾好味,另外要讚下佢嘅炸魚皮,夠哂脆,浸落個湯一兩下再食就更加好味,米線份量都算多,另外杯芒果冷泡鐵觀音都幾好飲,杯內有包鐵觀音茶包,再加咗啲芒果醬在內,攪勻之後飲非常出色!

2023-02-23
用餐优惠
優惠券
2022-08-10 607 浏览
南記粉麵鍾意芫茜嘅我,一見到哩個套餐,即刻入嚟試吓。成個餐都係芫茜😆,仲配埋芫茜可口可樂 😱-------------------------芫茜蓉湯底米線套餐 $53成個湯底都係芫茜蓉,豆卜仲索曬啲湯,好香芫茜味👍仲有芫茜丸,好彈牙😋炸豬扒都好食,炸得好香,唔會鞋,醃得都入味。仲有成半隻皮蛋,哩隻皮蛋係有雪花嘅tim!雖然賣相冇餐牌上咁靚,但整體都好味😍😍 嫌唔夠芫茜?仲可以加多$3有一份新鮮芫茜 🤣🤣芫茜可口可樂 係攪碎咗嘅芫茜mix可樂,飲落每一啖都係到芫茜碎,味道好fresh又新奇,應該唔係個個接受到 🤪-------------------------身為芫茜控嘅朋友可以嚟試下 🤣🤣南記粉麵地址🎈將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2032-2034號舖
南記粉麵

南記粉麵
地址
🎈將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2032-2034號舖
2022-07-25 302 浏览
之前試過譚仔既芫茜山米線,點可以唔試埋南記推出既芫茜湯米線呢✨雖然大家都係芫茜配搭米線,但前者係青蔥既芫茜山配上魚湯米線,而南記既就係將芫茜打成芫茜蓉再混入湯底,令每啖湯都滿足到愛好芫茜既你🤤呢碗米線都幾足料多餸,除左有大大塊豬扒之外,仲有芫茜豬肉丸等~豬肉丸都幾爽彈好食,塊豬扒大到我直頭食唔晒🙈跟餐配既芫茜可樂又係滿滿既芫茜碎粒,甜得黎帶木芫茜青味,好鬼正👍唔試過點對得住芫茜控呢個稱號😆