2018-04-19
屋企附近有間南記,最鍾意佢有得比我瘋狂加醋同魚露,所以漸漸就變左南記既忠實粉絲😋👁🗨 春卷脆粒(7/10)💲20/9粒見最近新出左個春卷脆粒,即叫即炸,但口感唔係想像中咁脆身,而係比較軟腍🤤味道同平時一條條既春卷差唔多,唯一分別就係呢個加左淮鹽香口啲☺️👁🗨 招牌春卷 牛腩米線 蕃茄湯底 (7/10)💲44呢個蕃茄味既湯底都頗為香濃,仲有唔少既蕃茄肉係入面,酸酸地好開胃,最後我仲飲曬成個湯咁濟🍅食落牛筋軟腍,但又唔會煮到爛曬,牛腩肉質稍微參差,有啲腍啲,有啲就韌啲🤔當然唔少得我至愛既長條春卷😎平時多數都係食河粉,今次轉下新口味食米線,原來都幾彈牙有咬口,幾有新鮮感🤓👁🗨 雙拼小鍋 春卷竹笙米線 酸辣湯底(7/10)💲37另外同行既朋友叫左個雙拼小鍋米線,未食過既我偷左少少離食😇原來小辣既酸辣湯底一啲都吾辣,可以話係冇辣味,岩哂我呢啲吾食得辣既人,而且酸度適中,係幾惹味幾開胃,難怪咁多人鍾情於南記既酸辣小窩米線😳(我好似發現得太遲🤥)至於竹笙就有兩小塊,非常爽口,但係如果可以再多少少會更好👁🗨 紅豆豆漿(6.5/10)💲14本身叫紅豆豆漿,係我自己FF多左,以為會將紅豆同黃豆一起磨
👁🗨 春卷脆粒(7/10)💲20/9粒
👁🗨 招牌春卷 牛腩米線 蕃茄湯底 (7/10)💲44
👁🗨 雙拼小鍋 春卷竹笙米線 酸辣湯底(7/10)💲37
👁🗨 紅豆豆漿(6.5/10)💲14
本身叫紅豆豆漿,係我自己FF多左,以為會將紅豆同黃豆一起磨成漿🤦🏻♀️但係原來呢個係就咁加原粒紅豆,所以飲落比較似紅豆冰嗰種感覺,無咩特別😂個人都係鍾意飲番原味豆漿多啲🤡
🔛 整體評分(7/10)