餐厅: 南記粉麵 (新都城中心二期)
资讯:

餐厅: 南記粉麵 (新都城中心二期)
资讯:

2022-06-14 304 浏览
見到好多人, 於是買外賣返屋企食。以前係香港仔食, 而家係屋企樓下有分店,真係好方便。春卷係必食! 佢啲春卷真係出面食唔到。牛腩唔算好淋, 但係D汁好好味! 雖然味精有點重,但係我都會再食。
2022-03-02 368 浏览
最近爆疫情,好多餐廳陸續唔開,關門停業連外賣都唔做...咁啱喺新都城,見南記都有少量人排緊隊叫外賣,第一次食就試下!南記特設外賣餐牌,見大約$50-60價錢好相宜,仲配埋汽水或豆漿!今次點左兩碗米線,一個係牛魔王小窩套餐$60,要酸辣湯底,見幾足料,有牛腩、肥牛及牛丸,仲有酸菜及芽菜,而且米線都幾大碗,唔係好辣易入口,仲送埋可樂!另一個點左雙併小窩套餐$59,要蕃茄湯底,春卷及魚皮餃。蕃茄湯底夠濃幾好飲,仲配埋生菜及細豆漿!其實都幾大碗,對女士黎講就食唔哂...呢個時勢,外賣攞到返屋企仲熱辣辣,仲要幾十蚊咁多餸,已經好難得...😊

2022-02-27
10 分钟 (外卖自取)
  • 牛魔王小窩套餐
  • 雙併小窩套餐
2022-01-05 343 浏览
南記粉麵一向好食,但唔算太多地方近我,今次經過就走咗去食,地方闊落冇壓迫感,坐得都算舒服。招牌春卷 最好食,彈牙實淨,調味啱啱好,不愧係招牌餸,兩條都唔夠喉呀~牛腩好入味,不過唔係好夠腍,腍啲會再好食啲。一直好鐘意佢地酸辣湯小窩米線,湯底好味,酸度辣度恰到好處,米線又係我鐘意嘅偏腍,好咬啲易消化啲。如果佢哋開多啲分店就好啦,一定會多啲幫襯。同埋原來呢到仲有早餐供應,下次要試埋早餐~好似都幾好食幾吸引⋯

牛腩好入味,不過唔係好夠腍,腍啲會再好食啲。

如果佢哋開多啲分店就好啦,一定會多啲幫襯。

2022-01-01
2021-08-28 429 浏览
今日係南記就叫左個「酸辣豬肉米線」和「清湯魚片米線」。一如以往,「酸辣豬肉米線」好好食,冬菇好厚肉,春卷好煙韌!「清湯米線」都唔錯,但我最後都係後悔叫左清湯,所以自行加翻D辣椒油~如果想吃麻辣,我覺得譚仔雲南米線較好,但如果妳想吃一碗有好食嘅配菜嘅米線,我覺得南記會好一點。Overall, 南記is quite a renowned local mixian restaurant in Hong Kong, and there is a reason why it has such a long history. If you haven’t tried it before, I think it is worth a try
今日係南記就叫左個「酸辣豬肉米線」和「清湯魚片米線」。

一如以往,「酸辣豬肉米線」好好食,冬菇好厚肉,春卷好煙韌!

2021-08-13 319 浏览
南記一般只係食酸辣春卷米線,今日經過見到有早餐,可能想多元化D。選擇都唔少,由A餐至L餐,仲要好豐富,有早餐必備既餐肉,腸仔,火腿,太陽蛋,仲有皇牌既春卷,有選擇困難症既人,真係唔知買點揀今次叫左最平嗰款K餐,$28有 餐肉,火腿,太陽蛋米通粉, 質素就一般, 餐肉同火腿都係冇處理過, 即係冇煎過,米通粉就幾特別,QQ彈彈咁幾好食,不過咁既價錢,都可以一試。總括覺得都唔錯既,一般早餐既質素,價錢就好似時光倒流左咁,真係好平。

2021-08-13
$30 (早餐)
2021-07-28 225 浏览
我都係第一次嚟食,但第一次比我嘅感覺就麻麻,規矩多多,scan 完安心出行都要show 比佢睇😖 今次點咗個仿鮑片·魚片·春卷清湯河仿鮑片魚片春卷清湯河$28 (不含飲品)呢度嘅春卷感覺唔似春卷,似魚丸多啲,都唔錯嘅,仿鮑片魚片就冇乜特別,$28 嚟講價錢都算合理。

仿鮑片魚片春卷清湯河$28 (不含飲品)
仿鮑片魚片春卷清湯河
2020-06-18 1187 浏览
其實南記好唔好食都唔使我去形容,如果唔好食就唔會開到全港都有,尤其是係魚肉春卷,就更加係獨門既招牌菜,係我識嘅人裡面都冇一個會彈,另外就係個炸魚片頭,就更加係我嘅至愛,啱啱炸起既魚片頭就更加係外脆內軟,爽口彈牙,不過今次我諗住試下個魚腐,睇吓會唔會都係咁好味,點知今次真係令我有啲失望,體積龐大,但係完全冇質感,淋到好似浸左水既麵包,仲要好似係浸左成日咁,冇魚味,食左兩啖真係有啲想作嘔,搞到成碗嘢都唔想食,我喺度真係想勸下各位真係唔好試,我自己就後悔莫及
2020-05-09 636 浏览
#南記 嘅風味,似乎隨著時代改變而變得有啲不倫不類。當初以鮮味湯底、新鮮食材打贏對家嘅招式,似乎都因為香港人嘅口味改變不少。酸辣湯底、各樣那樣應運而生,不過那些年嘅感覺就搵唔番。或者只係我唔化啦😅 剛剛做完Facial嘅我又嚟到 #南記,以為有扣減$10嘅優惠,但係就只限於BoC Pay用者,等我仲固執到同收銀員話 #雲閃付 都可以啦... 咁當然係我錯啦🤣🤣講番啲食物,我明明要米線,但係廚房就出咗河粉俾我,為咗唔想浪費,我唯有硬食。不過呢... 唔知點解廚房咁孤寒,夾兩夾碗河粉啲湯底已經索哂,乾爭爭唔係太好食😅 不過用料都OK嘅,尤其係兩條春卷,食落都幾新鮮,不過啲牛腩就鞋咗啲... 加上坐係我對面嗰個放緊飯嘅員工係咁咳,我唯有快快手食埋面前嘅嘢就走人🤪

2020-05-09
2020-04-19 415 浏览
今日午餐想食平啲,所以嚟左南記食佢地嘅米線。佢哋宜家做緊discount, 外賣自取買滿80蚊就減10蚊,所以又再平啲😂我叫左個兩碗,一碗係麻辣招牌春卷牛腩米線,另一碗就係番茄招牌春卷牛腩米線。-麻辣招牌春卷牛腩米線我好中意食佢地個春卷,好彈口同好有口感。牛腩正常,唔會乾柴柴,好似擦子膠咁食極都食唔到,不過呢度個牛腩嘅脂肪比較多。由於南記嘅外賣自取唔會將湯同麵分開,所以攞到返屋企嘅時候啲米線已經浸到淋晒。麻辣湯底正正常常禁,唔會太辣同飲倒有輕微麻嘅感覺。總括嚟講,如果想食平啲嘅話南記係一個唔錯嘅選擇。
招牌春卷牛腩米線
-麻辣招牌春卷牛腩米線

總括嚟講,如果想食平啲嘅話南記係一個唔錯嘅選擇。
外卖自取
招牌春卷牛腩米線
2019-12-30 453 浏览
#小秘書 細細個就開始迷上 南記粉麵 啲 #春卷 同 #牛丸😋 每次同 #屋企人 #打邊爐,Mammy一定要用 #南記 嘅 #湯底 做膽,再加滾水/清湯,用嚟烚吓烚吓,食物都會特別鮮味... 至於有無「師傅」嘅成份,我唔知㗎🤣 #南記 近呢十年,愈開愈多分店,雖然未至於總有一間係左近,不過開舖地點都算親民👍🏻 呢日我又嚟食 #南記 嘅 #大什錦米線,不過我每次都會叫 #師傅 扣底,因為 #米線 只係其次,我其實係為咗 #其他食材 而嚟😅 #牛丸、#春卷、#魚蛋、#墨魚丸、仲有 #魚皮餃,單係食呢幾樣餸已經半飽,所以我只可以揀食少啲 #米線(扣底)🤨 不過唔知係咪 #師傅 忙中有亂,啲 #牛丸 口感同以前好唔一樣,味道亦都差咗🤨 連啲 #墨魚丸 都係淋啤啤👉🏻👈🏻 好彩 #湯底 依然都幾鮮味,用佢嚟送 #米線 入口都掂喎😚

2019-12-27
$60 (其他)
2019-11-09 481 浏览
今日好想食酸辣米線,來到將軍澳新都城南記粉麵,岩岩兩點鐘,未到下午茶時間,又唔想等多半個鐘,只好吃個招牌米線套餐吧!選擇左招牌米線套餐,內有招牌的春卷(必吃)丶腩肉丶魚片丶冬菇共四個餸,湯底選左酸辣湯,配埋豆漿或汽水,而今次選左可樂一杯。每次來南記最喜歡吃春卷和腩肉,真心正!而呢個餐的魚片係厚切魚片,幾抵牙,不錯,冬菇也厚厚的,成碗米線好夠份量,夠曬飽肚。唯一店內座位和空間不算太多,如果大d就坐得更舒服了。
唯一店內座位和空間不算太多,如果大d就坐得更舒服了。
2019-10-06 286 浏览
今日提早比自己放工,因為講咗要做嘅Facial,好耐都夾唔到時間,唯有請半日假,扮吓做貴婦👸🏼 可惜事與願違,連個face mask未敷完, mammy已經打嚟叫我早啲返屋企🤪為咗免老人家擔心,離開美容院我就打算坐車走。不過個肚仔唔爭氣,咕嚕咕嚕叫我食埋個 #下午茶 先好走😅 醒起樓上有間「南記」,就又去幫襯下啦。個心本來想要 #清湯底 嘅, 但係見到 #下午茶餐 #小窩米線 有做特價,心思思轉呔要咗個 #春卷魚片小窩米線 + 套餐包嘅 #豆漿。適逢人流唔係太多,大概5分鐘就到我喇!味道還可以,不過硬係覺得啖湯有啲「粗鞋感」,咁 #春卷 同 #魚片 都保持水準嘅,只係個湯底帶動唔到 #小秘書 合適嘅口味,不過勝在價錢唔貴、整體可以啦!

2019-10-04
本來今天到新都城是想來吃某日本咖啡餐廳,但來到時發現已經光榮結業,而且到晚飯時間周圍都是排隊的人潮,行左一個圈後發現無特別野想食,便決定食南記,畢竟將軍澳暫時只有寶琳有。招牌春卷牛腩酸辣米線南記既米線屬於比較幼身,有別於一般米線舖,但仍可保持爽口,軟硬適中。 酸辣湯不算很辣,對喜愛四川或重慶風的,可能會覺得辣得不夠過癮,但這就是南記的風味。酸爽豬腸豬腸是本人喜愛的食物之一,但此豬腸辣味不夠亦不夠香,雖然感覺是平常四川菜的涼拌小吃麻辣風味,但食落卻似滷水豬腸比較多😰

招牌春卷牛腩酸辣米線

酸爽豬腸

2019-05-24 516 浏览
係新都城周圍行,想搵間平少少既快餐。發現有南記,雖然佢都多分店,但我之前只係香港仔食過一次。今次食佢招牌粉,有春卷,真係好好味!果然係招牌。冧冧的,感覺無咁熱氣。價錢唔貴,但餸每樣都有兩粒,都唔錯。如果想食快餐,又唔想食傳統快餐店,南記真係好好既選擇。
2019-04-22 463 浏览
鐘意食粉面嘅我係南記忠粉,以前只可以喺返工時喺中環食,lunch hour 真係排餐死!自從屋企附近開左間南記,真係一星期至少都食一次,最愛食佢嘅麻辣米線!除左佢嘅招牌春卷,墨丸同冬菇就係我最愛嘅餸!冬茹鹵到入晒味!另外,見個椒鹽炸春卷平平地,就點黎試下,真係無嗌錯!熱辣辣炸出黎脆卜卜同平時浸喺粉入面又係另一番風味!雖然新都尼間南記地方不大,但都唔會坐得太逼唔舒服,姐姐們執檯又快,其實唔洗等好耐位就有得食!